Feminism - en källa till hat

Läste precis en artikel i Aftonbladet (ok, inte säkraste källan, men jag tänker bortse från det just nu) om Anita Sarkeesian, en kvinna som vill analysera kvinnliga stereotyper i TV-spel. Det är tydligen en het potatis om man ser till reaktionerna. YouTube-kommentarerna svämmar över av rasistiska och sexistiska påhopp, och någon har lagt upp pornografiska bilder på hennes Wikipedia-sida.


Varför blir folk så provocerade om någon vill undersöka en sida av spelvärlden? Eller så fort feminism kommer på tal?



Saxat från kommentarsfältet till Aftonbladets artikel:

Lue Boll ­– ”Ack ja dessa stackars feminister”
Ja, stackars feminister som inte fattar att vågar man säga att det kan vara något vridet med en industri som säljer sin produkt med halvnakna kvinnor så får man finna sig i att bli hotad. Något annat vore ju korkat.

David Poulsen – ”Är det bara sexism om kvinnor i spel ser ut och beter sig på ett speciellt sett? Att männen är vältränade, tuffa, modeller med ett bråkigt förflutet är oxå helt okej? Är det inte bara ett väldigt lätt ämne att börja diskutera om? Om nu Anita Sarkeesian verkligen var intresserad av att granska sexismen i spel och inte bara vill bli känd och tjäna pengar (som så många bloggare som skriver kontroversiellt vill) så borde hon granska sexismen överhuvudtaget, och inte bara kvinnliga stereotyper.”
Jovisst. Men som med alla analyser bör man begränsa sig, och vill man analysera förtryck av män i spelindustrin är det bara att sätta igång. Själv tycker jag att det är en utmärkt idé. Även om jag har sett väldigt få spel med halvnakna män med kåtblick.

Simon Ståhl – ”jag är stolt att jag älskar kvinnor med stora boobs i ett spel för det får mig att älska spelet mer. ta t.ex. Ivy i från soul calibur spelet oh boy hon är så nice att man glömmer att hon är en spel karaktär. spel världen ska vara för män ock inte kvinnor. no offence men ni behandlar oss spel nördar dåligt så då behandlar vi bara tillbaka med samma skit som vi har fått av er.”
Jepp. För Sarkeesian hotade att våldta er, eller?

Trotte Alvestorm – ” Anita Sarkeesian har motiv, hon behöver pengar, dessa hot kan hon mycket väl ha finger med i spelet, hon för lite extra hot med på 'köpet' Hon får pengar i massor. Dock en liten missberäkning, det blir på bekostnad av det manliga könet och sprickorna mellan könen ökar. Om det nu vore så, är detta ett alternativ eller så utgår man efter denna artikel. Bedöm själva om vad som egentligen utlöste det hela.” ”...denna debatt är ointressant för många då ämnet är ren rappakalja. Det är en kvinna som försöker att få fri konstärlighet att framstå som något fult.” ” har sett det många gånger när psykiska instabila människor försöker göra en livsstil/hobby till något fult, om hon tillhör den kategorin återstår att se, men hon får med sig det berömda manshatande stimmet.”
Så om man vill göra en analys av könsskillnader i spel är man bara ute efter pengar, man vill sänka konstnärlig frihet, man är psykiskt instabil och dessutom är hela ämnet rappakalja?

 

Klassiska härskartekniker är definitivt inget ovanligt när det gäller just feminismen. Nu säger jag inget om kvaliteten på just Sarkeesians analyser för det vet jag ingenting om, men många gånger avfärdas feministisk forskning just för att den är feministisk. Vanliga grepp är ”det finns viktigare saker att ägna sig åt” samt ”men hemma hos oss delar vi på allt”.
Ja, men nu jämför vi inte lika lön för lika arbete med exempelvis världssvälten. Det är som att avfärda frågan om skatter eftersom det är krig i Afganistan. Båda är viktiga frågor, men går inte att jämföra med varandra. Och jag bryr mig inte om vad som händer hemma på Svenssonstigen 1. Jag är intresserad av strukturella frågor inom ett visst område.Men jag undrar om många misstar feminism för manshat. Det är definitivt inte samma sak.


Det handlar om att se skillnader som, när man tar bort alla andra faktorer, enbart kan förklaras med just könstillhörigheten. Och den dag då det är den manliga delen av befolkningen som i majoriteten av fallen hamnar på den förfördelade sidan, då ska vi byta namn till maskulinism.


 


Kommentarer
Postat av: Sofhi

Jag vet inte om det var kaffet eller kommentarerna mot henne som fick mig att bli varm i kroppen och högröd i ansiktet..
Sanslöst bra skrivet om feminismen och vet ideologin! Du är världsklass med dina rationella meningar! Feminism är ju inte manshat och kvinnor ÄR inte jämställda i samhället!

Jag har aldrig förstått varför man ska låta tjejer vara halvnakna och helt proportionerligt fel i ett spel.. Jag har heller aldrig förstått varför _män_ ska trycka ner oss så när vi tar upp något så uppenbart som sexism.. Är dom som gör det rädda för att erkänna alla de år av förtryck deras enda barnafödare har utsatts för av dem?
TACK!!!

2012-07-18 @ 15:29:32
URL: http://kompulsiv.blogspot.se

------------------------------

Gör mig glad och lämna gärna en kommentar!

Din kommentar kommer att synas efter att jag godkänt den. Observera att reklam och spam inte kommer att publiceras.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0