SVT - den ondes hantlangare

Nu har en katolsk kyrkoherde gått ut och varnat för årets julkalender, kanske mer bestämt inslaget med anden i glaset.
 
Men alltså... Spiritism och det ockulta, är det inte de som de själva pysslar med? Tillber en död och uppstånden man, vars pappa är en ande... Äter kött och blod i kyrkan på söndagar också, borde nästan tangera rollspelsträsket.
 
Äh, jag tror helt enkelt att de inte vill ha konkurrens.
 
 
 
 

Africa for Norway

Om jag säger Afrika, vad tänker du på då? Krig, torka, svältande barn? Du är inte ensam. Vi har alla sett mängder av välgörenhetsinsamlingar som använder just de bilderna för att samla in pengar till behövande. Och det är ju förstås jättebra, fortsätt med det!
 
Ett gäng norska studenter vill flytta fokus och har därför vänt på perspektivet. Som de säger - tänk om det här var allt afrikanerna såg om Norge?
 
 
 
 

En bok som...

…har med en onödig sak som gör mig ”lycklig” att göra.
del sex i 15 böcker som... - listan
 
 
 
Det ska vara kallt så att det biter i kinderna, strålande vackert solsken och snö förstås. Lägg sedan till en riktigt lång promenad eller pulkaåkning med chokladmjölk i pauserna så är det helt enkelt perfekt. Om det är onödigt? Säkerligen. Men jag älskar't.
 
Diana Gabaldons Snö och aska handlar inte direkt om någon stilla vacker vinterdag utan om den amerikanska revolutionen. Det är bok nummer sex i Outlander-serien, där Claire har rest tillbaka 200 år i tiden för att få vara tillsammans med sin älskade Jamie. Inte helt lätt förstås - och sju böcker har det hunnit bli i serien.
 
 

Hemlös vampyr skapar skräck i Serbien

Efter att en gammal kvarn har kollapsat i serbiska Zarozje har borgmästaren gått ut med en något annorlunda uppmaning: Häng upp vitlök och kors för att skydda er mot en hemlös vampyr.
Enligt en lokal sägen bor en vampyr i den gamla kvarnen, något som gjort att ägarna inte vågat underhålla den. Nu har byggnaden kollapsat och vampyren förmodas vara hemlös och på jakt efter mat och husrum, så att säga.
 
 
Local mayor Miodrag Vujetic admitted: "People are worried, everybody knows the legend of this vampire and the thought that he is now homeless and looking for somewhere else and possibly other victims is terrifying people. We are all frightened."
He added that it was all very well for people who didn't live in the area to laugh at their fears but he said nobody in the region was in any doubt that vampires do exist.
He confirmed that the local council had advised all villagers to put garlic on their doors and windows to protect them from the vampire as it was well known they can't stand the smell.
He added: "We have also reminded them to put a Holy cross in every room in the house."
 
Artikeln finns här.
 
 

Ondskan är inte banal

"Hur kunde nazisterna få så många människor att begå ondskefulla handlingar? På grund av vår fallenhet för blind lydnad, brukar det heta. Men detta är fel, enligt en ny studie. Vi plågar andra för att vi tror på det vi gör."
 
Jag läste en otäck artikel i DN, som handlade om att människan inte utför onda handlingar för att de blivit beordrade till det utan för att de tycker att det är moraliskt riktigt i den situation de befinner sig i.
Jag kan inte säga att jag är förvånad över forskarnas resultat. Hur många människor kan sitta under rättegångar med ett stenansikte och hävda att "de bara lyder order", om de inte på någon nivå rättfärdigar sina handlingar? De borde uttrycka ånger, skam eller liknande - om de tyckte att det var fel.
 
Läs mer i DN
 
 
 
 

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Lista 10 författare som du håller som favoriter just nu. Naturligtvis gör det ingenting om du även nämner den bok du värdesätter högst av var och en.
 
För att kvala in på listan med favoritförfattare bestämde jag mig för att jag måste ha läst (och gillat) mer än en av dennes böcker. Annars blir det alldeles för svårt att välja ut bara tio! Så, utan inbördes ordning, mina tio favoriter just precis nu:
 
Douglas Adams
Adams är något av en husgud. Hans böcker är både briljanta och bisarra. Få kan beskriva absurditeter på samma självklara och torrt brittiska sätt som han. Liftarens guide-serien är favoriten men missa inte heller pärlan Last chance to see, skriven tillsammans med zoologen Mark Carwardine.
 
Andreas Roman
Roman är speldesigner och började sin författarkarriär i fantasy-världen. När änglar dör är en helt annan berättelse och jag fastnade stenhårt första gången jag läste den. Visst är hans senare böcker (till exempel Vigilante) väldigt bra, men just den är i en klass för sig.
 
Franz Kafka
Åh, Kafka, min käre vän. Han har hängt med sedan högstadiet och är någon som jag ständigt återkommer till. Processen är en klassiker, men Förvandlingen ligger mig närmst om hjärtat.
 
John Ajvide Lindqvist
Ännu en lysande svensk skräckförfattare. Det som gör hans böcker så fantastiska är att de just är så svenska. En ordinär zombiehistoria blir så väldigt speciell just genom att göra den svensk. Jag menar, att bara lyfta dilemmat om vad man ska kalla de odöda som en stor fråga (för att inte stöta sig med någon?) är väl det svenskaste som finns?
 
Fjodor Dostojevskij
Dostojevskij började skriva Brott och straff i jag-form, men ändrade sig och började om. Det stycket har släppts under titeln Raskolnikovs dagbok. Även om Brott och straff är bland det klyschigaste man kan slänga sig med så är det en väldigt bra bok.
 
Suzanne Collins
Collins har ett förflutet som manusförfattare fr barn-TV. Undrar om det har inspirerat henne när hon skrev Hungerspelstrilogin? Det är en fantastisk serie som dragit Big Brother-konceptet till sin spets.
 
Hanne-Vibeke Holst
Nu var det ett tag sedan jag läste något av Holst, men jag tyckte mycket om Kronprinsessan och Kungamordet. De fiktiva intrigerna inom dansk politik känns verklighetstrogna och nära, samtidigt så vet jag tillräckligt lite för att köpa eventuella saker som inte stämmer med verkligheten.
 
J.K Rowling
Det går bara inte att göra en tio-i-topp-lista utan att nämna Rowling. Alldeles oavsett vad hon gör senare så har hon skrivit Harry Potter...
 
Dean R. Koontz
Koontz upptar nog mest plats i mina bokhyllor om man tittar på rena hyllmetrar. Han är oerhört produktiv och skriver oftast om något änme som är aktuellt just nu (genetik, forskning osv). Och eftersom hans genre är skräck så går de där experimenten inte så bra alla gånger... Är det nobelprislitteratur? Absolut inte, men jag köper varenda bok ändå!
 
Nikolaj Gogol
Polsk-ukrainska Gogol skrev bland annat de så kallade Petersburgnovellerna (Näsan, Kappan m fl). Näsan är en absurd historia om en man som blir av med sin näsa och förgäves letar efter den överallt. Givetvis är det en satir och politisk kommentar - vad händer om man inte längre har en näsa att sätta i vädret? Gogol har inspirerat många kända författare, bland annat Dostojevskij som tillskrivits citatet "vi har alla krupit ur Gogols kappa".
 
 
 

Full fart mot släktkalas

Idag är det födelsedagsfika för familjerna hemma hos oss, eftersom både jag och Pojken fyllt år. Tyvärr blir det inte så mycket hembakt den här gången, bättring lovas till nästa gång.
 
Jag har börjat på veckans bokbloggsjerka, men det tar lite tid att bara välja ut tio favoriter - det finns ju så många! Nåja, nu ska här plockas och pysslas innan gänget anländer!

Det där med e-böcker är sååå 1900-tal

Hoppsan Adlibris, här blev nog något tokigt. Skojig felskrivning i alla fall.
 
 
 

Grattis på mig!

Idag fyller jag år, och Pojken överraskade med frukost på sängen. Med favoritrosorna och levande ljus, hur lyxigt som helst! Och glöggchokladpraliner... Mums!
 
I kortet fanns en liten lapp där han skrivit att Jonas Gardells andra bok i serien Torka aldrig tårar utan handskar kommer så fort den släppts! Gulle dig!
 
 
 
 

Som en bilderbok för treåringar

Det här tar nog priset som Aftonbladets sämsta artikel hittills. Den handlar om en kvinna som ska byta kön och använder Harry Styles (One direction) som förebild för den fysiska förvandlingen.
 
Artikeln är väl inte särskilt fantastisk, men bilderna tar priset! Tretton (!) bilder på Harry, alla med bildtexter som hintar om att författaren måste ha rökt något annat än cigaretter, och en bild på Harrys ex-flickvän. Som inte har något alls med artikeln att göra! Däremot finns det inte en enda bild på kvinnan i artikeln...
 
Ett axplock av bildtexterna:
  • Ibland blir Harry lite varm. Då tar han gärna ett dopp i havet.
  • Fridens liljor
  • Hej hej
  • När Harry får långtråkigt tar han gärna en tur med karusellen
  • Exkroken, Caroline Flack deppade och sökte tröst från den havererande relationen med en hundvalp.
 
 
 

Hahaha!

Alltså, hur fungerar den där sökfunktionen egentligen???
 

Ett stöd i stöttandet

Sveriges Ingenjörer brukar anordna lite aktiviteter för sina medlemmar med familjer då och då. Och de verkar nästan anstränga sig för att hitta udda saker! Förra gången kunde man anmäla sig till en rundtur bland polisens beslagtagna konst och den här gången handlar det om curlingskola.
Men vän av ordning frågar sig ändå, ska verkligen curlingföräldrar och -barn uppmanas?
 
 

Det är en sport, inte en livsstil...
 
 

Alkoholmissbruk

Piloten får inte dricka men flygplanet får bada i whiskey (det kan vara värt att uppmärksamma SAS-personalens kreativa lösningar nu när de har det tufft med jobb och löner).
 

Passagerarna såg förvånat på när han hällde flaska efter flaska med whisky på vingarna.
– När han kom in i flyget sa han "nu har jag hällt sex liter whisky på vingen – nu finns det bara vin kvar att köpa", säger Linda Apeland till VG.

Aftonbladet

 
 

Sju jävligt långa dagar - Jonathan Tropper

På sin frus trettiofjärde födelsedag överraskar Judd henne i säng med hans chef, radioprofilen Wade Boulanger. Judd står i sovrumsdörren med hennes favorittårta i händerna och ser livet rämna.
Två månader senare, på väg till sin pappas begravning, får han veta att hans blivande exfru är gravid. Till på köpet förväntas han sitta shiva, en judisk sorgevecka, tillsammans med sin minst sagt utåtagerande familj. Det blir sju långa dagar, fyllda av överraskningar och röjda hemligheter, slagsmål, otrohet och evig kärlek.
Saxat från Bokus
 
 
 
Okej, jag hade förmodligen gillat den här boken ännu mer om jag inte redan läst Alla familjer är psykotiska (Douglas Coupland), som är en betydligt mer skruvad bok. För Sju jävligt långa dagar är också en underbart skruvad bok, bara oändligt mer sorgsen. Och den skulle bli en jävligt bra film.

Stundtals blir det lite rörigt, både vad gäller bakgrundsinformation och alla personer man ska hålla reda på. Kvinnoporträtten lämnar en hel del att önska, men å andra sidan är männen rätt stereotypa de med.
Men kärnan är klar - familjen och de (gummi)band som håller ihop den. Hur man kan missförstå varandra och hysa agg alldeles i onödan och hur vi tassar på tå kring saker vi måste prata om. Kommunikationen och bristen på densamma är tydlig genom hela boken.

Jag tänkte lämna er med två tänkvärda citat:
"Pappa trodde inte på Gud, men hade alltid levt efter det heliga budordet Du skall icke sitta på muggen om du icke förmår att skita."
"Mitt äktenskap slutade på det gamla vanliga sättet: med cheesecake och ambulans."

 

En bok som...

…påminner mig om min barndom.
del fyra i 15 böcker som... - listan
 
 
 
När jag var yngre läste jag väldigt mycket av böckerna Alfred Hitchcock och Tre deckare löser... Jag älskar fortfarande serien och fortsätter att kika runt på loppisar för att se om det finns någon titel jag inte läst ännu.
 
Tre deckare var en serie ungdomsböcker som handlar om tre pojkar (Jupiter, Peter och Bob) som har startat en detektivbyrå och tar sig an alla möjliga och omöjliga fall. Hitchcock fungerar som deras arbetsgivare och vän, men om jag förstår saken rätt så har han bara upplåtit sitt namn till bokserien och är inte inblandad på något annat sätt.
 
 
 
------------------
Uppdatering. Oj då, det blev visst två inlägg på barndomstemat. Nåja, jag bjuder på den. :)
 
 

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Nämn en titel som du ”går igång på,” på ett antingen positivt eller negativt sätt.
 
Drick aldrig vodka på månen (Richard Lourie) är en sådan titel som direkt får det att rycka i köp-nerven. Och boken var faktiskt riktigt rolig, om jag inte missminner mig helt.
 
Pride and Prejudice and zombies och Abraham Lincoln: Vampire hunter (Seth Grahame-Smith) är andra titlar jag "går igång" på. Jag älskar olika typer av crossover, retellings, anakronismer och andra skumma blandningar.
 
Vitnos träffar Brunöga (Marie Louise Rudolfsson) läste jag när jag var liten. Den handlar om ett gotlandsruss som träffar ett rådjur, men nu får jag helt andra associationer till den titeln...
 
 

SAMS och certifierad expert

Nu var det ett tag sedan jag skrev någonting i bloggen, men det får jag se till att gottgöra! En boksammanfattning är på gång, tillsammans med ett inlägg i serien Femton böcker.
 
Så varför har jag varit så frånvarande? Jo, det beror helt enkelt på en stockholmsresa. I torsdags åkte jag upp till Stockholm för att vara med på SAMS-dagarna, som innebar två dagars konferens och workshop inom underhåll och asset management. Det var riktigt bra föreläsningar som spände över allt från tjänsteinnovation till samarbete för att ta fram standarder. För mig som inte sysslar med skruv och mutter var det helt perfekt - det är ju det här jag håller på med och vill jobba vidare med.
 
Jag valde att delta på en workshop om Asset management, som leddes av Bradley Peterson (Strategic Asset Management International, USA). Det var väldigt intressant särskilt då han fokuserade på performance culture, dvs hur kulturen i ett företag påverkar dess resultat. Inget konstigt i sig men ändå något som förbises av många i ledande ställning.
 
På kvällen var det middag och utdelning av EFNMS två certifikat: European Experts in Maintenance Management och European Maintenance Technician Specialist. Det var ett tag sedan jag gjorde tentamen men jag kunde inte få ut certifikatet innan jag hade fem års arbetslivserfarenhet inom underhåll, och därför står mitt gamla efternamn på certifikatet. Lite kul faktiskt.
 
Igår var jag helt slut när jag kom hem. Tågresan gick väldigt bra, vi var i tid vilket jag tyvärr var väldigt förvånad över (just den avgången är sen i 70% av fallen). Men jag var inte vaken många minuter efter att jag kommit in genom dörren...
 
Inför middagen. Uj, vad jag ser allvarlig ut...
 
Certifikatet. Jepp, jag skryter.
 
Vi fick även en pin att ha på kavajslaget
 
En vettig tidning, aloe vera-dryck och enkelplatsen på tåget. Bästa hemresan!
 
 

Frukost på sängen

I morse överraskade älskligen med frukost på sängen! Räksmörgås, kaffe och levande ljus. Behöver jag säga att jag mår som en prinsessa?
 
 
 
 

Fullpoängare

Haha! Bästa reklamen!


Vilken dag!

Huff, vilken dag! Först en lång och intensiv dag på jobbet (jag hade lätt kunnat vara kvar en timme eller två till) följd av en supermysig middag hemma hos R&A. Lilla E har hunnit bli stor, lilla charmtrollet! Nu ligger vi i alla fall back ett par middagar, tror vi får bjuda dem på femrätters nästa gång...
 
Efter ett glas vin eller fyra känns det sådär inspirerande att packa resväskan inför Stockholmsresan. Förhoppningsvis har jag i alla fall lyckats få med mig det nödvändigaste, för det blir inte direkt tid över för några shoppingturer.
 
Nej, nu måste jag ta och betala räkningarna också innan jag får lov att hoppa i säng. Det blir en lång och intensiv dag imorgon med.
 
 

Att ha otur när man tänker - eller tjäna multum på reklam

Nu har finest dumpat Katrin Zytomierska efter senaste oförskämdheten. Troligtvis går Zytomierska inte lottlös från ståhejet, trots allt har hon byggt sin karriär på att vara dryg och elak. Och hon har ju en hel del att leva upp till, kvinnan har ju för guds skull en unge med Bingo (killen som leker med lättklädda tonåringar, inte sällsskapsspelet för blåhåriga tanter).
 
Reklamkampanjen handlade alltså om en lite kraftigare kvinna som nöjd poserar efter ett svettigt pass. Är det inte det som gympass ska förmedla - att vara nöjd med sig själv då man gett järnet? En sådan kampanj motiverar ialla fall mig att (våga) gå till gymmet mer än Zytomierskas mobbingvariant. Och ja Katrin, om man tar i på ett pass svettas man. Faktiskt.
 
Äh, jag tycker att hon säger det bäst själv. Saxat från Aftonbladet:
 
"– Man kan ifrågasätta mitt tillvägagångssätt. Men jag gör det för att jag tror det motiverar. Jag har fått mejl från tjejer som gått ner i vikt – för att jag inte ska mobba dem mer. Och det är ju bra, säger hon."
 
Mhmm. Jättehälsosamt...
 
 
 
Josephine. Lite mer äkta.
 

Statistik, statistik och förbannad lögn

För skojs skull reggade jag mig på Bloggportalen för ett antal veckor sedan. Jag hade alldeles glömt bort det tills nu, så jag loggade in för att titta på statistiken.
 
 
Jag fanns med på en topplista! Gud vad spännande, tänkte jag. nu har jag skrivit något riktigt smart! Full av förväntan klickade jag mig vidare.
 
 
 
Det var en enda blogg som länkade till min blogg (kan inte vara mycket till topplista det där).
Jaja, en blogg är ju kul i alla fall. Nå, jag undrar så klart vem som gillat (eller ogillat) vad jag skrivit så jag klickar mig vidare.
 
 
 
Åh! Det var jag som länkat till mig själv!
 
 

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Har du en ”guilty pleasure” eller en favorit som eventuellt kan förvåna oss jerkare?
 
Nej, jag tycker inte att man ska skämmas för det man läser. Gör man det läser man nog mer för andras än för sin egen skull. Men visst, det kändes som ett personligt nederlag när jag upptäckte att ytliga deckare kunde vara lika underhållande som lastgamla klassiker...
 
Vad gäller favoriter som kan förvåna mina läsare så har jag ännu inte kommit på någon bok överhuvudtaget som kan räknas in i den kategorin. I bokhyllan finns allt från Koontz till Hawkins, från Harry Potter till Kerstin Ekman, från the Klingon Hamlet till en bok om Fredrik Reinfeldt. Ja, det skulle väl vara den siste som förvånar då, men i rättvisans namn måste jag påpeka både att den är oläst och att jag har en bok om Gulag också. Även den oläst.
 
 
 
 

Jellicoe road - Melina Marchetta

Som barn överges Taylor på 7-Eleven av sin mamma. Sex år senare hinner det förflutna ikapp henne. Samtidigt pågår gängkriget på Jellicoe internatskola, där ännu en i Taylors närhet försvinner och någon återvänder.
 
Saxat från Bokus
 
 
 
Jellicoe road utspelar sig på en internatskola i Australien, och internatskolor är en helt egen värld i sig. 17-åriga Taylor slits mellan att hålla ställningen som ledare i de krig som utkämpas varje sommar och sitt behov av att reda ut vad som hände i det förflutna, när hennes mamma dumpade henne på 7-eleven för sex år sedan.
 
Intressant nog är det inte historien som är avgörande, det är allt annat som är viktigt. Och det är dessutom det sorgligaste jag läst på länge. Boken genomsyras av en melankolisk värme och en symbolladdad spänning som håller i sig från början till slut. Men det som dominerar historien är ändå vänskapen - en vänskap som korsar både tid och rum.
 
Många verkar tycka att det tar för lång tid att komma in i boken, men där håller jag inte med. Visst, det är svårt att hänga med i svängarna i början, det är många personer att hålla reda på i parallella handlingar. Men allt vävs ihop så snyggt i slutet. Och då, precis när man förstår hur allt hänger ihop, då är boken slut.
 
 

Sam Gordon

Det här är en av mina absoluta idrottsfavoriter just nu. Sam Gordon har säkrat vinsten för sitt lag ett flertal gånger. Klart det går att köra blandade lag!
 
 
 
 

Bankomatfirma i konkurs

Ja, jag förstår att vissa grupper inte vill använda kort och att det bara finns en typ av bankomat på vissa orter, men är det inte att ta i liiitegrann när man pratar om att julhandeln är hotad? Om man inte kan använda kort och inte får ut kontanter just nu skulle jag vara mer orolig för mat för dagen...
 
 
Aftonbladet
 

Enough of gangnam

Visst, jag gillar gangnam style, klingon style osv, men jag gillar den här också! Julklappstips, någon?
 
Hittat på tshirtshopen.se
 
 

Underbara Green Day

 
 

Puh!

Äntligen klar! Toalettskåpet är genomgånget och uppsnyggat. Jag ska absolut investera i fler plastlådor för att hålla bättre ordning på prylarna.
 
Jag har inte ens börjat gå igenom halsbandshärvan ännu så visst finns det förbättringspotential. Men vilken skillnad det blev! Nu har jag i och för sig inga före-bilder, så ni får helt enkelt lita på mig...
 
Parfym, smyckesaskar och fejsgrejs
 
Smink, nagellack, nagellacksborttagning,
hårprylar och lite annat smått och gott
 
 

Pappa ska också få vara fin

Vad skönt att en del företag har börjat slappna av vad gäller könsroller i sin marknadsföring. Eller?
 
 
 
 
 

På tal om nörderi...

Ja, jag har Hamlet på klingon i bokhyllan.
Den ska helt enkelt läsas på originalspråket.
 
 
 
Och ska man vara seriös sysslar man med politik. Det vet ju alla.
 
 
 
Originalet hittar ni här.
 
 

Big bang in your face

The big bang theory är en av mina absoluta favoritserier just nu. Love the nörderi!
 
(Och för er non-geeks där ute - Stephen Hawking är typ vetenskapsnördarnas rockstjärna)
 
 
 
 

Kola som kola

För några barn i Royton utanför Manchester i England kunde onsdagkvällens dörrknackande gått riktigt illa. När de kom hem upptäckte föräldrarna påsar med vitt pulver, skriver brittiska medier. De anade oråd och kontaktade polisen. En undersökning visade att barnen fått påsar med kokain. // Polisen uppger att barnen troligtvis fick drogerna av misstag.
Aftonbladet
 
 
Ja det är klart att det var ett misstag! Vet ni vad det där kostar på gatan? Aldrig i livet att ungarna har haft råd med det.
 
Skämt åsido... Att föräldrar vågar släppa ut sina ungar att tigga från folk de inte känner! Dels vet man aldrig vad de kan få i godiset, dels är det döläbbigt med ej inplastat godis som andra fingrat på. Bläh!
 
 

Halloweenfest

Igår var det halloweenfest hemma hos goa M&A. Gott sällskap, god mat och krypavstånd hem, vad mer kan man begära? Tyvärr glömde jag kameran hemma, så ni får hålla tillgodo med de här bilderna.
 
Moi, sminkad och klar.
 
 
Istället för den klassiska gåbortpresenten valde vi att spetsa till det lite.
Vad sägs om en låda ätbar kattbajs? Såg osmakligt ut, men smakade mums!
 
 
 

Ja, jo, säääkert...

Älskar att de börjat skicka ut "grattis du vann"-sms nu. Är det någon som går på det där? "Jag har ju inte tävlat, och det är inte min mobiloperatör som skickat ut det, men om jag ringer ett okänt utlänskt nummer kan jag nog cacha in".
 
Varsågod och testa, om ni känner att ni har för mycket pengar på er mobil. Lyckas det kan jag väl få 10%, som hittelön?
 
 
 

Spökmuffins

Så här dagen efter halloween passar det bra med spökmuffins inspirerade av cookie monster cupcakes (ja, jag är sent ute som vanligt). Julmuffins med philadelphiafrosting, gott värre!
 
 
 

RSS 2.0