Läslista 2011


Då har det blivit dags att sammanfatta läsåret 2011
Boksammanfattningarna finns under kategorin "Böcker och läsbart" till höger.


De fattiga i Łódź - Steve Sem-Sandberg
Hungerspelen - Suzanne Collins
Fatta Eld - Suzanne Collins
Revolt - Suzanne Collins
Carl XVI Gustaf : den motvillige monarken - Sjöberg / Rauscher / Meyer

Atlantis hemlighet - David Gibbins
Styggelsen - Amanda Hellberg
En dag - David Nicholls
Mayatestamentet - Steve Alten
Huset Buddenbrook - Thomas Mann

Tretton skäl varför - Jay Asher
Kråkflickan - Eriksson/Axlander-Sundquist
Elsas värld - Sofi Fahrman
Baddaren - Emma Hamberg
Slutet på mr. Y - Scarlet Thomas

Vissa föddes perfekta andra som jag - Anna Johansson
Döden på en blek häst - Amanda Hellberg
Cirkeln - Strandberg / Bergmark Elfgren
Hungerelden - Eriksson / Axlander-Sundquist
Paganinikontraktet - Lars Kepler

Du gamla, du fria – Liza Marklund
Isprinsessan – Camilla Läckberg
Nostradamus försvunna profetior - Mario Reading


Isprinsessan - Camilla Läckberg

"Huset var ödsligt och tomt. Kylan trängde in i alla vrår. En tunn hinna av is hade bildats i badkaret. Hon hade börjat anta en lätt blåaktig ton. Han tyckte att hon såg ut som en prinsessa där hon låg. En isprinsessa. Golvet han satt på var iskallt, men kylan bekymrade honom inte. Han sträckte ut handen och rörde vid henne. Blodet på hennes handleder hade för länge sedan stelnat. Kärleken till henne hade aldrig varit starkare. Han smekte hennes arm, som om han smekte den själ som nu flytt kroppen. Han vände sig inte om när han gick. Det var inte adjö, utan på återseende."

Saxat från Adlibris


 

Nu har jag sent omsider snubblat över ordet jag egentligen letade efter när jag läste Du gamla, du fria, nämligen femi-krimi. Japp, lite trög är jag då debatten tydligen stormade som mest 2007. Jag kommer i håg kuddkriget, men inte uttrycket. Femi-krimi är kortfattat deckare som mer fokuserar på relationer än läskiga mord, något som uppenbarligen upprör gamla inbitna författargubbar som anser att relationer och uppsprättade lik inte hör hemma i samma bok. Why not, säger jag.

 

Nu var det inte lyckan över att ha hittat ett perfekt ord jag skulle ta upp här, utan Läckbergs debutroman Isprinsessan. Jag vet inte riktigt varför jag inte tagit tag i boken tidigare, till och med Pojken tycker att jag varit väldigt seg i just den frågan. Men Isprinsessan är en riktigt bra debutroman! Jag gillar mord i svenska småstäder (öhum, finns det ett ord för det?), särskilt i små semesterparadis som blir mer eller mindre avbefolkade under lågsäsong. Jag riktigt ser framför mig hur originalen kryper fram under stenarna och de klokare människorna drar för gardinerna för att inte komma fram innan turisterna anländer.


Nåja, nu behöver jag kanske inte dra fram alla mina fördomar om mindre orter. Å andra sidan känns det helt ok efter Läckbergs bok, eftersom karaktärerna där också saknar gråskala. Det är lite som att se en övertydlig film - vem är god och vem är ond? Vem ska man tycka om och inte? Mellberg är en sliskig mansgris, Erika är hjälten, Anna är offret och Patrik är den modige polisen. Ganska gulligt, men det hade inte skadat att visa både de bra och dåliga sidorna.

Isprinsessan är första boken i en lång serie om Erika, och jag är väldigt nyfiken på att se hur nästa bok utvecklar sig!



Nyårsönskan

Tänk om man hade en kropp som såg bra ut i de här nyårsblåsorna. Och en plånbok som inte skriker vid blotta åsynen av bilderna, förstås...



Pronovias coctail dresses


Ett glas glädje

Kolla in de här söta blommorna som prydde vårt julbord i år. Hade vi haft nyårsmiddagen hos oss hade jag definitivt gjort något liknande igen, fast i blått och silver.



 

 


Mellandagsshopping

Eftersom jag tänkte ta en inköpsfri månad efter nyår, passade jag på att bunkra upp lite på mellandagsrean. Det var snabbt gjort i de (typ) två klädaffärerna som finns i närheten.

Nu är jag redo för vintern!



Lite varmt, lite fint och lite under



Rosa och turkos



Älskar ärmarna



Och något till nyår


Ingen bra början

Kan inte få upp jobbdatorn på nätverket, min egen dator är skitslö, zeppelinaren vägrar spela musik och mjölken är (typ) slut. Bra början? Nä.

Film: The girl with the dragon tattoo

I onsdags var vi på bio och såg The girl with the dragon tattoo, dvs den amerikanska varianten på Stieg Larssons Män som hatar kvinnor. Jag trodde ärligt talat inte att den skulle vara särskilt bra (med tanke på reklamplanscherna) men de hade faktiskt lyckats riktigt bra! Men vad hände egentligen med titeln? Mer yakuza, mindre kvinnovåld...

Jag är lite kluven till att de behållt de svenska namnen, svenska löpsedlar i bakgrunden och även att de amerikanska skådisarna talar svengelska/engelska med svensk brytning (ja, förutom Daniel Craig då. Försökte han inte eller lyckades han inte?).
På ett sätt är det mysigt att de håller fast vid delar av originalet, och det bidrar verkligen till att behålla den där "svenska stämningen" och inte gå över gränsen till för mycket Hollywood. Men å andra sidan, varför göra en amerikansk variant överhuvudtaget? Kom igen jänkare, så j***a jobbigt är det inte med undertexter.


I vilket fall, introt är lätt årets snyggaste! Om filmen levde upp till det? Inte långt ifrån.


 

 


Elie by Elie Saab

Har ni sett ELIE BY ELIE SAAB collection 2012? Visst är det vackra klänningar!

Neftis och Aricia

Belisama och Laertes


Kolla in fler på Pronovias hemsida.


Jullistan

Julen är inte slut ännu, så därför bjuder jag på den här antingen/eller-listan, med jultema. Enjoy!

Pepparkakor - Lussebullar
Ischoklad - Marsipan
Köttbullar - Prinskorv
Julkorv - Julskinka
Lax - Sill
Revbensspjäll - Janssons frestelse
Ris a la malta - Risgrynsgröt
Rullsylta - Pastej
Glögg - Julmust
Ge - Få
Hemma - Borta
Chokladkalender - Paketkalender
Plastgran - Äkta
Arne Weise - Ernst


Den enes bröd är den andres frukost

Idag är jag ledig, men stackars Pojken jobbar. Nåja, det innebär vissa fördelar för mig. Som frukost på sängen... Jag känner mig som en prinsessa!

Det är inte direkt raketforskning...

På Gällivares hemsida har de lagt upp en utförlig sorteringsguide. Man kan väl lugnt säga att den täcker det mesta...

 

 


Lite segt idag kanske...

Igår var det hemvändardag i lilla Byhåla. Det betyder att alla utflugna bybor återvänder för att fira jul med nära och kära, och på juldagen har de fått nog av familjens omsorger och beger sig ut tilll Byhålas vattendrag för att ta en öl eller två med vänner som man inte träffat på länge. Trevligt som tusan, med andra ord! Och lite segt idag...

Dagens roligaste

"Men han skapade ju människan till sin avbild - och eftersom han verkar vara lite småsint, halvsenil, ombytlig och obeslutsam så kunde ju inte kopian bli så perfekt heller... Och då är det alltid några defekta exemplar som finner nöje i att gräva upp gamla ben i öknen."

- Stårschanfamiljeliv.se angående arkeologer
och varför inte dinosaurier nämns i Bibeln

God jul på er allihopa!

Så har halva dagen redan gått, och det börjar bli dags att plocka fram julbordet. Pojken med familj myser framför Kalle Anka, och jag passar på att slå in de sista julklapparna. Pojken har redan fått sitt paket, och i år tror jag minsann att jag fick till det rätt bra!


God Jul!



Den här bilden dök upp på topp tio-listan när jag
googlade på "God Jul"
, jag måste ju förstås dela med mig...


Mellandagsrea

Fick ett mail från Bokus. Rea i all ära, men det har ju inte ens varit jul ännu! Snacka om julstress...

Hittat i lådan


Favvobrödet

Tidigare i veckan bakade jag mitt favoritbröd (näst efter mammas tunnkakor förstås), nämligen fruktbröd med nötter. Man kan ha i lite av varje i frukt- och nötväg, jag har valnötter, plommon, aprikoser och russin i mitt bröd. Superenkelt och supergott! Det tar lite tid i ugnen, men å andra sidan behöver det varken jäsas eller knådas.

 

Ätes med fördel med philadelphia-ost. Mumma!

 


Grundorsaksanalys

På jobbet kör vi stenhårt med grundorsaksanalyser med hjälp av "fem varför", dvs fråga varför fem gånger för att komma till problemets kärna. Det är väldigt effektivt för att inte bara behandla symptomen utan ta bort roten till bekymren.


Varför grundorsaksanalyser är så viktiga...

 

 


Det går framåt!

Nu är vi nästan klara i källaren! Vi "ska bara" en massa först. Ska bara kolla om vi måste måla taket ett varv till. Ska bara fylla i lite färg på den röda väggen. Ska bara montera dit lister...
Senare projekt blir att byta ut alla strömbrytare mm, byta dörrar, måla det sista runt spisen, måla golvet... Men det tar vi inte idag.

Vem besöker dig i jul?


Det här är Krampus (sug på det namnet). Han sägs följa med St. Nicholas (jultomten, typ) under julsäsongen. Där jultomten ger julklappar till snälla barn, har Krampus en lite annan syn på saken. Han tar helt enkelt och stoppar elaka barn i sin säck och tar med dem till sin lya. Mums mums, julmiddag!

Wicky vet allt

Holiday season

Holiday seasons



Jag önskar mig...

...en snygg väska! Kolla in den här från Ester Elenora.



Du gamla, du fria - Liza Marklund

"Thomas befinner sig på en konferens i Nairobi. Under en rekognoseringsresa vid somaliska gränsen kidnappas hela delegationen – sju personer från olika delar av Europa.
Allt eftersom kvinnomorden i Stockholms förorter blir allt fler, och misstankarna om en seriemördare börjar ta form även hos polisen, dras Annika in i ett våldsamt kidnappningsdrama som skakar både Europa och Östafrika. Kraven från kidnapparna är omöjliga och orimliga. När kraven avvisas avrättas gisslan i delegationen, en efter en."

Saxat från Adlibris

du gamla du fria


Jag fastnade för Annika Bengtzon-böckerna vid Nobels testamente, då tyckte jag att den "privata" historien tog sig och blev intressant. Du gamla, du fria är kanske inte lika stark på det planet, men ändå läsvärd. Som vanligt finns även ett mord som journalisterna hugger på, men det känns som ren rekvisita och för varken handlingen framåt eller är särskilt intressant. Har Marklund tänkt använda det i nästa bok? Annars är det ren utfyllnad.

Delar ur boken berättas i jag-form ur Thomas perspektiv, vilket var ett nytt grepp i Annika Bengtzon-serien. Ett bra val dessutom, eftersom kidnappningshistorien blev ännu mer obehaglig och verklig. Bokens tyngdpunkt ligger just på kidnappningen. Hur förhandlar man med kidnapparna, hur gör man egentligen för att föra ut pengarna ur landet och vad gör man av ungarna om man måste åka till Afrika?

Adlibris skriver att
"Du gamla, du fria är en roman om hur den gamla, fria världen bygger järnridåer mot den nya, ofria". Jag tycker att Marklund kunde ha fläskat på ännu mer på det temat. Boken är en god söndagsunderhållning med stundtals högt tempo, men lättsmält som en frukostfralla.



Dagens mys

Testa att googla: Let it snow

De är så söta på Google!
Tips: Det går att torka bort imman med muspekaren...

Help desk

Känner du dig lite "lost" ibland? Ring supporten!







En oväntad gåva

Gulliga PTT kom förbi med ett paket tidigare ikväll. Och vilka planer jag fick för trädgården! Tänk gjutjärn, blodröda rosor, massiva stenblock, mer gjutjärn... Tack för både blommor och inspiration!



Svarta tulpaner!



Fullkomligt lysande för en Goth Garden!


Idag har det shoppats loss!

Idag var uppdraget att fixa pass och julklappar. Check på det första, halvcheck på det andra och väldigt mycket check på lite extra till mig själv. Dock blev det inte så fina klappar som i föregående inlägg, men å andra sidan är jag inte heller klar.

Eftersom julklapparna (förstås) är hemliga, bjuder jag istället på en bild på mina underbara födelsedagsblommor, som Pojken överraskade mig med i Göteborg.

 


Köp mer julklappar!


Köp rätt julklappar i år.
En kan inte göra allt, men alla kan göra något.



”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

 

Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp."

Text av UNICEF



Decemberåska

Man kan då verkligen inte tro att det bara är tio dagar till julafton. Inatt (i morse) kom ett rejält åskväder. Jag bestämde mig omgående för att det var en dum idé att vänta på den tidiga bussen mitt bland alla blixtar, och kröp ner i sängen igen.

Om sanningen ska fram så vägrade jag att lämna källaren överhuvudtaget. Ibland är det skönt att ha sovrummet nere i bunkern...


Luciapass avklarat!

Då var årets spinningpass i tomteluva avklarat! Det var lite svettigare än vanligt, så jag är rätt tacksam att det bara är en gång om året. Och nej, jag har inte funderat på luciakrona.
Passet gick lite halvryckigt, jag hann inte lyssna in mig på låtarna innan (satte ihop passet för ett år sedan), men men... Samson dök upp på passet också, det var extra kul! Får väl se om jag lyckas övertala henne att komma tillbaka fler gånger.

Väl hemma blev det morotsbiffar, mums! Nu: Sova sött till Twilight! Jjapp, ni läste rätt. Den är fortfarande ljusår från True blood, men helt ok tisdags-TV.

Sängdags!

Tre timmars sömn inatt. Tack för den, skitmage.

Det var på tiden?

Nu har jag (äntligen) börjat läsa Läckbergs Isprinsessan. Pojken har tjatat jag vet inte hur länge, och böckerna har stått i hyllan sedan bokrean för två-tre år sedan... Let's see what all the fuss is about!

Invited to create my what?

Vad är det folk spelar på Facebook egentligen?




Hittat i maillådan

Tårtan på insidan

Dumlefluff och hallongrädde på regnbågsbotten. Ungefär samma som midsommartårtan, med andra ord. Jag fegade lite och lade inte på det sista röda lagret, tyckte att den blev lite väl hög...

Bild tagen med Ajfåånen, jobbarkompisar "bortretucherade" i Paint...


Facit

Jupp, visst var det en tårta! Så här såg den ut på utsidan.



 

 


Bildbevis - snö!

Jag har ju alldeles glömt bort att visa bilden jag tog häromdagen. Visst ser det juligt mysigt ut?


 


Gissa vad jag har gjort idag...

 

 


Kvällsmys mitt i veckan

Kaffe med mjölk, soffa och pläd, mysbelysning, ett avsnitt "morden i midsomer" som jag redan sett, en bok vid sidan om, Pojken och en polare sitter och snackar i bakgrunden... Kan det bli bättre? Nej, jag tror inte det!


Vitt och vackert

Igår började det snöa! Riktiga lapphandskar dalade ner från himlen, men resultatet blev bara ett vitt slask (två plusgrader ute, kunde knappast vänta mig något annat).

Men idag vaknade jag till ett vackert vinterlandskap! Klart, fint, vindstilla och allt täckt av ett tunt lager snö. Vackert! Fast det är plusgrader...


Jag valde soffläget idag

Idag har jag druckit femte luckan i julkalendern - polkagris. Nja, det var väl inte riktigt min kopp te, om man säger så. Visst luktar man fräscht efteråt, men jag föredrar ändå riktigt te framför att sippa munskölj.

Det blev inget takmålande idag. Nu har mina axlar fattat att det där var ju jobbigt, och protesterar vilt. Och eftersom imorgon kommer att bli en hyfsat fysisk dag lät jag dem vinna den här gången. Men på onsdag, då jädra!


Älg och kvisthål

Dagens middag: älgstek. Gott i kubik! Ibland är det tur att man har skjutgalna vänner... Någon bild blev det inte, var lite väl hungrig.

Taket i gillestugan är inte målat ännu, men vi är i alla fall snart klar med kvistlackeringen. Vilket pillejobb! Nästa helg ska det vara målat och klart, banne!

Julmys

Jag fick en alldeles egen julmysmugg av älsklingen! Lycka!


Dagens uppdrag


Nu ska vi sätta igång med gillestugan. Hej då ful-furu!



It's alive!

Woot woot! Kommer ni ihåg mig?

Kursen har varit kanonbra, även om jag är helt slut nu. Det känns faktiskt lite småsorgligt att förmodligen inte träffa folket igen, fast vi bara träffats totalt sju dagar. Men några kommer jag troligtvis att träffa via jobbet när det är dags för nästa auditering. Om inte det ändras nu i december, vill säga.

RSS 2.0