Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokboggsjerka (nyfiken? Läs mer här!) undrar Annika:
 
Vad läser du just nu?
 
Jag har precis läst ut Eld och Döden går i moln, och håller nu på med Brobyggarna och Tjärven. I vanliga fall håller jag mig helst till en eller max två böcker åt gången, men ibland blir det ett gäng åt gången. Till exempel släpar jag inte med mig mycket tunga inbundna böcker överallt, då plockar jag med mig en pocketbok istället. Och jag har upptäckt att jag inte är särskilt förtjust i e-boken, vilket resulterade i ett snabbinköp på plats. Så kan det gå...
 
Tjärven är skriven av en av mina favoriter, John Ajvide Lindqvist. Han har även skrivit Hanteringen av odöda, som i mitt tycke är en helt lysande bok. I Tjärven är det zombies i skärgården, blir inte mycket svenskare än så, non?
 
Brobyggarna av Jan Guillou handlar om tre fattiga bröder som erbjuds sitt livs chans - att få en ingenjörsutbildning betald vilket säkerställer familjens ekonomi efter faderns död. Som tack ska de efter utbildningen återvända till Norge och bygga en komplicerad järnväg. Men allt går inte som planerat och bara en av bröderna återvänder.
 
 
 
 
 
 
 

Oj då!

Men jösses vad negativ jag låter i de senaste inläggen! Men till mitt försvar kan jag bara fortfarande hålla fast vid att filmen var skräp och kokosvattnet smakade illa.
 
Nu har jag läst klart Eld också, när jag väl öppnat den gick det inte att sluta. Fortfarande lite Buffy-varning. Jag gillar Buffy.

Lake Placid 3

Igår fastnade jag framför en film, Lake Placid 3. Och det var inte för att den var bra... Jag kunde helt enkelt inte slita blicken från de fruktansvärt dåligt animerade specialeffekterna (läs krokodilerna). Det såg ut som ett skolprojekt! Krokodilerna gick genom varandra, lämnade inga spår och vattenlinjerna såg ut att vara ritade i Paint.
 
Och skådespelarinsatserna... Jösses. Bianca Ilich, som spelade barnvakten Vica, var utan tvekan sämst. Enligt IMDB har hon inte medverkat i fler filmer. Jag förstår det. Hon kanske var Jordan Grehs barnvakt på riktigt?
 
Jag vet inte vad Colin Ferguson gjort för ont för att hamna i den filmen, eller hur han tänkte när han valde att göra den andra uppföljaren till en film där redan originalet var kasst. Jag kan tänka mig stor spelskuld, kontrakt med djävulen eller konsekvens-alternativet i "sanning eller konsekvens".
 
 
 
 

Så mycket att läsa, så lite tid

Jag har precis läst ut Döden går i moln, men har redan hunnit komma en bit i ytterligare tre böcker.
 
Jag ströläser Tjärven då och då. Den finns bara som ljudbok och e-bok, därför laddade jag ner den till telefonen. Man skulle ju kunna tro att jag skulle läsa ut den rätt snabbt, eftersom den jämt är med, men det går faktiskt riktigt långsamt. Och det är ingen dålig bok.
Igår blev jag strandad på tågstationen utan en bok (vilket utlöste en smärre panikattack innan jag hittade Pressbyrån), så jag köpte Guillous Brobyggarna. Fastnade stenhårt i den! Jag blir alltid förvånad över hur han skriver, snacka om fördomar...
Och så har vi låneboken, Eld, fortsättningen på Cirkeln. Den är det lite mer bråttom att få klar, eftersom det är fler som står på kö för att låna den.
 
Och så vill jag bara påpeka att Brämhults "Päronad" smakar ok, men luktar skumt. Bara så att ni vet...
 
 

Paulúns kokosvatten

Nu har jag testat det omtalade kokosvattnet, á la Paulún. Det sägs vara hyfsat nyttigt och borde alltså vara ett hyfsat alternativ till den hälften så dyra colan, tänkte jag när jag stod vid kyldisken på tågstationen. 
 
Eh, nej. Jag sorterade genast in det i kategorin det måste vara jävligt nyttigt, för gott var det inte. Det innehåller hälften kokosvatten, hälften annat göjs - bland annat salt. Och det är där jag tror att det gått snett, drycken smakar metallsalt. Typ gammal kemisal. Urk.
 
 
 

Helt tomt

Nepp. Kommer inte på ett endaste dugg intressant att skriva. Boken är inte utläst. Nästa En bok som-inlägg är inte klart. Idétorka helt enkelt.
 
Så här får ni en bild på våra rhododendron istället!
 
 
 
 

Fint i lådan

Nu blommar det så fint i lådorna under fönstret - trots höstrusket.
 
 
 

Midsommar

Så är midsommarhelgen snart slut. Vi blev till sist ett gäng på tio personer på lunchen, och ytterligare två dök upp lagom till tårtan. Det var ett lagom stort gäng, vi fick precis plats runt utebordet i det inglasade rummet och det fungerade bra med två lag till musiktävlingen (vi förlorade med två poäng - typiskt!).
 
Efter lunchen drog vi vidare till K&M för grillning, frågelek och allmänt skitsnack fram till natten. Hela dagen har varit fantastiskt bra, men nog märks det att vi började bli gamla... Gänget började droppa av redan framåt två-tiden, illa illa!
 
 
 
Bordsdekorationer
 
 
 

Midsommarsill

Igår fixade jag en del av maten till midsommarlunchen, nämligen chili- och limesill samt chokladmyntaglass. Jag behöver dock göra ännu en laddning glass för att ha tillräckligt att servera i morgon. Vi får se om det hinns med... Gott var det i alla fall!
 
 
 
Chili- och limesill
2 st chilipeppar
2 st limefrukter
1 st purjolök
Två burkar 5-minuterssill
 
Lag
2,5 dl vatten
6 msk ättiksprit
4 msk socker
 
 
Koka upp vatten med socker och ättiksprit. Låt kallna helt. Kanske behövs egentligen mer ättiksprit än vad jag tog, men nu ska den ätas upp imorgon och inte lagras. Det kanske egentligen ska vara mer lag överhuvudtaget, men men...
 
Skala bort skalet och det mesta vita på limen, skär den i skivor. Skölj och skär valfri chili samt purjolöken i tunna skivor. Varva sedan chili, lime, purjolök och sill i en noga rengjord glasburk. Jag använde en väldigt mild peppar och slängde därför även med kärnorna.
 
Häll över lagen, sätt på locket (lufttätt) och ställ genast in i kylen. Låt stå minst ett dygn.
 
 
 
 
 

Människan är grym

Det här är ju helt sjukt! En 22-åring har dömts till fängelse för djurplågeri. Han har misshandlat och strypt en sexmånaders liten valp - för att den inte var rumsren (artikeln finns här).
 
"Även om straffet på ett år och tre månader är rekordlångt har åklagaren yrkat på ett längre fängelsestraff.
- Min uppfattning är att han skulle dömas till mellan 18 och 24 månaders fängelse som är maxstraffet för djurplågeri."
 
Vad i hela helvete krävs för att få maxstraff? Tydligen inte att hänga upp hunden i kopplet och använda den som slagpåse i alla fall.
 
 
 
 

Jamen det går ju sådär för blogg.se

Appen funkar inte, och nu går det inte heller att göra vanliga inlägg, bara snabbinlägg (dvs det går inte att infoga länkar eller formatera texten).

Men man får ju säga att de har humor i alla fall...

Felmeddelande 1
 
Felmeddelande 2
 
 
--------------
Edit: När jag klickade på "publicera" hamnade jag i den vanliga redigeraren. Spännande!
 

Pfft

Att röja och plugga är skittrist när man äntligen kunde hämta ut Eld på bibblan...
 
 

Pioner

När jag var in på Ica förra veckan kunde jag inte motstå de här skönheterna...
 
 
 
 
Vackra dunbollar
 
 

Att översätta eller inte översätta

Annika frågar i veckans bokbloggsjerka om vi helst läser svenska/översatta böcker eller böcker på andra språk.

Okej, jag erkänner. Jag är lat. Och mer intrigsnobb än ordsnobb, därför läser jag helst böcker på svenska. Däremot spelar det ingen roll om de är översatta eller skrivna på svenska från början. Visst läser jag även böcker på engelska och någon enstaka på tyska (och Baudelaire på franska, gud vilken tid det tog), men det är inte förstahandsvalet.

Dåliga meningsbyggnader och taffliga ord kan man råka ut för både när boken är översatt och när man läser på originalspråket, så fram till någon har övertygat mig om motsatsen (eller när det gäller poesi, som har en helt annan melodi att ta hänsyn till) håller jag mig till den enkla varianten.

Kräsna killar / fem bilder

Det är så skönt att det inte bara är jag som håller på att kräkas på kroppskommentarer. Läs Nanna Johanssons underbara serie Kräsna killar, klicka på bilden nedan (och passa på att kolla in resten av bloggen också när ni ändå är där).

Trött nu!

Men åh! Kan förkylningen inte bara ge sig? Nu har jag varit mer eller mindre sjuk sedan början av april. Nu är jag lite mindre sjuk, vilket innebär täppt, hostig och snuvig som fan, men jag känner att skiten är på gång igen - börjar få huvudvärk och ont i lederna. Ta bort, någon!

Feminism - en källa till hat

Läste precis en artikel i Aftonbladet (ok, inte säkraste källan, men jag tänker bortse från det just nu) om Anita Sarkeesian, en kvinna som vill analysera kvinnliga stereotyper i TV-spel. Det är tydligen en het potatis om man ser till reaktionerna. YouTube-kommentarerna svämmar över av rasistiska och sexistiska påhopp, och någon har lagt upp pornografiska bilder på hennes Wikipedia-sida.


Varför blir folk så provocerade om någon vill undersöka en sida av spelvärlden? Eller så fort feminism kommer på tal?Saxat från kommentarsfältet till Aftonbladets artikel:

Lue Boll ­– ”Ack ja dessa stackars feminister”
Ja, stackars feminister som inte fattar att vågar man säga att det kan vara något vridet med en industri som säljer sin produkt med halvnakna kvinnor så får man finna sig i att bli hotad. Något annat vore ju korkat.

David Poulsen – ”Är det bara sexism om kvinnor i spel ser ut och beter sig på ett speciellt sett? Att männen är vältränade, tuffa, modeller med ett bråkigt förflutet är oxå helt okej? Är det inte bara ett väldigt lätt ämne att börja diskutera om? Om nu Anita Sarkeesian verkligen var intresserad av att granska sexismen i spel och inte bara vill bli känd och tjäna pengar (som så många bloggare som skriver kontroversiellt vill) så borde hon granska sexismen överhuvudtaget, och inte bara kvinnliga stereotyper.”
Jovisst. Men som med alla analyser bör man begränsa sig, och vill man analysera förtryck av män i spelindustrin är det bara att sätta igång. Själv tycker jag att det är en utmärkt idé. Även om jag har sett väldigt få spel med halvnakna män med kåtblick.

Simon Ståhl – ”jag är stolt att jag älskar kvinnor med stora boobs i ett spel för det får mig att älska spelet mer. ta t.ex. Ivy i från soul calibur spelet oh boy hon är så nice att man glömmer att hon är en spel karaktär. spel världen ska vara för män ock inte kvinnor. no offence men ni behandlar oss spel nördar dåligt så då behandlar vi bara tillbaka med samma skit som vi har fått av er.”
Jepp. För Sarkeesian hotade att våldta er, eller?

Trotte Alvestorm – ” Anita Sarkeesian har motiv, hon behöver pengar, dessa hot kan hon mycket väl ha finger med i spelet, hon för lite extra hot med på 'köpet' Hon får pengar i massor. Dock en liten missberäkning, det blir på bekostnad av det manliga könet och sprickorna mellan könen ökar. Om det nu vore så, är detta ett alternativ eller så utgår man efter denna artikel. Bedöm själva om vad som egentligen utlöste det hela.” ”...denna debatt är ointressant för många då ämnet är ren rappakalja. Det är en kvinna som försöker att få fri konstärlighet att framstå som något fult.” ” har sett det många gånger när psykiska instabila människor försöker göra en livsstil/hobby till något fult, om hon tillhör den kategorin återstår att se, men hon får med sig det berömda manshatande stimmet.”
Så om man vill göra en analys av könsskillnader i spel är man bara ute efter pengar, man vill sänka konstnärlig frihet, man är psykiskt instabil och dessutom är hela ämnet rappakalja?

 

Klassiska härskartekniker är definitivt inget ovanligt när det gäller just feminismen. Nu säger jag inget om kvaliteten på just Sarkeesians analyser för det vet jag ingenting om, men många gånger avfärdas feministisk forskning just för att den är feministisk. Vanliga grepp är ”det finns viktigare saker att ägna sig åt” samt ”men hemma hos oss delar vi på allt”.
Ja, men nu jämför vi inte lika lön för lika arbete med exempelvis världssvälten. Det är som att avfärda frågan om skatter eftersom det är krig i Afganistan. Båda är viktiga frågor, men går inte att jämföra med varandra. Och jag bryr mig inte om vad som händer hemma på Svenssonstigen 1. Jag är intresserad av strukturella frågor inom ett visst område.Men jag undrar om många misstar feminism för manshat. Det är definitivt inte samma sak.


Det handlar om att se skillnader som, när man tar bort alla andra faktorer, enbart kan förklaras med just könstillhörigheten. Och den dag då det är den manliga delen av befolkningen som i majoriteten av fallen hamnar på den förfördelade sidan, då ska vi byta namn till maskulinism.


 


Det var så ändå

Tydligen fungerar inte appen med det nya systemet på blogg.se. "När alla bloggar är överlagda i nya systemet" ska de börja titta på problemet.

Nämen det var väl trevligt! När hade de tänkt att upplysa om det? De har ju för tusan en egen startsida, ska det vara så jävla svårt att lägga upp info där?
Och hur är det med sms/mms-bloggandet? Om de redan vet att det inte fungerar, då vill man ju verkligen inte lägga pengar på att testa om det går.

Nötter...


Äh, skräp

Jag testar blogg.se nya bloggverktyg, som verkar fungera rätt bra. Tyvärr slutade appen fungera i samma veva - och det är lite drygt när man inte har tillgång till dator.

[geim] - Anders de la Motte

Henrik HP Pettersson är en småhustlare som skiter i det mesta. En dag kommer han över en mobiltelefon som märkligt nog verkar veta det mesta om honom, och via den blir han inbjuden till en fascinerande ny upplevelse. Ett Alternate Reality Game som utspelar sig mitt i den intet ont anande Svennevärlden. Efter att han klarat inträdesprovet erbjuds han en rad olika kittlande uppdrag som alla filmas för att senare visas upp på en rankinglista och bedömas av ett slutet nätcommunity.
I takt med att spänningen, belöningarna och inte minst creden från fansen växer tar HP allt större risker och snart är han beredd att göra nästan vad som helst för att få fortsätta spela.

Geim

 

 

Idén är intressant men inte särskilt originell. Det känns som att jag läst boken förut - men ändå har jag svårt att lägga den ifrån mig. Språkligt sett är det inte en av mina favoriter (spelorden är förlåtna, men svengelskan och slangen blir lite för mycket ibland), men efter att ha läst Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri kan jag stå ut med en hel del.

Allt eftersom historien fortlöper blir det svårare att skilja på verklighet och Spel. Vad är egentligen syftet med Spelet, vilka är inblandade och hur långt är Spelarna villiga att gå? Det känns som att de la Motte drar det lite för långt när huvudpersonen HP hittar samband med några av de största händelserna i historien - men å andra sidan är HP lätt paranoid vid det laget. Det är konspirationsteoriernas konspirationsteori - och fruktansvärt underhållande!Jätterädisa

Jag drog upp världens största rädisa ur lådan igår! Kolla in den här bamsingen!

 


Sugen på ett hyfsat stort hus för en billig peng?

Börjar lägenheten bli lite för trång? Vad sägs om 10 rum och 11 badrum? Kändisägt dessutom. Lyan har en gång i tiden tillhört en viss Versace, och finns nu till salu för blygsamma 125 miljoner dollar. Som hittat!

Jag har aldrig förstått varför man ska ha så många toaletter, förutom om alla i huset får magsjuka samtidigt. I och för sig har just den här fastigheten ombildats till hotellverksamhet, men ändå...


Klicka på bilden för att se fler bilder på huset

 


Skönaste helgen!

Vi har precis kommit hem från en upplevelsehelg! Goa M, A, E och lilla I gav oss ett datum och en packlista i bröllopspresent, och nu var det dags att ge sig iväg.

Packlistan

 

Ja, med den listan var det kanske inte så kostigt att vi spekulerade hejvilt. Sitta barnvakt hela helgen? Scoutledare för en helg? Simma till Reftele, med packning?

 

 

Nu blev det inte så dramatiskt, även om simma till Reftele inte låg så långt ifrån sanningen. Vi fick nämligen ett paket med kanottur, middag och övernattning på Påarps gård! Vi har haft det hur mysigt som helst!

 

Vackert!Sedan blev det in på mer slingriga stigar. Amazonas here we come!En gammal vattenkvarn skymtar bland grenarnaEn jättemysig picknick fick vi med oss också


 

 


Aj.

Trots (blunda nu Flin) mängder med värktabletter vägrar monsterhuvudvärken Allan ge med sig. Den har nu hållit i sig sedan igår kväll. God fredag på mig.


Solrosorna

Ni kanske undrar hur det gick med omplanteringen? Jo, jag fick hem jord till sist, så nu är i alla fall hälften omplanterade. Lite skrangliga, men det ger väl sig.

Ny jord kring fötterna

 

Än så länge är de helt gröna. De som jag ställt ut tidigare har efter hand fått en snygg teckning. Både bladnerverna och stjälken har blivit mörkt röda.

 

 

Solros efter en vecka eller två utomhus


Den blomstertid nu kommer


Nu börjar det blomma i trädgården!

TomatGyllenbär (physalis)


Happy orange

Härligt med lite färg på morgonen! Det piggar upp på väg till jobbet.


En bok som...


...har med en tid jag saknar att göra

del två i 15 böcker som... - listan


Cirkeln - Strandberg / Bergmark Elfgren


Gymnasietiden. Allt var så mycket lättare då. Alla verkar tycka att just tonåren och gymnasiet var så jobbigt och hemskt, men för mig var det mest enkelt. Visst var det tonårsdepressioner och skit, men över lag löste sig allt. Man behövde inte lägga ner någon större energi på... Tja, någonting. Skolan gick (väldigt) bra utan ansträngning ändå.
Jag hörde definitivt inte till det mest (i andras ögon) coola gänget, men jag sket i vilket och var väldigt nöjd med det. Mina fyra bästa vänner fanns där, det var allt som betydde något.


Lika som grönsaker

Mina växter är inte glada på kylan, blåsten och bristen på solsken. Jag förstår dem...


En bok som...


…har med något som alltid finns i vårt kylskåp att göra

del ett i 15 böcker som... - listan“Something is rotten in the state of Denmark”. Ja, det är Hamlet. Och ja, vi behöver rensa i kylskåpet.

Ibland får jag lite Shakespeare-cravings. Visst är det fantastiska berättelser med fantastiskt språk! Lite jobbigt att komma in i (särskilt på engelska, om man inte är van vid den halvantika vokabulären) och definitivt jobbigt att få ut ur huvudet när man väl kommit igång.
Hm, jag kanske skulle gräva fram The Complete Works of Shakespeare igen och tjuvglutta lite...15 böcker som...

Hos Tina O hittade jag en kul lista, som jag helt fräckt tänkte stjäla. Den går ut på att i en serie blogginlägg presentera en bok på olika teman. Jag skulle kunna säga att jag ska lägga upp en varje söndag, men jag känner mig själv tillräckligt väl för att veta att de kommer att komma väldigt oregelbundet.

Nåväl, i följande ordning kommer jag alltså att bjuda på en bok som…

1 … har med något som alltid finns i vårt kylskåp att göra
2 … har med en tid jag saknar att göra
3 … har med en ovana jag har att göra
4 … har med något jag ser fram emot att göra
5 … påminner mig om min barndom
6 … har med en onödig sak som gör mig ”lycklig” att göra
7 … har med en plats jag vill till just nu att göra
8 … har med något nödvändigt ont att göra
9 … har med en blomma jag tycker om att göra
10 … har med något uppifrån att göra
11 … har med en semesterresa jag har gjort att göra
12 … har med en sak jag aldrig ska göra att göra
13 … påminner mig om min ungdom
14 … har med idag att göra
15 … gör mig glad

Här hittar du alla inläggen!
 
 

Första grönsaken skördad

Det börjar bli lite trångt bland rädisorna, så igår kväll plockade jag upp den första sötnosen!

Gott!


Sak samma?

Jag tänkte plantera om de här...

Solrosor

 

 

...men vi hade ingen jord hemma. Så jag gjorde en sån här istället:

 

 

Mississippi Mud Pie


 


Veckans bokbloggsjerka

Veckans bokbloggsjerka (läs mer om vad jerkan är här) bjuder på följande fråga:

Har du bokat en resa någon gång bara för att själv få uppleva en miljö som du har läst om i en bok? Om inte, skulle du kunna tänka dig att göra det?

Lätt att jag skulle! Men tyvärr har jag inte gjort det ännu.
Jag vill se Moskvas metro (Metro 2033), Englands hedar och öar (Fem-böckerna, Mörk jord mfl) och Galapagosöarna (Last chance to see, Om arternas uppkomst).
Men mest av allt vill jag se världen som den såg ut förut. Anna Kareninas ryska överklassmiljö. Söderbergs stockholmsskildringar. Dickens skitiga England, mitt under industrialismen.

Ja, ibland är det bra att kunna drömma sig bort i hängmattan. För vissa ställen är nog trevligare i fantasin än i verkligheten...Omvända roller

Ibland behöver man se könsroller på ett nytt sätt. Kolla in den här bilden från the Avengers. Tycker ni att den nedre bilden ser löjlig ut? Så framställs kvinnor varje dag...


Mörk jord - Belinda Bauer

För arton år sedan försvann Billy Peters. Hela staden tror att han blev mördad - seriemördaren Arnold Avery har ju trots allt erkänt att han mördade sex andra barn och grävde ner dem på den ödsliga hed som omger den lilla engelska staden.
Men Billys mor vägrar tro att han är död. Varje dag står hon vakt vid fönstret i världsfrånvänd väntan, medan familjen faller sönder omkring henne. Och varje dag efter skolan, medan kompisarna leker och har kul, gräver tolvårige Steven ute på Exmoorheden. Han har nämligen bestämt sig för att rädda sin mormor, sin mamma, sin bror och sig själv från morbror Billys spöke. Om det så innebär att han måste gräva upp och visa mormor skelettet efter hennes mördade son.
Så tar han även nästa steg - Steven skriver brev till psykopaten Arnold Avery i fängelset. Brevet blir början på en livsfarlig katt-och-råtta-lek mellan ett desperat barn och en uttråkad seriemördare. En lek som kommer att få mycket värre konsekvenser än vad Steven någonsin kunnat föreställa sig.

Saxat från BokusI Mörk jord är det 18 år gamla mordet på Billy centralt, men inte det som är i centrum. Vad händer egentligen med en familj när ett barn försvinner? Hur påverkar det barn som inte ens fanns då det hände?

Det är en berättelse om barnets naiva tro på att kunna ställa allt tillrätta, att det finns enkla svar på svåra frågor. Det är allas vår längtan efter en enklare och tryggare vardag.

 


Gubbrock?

Jag tänkte att jag skulle lyssna på någon ny radiokanal via TuneIn tidigare idag, så jag letade under genren "alternativ rock". Allvarligt, det här resultatet fick jag:


Lokalradion - jävligt alternativ rock


Läslista 2012


Här sammanfattar jag läsåret 2012
Boksammanfattningarna finns under kategorin "Böcker och läsbart" till höger.


Du och jag, farsan - CajsaStina Åkerström
Vips så blev det liv - Bob Hansson
En ryslig historia - Tom Sharpe
Mordet i Eiffeltornet - Claude Izner

Tigermammans stridsrop - Amy Chua
Metro 2033 - Dmitrij Gluchovskij
Håpas du trifs bra i fengelset - Susanna Alakoski
Och en grej till... - Eoin Colfer

Metro 2034 - Dmitrij Gluchovskij
Välkommen till himlen - Fannie Flagg
Varma kroppar - Isaac Marion
Alla monster måste dö - Bärtås / Ekman

Tistelblomman - Amanda Hellberg
Mörk jord - Belinda Bauer
[geim] - Anders de la Motte
Döden går i moln - Jan Ekström
 
Eld - Strandberg / Bergmark Elfgren
Brobyggarna - Jan Guillou
Tjärven - John Ajvide Lindqvist
Jag väntar under mossan - Amanda Hellberg
 
Egalias döttrar - Gerd Brantenberg
Farornas väg - Robert Jordan
Tidens hjul - Robert Jordan
Mörkrädd - Andreas Roman
 
Illusionen om Gud - Richard Dawkins
Vigilante - Andreas Roman
Kaffe med rån - Catharina Ingelman-Sundberg
Jellicoe road - Melina Marchetta
 
Sju jävligt långa dagar - Jonathan Tropper
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children - Ransom Riggs
Dandy - Jan Guillou
Familjens projektledare säger upp sig - Gunilla Bergensten
Mannen som föll i glömska - Mia Ajvide
 
 
 

RSS 2.0