Gott!


Vigilante - Andreas Roman

Marcus lever ett till synes lugnt liv med familj, flickvän och ett bra jobb. Men när hösten intar Göteborg är det något som börjar gro i honom, en irritation som blir allt svårare att hantera. Det är så många idioter som går lösa, så mycket meningslös förljugenhet och dumhet. När Marcus till slut låter fördämningarna brista och går till handling riskerar han att mista allt; familj, vänner och förhållande. Men han är inte ensam. I skuggorna anar han någon som med intresse följer hans framfart som självutnämnd Vigilante.
 
Saxat från Bokus
 
 
Andreas Roman gjorde mig inte besviken! Vigilante är i mitt tycke snäppet vassare än Mörkrädd, det är en svensk Falling Down eller American Psycho. Huvudpersonen får nog och beslutar sig för att sluta dalta med sin omgivning. Ja, han går ytterligare ett steg längre och anser sig ha rätt att straffa de som "inte sköter sig". Redan från första sidan får man känslan av att det här aldrig kan sluta bra. Marcus är ingen hjälte, han är knappt en antihjälte heller. Han är en mycket osympatisk man på eget korståg, fullkomligt obekymrad om omgivningen går han bärsärkargång bland stadens kriminella.
 
Vad händer när empatin tar slut och egocentrismen tar vid? Vad händer när man väljer att bryta alla de sociala konventionerna? Det är en tendens som enligt mig blir allt tydligare i samhället - sköt dig själv och skit i andra kombinerat med hårda straff (psykiska eller fysiska) för de som av någon anledning inte motsvarar normen. Samtidigt ökar pressen på att man ska bete sig på ett visst sätt eller se ut på ett visst sätt. Nästa fråga är också intressant - vilka konsekvenser får egentligen straffet?
 
Parallellt med historien om Marcus som egenutsedd moralens väktare (bokens framsida ger en tydlig hänvisning till serietidningarnas superhjältar) förekommer en dokusåpa i stil med Big Brother, där man rivit alla moralens gränser för att locka tittare. Det ger ytterligare tryck i samhällskritiken, men jag tycker att Roman kunde dragit på ännu mer här - alternativt sparat det spåret till en egen bok och utvecklat Mathilda/Nils-spåret mer. Alla tre delarna känns som en del för mycket - eller hundra sidor för lite.
 
Filmrättigheterna såldes redan 2009, men jag kan inte hitta något om att arbetet lämnat idéstadiet. Någon som vet?
 

Oj då

Hur beroende är man egentligen om man redan nu går in på Annikas blogg för att se om Veckans bokbloggsjerka kommit ut? Och dessutom suckar otåligt när det drööööjer så...


Dagens i-landspryl

Det är när man ser sån här reklam jag börjar fundera på om de inte tar liiiite väl bra betalt för vatten och socker...
Man kan alltså vinna flaskor designade av Jean Paul Gaultier. Ärligt talat, vad ska man med en snordyr reklamtomflaska till? Nåja, blir kanske nästa it-grej.
 
Läsk och snordyr designer

I min trädgård

Flin undrade hur mycket jag odlar egentligen, vilket påminde mig om att jag nog inte visat hur trädgården blev. Nu är vi så pass färdiga som vi kommer att bli för i år (jord-/ogräshögen ska bort förstås), det är lite kvar till nästa år men det tar vi då.
 
 
I lådorna har jag satt:
1. Kålrot, majrova, rädisa
2. Röd och gul tomat
3. Pumpa
4. Sallad och rödbeta (två sorter av varje)
5. Lök och tre sorters morötter
6. Diverse kryddväxter, bland annat äppel- och chokldmynta, salvia, persilj, gräslök, oregano och rosmarin.
 
Vid rosbågen har vi planterat New Dawn, förhoppningsvis kommer de att slingra sig en bra bit längre upp nästa år. Landet till höger om rosbågen är fullt av jordgubbar (två sorter), smultron (två sorter) och pineberry, en jordgubbe som ska smaka svagt av ananas.
 
Utöver detta har jag lite växter i kruka också.
 
 
Jag har ca femton tomater och lika många paprikor, tyvärr står de flesta i alldeles för små krukor. Det ni ser i förgrunden är gyllenbär, jag har två stora och några små av dem också. Sedan har jag tre chiliplantor, en habanero, en cayennepeppar, tre plantor av någon anna habaneroaktig chili (fick dem av en jobbarkompis), fem gurkor och två zucchini.
 
Sedan har jag lite diverse vanliga blommor också, som blå passionsblomma (min favorit), stjärnöga, papegojblomma, några pelargoner, röda solrosor och någon grön klängerväxt. Jag försökte få upp en fin japansk lykta, men de är bara smååå smååå plantor ännu.Slänga eller behålla?
 
 
Ja, det är väl det som växer hos mig i år. Några tips till nästa år?
 
 
 
 

Mörkrädd - Andreas Roman

David är mörkrädd. På ett sjukligt vis. Sedan barndomen har hans rädsla för mörker och skymning plågat honom. Det tycks som om någon alltid står i ett hörn och bevakar honom, någon som drar närmare när rädslan blir som värst.
Till slut bestämmer sig David för att möta sin demon. Han går i terapi, och sista steget är enkelt: Han ska bo ensam i en stuga ute i skogen tills han är botad. Något som visar sig inte bli så enkelt som han först trott. Samtidigt som skymningen kommer är det något som kommer närmare stugan, som knackar i väggarna, som skymtar i fönstren. Är det något som vill in?
 
Saxat från Bokus
 
Mörkrädd är en "taggad roman", dvs det finns fyra stycken sk taggar inuti boken och på baksidan som man kan läsa av med mobiltelefonen. Tyvärr fungerade detta inte alls (för gamla länkar kanske?), men efter vad jag sett på andras kommentarer var det ingen större förlust. Jag hade väntat mig filmatiseringar eller liknande för att öka på läskighetsfaktorn, men det var tydligen vanliga intervjuklipp.
 
Andreas Roman har använt sig av sina egna erfarenheter i Mörkrädd. För hans del började det när han som sjuåring såg Michael Jacksons "Thriller" i en enslig skogsstuga, för bokens huvudperson var en attack från andra barn den utlösande faktorn.
 
Det jag gillar med Roman, och särkilt Mörkrädd, är att han lämnar mycket till fantasin. Är det någonting där ute i mörkret? Eller är Davids upplevelser något som enbart finns i hans huvud? Och hur är det med systern, varför jobbar och reser hon så mycket egentligen?
 
Mörkrädd är som gjord för film, jag fick nästan känslan av en kamera som följer David och med inklippta återblickar från hans barndom. Man kan ju alltid hoppas!
 
 

New Dawn

Vi planterade två vackra New Dawn-rosor i somras. Nu blommar de!
 
 
 
 
 
 

Sicken kålrot

Kålrötterna var en besvikelse. De var helt enkelt för populära och jag var inte tillräckligt snabb - kålflugorna hade hittat dem och kalasat friskt. Jag åt en del av kålrötterna och de smakade verkligen smaskens men det var ingenting att spara på. Nästa år blir det täckning från dag 1!
 
 

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Vilka böcker önskar du att du ännu inte hade läst?
 
Här kan jag faktiskt inte komma på något bra svar. För mig är halva upplevelsen med en bra bok det som kommer efteråt. Det kan hålla i sig i timmar eller månader, tillfällena då jag kryper ihop i soffan eller sängen och funderar vidare på boken. Vad var det egentligen som hände? Vad händer sedan? Hur kan jag relatera det här till min egen värld? Eller hur skulle det vara att fly till den världen?
 
Men om man ska tolka frågan som "vilka böcker läser du gärna igen" blir svaret ett helt annat. Harry Potter-böckerna är givna, liksom Sagan om ringen. Där handlar det dels om den magiska världen, dels om "måste-rädda-världen-alldeles-själva"-storyn. Tänk om man själv fick vara med om sådana äventyr?
Andreas Roman har en intressant vinkling på frågan om Gud i sin När änglar dör. Den kommer jag definitivt att läsa igen. Även James Joyces Ulysses (Odysseus) skulle jag kunna tänka mig att läsa igen. Alla böcker som kommer med en manual är intressanta!
 
 

Reflektion från TV-soffan

Är det bara jag som tycker att Colin Ferguson (Eureka) och Joel Gretsch (the 4400, V) är rätt lika?
 
 
 
 
 

Finaste morötterna

Färgprakten fortsätter! Höstmorötterna börjar bli klara.
 
 
 
 

Starkt inslag

Även första cayennepepparn är skördad och habaneron är klar. Hm, vad ska jag nu göra med dem?
 
 
 
 

Goding!

Från egna växthuset...
 
 
 
 

För helvete skitfyran!

* varning för svordomar *
 
Somnade ifrån Dallas igår, och tänkte istället se det på tv4play. Det är ju smidigt! Ja, och förbannat mycket reklam! För först måste man se reklamen när man klickar igång programmet, sedan när man spolar fram till halvvägs i programmet, och sedan ytterligare en gång när man måste backa för att man visst hamnade sisådär fem minuter för långt fram. Tre minuter senare är det dags igen, för då har man kommit förbi "reklamstrecket".
 
Jag vet 8*skitprodukter jag aldrig kommer att köpa! Eller som jag skulle bojkottat, om jag haft ljudet igång och faktiskt haft den fliken framme så jag sett skiten.
 
För helvete fyran, det är som att visa reklam varje gång man zappar med fjärren! Gah!
 
 
 

Nämen lilla hjärtat!

 
Tredje tomaten plockad.
 

100 klassiker

Listor är alltid kul! Via Annikas litteratur- och kulturblogg hittade jag till the Guardians lista på de 100 bästa böckerna någonsin. Jag har några kvar (de jag läst är överstrukna).
 
Hur många har du läst?
 
 
1. Don Quixote Miguel De Cervantes
The story of the gentle knight and his servant Sancho Panza has entranced readers for centuries.
 
2. Pilgrim's Progress John Bunyan
The one with the Slough of Despond and Vanity Fair.
 
3. Robinson Crusoe Daniel Defoe
The first English novel.
 
4. Gulliver's Travels Jonathan Swift
A wonderful satire that still works for all ages, despite the savagery of Swift's vision.
 
5. Tom Jones Henry Fielding
The adventures of a high-spirited orphan boy: an unbeatable plot and a lot of sex ending in a blissful marriage.
 
6. Clarissa Samuel Richardson
One of the longest novels in the English language, but unputdownable.
 
7. Tristram Shandy Laurence Sterne
One of the first bestsellers, dismissed by Dr Johnson as too fashionable for its own good.
 
8. Dangerous Liaisons Pierre Choderlos De Laclos
An epistolary novel and a handbook for seducers: foppish, French, and ferocious.
 
9. Emma Jane Austen
Near impossible choice between this and Pride and Prejudice. But Emma never fails to fascinate and annoy.
 
10. Frankenstein Mary Shelley
Inspired by spending too much time with Shelley and Byron.
 
11. Nightmare Abbey Thomas Love Peacock
A classic miniature: a brilliant satire on the Romantic novel.
 
12. The Black Sheep Honore De Balzac
Two rivals fight for the love of a femme fatale. Wrongly overlooked.
 
13. The Charterhouse of Parma Stendhal
Penetrating and compelling chronicle of life in an Italian court in post-Napoleonic France.
 
14. The Count of Monte Cristo Alexandre Dumas
A revenge thriller also set in France after Bonaparte: a masterpiece of adventure writing.
 
15. Sybil Benjamin Disraeli
Apart from Churchill, no other British political figure shows literary genius.
 
16. David Copperfield Charles Dickens
This highly autobiographical novel is the one its author liked best.
 
17. Wuthering Heights Emily Bronte
Catherine Earnshaw and Heathcliff have passed into the language. Impossible to ignore.
 
18. Jane Eyre Charlotte Bronte
Obsessive emotional grip and haunting narrative.
 
19. Vanity Fair William Makepeace Thackeray
The improving tale of Becky Sharp.
 
20. The Scarlet Letter Nathaniel Hawthorne
A classic investigation of the American mind.
 
21. Moby-Dick Herman Melville
'Call me Ishmael' is one of the most famous opening sentences of any novel.
 
22. Madame Bovary Gustave Flaubert
You could summarise this as a story of adultery in provincial France, and miss the point entirely.
 
23. The Woman in White Wilkie Collins
Gripping mystery novel of concealed identity, abduction, fraud and mental cruelty.
 
24. Alice's Adventures In Wonderland Lewis Carroll
A story written for the nine-year-old daughter of an Oxford don that still baffles most kids.
 
25. Little Women Louisa M. Alcott
Victorian bestseller about a New England family of girls.
 
26. The Way We Live Now Anthony Trollope
A majestic assault on the corruption of late Victorian England.
 
27. Anna Karenina Leo Tolstoy
The supreme novel of the married woman's passion for a younger man.
 
28. Daniel Deronda George Eliot
A passion and an exotic grandeur that is strange and unsettling.
 
29. The Brothers Karamazov Fyodor Dostoevsky
Mystical tragedy by the author of Crime and Punishment.
 
30. The Portrait of a Lady Henry James
The story of Isabel Archer shows James at his witty and polished best.
 
31. Huckleberry Finn Mark Twain
Twain was a humorist, but this picture of Mississippi life is profoundly moral and still incredibly influential.
 
32. Dr Jekyll and Mr Hyde Robert Louis Stevenson
A brilliantly suggestive, resonant study of human duality by a natural storyteller.
 
33. Three Men in a Boat Jerome K. Jerome
One of the funniest English books ever written.
 
34. The Picture of Dorian Gray Oscar Wilde
A coded and epigrammatic melodrama inspired by his own tortured homosexuality.
 
35. The Diary of a Nobody George Grossmith
This classic of Victorian suburbia will always be renowned for the character of Mr Pooter.
 
36. Jude the Obscure Thomas Hardy
Its savage bleakness makes it one of the first twentieth-century novels.
 
37. The Riddle of the Sands Erskine Childers
A prewar invasion-scare spy thriller by a writer later shot for his part in the Irish republican rising.
 
38. The Call of the Wild Jack London
The story of a dog who joins a pack of wolves after his master's death.
 
39. Nostromo Joseph Conrad
Conrad's masterpiece: a tale of money, love and revolutionary politics.
 
40. The Wind in the Willows Kenneth Grahame
This children's classic was inspired by bedtime stories for Grahame's son.
 
41. In Search of Lost Time Marcel Proust
An unforgettable portrait of Paris in the belle epoque. Probably the longest novel on this list.
 
42. The Rainbow D. H. Lawrence
Novels seized by the police, like this one, have a special afterlife.
 
43. The Good Soldier Ford Madox Ford
This account of the adulterous lives of two Edwardian couples is a classic of unreliable narration.
 
44. The Thirty-Nine Steps John Buchan
A classic adventure story for boys, jammed with action, violence and suspense.
 
45. Ulysses James Joyce
Also pursued by the British police, this is a novel more discussed than read.
 
46. Mrs Dalloway Virginia Woolf
Secures Woolf's position as one of the great twentieth-century English novelists.
 
47. A Passage to India E. M. Forster
The great novel of the British Raj, it remains a brilliant study of empire.
 
48. The Great Gatsby F. Scott Fitzgerald
The quintessential Jazz Age novel.
 
49. The Trial Franz Kafka
The enigmatic story of Joseph K.
 
50. Men Without Women Ernest Hemingway
He is remembered for his novels, but it was the short stories that first attracted notice.
 
51. Journey to the End of the Night Louis-Ferdinand Celine
The experiences of an unattractive slum doctor during the Great War: a masterpiece of linguistic innovation.
 
52. As I Lay Dying William Faulkner
A strange black comedy by an American master.
 
53. Brave New World Aldous Huxley
Dystopian fantasy about the world of the seventh century AF (after Ford).
 
54. Scoop Evelyn Waugh
The supreme Fleet Street novel.
 
55. USA John Dos Passos
An extraordinary trilogy that uses a variety of narrative devices to express the story of America.
 
56. The Big Sleep Raymond Chandler
Introducing Philip Marlowe: cool, sharp, handsome - and bitterly alone
 
57. The Pursuit Of Love Nancy Mitford
An exquisite comedy of manners with countless fans.
 
58. The Plague Albert Camus
A mysterious plague sweeps through the Algerian town of Oran.
 
59. Nineteen Eighty-Four George Orwell
This tale of one man's struggle against totalitarianism has been appropriated the world over.
 
60. Malone Dies Samuel Beckett
Part of a trilogy of astonishing monologues in the black comic voice of the author of Waiting for Godot.
 
61. Catcher in the Rye J.D. Salinger
A week in the life of Holden Caulfield. A cult novel that still mesmerises.
 
62. Wise Blood Flannery O'Connor
A disturbing novel of religious extremism set in the Deep South.
 
63. Charlotte's Web E. B. White
How Wilbur the pig was saved by the literary genius of a friendly spider.
 
64. The Lord Of The Rings J. R. R. Tolkien
Enough said!
 
65. Lucky Jim Kingsley Amis
An astonishing debut: the painfully funny English novel of the Fifties.
 
66. Lord of the Flies William Golding
Schoolboys become savages: a bleak vision of human nature.
 
67. The Quiet American Graham Greene
Prophetic novel set in 1950s Vietnam.
 
68 On the Road Jack Kerouac
The Beat Generation bible.
 
69. Lolita Vladimir Nabokov
Humbert Humbert's obsession with Lolita is a tour de force of style and narrative.
 
70. The Tin Drum Gunter Grass
Hugely influential, Rabelaisian novel of Hitler's Germany.
 
71. Things Fall Apart Chinua Achebe
Nigeria at the beginning of colonialism. A classic of African literature.
 
72. The Prime of Miss Jean Brodie Muriel Spark
A writer who made her debut in The Observer - and her prose is like cut glass.
 
73. To Kill A Mockingbird Harper Lee
Scout, a six-year-old girl, narrates an enthralling story of racial prejudice in the Deep South.
 
74. Catch-22 Joseph Heller
'[He] would be crazy to fly more missions and sane if he didn't, but if he was sane he had to fly them. If he flew them he was crazy and didn't have to; if he didn't want to he was sane and had to.'
 
75. Herzog Saul Bellow
Adultery and nervous breakdown in Chicago.
 
76. One Hundred Years of Solitude Gabriel Garcia Marquez
A postmodern masterpiece.
 
77. Mrs Palfrey at the Claremont Elizabeth Taylor
A haunting, understated study of old age.
 
78. Tinker Tailor Soldier Spy John Le Carre
A thrilling elegy for post-imperial Britain.
 
79. Song of Solomon Toni Morrison
The definitive novelist of the African-American experience.
 
80. The Bottle Factory Outing Beryl Bainbridge
Macabre comedy of provincial life.
 
81. The Executioner's Song Norman Mailer
This quasi-documentary account of the life and death of Gary Gilmore is possibly his masterpiece.
 
82. If on a Winter's Night a Traveller Italo Calvino
A strange, compelling story about the pleasures of reading.
 
83. A Bend in the River V. S. Naipaul
The finest living writer of English prose. This is his masterpiece: edgily reminiscent of Heart of Darkness.
 
84. Waiting for the Barbarians J.M. Coetzee
Bleak but haunting allegory of apartheid by the Nobel prizewinner.
 
85. Housekeeping Marilynne Robinson
Haunting, poetic story, drowned in water and light, about three generations of women.
 
86. Lanark Alasdair Gray
Seething vision of Glasgow. A Scottish classic.
 
87. The New York Trilogy Paul Auster
Dazzling metaphysical thriller set in the Manhattan of the 1970s.
 
88. The BFG Roald Dahl
A bestseller by the most popular postwar writer for children of all ages.
 
89. The Periodic Table Primo Levi
A prose poem about the delights of chemistry.
 
90. Money Martin Amis
The novel that bags Amis's place on any list.
 
91. An Artist of the Floating World Kazuo Ishiguro
A collaborator from prewar Japan reluctantly discloses his betrayal of friends and family.
 
92. Oscar And Lucinda Peter Carey
A great contemporary love story set in nineteenth-century Australia by double Booker prizewinner.
 
93. The Book of Laughter and Forgetting Milan Kundera
Inspired by the Soviet invasion of Czechoslovakia in 1968, this is a magical fusion of history, autobiography and ideas.
 
94. Haroun and the Sea af Stories Salman Rushdie
In this entrancing story Rushdie plays with the idea of narrative itself.
 
95. La Confidential James Ellroy
Three LAPD detectives are brought face to face with the secrets of their corrupt and violent careers.
 
96. Wise Children Angela Carter
A theatrical extravaganza by a brilliant exponent of magic realism.
 
97. Atonement Ian McEwan
Acclaimed short-story writer achieves a contemporary classic of mesmerising narrative conviction.
 
98. Northern Lights Philip Pullman
Lyra's quest weaves fantasy, horror and the play of ideas into a truly great contemporary children's book.
 
99. American Pastoral Philip Roth
For years, Roth was famous for Portnoy's Complaint . Recently, he has enjoyed an extraordinary revival.
 
100. Austerlitz W. G. Sebald
Posthumously published volume in a sequence of dream-like fictions spun from memory, photographs and the German past.
 
 

Sicilien - Etna

Givetvis var det ett måste att besöka Etna när vi var på Sicilien!
 
 
Etna är Europas högsta aktiva vulkan, och den reser sig cirka 3 330 meter över havet. Vulkanen har varit aktiv i ca 500 000 år, och det mest kända stora utbrottet skedde 1669 då Catania förstördes. Tydligen filmades utbrotten mellan 2001-2003 av Lucasfilm. Ni kanske känner igen dem som en del av landskapen på planeten Mustafar i Star Wars Episod III...?
 
Första stoppet var på ca 2000 meter. Här kändes det mest som en österrikisk skidby, full med turister och souveniraffärer. Klart vi måste högre upp än så!
 
 
 
 Efter ett utbrott tar det ca 50 år innan härdiga växter börjar växa, och ytterligare 50 år innan växtligheten börjar blomstra. Etnas sluttningar är annars väldigt bördiga, med enorma plantager av bland annat oliver.
Med hjälp av linbanan (som på vintern fraktar skidåkare) tog vi oss ytterligare 500 meter upp längs vulkanen. Den sparsamma, gula växtligheten gjorde att det verkligen kändes som att vara på en annan planet.
 
 
 
Den sista biten upp till 3000 meter åkte vi med jeepar, eller "månbilar". Även här var det små, slingriga vägar så klart. Etnas topp är egentligen fyra huvudkratnar, och ur dessa stiger svavelhaltig gas.
 
 
 
 
Etna hade ett mindre utbrott från en sidokrater i april i år, samma krater som vi promenerade runt. Det tar ca 15 år innan marken har kylts ner helt, så här och var fanns små riktigt varma gropar.
 
 
 
 
 

Tre på tre - en utmaning

Pocketlover har en utmaning på gång - läs tre böcker med valfritt tema på tre månader.
 
Jag har klurat lite på vad jag skulle kunna ha för lästema. Först tänkte jag på Fifty shades... trilogin, men dels på grund av att många tyckt den varit överskattad, dels för dess "litterära inriktning" och dels på grund av den rena tyngden på boktraven (inte att leka med!), så jag fick kalla fötter.
 
Jaha, vad ska jag då läsa? Fifty shades of Grey står kvar på läslistan, tillsammans med en ganska respektingivande trave pocket från sommarens impulsshopping (jäkla erbjudanden, kan nästan tro att de öser ut dem för att få oss stackars bokoholics att förköpa oss... Harkel...) Miss Peregrine's home for peculiar children ligger överst (och har snyggast omslag), så varför inte ett engelskt tema? Alltså böcker på engelska, vi ska väl inte vara allt för avancerade? Vad sägs om en britt, en australiensiska och en amerikan? Jamen då kör vi på det!
 
Mina val:
Fifty shades of Grey av E L James
Jellicoe road av Melina Marchetta
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children av Ransom Riggs
 
 
Fler som hänger på?
 
 
 

Rödbetspyssel

I förrgår plockade jag upp några av rödbetorna.
 
 
Gigantisk rödbeta (Forono)!
 
Polkabetor och Forono
 
Koka upp...
 
...och lägg in! Polkabetorna är mycket ljusare än vanliga rödbetor, men
efter några timmar i lagen fick de "rätt" färg.
 
 

Sicilien - Bergsbyarna

Vi valde att hänga med på en utflykt till två bergsbyar i närheten av Taormina - Forza d'Agro och Castelmola.
 
Färden gick på väldigt snäva, slingrande vägar. Busschauffören lyckades plocka en stoppskylt med den ena backspegeln och ett utskjutande tak med den andra. De tutade inför varje kurva för att varna mötande trafikanter, eftersom en buss behöver hela vägen under svängen.
 
Jag skulle verkligen inte vilja köra bil där då det ändå är rätt mycket trafik på kostigarna. Guiden sa att det tog ungefär 20 minuter mellan Taormina och en av byarna, men hans personliga rekord (på grund av mötande bussar och konsekvensen trafikstockning i båda riktningarna) var en timme och 40 minuter.
 
 
Slingrande vägar och ett normandiskt fort
 
 
Forza d'Agro är en liten by som ligger 400 meter över havet. Den är främst känd som inspelningsplats för nåra av scenerna i trilogin Gudfadern. I övrigt är det en sömnlig liten by, i huvudsak befolkad av pensionärer som dragit sig tillbaka (och periodvisa floder av nyfikna turister).
 
Kyrkan känd från Gudfadern
 
Gamla hus, nyare hus och en fantastisk utsikt över bergen
 
Och de obligatoriska minimala gränderna
 
 
Castelmola är ännu en pytteliten by mitt uppe bland bergen. Men den här är känd för sitt fantastiskt goda vin som säljs på Bar Turrisi - en bar i fyra våningar med en något... unik... inredning.
 
 
Gissa temat?
 
Designerstol...
 
Bar Turrisi
 

Sicilien - Carmen och Teatro Greco

Mitt i Taormina finns det mest uppenbara beviset för dess grekiska förflutna - Teatro Greco. Det är en stor amfiteater, där man dessutom har en fantastisk utsikt över kusten och havet. Då det kostar att gå in och ta en titt även dagtid passade vi på att kombinera turistandet med en annan kulturgenre, nämligen föreställningen Carmen i balettform.
 
 
 
 
 
 
 
 

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Hur gör ni för att komma ihåg saker som ni kommer på att ni vill skriva ett inlägg om i samband med t.ex. recensioner eller liknande?
 
 
Tja, det gör jag inte... Om "att glömma bort blogginlägg" hade varit en OS-gren hade jag tagit både guld, silver och brons. Med tanke på många smarta, snygga och kvicka inlägg som funnits i mitt huvud borde alla läsa min blogg. Nu kommer de inläggen sällan längre än till en tanke på bussen, men en dag så...
 
När det gäller recensioner/boksammanfattningar är det enklare, jag fyller på en läslista och försöker att skriva ihop en boksammanfattning så snart jag läst ut boken (allt färskt i huvudet). Just nu ligger jag fyra böcker efter, men det tar jag igen en regnig eftermiddag.
 

Roman för hela slanten

Inför semestern köpte jag två böcker av Andreas Roman: Mörkrädd och Vigilante. Den förste läste jag ut på väg till Sicilien, den andre har jag ett par sidor kvar av. Jag fullkomligt älskade hans När änglar dör (läs den!), och de båda andra var riktigt bra! Så nu har jag surfat in på Bokbörsen och gjort mig fattig, det kommer att bli en riktig Roman-höst i år!
 
 

Lagerrensning?

Vilket schysst erbjudande! Men även om jag nu har 199 kr att lägga på skor, så vet jag inte var jag skulle förvara hundratals sådana...
 
 
 
Hittat i mailen
 
 

Sicilien - Taormina

Under vår Sicilienvecka bodde vi i Taormina på öns östkust. Taormina har länge varit ett populärt resmål, särskilt för kulturella europeer och Italiens jetset.
 
Taormina har en brokig historia bakom sig. Både greker, romare och normander har härskat över ön, och dessa olika kulturers arv hittar man överallt.
 
Huvudgatan heter Corso Umberto, och det är här de flesta restauranger och butiker finns. När det gäller shopping kan man hitta allt från lokal keramik till dyra designerkläder blandat med delikatessbutiker som säljer olivolja, marsipanfrukter och diverse kryddblandningar.
 
Corso Umberto
 
På torget Piazza IX Aprile njöt vi av både panoramautsikten över havet (och badorten Giardini-Naxos) och den goda pastan på Wünderbar caffé, som sägs vara ett av Richard Burtons och Elisabeth Taylors favoritställen. Husbandet levererar såväl stämningsfull italiensk musik som internationella hits, beroende på om det finns hugade turister som vill ställa upp och sjunga eller ej (när vi gick förbi drog en ryska storpublik med "Kalinka").
 
Vy över Giardini-Naxos
 
Mys på Wünderbar (och varför är solskyddskrämer så glansiga?)
 
För att ta sig ner till Joniska havet är det smidigast att ta linbanan (ja, Taormina ligger uppe på en klippa). Det finns även trappor, men jag rekommenderar dem bara på nervägen, och då gärna tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen...
 
Isola Bella heter den lilla ön/naturreservatet som ligger nedanför Taormina. Det sägs vara den vackraste ön, och var fram till 1990 privatägt. Det går att vada över den lilla sträckan från stranden till ön, och båtturer går runt ön om man är intresserad av att ta sig ut till de grottor som omger den.
 
Isola Bella (ön till höger) sedd uppifrån Taormina
 
 

Solrosor

Det var kul att komma hem och upptäcka att solrosorna blommar! De var bara knoppar när vi åkte.
 
 
 
 

Sicilien - Hotel Villa Belvedere

Tänk att en vecka går så fort! Nu är vi hemma igen efter en underbar resa till Sicilien.
 
Vi bodde på Hotel Villa Belvedere, ett väldigt mysigt familjeägt hotell. Och personalen var kanon, hur trevliga och hjälpsamma som helst! Om ni kikar in på länken ovan kommer ni till hotellets hemsida, med mer bilder och även en webbkamera.
 
Vi unnade oss en uppgradering av hotellrummet, vilket innebar att vi fick en rejäl uteplats med egna solsängar, parasoll och en sittgrupp. Mycket praktiskt och bra när man vill sola lite avskiljt eller ta en vinare och titta på utsikten före/efter maten!
 
Jag börjar med att bjuda på lite bilder från hotellet. Fortsättning följer...
 
 
 
Vårt rum låg avskilt från resten av hotellet
 
 
Mysigt med bjälkar i taket
 
 
Och mys på uteplatsen, med havet i bakgrunden
 
 
Utsikt över Joniska havet från uteplatsen
 
 
 
Poolområdet med Etna i bakgrunden. Älskar palmerna!
 
 
Utsikt från fönstret i frukostsalen, Giardini-Naxos skymtar i bakgrunden.
Ser ni ödlan? De var överallt!
 
 

Liten bloggpaus

 
Nu tar jag ett par dagars bloggpaus, återkommer efter helgen. Glöm inte bort mig!
 
 

Ordinflation

"Resenärer fast i tågkaoset vittnar om svåra förhållanden ombord på ersättningsbussar och de tåg som går.
– Det var en skräckresa, säger journalisten Göran Skytte som var ombord på ett av tågen."
 
Aftonbladet
 
Jo, jag kan förstå Skyttes uppfattning om att det var en skräckresa. Däremot har jag svårt att förstå Aftonbladets formulering "svåra förhållanden". Det är samma uttryck som de använt om exempelvis flyktingläger i Kenya, Nelson Mandelas fängelsetid och vidrig grisuppfödning. Hade de slut på "chock", "kaos" och "rasar" i lagret?
 
 

Farornas väg - Robert Jordan

Randal'Thor, Mat Cauthon och Perrin Aybara är tre ungdomar som bor i den lilla idylliska byn Emondsvall. I samband med firandet av en högtid besöker en marknadsgycklare, en Aes Sedai och hennes väktare byn, och kort därefter dyker fler obehagliga figurer upp. Gruppen tvingas fly till Tar Valon, ordens huvudsäte. Vägen dit är dock inte enkel. Och vem ska man lita på egentligen?
 
 
Farornas väg är första delen i serien Sagan om Drakens återkomst av Robert Jordan. Det är en omfattande serie och det är en anledning till att jag inte läst den tidigare.
Den första boken påminner mycket om Tolkien. Om jag inte kommer ihåg helt fel var det ett strategiskt val av Jordan, han ville att läsarna skulle känna sig trygg med formatet. Mycket har hänt sedan 1990, då boken kom ut, och Tolkien har kopierats ett otal gånger. Kanske det är därför jag reagerar på att en hel del är lite för likt Tolkien?
 
Jag verkligen älskar böcker där huvudpersonerna (hellre flera stycken än bara en enda huvudperson) reser över halva världen. Finns det en karta är det bra, finns det fler kartor blir jag överlycklig. Jag kan grotta ner mig i smådetaljer som hur de får tag på mat och vatten, var de hittar sovplatser och hur vägarna sträcker sig. Världshusen blir levande och jag kan nästan känna doften av hästar, öl och skumma grytor som puttrar över elden.
Och så kommer the bad guys. Det är helt underbart att rysa till figurer som rör sig mot naturlagarna, men det är mer spännande med de karaktärer man inte vet om man kan lita på.
 
Men visst hade jag rätt i att jag skulle fastna i serien. Nu är biblioteket stängt och jag har läst ut den andra delen. Vad ska jag göra nu? Vill ju veta hur det går på en gång!
 

Raggarfest

Igår var det raggarfest (mordgåta med raggar-/rockabillytema) hos M&A. Kanonkul som vanligt! Totalt var vi 18 pers, och det kändes rätt lagom för att kunna hänga med på det mesta.
 
Det var också riktigt roligt att C&J hade möjlighet att hänga på. C var lysande som partypinglan och J var den hotfulle killen som ville ha tillbaka sina pengar från alla... A var ägare till Haket, ett matställe med tvivelaktig hygiengrad, M var slarvern som var skyldig alla pengar, Pojken var ledare för rivalerna Babydolls och själv var jag Baby the Boss, ledare för the Road Angels.
 
 
Vinnare av bästa kostym, moi!
 
 
Pojken lever sig in i rollen
 
 

Semesterförberedelser

Nu börjar det dra ihop sig till semesterresa. Dags att kolla igenom garderoben, tvätta, fylla på apotekslådan, växla pengar och allt annat småpill som måste göras. Det hade varit gött med en husvakt, både för huset och för tomaterna, men vi kommer i alla fall ha folk som ränner här en hel del (plus larm och grannar), så tjuvar göre sig icke besvär.
 
Hepp, dags att ta tag i lördagen först. Fika hos D sedan blir det raggarfest hos M&A. Ja, alltså en mordgåta med raggar-/rockabillytema that is. Jag lovar som vanligt inga bilder...
 
Ronny och Ragge. Remember them?
 
 

Veckans bokbloggsjerka

Veckans bokbloggsjerka (läs mer här) var en klurig en! Annika frågar denna vecka
 
Vilken bokrelaterad pryl står högst upp på din önskelista just nu?
 
Svår fråga! Jag önskar mig ett bibliotek, med öronlappsfåtöljer i lagom slitet skinn, en klyschig jordglob för konjaken (och då tycker jag inte ens om konjak) och bokhyllor ända upp till taket. Men tyvärr går inte det att lösa om vi inte byter hus, och just det finns inte på önskelistan för tillfället.
 
Så jag får önska mig något mindre (och mindre dyrt). Jag skulle vilja ha ett program eller verktyg som hjälper mig att hålla koll på vad jag har i bokhyllan (vad jag har läst, inte läst och vad jag borde rekommendera till andra). Book Collector verkar intressant, men även Access borde räcka rätt långt. Kan ju vara bra att kunna det programmet också...
 
 

Gött i solen

Vad passar väl bättre i sommarsolen än en bok om ett rån i tjugo minusgrader?


Sommarbränna

Jösses! Jag har lyckats bränna mig på axeln! Det var länge sedan jag brände mig, och totala antalet gånger kan nog räknas på en hand. Och att lyckas bränna sig i det här svenska sommarvädret är nog en bedrift i sig...

Aftonbladets skandalrubriker

Är det någon annan blaska än Aftonbladet som kan få till en rubriksättning som gör att man kopplar prins Daniels handskakning med att en OS-deltagare eventuellt lägger ner sin tävlingskarriär?
 
Fråga nummer två: En artikel med den vinklingen? Verkligen? Det var väl kul att prinsen ville skaka tass, det är ju upp till Karonen att säga nej. Det är inte lätt att hålla reda på alla med bacillskräck. Och ni kan ju tänka er rubrikerna om kungligheterna konsekvent vägrade hälsa på OS-deltagarna...
 
 
 
 

Sjukt rolig bakdag

Igår kom M&L över, tillsammans med sina charmtroll. Vi skulle provbaka tårta, eftersom L har lovat att baka tårtan till deras vänners bröllop.
 
Insatsvaror: Ingredienser enligt recept (minus lättvispad grädde, plus svårvispad grädde), bakformar i fel storek, en flaska vin och två provrör.
Resultat: Sisådär fyrtio skrattanfall och en supergod tårta man absolut inte visar den blivande bruden...
 
 
So far so good... Eftersom formarna inte hade rätt diameter fick lagren
bli jättetjocka, vi kunde inte dela dem på mitten.
 
Lavinvarning! Någonting hände när vi lade på ett lager till...
 
Så det översta lagret blev portionstårtor istället. Supergott!
När vi tog bort de översta lagren blev tårtan fin, men tyvärr
glömde jag bort att ta en bild på den. Ni får helt enkelt tro mig...
 
 
 

RSS 2.0