Hungerspelen av Suzanne Collins

Låt er inte avskräckas av att Hungerspelen riktar sig mot ungdomar. Språket är kanske enklare, och karaktärerna annorlunda än för en vuxenroman, men Collins har en förmåga att verkligen dra in läsaren i historien. Jag tror att boken vinner på det enklare formatet - varför komplicera det i onödan?

Boken utspelar sig i en framtid där Amerika har delats in i tretton distrikt, styrda från huvudstaden. Kontrasterna mellan distrikten och huvudstaden är stora. I distrikt 12 svälter människorna och levnadsvillkoren liknar de på 1800-talet. I huvudstaden däremot äter man tills man spyr och lite till, och de största bekymren är vilka kläder man ska ha på nästa fest. Här finns allt i överflöd.
För 74 år sedan reste sig distrikten mot huvudstaden, som svarade med en våldsam motattack där ett av distrikten utplånades helt. För att ständigt påminna landets befolkning om revolten, och vem som bestämmer, skapades Hungerspelen. Distriktens döttrar och söner ska en gång om året slåss mot varandra, och alla mellan tolv och arton år är med i utlottningen. Inne på arenan finns bara en regel - den som överlever vinner spelet. Allt direktsänds förstås...

Det är en framtidsdystropi med en känga åt dagens dokusåpavåg. Hur långt är man villig att gå för bra TV? Hur länge kan man förtrycka ett folk och hur långt kan man gå innan människor reser sig ur sin passivitet?
Boken innehåller också ett romantiskt tema, ett triangeldrama med den motvillige hjältinnan i huvudrollen. Jag har sett på andra bloggar att det verkar ha uppstått två lag - team Peeta och Team Gale - á la team Jolie/team Aniston för några år sedan.


OBS! Detta är inte den officiella trailern, utan en trailer som ett fan har satt ihop.


Kommentarer

------------------------------

Gör mig glad och lämna gärna en kommentar!

Din kommentar kommer att synas efter att jag godkänt den. Observera att reklam och spam inte kommer att publiceras.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0