Veckans bokbloggsjerka - Att längta efter

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Vilken bok/vilka böcker längtar du mest av allt efter just nu?
 
Hm, räknas böckerna i bokhyllan? För just nu längtar jag mest efter att läsa överhuvudtaget. TATUH 3 väntar i bokhyllan tillsammans med Doktor Joseph. Sedan så är ju förstås Mellan rött och svart (tredje delen i Det stora århundradet) på väg hem tillsammans med Den nya människan som jag blev väldigt nyfiken på.
När ska jag hinna med alla de böckerna? Tja, förhoppningsvis innan januari då Hollow city, uppföljaren till Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, kommer ut! Så mycket att läsa, så lite tid!
 
 
 
 

Skönt

Sitter och tittar på Stargate SG-1 med en mugg julkaffe inom räckhåll och en mjölkdäckad bebis i famnen. Kan inte klaga!


Men vad sjutton

Ja, det här är ju helt klockrent! Jag håller med om så gott som alla punkter. Läs och lär...
 
 
 
 

Earth Overshoot Day 2013

Den 20 augusti var det Earth overshoot day. Nej, det är ingen ny högtid. Det är faktiskt ingenting att fira överhuvudtaget eftersom det är den dagen då vi utnyttjat jordens "budget" för året - dvs alla de resurser som jorden producerar under ett år. Nu hugger vi in på sparkontot istället vilket inte är bra!
 
Kolla också gärna in den här sidan som visar närande/tärande länder (och hur det har varierat) från 1961 till 2007. Klicka på play ovanför kartan.
 
 
Video: What is Ecological Overshoot?
 
 
 
 

Nya Batman...

Jag hörde att Ben "stenansiktet" Affleck ska efterträda Christian Bale i rollen som Batman i den kommande filmen. Usch. Det enda som skulle kunna göra det värre är om Kristen "stenansiktet" Stewart gjorde honom sällskap i rollen som Catwoman eller Poison Ivy...
 
 
 

Veckans bokbloggsjerka - Karaktäristiska namn

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Finns det någon karaktär som bär upp sitt namn exeptionellt bra?
 
Den första jag kommer att tänka på är Raskolnikov i Dostojevskijs Brott och straff. Namnet betyder något i stil med "splittrad" eller "delad", vilket huvudfiguren i boken definitivt är. Motsatsen till Raskolnikov är hans vän Razumichin, ett namn som betyder "förnuft". Överhuvudtaget blir Brott och straff ännu bättre när man har ett hum om namnens betydelse och jag gissar att det gäller för många fler böcker än just denna. Tipsa mig gärna!
 
 
 
 
 

Lite trött idag

Så trött just nu... Lillprinsen har sin piggaste period när jag är som tröttast - dvs strax efter midnatt. Inatt var det mata-hålla-gosa-mata i nästan tre timmar. Han somnade i min famn men vaknade och blev väldigt upprörd så fort jag lade ner honom. Det är väldigt skönt att veta att det går över så småningom. Typ när han blir tonåring.
 
Han känner också på sig när mamma vill läsa eller sova. Så fort jag tittar på en bok betyder det skrikdags för Lillprinsen. Jag fattar inte hur han märker det när han är i sitt rum och jag i köket! Gissar att han inte kommer att bli så tokig i böcker som jag är...
 
 

KappAhl + BDSM

KappAhl ska tydligen samarbeta med författaren till Fifty shades-trilogin, E.L James, om att ta fram en underklädeskollektion. Spännande! Alldeles oavsett hur kläderna ser ut kan det bara bli bättre än böckerna. Det är mycket färre ord på kläderna...
 
 
 
 
 

Pelle Kanin-present

Gulliga M&K kom förbi förra veckan med en present till Lillprinsen. Det var en bok: Stora boken om Pelle Kanin och hans vänner med illustrationer av Beatrix Potter, min favoritillustratör. Just den här boken går inte att få tag på via bokhandeln längre, den finns bara på engelska eller illustrerad av någon annan än Beatrix Potter. Tusen tack! Den kommer vi att läsa många gånger!
 
 
 
 
 

Fashion kids

Det är alltid roligt att fönstershoppa. Och barnkläder är så söta! Här är några favoriter just nu...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En bok som...

...har med något nödvändigt ont att göra
del åtta i 15 böcker som... - listan
 
 
Att ta hand om hus och hem är väl ett nödvändigt ont om något. Tvätta går väl an, att vaska golven med men dammsugning och att damma är verkligen skittråkigt. För att inte tala om att sortera pappershögar och allmänt plockande...
Familjens projektledare säger upp sig handlar om en kvinna som vantrivs med att ofrivilligt fått rollen som hemmets projektledare. Tyvärr levde inte boken upp till mina förväntningar, men jag förstår ändå frustrationen av att tvingas in i en roll man inte vill ha - oavsett om det gäller privatlivet eller jobbet.
 
 

Presentregn

 
Lillprinsen hälsar och tackar för alla fina kläder han fått!
 
 
Goaste Flin kom över med fina kläder från PoP...
 
 
...och en gosig elefant som spelar en fin melodi
 
 
Lillprinsens moster skickade jeans och en fin Mumin-body
 
 
Body, jeans och dregglisar från kusinerna på Lillprinsens pappas sida
 
 
Uggleset med söt öronmössa samt snyggtröja från Dublin
från kusinen på Lillprinsens mammas sida
 
 
Det var tydligen inte ok med en HV71-body...
 
 
 

Lilja nr 2

Nu har även den andra liljan slått ut i rabatten. Här är några bilder som jag tog i all hast innan idag - regnet började ösa ner!
 
 
 
 
 
 

Trollmos

Ibland vill magen inte riktigt vara med och då kan det vara bra att ha "mirakelmedicinen" nära till hands. Trollmos är smidigare än att göra linfröavkok varje gång (den förvaras i kylskåp) och godare än den ser ut. Ät trollmoset tillsammans med exempelvis yoghurt eller fil, det gör underverk för tröga magar.
 
 
Trollmos
1dl russin
1 dl kärnfria katrinplommon
1/2 dl linfrö
1/2 liter vatten
1/2 dl vetekli
 
Blötlägg allt utom vetekli i 6-8 timmar (dela gärna plommonen lite innan) och koka sedan i 20 minuter.
Tillsätt vetekli.
Färdigt! Förvaras i kylskåp.
 
 

Hur mycket äger de rikaste i Sverige?

Jag bjuder på en kort film om ekonomi och inkomstskillnader i Sverige, passar bra till förmiddagskaffet...
(Ber om ursäkt att filmen startar direkt, irriterande ovana som Aftonbladet har.)
 
 
 
 
 

Mus vs orm

Här har ni en sann hjälte! Två möss serverades som middag till en orm på Hangzhou Zoo i Kina, och när ormen bitit tag i den ena gav sig den andra musen på ormen för att befria sin vän. Till och med möss har större civilkurage än de flesta människor!
 
 
 
 

Ambitioner

Tja, det där med läsutmaningar går ju lite sådär...
 
Jag hade tänkt att läsa fler böcker från Asien, närmare bestämt tolv nya författare. Nej, det har inte gått så bra... Hittills har jag bara avverkat en enda författare: Anchee Min (Kejsarinnan Orkidé, Den sista kejsarinnan). Tipsa mig gärna om böcker/författare från Asien, jag behöver lite inspiration. Och just nu bör det vara rätt så lättlästa böcker dessutom.
Nästa utmaning var hyllvärmarna. Jag är halvvägs igenom Kunzelmann & Kunzelmann, en bok som jag faktiskt gillar så jag vet egentligen inte varför jag låter den ligga kvar på sängbordet. Tja, längre har jag inte kommit.
 
Eftersom jag nu ska köra tre-på-tre-utmaningen så kommer jag låta ovanstående utmaningar hänga kvar under nästa år. Trots allt läser jag bara för min egen skull och jag har en känsla av att Lillprinsen kommer att inkräkta väsentligt på min lästid...
 
 

Nöt som nöt

Uääh! Den här artikeln var nästan tillräckligt för att göra mig till en badkruka. Nog för att det finns många fula fiskar där ute, men få med så läbbiga tänder.
 
Pacun är en släkting till pirayan och lever i huvudsak på fisk, växter och nötter. Det är just nötterna den är känd för - vid ett par tillfällen har den tagit fel på vegetariska sådana och varianten som sitter fast på manskroppen...
 
Artikel i Sydsvenskan
 
 
 

Lillprinsen

Som ni kanske märkt har jag inte varit så aktiv på bloggen de senaste dagarna. Tyvärr kommer det nog att vara så en stund till. Anledningen är däremot fantastisk!
 
Bloggläsare, möt Lillprinsen! Han anlände i lördags och sedan i tisdags regerar han kungligt här hemma. Vi i hovet jobbar hårt på att förstå och uppfylla hans minsta vink, vilket innebär mer hårt arbete än det vanliga 7-16-kneget och litet utrymme för all typ av tidskonkurrens.
 
 
Men visst är han ljuvlig!
 
Lillprinsen
 
 

Alla mina vänner är superhjältar - Andrew Kaufman

Alla Toms vänner är superhjältar, med olika superkrafter. Tom har till och med gift sig med en superhjälte, Perfektionisten. Men på deras bröllop blir Perfektionisten hypnotiserad av sin ex, Hypno, att tro att Tom är osynlig. Inget han gör kan få henne att se honom.
Sex månader senare är Perfektionisten säker på att Tom har övergivit henne, så hon är på väg att flytta till Vancouver. Hon planerar att använda sina superkrafter för att hela sitt krossade hjärta.
När hon kliver på planet vet hon inte att Tom finns vid hennes sida. Han har bara till dess planet landar på sig att övertyga henne om att han är där, annars kommer han att förlora henne för alltid.
 
Saxat från Bokus
 
 
 
Nja, det här var inte riktigt min kopp te. Visst är det en söt kärlekshistoria, och visst har Kaufman en poäng i att göra människors egenheter till superhjältekrafter.
 
Men medan själva historien är lysande är hjältebeskrivningarna (de separata avsnitten som beskriver bland annat Stresskaninen och Superkollen) en stor besvikelse. Just de avsnitten känns som något som man krafsat ner på en lektion på högstadiet och passar inte alls in i resten av boken. Visst kan det bero på översättningen, men det drog verkligen ner läsupplevelsen. Tur att boken som helhet bara tog några timmar att avsluta.
 
 

[buzz] - Anders de la Motte

Henrik HP Pettersson är på flykt och har hamnat i Dubai. Det har gått fjorton månader sedan han via en mystisk mobiltelefon blev indragen i det djävulska verklighetsspel som sånär kostade honom livet. Rebecca befinner sig i Sudan som livvakt åt en svensk minister. Men dramatiska händelser tvingar snart de båda syskonen tillbaka till Stockholm.
Är Spelet verkligen över? Vem kan man egentligen lita på? Går det att skydda sig mot ett hot som kanske inte ens existerar?
 
Saxat från Bokus
 
 
 
[Buzz] är uppföljaren till [geim] och det är ingen dålig uppföljare! Jag kommer bättre överens med språket den här gången och historien är fängslande.
 
Boken handlar om internet, eller snarare det informationsbrus som internet är fyllt av och som konstant omger oss. Vad är sant och vad är rykten? Varför finns informationen där och vem vinner på den? Vi använder dagligen internet för att söka information, prata med vänner, uppdatera bloggar och så vidare. Vi använder tjänster (gratis eller betalar för dem) men egentligen är det vi som är varan, inte kunden.
 
De la Motte har fått ihop en nervkittlande story som kombinerar deckargenren med konspirationsteorier, det mesta är trovärdigt vilket kittlar fantasin ytterligare. Glöm inte att läsa [geim] först bara...
 
 
 
 

Inför "Tre på tre" - tre treor

Yes, nu har jag bestämt mig. Klart jag ska vara med på Pocketlovers tre-på-tre-utmaning! Förra gången gick inte så bra, jag fixade bara två av tre böcker. Den här gången satsar jag på ett mer säkert tema.
 
Den här gången blir det tre treor, dvs tre böcker som är den tredje boken i sin repektive serie. Lite fyndigt, eller hur? Så mitt val ser alltså ut som följer:
 
  • Torka aldrig tårar utan handskar del 3, Döden - Jonas Gardell (Kärleken, Sjukdomen)
  • Det stora århundradet del 3, Mellan rött och svart - Jan Guillou (Brobyggarna, Dandy)
  • HP Pettersson del 3, [Bubble] - Anders De La Motte ([geim], [buzz])
 
Ser att jag missat några boksammanfattningar, jag kompletterar efter hand...
 
 

Larvigt

Pojken hittade en cool punkare när vi plockade vinbär idag. Någon som vet vem han är?


RSS 2.0