Imorgon smäller det!

Varning för låg aktivitet på bloggen de närmsta dagarna, kommer mig att ägna mig åt något som kallas livet.

Nu ska doktorn bli fru. Woohoo!
Enkät inför Pocket och Prassel

Jag har anmält mig till Pocket och Prasselbytet den här gången också. Och min bokbytarvän har redan smygit omkring i bloggen och lämnat lite tassavtryck!

Jag älskar de här bytena, mest för att det handlar om att ge och få paket. Jag älskar paket! Innehållet spelar mindre roll, det är ögonblicket innan man öppnar det som är bäst!Vilken genre eller författare gillar du bäst?

Jag har gått från de gamla klassikerna till mer moderna böcker. Framtidsdystropier ligger mig varmt om hjärtat, gillar böcker som säger något om samtiden  och framtiden. Jag gillar också böcker som baserar sig på eller beskriver verkliga händelser, till exempel Lasermannen och En perfekt storm.

 

Vilken genre eller författare är du nyfiken på?

Jag är nyfiken på allt jag inte läst tidigare! Av Leif GW Persson har jag bara läst L som i Lindamordet, hade varit intressant att läsa något mer av honom. Battle Hymn of the Tiger Mother är jag också nyfiken på, mest för att det blivit ett himla hallå om den boken. Roberto Bolaño ligger på min önskelista, tillsammans med Dr Seuss och T. S. Eliot. Konstig blandning? Kanske...

 

Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om?

Man ska aldrig säga aldrig, men tantsnusk á la Danielle Steel och väldigt långsamma livsbetraktelser får det att krypa i skinnet. Och böcker baserade på filmer, usch!

 

Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?

Jag har nog allt av Dean R. Koonts och väldigt många Tre deckare (Wahlströms ungdomsböcker). Tror också att jag har alla Läckberg-böcker (har dock inte börjat läsa dem ännu) och hela Undead-serien av MaryJanice Davidson.

 

Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?

Under Böcker och läsbart finns en del, men tyvärr bara sådant som jag läst sedan bloggen startade. Hade en längre lista, men den försvann med hårddiskkraschen. :(

 

Vad äter du för godis?

Ostbågar, popcorn och choklad är mina svagheter. Och cashewnötter, jag älskar saltade cashewnötter!

 

Naturgodis - ätbart eller inte?

Njae... Yoghurttopparna är jättegoda, och så nötter förstås (endast iklädda salt). Torkad frukt anser jag hör hemma i morgongröten.

 

Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?

Jag dricker både kaffe och te (helst grönt). Jag älskar hibiskus/malva-teet och te på endast hallonblad, det blir syrligt och gott och har en helt underbar färg! Earl grey har jag aldrig förstått mig på.

 

Hobby?

Jag gillar att pyssla, till exempel scrapbooking och göra egna kort. Jag experimenterar gärna i köket också, både med bakning och matlagning. Ju mer udda recept desto bättre!

 

Favoritfilm?

Oj, den är svår…  Apollo 13 är en favorit, gillar också Into the wild. The imaginerium of doctor Parnassos är lysande, och Boondock saints och Reservoir dogs kan jag se hur många gånger som helst. Ja, och så det mesta med Johnny Depp förstås.

 

Favoritfärg?

Turkos, mossgrönt och fuchsia. Just nu i alla fall...

 

Samlar du på något?

Nej, inte direkt. Förutom böcker då... Försöker tvärt om rensa ut allt onödigt, det är helt otroligt vad man kan samla på sig grejer!
Det tar sig!

Igår var det klädprovardag. Yepp, vi kom båda i våra kläder - puh! Gulliga D hjälpte också till med festprogrammen, det kändes lite som tomtens verkstad att embossa festprogram på löpande band. Pojken var riktigt produktiv på kvällen. Medans jag snarkade i soffan monterade han ihop hälften av festprogrammen. Gött!

Bordsplacering klar!

Ytterligare en sak att pricka av listan! Festhäftet är fortfarande inte färdigt, det blir att embossa järnet imorgon istället. Nu: sängläge.

Allt har sin tid...

...Och en del saker tar bara tid. Skära, limma, skära igen - snart är halva bordsplaceringstavlan klar. Sedan ska vi sätta igång med omslagen till festhäftena - förhoppningsvis får vi dem nästan klara ikväll.Inte vår bordsplaceringstavla


True Style

Alltså, jag trodde att True Talent handlade om rösten, inte resten. Hur kommer det då sig att alla är så himla uppsnofsade? Och att det vimlar av kroppsstrumpor och muskort? Eller var det bara första avsnittet som var enbart röst - nu är det Idol, fast i TV3?

Så många frågor...


Boo!

En tovig kalufs är nog mardrömmen för många, men för Boo blev det vägen till kändisskap. Han blev tvungen att snagga sig, vilket passade honom bra. Riktigt bra. Han är nu utnämnd till världens gulligaste hund, har gett ut en egen bok med bilder på sig själv och har nästan 2 miljoner fans på Facebook.


Och visst är han gullig!
Boo tlöttBoo med påpälsad kompisBoos bok


Det finns en för varje tillfälle


Ehum, what? Till vad? Varför?


Kär och galen

I höst kommer Kanal 5 att damma av det gamla programmet Kär och Galen, som gick i början av 90-talet. Programmet gick ut på att tre par tävlade mot varandra, och det par som vann fick gifta sig i programmet.

Tävlingsgrenarna baserades dels på hur väl de kände varandra, dels på deras skådespelartalanger. Kanske får vi nu se fler godbitar som den här...


Vad rökte scenografen/koreografen egentligen?

 


Det kom ett paket...

Idag hittade jag ett paket i lådan. Eller ett tjock kuvert snarare. Ni vet ett sådant påkostat, vadderat, stort kuvert som kan innehålla nästan vilka ömtåliga dyrgripar som helst?

Gissa om jag blev nyfiken! Och det var svårt att lista ut vad som fanns i kuvertet. Något hårt och rektangulärt... Det tog mig säkert hela tre sekunder från att jag kom innanför dörren tills jag öppnat paketet. Och gissa om jag skrattade när jag fick syn på innehållet!


Tack Flin, det var lätt dagens bästa!

Paketinnehållet


IPU-analys

Jag fick göra en IPU-analys via jobbet, och uj vad den var klockren! Några godbitar, helt utanför sitt sammanhang (rapporten är trots allt 49 sidor):


När Doktor Glas är pressad kan hon vara tävlingsinriktad och ihärdig. Hon bedömer andra efter kvaliteten i deras arbetsinsatser. Hon har så stora krav på sig själv att hon förväntar sig att andra skall vara lika hängivna. Att bli bekant med henne kan vara svårt eftersom hon inte gärna visar känslor. Hon kan verka kylig och reserverad.

Andra kanske uppfattar henne som obeslutsam, men hon försöker bara fatta rätt beslut från början. Hon som är kapabel att dagligen fatta snabba beslut, blir i allmänhet försiktig när hon skall fatta större beslut. Hon föredrar att studera och analysera ett problem innan hon uttrycker sin åsikt.

Doktor Glas litar i allmänhet inte på främmande människor. Detta blir särskilt uppenbart när hon ställer tydliga och kanske väl rättframma frågor. Hon kan ibland vara utåtriktad och engagera sig i en konversation om det krävs, trots att hon egentligen är reserverad. Hon står verkligen för det hon gör och är beredd att ta strid om någon kritiserar kvaliteten på hennes arbete.


Råd för effektiv kommunikation:
 • Var tydlig, detaljerad, kortfattad och håll dig till saken.
 • Förse henne med påtagliga, gripbara och faktiska bevis.
 • Förbered ditt ärende och dina argument i förväg.
 • Ge henne tid att vara omsorgsfull när det behövs.
 • Håll dig på ett affärsmässigt plan och låt henne själv avgöra om hon vill vara sällskaplig.

När du talar med Doktor Glas bör du tänka på att inte:
 • Vara otydlig när det gäller det som förväntas av er båda.
 • Ge direktiv eller order.
 • Använda andras åsikter som bevis.
 • Hota, smickra, lirka, truga och gnälla.
 • Göra kontroversiella uttalanden.
 • Använda smarta tricks och försöka manipulera.
 • Komma med färdiga beslut eller fatta beslut åt henne.
 • Vara lättsinnig, nonchalant, informell eller högljudd.
 • Vara överdrivet tydlig.


Nå, vad säger ni som känner Doktorn, stämmer det?Just let go

Jag vet inte vad som är det sorgligaste med historien: att en kvinna dog bara för att hennes son inte fick biljetter till Avril Lavigne, eller att en 39-årig man måste be sin mamma köpa biljetterna...Källa


Nya trenden: toaplankning


Alltså... Uäääh!


Bilder: AftonbladetKompisen är tillbaka!

Förra året låg han under äppelträdet större delen av hösten. Igår satt på samma fläck i trädgården i flera timmar.

 

Visst är han (hon?) fin!

 


Pink party

Igår plingade ett gäng champangneutrustade fnitterflickor på dörren, och släpade iväg mig på en fantastisk möhippa. Idag har jag ingen röst kvar, men det var det värt!


Tack tjejer!The outfitThe balloonsThe dancingThe ponyVi har ingen gräsmatta kvar...

Vi har haft "gyllenforsbaggar" (pingborrelarver?) på besök...

Före: grön gräsmatta.
Efter:

FramsidanNärbild på förstörelsenBaksidanDe går grundligt tillvägaFåglarna alltså. På jakt efter larver.Statistik...

Rubriksättaren måste jobba lite mer med personen som skriver ingressen. Jag får inte riktigt ihop det här...

 

De menade alltså en minskning mot föregående år...

Oj då. Skavsåret har visst inte läkt ännu...

img_2370 (MMS)

Oj då. Skavsåret har visst inte läkt ännu...


Saker du inte visste att du behöver

Det var länge sedan jag visade lite onödiga prylar! Här kommer några måsten:


Shoppa loss här

Nu börjas det igen

Halsont och ett kilo snor. Ja ja, bättre nu än på bröllopet. Ont i halsen har jag också, det smäller i örat när jag sväljer. Tro mig, det är inte förrän sådant händer som man upptäcker hur ofta man egentligen sväljer på en dag...


Blåsigt värre

Idag åkte alla tomatplantor in i uterummet. Det var så blåsigt att till och med de största krukorna hade vält, och så kan vi inte ha det!

Flin - bilder på den stackars ensamma röda tomaten kommer, var lugn!


Renoveringstankar

Tror ni att jag kan få plats med ett bibliotek i källaren?


Real Gabinete Portugues de Leitura, Rio de Janeiro
Trinity College Library, Dublin, IrelandStrahov Monastery Library, Prague
Källa

Du sköna nya värld

Uhum, är det bara jag som får lite orwellska vibbar av att fyraåringar ska ha stämpelkort? Jag förstår att tidsstämplingar är bra för att få ett mer rättvist debiteringsunderlag, men när barnen själva ansvarar för att stämpla in och ut blir jag lite beklämd.

Aftonbladet

 


Fyra är ändå färre än fem

Har ni sett reklamen för Wen? Ni vet den där Alyssa Milano säger att hon slutat med schampo?

"Idag använder du förmodligen flera produkter: schampo för att tvätta rent, conditioner för att återfukta, djupverkande conditioner för skadat hår, utredning för att underlätta kamning och borstning, och leave-in conditioner för att göra håret mer lätthanterligt. Med WEN®  Cleansing Conditioner kan du ersätta alla dessa med en enda produkt!"


Vad är det då man köper? Jo, fyra (4) produkter!

Wen - schampot för dig som inte kan räkna

 


Det talas om tillväxt

Politiker och ekonomer pratar hela tiden om tillväxt, och hur viktigt det är att vi har just tillväxt. Men hur påverkar en ständig tillväxt jorden egentligen? Kolla in den här föreläsningen (åtta avsnitt) och fundera sedan på vad en tillväxt på 4% årligen egentligen betyder.


 

 


På allmän begäran

På Flins begäran (nejdå, jag övertolkar inte alls kommentarerna här på bloggen) - tomater!

 

Bilderna är någon vecka gamla, en tomat har faktiskt blivit röd. Den får ni se imorgon...
How the other half lives

När man är sjuk och hemma blir det mycket TV. Ett program som jag starkt rekommenderar är How the other half lives, som går på TV4. Det ger en inblick i både de rikas och de fattigas liv, och när de båda världarna möts blir det riktigt intressant. Det jag gillar mest är det fantastiska perspektiv som visas när barnen själva får berätta.

"How the other half lives" är en brittisk dokumentärserie från 2009 i elva delar som följer välbärgade familjer som hjälper fattiga familjer med ekonomiska bidrag.
Många människor skänker pengar till välgörenhet men nu får familjerna chans att möta de som får bidrag från dem, vilket ger en mer personlig och direkt kontakt med mottagarna.
De rika familjerna hoppas att deras barn ska få en insikt i hur livet är för de som inte har det lika gott ställt samtidigt som de med egna ögon får se hur deras bidrag kan förändra en människas liv.

Saxat från tv4.se


Med fingrarna i syltburken

Mamma fyllde år för ett par dagar sedan, och i frdags passade vi på att fira med tårta. Kolla vilken snygg tårta som Tårtmagi trollade fram! Norrländskt tema såklart, fyllning med hjortron - mumma!

tårta från tårtmagi

 

Tårta från tårtmagi

 

Tårta från tårtmagi


Imse vimse spindel

Den här lille rackaren hade förvirrat sig ner i en hink med vatten på gräsmattan. Den är några centimeter lång, och blodtörstig.


Han bor i stenmuren. Någon som vet vad han heter?
Jag föddes i Nigeria

Det är en väldigt liten del av världens befolkning som har förmånen att få födas i ett rikt och välmående land. Sannolikheten att födas i Sverige är bara 0,08%.

Dra en lott i Livets Lotteri, och se hur ditt liv skulle se ut om du föddes på nytt. 

 


Varför finns det inga asociala nätverk?

I lördags skaffade jag mig ett facebook-konto och jag har redan ont i huvudet. Varför vill folk lägga upp bilder på äpplen och smörgåsar? Och varför vill sjuttioelva personer "gilla" det? Fine, det är ju i princip så en blogg fungerar. Men på fejjan tar man allt skräp, lägger det i en påse, skakar om och kräker ut det på ett vitt underlag och kallar det kul. Och var är "ogilla"-knappen???

Nej, Facebook är både rörigt, fult och fullt med ointressanta detaljer. Det är som att vara den enda nyktra människan på en pub klockan halv tre på natten.

Imogen Heap - Hide And Seek


Underbar låt!

 

 


Hungerelden - Eriksson/Axlander-Sundquist

Poliskommissarie Jeanette Kihlbergs arbete med att lösa fallen med de döda invandrarpojkarna avbryts när en framgångsrik företagsledare mördas i Stockholm, på ett i det närmaste rituellt sätt.

Flera märkliga detaljer gör att det ser ut som hämnd. Men, hämnd för vad? Psykologen Sofia Zetterlund kopplas in för att bistå med en gärningsmannaprofilering. Ett arbete som blir problematiskt då de samtidigt inlett en kärleksrelation.

Jeanettes fortsatta sökande efter den försvunne Victoria Bergman leder inte bara till internatskolan i Sigtuna utan också till Danmark och händelser i det förflutna.

Sofia Zetterlund försöker, parallellt med sitt arbete som psykolog, att hitta tillbaka till sitt rätta jag.


Saxat från AdlibrisHungerelden är del två i trilogin om Victoria Bergmans svaghet. Del ett heter Kråkflickan, och har ni inte läst den så gör det bums!

Del två brukar ofta vara en transportsträcka från del ett till del tre, men inte i det här fallet. Författarna lyckas få in några snygga vändningar och håller tempot uppe under hela boken. Det är en svensk deckare som inte är en Beck/Wallanderkopia, men inte heller en USA-wannabe. Den är helt egen, kusligt fascinerande och sjukt beroendeframkallande.Dagens uppdrag

Dagens uppdrag är klänningskapning. Och hårprydnadsskapning. Kan bli intressant, wish me luck! :)

Fördomar bekräftade?

Jag roade mig med att registrera mig på Facebook (ja, hör och häpna!), och då är det väldigt mycket konstigt man kan fylla i.


Nog för att Adam Sandler är kul, men religion? Njaae...

 

 


And off they go...

Klockan åtta i morse väcktes vi (nåja) av ett gäng glada herrar med megafon och filmkamera. Pojken tvingades i en alldeles för stor kostym (jobbreferens!) och i Pojken tvingades lättöl och smörgåsar. Och nu är de iväg på äventyr!

Jag hoppas att de har en riktigt kul svensexedag!


Jag hatar spindlar! Särskilt den här sorte...

img_2340 (MMS)

Jag hatar spindlar! Särskilt den här sorten, som låtsas vara sockludd för att tio minuter senare fälla ut benen och kuta järnet. Hjärtattack!


Woohoo!

Hittade en trailer till Hungerspelen! Ska bli intressant att se den som film, även om jag generellt sett inte gillar filmer baserade på böcker.


RSS 2.0