Borås Djurpark

Pojken och jag tog en minisemester tidigare i veckan, bland annat hann vi med Borås djurpark.

Man ska resa kollektivt


 

Jag trodde att det skulle vara hö i höhäcken...


 

"Jamen de andra grabbarna fick ju fisk när de stod här..."


 

Vattenmelon är gott!"Soool! Mer sol!"Matdags på savannenFantastiska färger, fantastisk balansTrött nu

Idag har vi varit duktiga utomhus. Resultatet? Trött!

Doktorn ordinerar körsbär

S och lilla tjejen M tittade förbi på fika idag. Det blev en snabbvisit, men både Pojken och jag tycker att det är jättekul att de kikar förbi när de hälsar på i byn.
Och så stor tjejen har blivit! Hon är hur söt och omtänksam som helst, hon fixade både blommor och vinbär till oss.


Fikan för dagen var den hypade Very Cherry Chocolate Cake - en dröm för alla chocoholics! Recept kommer (eller så googlar ni, det blir många träffar på samma recept). 

___________________

 

Uppdatering: Receptet finns nu här.

___________________Ensamseglaren


Har ni sett Jan Linettes resedagbok? Sjölivet är bra för själen...

 

 

Missa inte resten av avsnitten, finns på YouTube.

 

 


Würths ägare har en hyfsat stor båt.

img_2187 (MMS)

Würths ägare har en hyfsat stor båt.


Titta vad vi hittade!

img_2186 (MMS)

Titta vad vi hittade!


Den här skyltningen kändes inte så genomtä...

img_2184 (MMS)

Den här skyltningen kändes inte så genomtänkt...


iKini

Solceller är stort nu. Även på kläder.
Vad sägs om en bikini som också kan ladda mobilen? Kolla in iKinin...
Favorit i repris

Vad sägs om Borås djurpark igen? Ja, jo, det får nog bli så.
Wiiii!

Nom-nom igen!

img_2183 (MMS)

Nom-nom igen!


Nom-nom!

img_2182 (MMS)

Nom-nom!


Dagens sämsta

...eller kanske årets sämsta låt står Newkid för. Ni vet den där "är det lungt om jag kallar dig bäjbäh? Bäjbähh!" Jag får ohälsosamma aggressionsryckningar av den skitlåten. Lär dig skriva mer än en textrad per låt! Eller låt skivan vara kvar i garderoben i Uddevalla nästa gång.

Igår var en soffliggardag

Gosiga J hälsade på i fredags, vilket resulterade i vin, söta drinkar, en väldans massa prat och alldeles för sent i säng. Det var fantastiskt kul på fredagen, men inte riktigt lika roligt på lördagen. Soffläge hela dagen, följde nyhetssändningarna från Norge och sedan en trilskande dator som grädde på moset. Nu har jag äntligen flyttat över allt jag vill spara till en extern hårddisk, så självklart är raringen en riktig ängel nu...

Chessboxing

Letar du efter en sport som kräver både hjärna och muskler? Testa chessboxing!

Sporten går i korta drag ut på att man varvar ronder med schack och boxning, med en minuts vila emellan. Som mest kan man gå elva ronder, och varje match börjar med en omgång schack. Idén kommer ursprungligen från serietidningen Le froid eqateur av Enki Bilal.


 


Film: Cornelis

Häromdagen såg vi äntligen Cornelis, filmen om musiklegenden Cornelis Vreeswijk.

Hans-Erik Dyvik Husby (Hank von Helvete) gör en suverän insats som Cornelis, och David Dencik (Lasermannen) passar utmärkt som Fred Åkerström. Får man hoppas på en film även om honom? Jag har däremot verkligen svårt att se Johan Glans i en seriös roll, särskilt när han är den enda som pratar bred skånska - i rollen som en tvättäkta stockholmare dessutom. Det blir liksom inte så mycket "demonproducent" över det...

Det är svårt att få in en persons hela liv på en och en halv timme, särskilt när det gäller en så färgstark person som Cornelis. Amir Chamdin lyckas att ta fram personligheten, uppgångarna och nedgångarna, även om jag tror att en del förkunskap hade lyft filmen (jag kommer inte ihåg transvestitincidenten som svischade förbi, inte heller visste jag att kvinnan utan repliker var Cornelis "musa" Ann-Christin Wennerström).

Musiken är central i filmen utan att det blir musikal av den. Att det är Cornelis son Jack Vreeswijk som gör musiken är ytterligare ett plus. Resultatet är ett vackert och melankoliskt porträtt av en av våra mest älskade trubadurer.

 

 


Jag gjorde ett personlighetstest


Din personlighetstyp:

Logiskt sinnade, kreativa tänkare. Kan bli mycket entusiastiska över teorier och idéer. Strävar ofta att bringa klarhet i teoretiska frågor. Värderar kunskap, logik och kompetens mycket högt. Tystlåtna och reserverade. Svåra att komma inpå livet. Individualister. Ointresserade av ledarskap och makt. Deras analytiska förmåga gör det lätt för dem att upptäcka samband som andra inte ser. Fungerar bäst när de uppmuntras att använda sin fantasi och förmåga till kritiskt tänkande.

 

Karriärer som skulle kunna passa dig:

Fysiker, kemister, biologer, fotografer, strateger, matematiker, universitetslärare, programmerare, animatörer, tekniska skribenter, ingenjörer, jurister, brottsplatsutredare, skribenter, artister, psykologer, systemvetare, utredare, besiktningsmän, lantmätare.

 

 

Testet hittar du här.

------------

 

Ett annat liknande test gav följande resultat:


  • Du finner din energi i den inre världen och gillar att tänka på saker (utan att nödvändigtvis tala om dem). Du anstränger dig att förstå andra människor.
  • Du gillar att ha struktur och ordning i ditt liv. Du använder troligtvis din kalender flitigt för att hålla koll på de saker du skall komma ihåg. Du fattar snabbt beslut – även när det gäller din värdering av andra människor. Därför kan din omgivning uppfatta dig som lite dominant emellanåt.
  • Du fokuserar på "the big picture" och tycker om att teoretisera över VARFÖR saker fungerar som de gör (medan du inte bekymrar dig så mycket om detaljerna). Du är en kreativ person, som gillar att experimentera.
  • Du tänker logisk och värdesätter problemlösning där du får använda huvudet. Du är en ärlig och renhjärtad person, som bedömer andra människor utifrån samma värderingar som du bedömer dig själv.

 

 


Russells tekanna

Många troende talar som om att det skulle vara skeptikernas uppgift att motbevisa vedertagna dogmer snarare än dogmatikernas uppgift att bevisa dem. Detta är förstås ett misstag.

Om jag skulle framföra att det mellan jorden och Mars funnes en tekanna av porslin som kretsar runt solen i en elliptisk bana, så skulle ingen kunna motbevisa min utsaga, förutsatt att jag var noga med att lägga till att tekannan är för liten för att kunna ses ens med våra kraftigaste teleskop. Men om jag skulle fortsätta med att säga, att eftersom min utsaga inte kan motbevisas så är det oacceptabelt övermod av det mänskliga förnuftet att tvivla på den, så skulle jag med rätta anses prata strunt.

Om däremot en sådan tekanna vore beskriven i antika böcker, förkunnad som den heliga sanningen varje söndag, och ingjuten i barnens sinnen i skolan, då skulle tvekan att tro på den bli ett tecken på excentricitet och tvivlaren väcka uppmärksamhet hos psykiatrer under en upplyst era eller inkvisitorer under en tidigare.

The Collected Papers of Bertrand Russell, Volume 11: Last Philosophical TestamentKälla


Döden på en blek häst - Amanda Hellberg

När Maja Grå kommer till Storbritannien är det inte bara för att studera vid den anrika konstakademin i Oxford. I Brighton står polisutredarna handfallna efter det ohyggliga mordet på Majas sedan länge försvunna mamma, och de behöver Majas hjälp. Hon har nämligen förmågan att se mer än andra.
Medan höstmörkret smyger genom Oxfords gränder fördjupar sig Maja i måleriet och de nya vännerna. Men hon plågas av grubblerier på den komplicerade relationen till modern. Varför valde mamman att försvinna till Brighton och varför blev hon mördad? Maja förnimmer också en övernaturlig närvaro på elevhemmet, och rycks in i en skoningslös dödsdans med skrämmande hemsökelser, häftig passion - och en gäckande mördare.

Saxat från Bokus

 

Döden på en blek häst är Amanda Hellbergs uppföljare till debutromanen Styggelsen (det går alldeles utmärkt att läsa Döden på en blek häst även om man missat Styggelsen).

 

Jag tycker mer om Döden... än debutromanen, eftersom jag anser att historien har en röd tråd och är mer välbalanserad. Styggelsen bestod av två delar, där den mer intressanta delen handlade om Singa. Här var historien mörkare, allvarligare och gav betydligt fler kalla kårar. Hellberg har fortsatt på den andra tråden, vilket ger en mystisk, finstämd spökhistoria i dimdrypande Oxfordanda. Hon ligger farligt nära klichéerna när hon beskriver Oxford och den akademiska miljön med excentriska lärare, men hon gör det med stil.

 

Ta fram en varm pläd och kryp ner i soffan med en kopp Earl Gray - Döden på en blek häst avnjuts bäst i höstrusket!

 


Jag fattar

Ibland är det lätt att förstå varför de rear ut vissa kläder.


Allt från Nelly.com

Miniutflykt

Igår blev det en liten miniutflykt till Glashyttan i Nädhult tillsammans med moster och mammorna. Vi hade tur och kom precis när de höll på att blåsa glaskulor, det var riktigt fräckt att se hur de fick fram mönstret och formerna. Kvinnan tog sig också tid och förklarade varför hon gjorde som hon gjorde. Det blev lite "aha"-upplevelser när man inte kan ett skvatt om glasblåsning sedan tidigare.

glashyttan i nädhult

Glashyttan under pausen

 

 

När alla shoppat loss tillräckligt åkte vi hem till Pojkens mamma för lite fika. Bullar, kakor och cupcakes med rabarberkompott och after eight-fluff. Sockerchock!

 

 

 

cupcakes

 

 


Då och nu

Då: födelsedagsfest. Nyss: hemmagjord svartvinbärsglass. Nu: Cornelis.

Religionsfrihet ftw

The Church of the Flying Spaghetti Monster grundades 2005 i protest mot kravet att alla skolor i Kansas, USA var tvungna att undervisa i Intelligent design (livets uppkomst via en gudomlig hand) som ett alternativ till evolutionen. Anhängarna till den urgamla, men nyligen uppmärksammade religionen, kallas givetvis för pastafarier.

Nu har en patafarier lyckats få igenom att ha ett durkslag som huvudbonad på körkortsbilden. Ska vi gissa att The Church of the Flying Spaghetti Monster blir en verklig kraft att räkna med?

(Läs mer på BBC News)

With millions, if not thousands, of devout worshippers, the Church of the FSM is widely considered a legitimate religion, even by its opponents – mostly fundamentalist Christians, who have accepted that our God has larger balls than theirs.

The Church of the Flying Spaghetti Monster


Öh, oj

Söndag hela veckan! Känns det som i alla fall. I morse läste jag ut Döden på en blek häst, och efter jobbet har det varit soffläge med film. Först somnade jag till Babylon 5, sedan såg vi Coco före Chanel och efter det hoppade vi rätt in i Smokin' aces. Imorgon är sista jobbdagen innan semestern. Sedan ska det tydligen regna en hel vecka.


Finns risk att den blir utläst redan ikväl...

img_2166 (MMS)

Finns risk att den blir utläst redan ikväll...


Dagens händelse

Idag kom bilderna på min testklänning! Det ser väldigt lovande ut, får väl hoppas att den sitter lika snyggt på mig som på provdockan!

En djungel av tomater


Vi har tomater!

 

 

Söndagsfilmen: Paul

Simon Pegg och Nick Frost är tillbaka igen! Vet du inte vilka de är? Inte sett Hot fuzz? Eller Shaun of the dead? Fyyy dig! Gör det - bums!

----

Ta en styck utomjording på rymmen från en militärbas, addera två stycker nördar, en styck kidnappad kvinna samt ett gäng inte fullt så smarta poliser så får ni Paul, veckans söndagsfilm.
Den fungerade kanon som just söndagsfilm, men den är långt från Shaun of the deads nivå. Tyvärr börjar grabbarna bli mer och mer amerikaniserade - jag saknade den brittiska humorn. 

 


Robert Gustafsson blir 100 år

Regi: Felix Herngren
Huvudroll: Robert Gustafsson

Boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann ska nu bli film, inspelningarna ska börja under 2012. Gustafsson känns som en klockren svensk Forrest Gump. Om inte annat så är han van att "spela Allan". *höhö*

Jag gissar att det kommer att bli en hel del kända skådisar i den filmen. Vågar någon gissa på namn?


End of Line


Spins and turns,angles and curves, the shape of dreams half remembered. Slip the surly bonds of Earth and touch the face of perfection, a perfect face, a perfect lace, find the perfect world for the end of Kara Thrace. End of Line.


 

 


Vissa föddes perfekta andra som jag - Anna Johansson

Karoline är i den fantastiska och fasansfulla åldern då man varken är barn eller vuxen. Hon har precis gått ut gymnasiet. Det har tagit slut med pojkvännen och hon ger sig ut på en resa för att komma rätt i livet igen. Men när hon konfronteras med ensamheten, sina egna tvångstankar och ätstörningar förvandlas semesterresan till en resa mot nollpunkten.

Saxat från BokusVissa föddes perfekta och andra som jag
har stått i bokhyllan länge innan jag beslöt mig för att hugga tag i den. Ämnet är tungt, Karoline är en ung kvinna med ätstörningar och ett självförtroende långt nere vid fotknölarna. Det är en bok om många ungas verklighet, att inte räcka till och försöka få kontrollen över någonting - i det här fallet maten.

Den inre och yttre resan är ett klassiskt tema, men här anser jag att Johansson inte utnyttjar det så effektivt som hon skulle kunnat. Karoline ger sig ut på en resa i Europa, en resa som för henne längre bort från barndomen, familjen, vännerna och den roll hon haft på gymnasiet. Det är en resa från barndom till vuxenlivet och en resa djupare in i tvångstankarna och anorexian.

Johansson använder en mängd olika stilgrepp (metaforer, alliterationer, tretal) för att göra språket levande och personligt. Orden är Karolinas tankar och de blir allt mer maniska och febriga i takt med att sjukdomen tar över. Stilen är jag fortfarande inte helt övertygad om. Ibland var det svårt att hänga med och ibland kändes det som om Johansson inte riktigt bestämt sig om hon skulle berätta eller om Karoline skulle göra det. Och jag vill verkligen bry mig om Karoline och hur hon hamnade där, men jag kommer flera gånger på mig själv att snarare läsa den som en skvallertidning eller populärvetenskaplig tidning. Hur man lyckas låta bli att äta och hur många plagg som krävs för att hålla en utmärglad kropp varm blir mer intressant än själva ursprunget till sjukdomen.


Boken är en fascinerande inblick i en sjuk kvinnas liv, men inget för den som lätt blir illa berörd av tragiska människoöden.The giant tistel is no more!

Vi hade en monstertistel som växte bland våra rhododendron. Pojken tog tisteln vid taggarna och avlägsnade besten från rabatten.

 

 
Här var det tyst...

...och det måste åtgärdas! En boksammanfattning kommer, jag ska bara sörpla lite kaffe i solen först.

Igår var det semesterutgång, det är en av två dagar som "alla" i byn är ute (hemvändardagen är den andra). Vi blev ett bra gäng som laddade upp med sangria och snack innan vi knatade iväg. Tyvärr stängde allt redan klockan ett (!!!), det var lite synd. För att inte säga rent ekonomiskt korkat av krogarna...

Döden på en låntagare

Biblioteket här i byn skickar ett sms när en reserverad bok kan hämtas. Bokens titel klipps oftast av pga begränsning av antal tecken, men i det här fallet blev det extra kul!

 

 

Aj aj, vet inte om jag vågar hämta ut den...

 

 

 


Ny kompis?

img_2143 (MMS)

Ny kompis?


Slutet är nära

Ja, på Battlestar Galactica alltså. Vad ska man göra sedan? Se Caprica? Eller ge sig på en annan serie? Det kommer att bli så tomt om ett par DVD-skivor!


Slutet på mr. Y - Scarlet Thomas

"Ariel Manto kan inte tro sina ögon när hon i ett litet antikvariat hittar Slutet på mr Y. Hon vet att den mer än hundra år gamla boken inte bara är extremt ovanlig, den sägs även bära på en förbannelse."

Saxat från Adlibris

 

 


Slutet på mr. Y har fått ett väldigt blandad mottagande hos de svenska bokbloggarna, har jag sett. En del tycker att det är den bästa boken på länge, andra förpassar den till pappersåtervinningen fortare än kvickt.

Jag tyckte faktiskt om Slutet på mr. Y. Den är alldeles för mycket på ett helt underbart sätt, och då syftar jag på alla referenser till tankeexperiment och filosofer, inte på agenter och sex. Den biten hade Scarlet Thomas kunnat stryka.

Huvudpersonen Ariel Manto är en trasig människa, överintellektuell och inte särskilt sympatisk. "Ariel Manto" är ett anagram för "I am not real", mycket passande för huvudpersonen i boken. Slutet på mr. Y är även titeln på boken inne i berättelsen, vilket framhäver metaperspektivet (en roman i romanen). Bokens huvudtema är existentialism och filosofi - vad är verklighet, vad är fantasi och gäller verkligen tankens makt över materien?

Slutet på Mr. Y är också en universitetsroman (utspelar sig till stora delar på ett universitet, dryper av akademisk kitsch och innehåller även det obligatoriska lärare-studentförhållandet), och det är inte särskilt förvånande att Thomas undervisar i kreativt skrivande och engelsk litteratur. Hon spelar på alla bokfetischsträngar (universitet, fattig som en kyrkråtta, existentialism, antikvariat och en mycket kall och dragig liten lägenhet) och gör det bra. Till och med omslaget är oemotståndligt.


Är The imaginarium of doctor Parnassus möter Matrix något för dig? Är det ok om någon konstant beskriver diverse tankefilosofer och böcker ingen icke-akademiker läst? Är ingen bok komplett utan skumma agenter och trasiga människor? Ja, då är detta boken för dig!
Jag vann!

Jennies boklista lottar ut böcker med jämna mellanrum, och den här gången vann jag! Skoj! Boken heter Vi ses i öknen och är skriven av Danny Wattin.

Det jag tycker är bäst med bokutlottningar och bokbytarevents är att man oftast får böcker man inte hört talas om innan, eller som man kanske inte skulle ha köpt själv. En chans att bredda vyerna lite, helt enkelt!

Tubsockar och sandaler


Har jag missat något? Ska det här vara snyggt?

Hittat på NellysLow carb-burgare på Max. Mmmm...

img_2114 (MMS)

Low carb-burgare på Max. Mmmm...


Alltså... Nä


Ytterligare två stilfulla brudklänningar. För ett varmt Las Vegas-bröllop...

Visa lite hud...

 

Hihi! Jag ser naveln!RSS 2.0