Goat edition

Jag höll på att garva ihäl mig när jag såg musikvideorna "goat edition" första gången. Den nya trenden är alltså att klippa in en skrikande get i musikvideos - hysteriskt kul!
 
Se och njut...
 
 
(sök på "goat edition" på YouTube för fler klipp)
 
 

04:10

Klockan är i skrivande stund 04:10 och jag har varit vaken i ungefär 40 minuter.
Det är alldeles för tidigt för att vara uppe (även om väckarklockan kommer att ringa om lite drygt en halvtimme). Just nu försöker jag klura ut om mitt maghaveri är en engångsföreteelse eller om jag ska förbereda mig på en dag hemma i sängen/på toaletten. Jodå, life is good...
 
 

Jag hade ett så bra inlägg på gång

Häromdagen påpekade Pojken att han lagt alla yllegrejer och luddiga tröjor i en separat tvätthög eftersom han inte ville ha tvättludd på alla nytvättade plagg. Fair enough, brukar försöka tvätta ludentröjor för sig ändå.
Senare på eftermiddagen slängde jag igång en maskin tvätt. Bara skjortor och bomullströjor. Och en ny tröja som inte såg ut att fälla alls... Det gjorde den... Det roliga i den här historien? Det enda - enda! - plagget som luddet fastnade på var Pojkens skjorta!


Och här hade jag tänkt lägga in en bild på den mässlingsprickiga skjortan, men bevismaterialet försvann tyvärr innan kameran kom fram...


Ballerina Surprise Cupcake

Jag hittade receptet till de här godingarna hos m.ade by m.ary. De är lite pilliga, men väldigt goda!
 
 
Cupcakes:
3 dl vetemjöl
1,25 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
2 ägg
1, 75 dl strösocker
3 tsk (äkta)vaniljsocker
1,25 dl rapsolja
1,25 dl filmjölk
1 ballerinakaka "kladdkaka med vaniljfyllning" per cupcake
 
Chokladmarängsmörkräm:
1,25 dl strösocker
2,5 msk vatten
2 äggvitor
225 gram rumstempererat osaltat smör
100 gram mjölkchoklad
 
 • Sätt ugnen på 180 grader. Lägg en ballerinakaka i varje muffinsform (enligt receptet blir det 12-14 stycken, men jag antar att jag hade mindre formar för jag fick ihop hela 20 muffins).
 • Blanda ihop mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt.
 • Vispa ägg, socker  och vaniljsocker fluffigt i en annan bunke.
 • Tillsätt oljan lite i taget.
 • Tillsätt hälften av mjölet och filkmjölken, blanda ordentligt och vänd sedan i det sista.
 • Fyll formarna till 3/4 med smeten och ställ in dem i ugnen ca 15 minuter.
 • Koka upp socker och vatten tills det når 110 grader. Vispa då äggvitorna till ett hårt skum.
 • När sockerlagen nått 115 grader, häll den med jämn och svag stråle i äggvitan, se till att vispa med hög hastighet hela tiden.
 • Fortsätt vispa tills marängsmeten svalnat till rumstemperatur och vispa sedan i smöret lite i taget.
 • Smält chokladen (låt den inte bli för varm) och vispa ner den i smeten.
 • Dekorera de svala muffinsen med hjälp av en sprits.
 
 

I männens lekstuga

Jag var på ett hyfsat humör när jag kom hem idag. Fullt upp på jobbet, solen sken (nästan) och svenskarna lyckades minsann kamma hem lite priser på Oscarsgalan inatt. En helt ok måndag med andra ord!
 
Tills jag såg lite klipp från galan. Helt sanslöst vilken unken tillställning det är. Här ser man verkligen vilken skillnad det är på kvinnor och män även en bit in på 2000-talet. Och det sorgligaste är att så många gastar om att jämställdheten har gått för långt.
 
Verkligen? Det har gått för långt? När kvinnorna får ta ansvaret för att förebygga våldtäkter. När kvinnor som tar plats utsätts för grova kränkningar. När komiker väljer att fokusera på skådespelarnas bröst istället för de grymma övergrepp karaktärerna drabbats av. När de mest förolämpande ord en man kan höra är att han är en kärring, en bög, en pussy.
 
Testa själva att byta plats på könen i situationerna ovan. Käns det lite konstigt? Lite svårt att tänka sig? Lite svårt att ta på allvar rent av?
 
 
 
"Underhållning" på oscarsgalan. Unket. Vidrigt. Kväljande. Och faktiskt jävligt pinsamt.
 
 
 
 
 

Dagens motion

Dagens motion har så här långt bestått av bambilöpning, en ytterst effektiv träningsform om den utövas regelbundet. Inte hört talas om den? Allmänt går den under benämningen "att på snorhalt väglag småspringa till bussen". Definitivt en publiksport!


House of cards

Jag har nyss upptäckt en alldeles lysande serie, nämligen Netflix egen House of cards.
 
House of cards är en serie om makt, kärlek och korruption i Washington. Francis Underwood är kongressledamoten som ser till att allt går hans väg - oavsett vem eller vad som måste offras på vägen.
 
Kevin Spacey och Robin Wright är helt lysande i rollerna som det makthungriga äkta paret Underwood. Kate Mara spelar den unga journalisten som ser till att skaffa sig en ingång till politikens intriger. Låter efternamnet bekant? Hennes syster Rooney spelar Lisbeth Salander i den amerikanska versionen av Män som hatar kvinnor.
 
 
 
 

Schlagerspektaklet, del 4

 
1. Army of lovers
Men åh! Vad hände? Army of lovers brukade ju vara provocerande och bra. Nu var det bara naket och... Lite tragiskt faktiskt.
 
2. Lucia Piñera
Tyvärr missade jag den här så jag kan bara kommentera snabbgenomgången: Schysst röst, ordinär låt.
 
3. Robin Stjernberg
Så skönt med påklädda dansare! Låten är väl inte helt i min smak, men med tanke på sammanhanget är den inte så tokig.
 
4. Sylvia Vrethammar
Oj. Direkt när introt startade tänkte jag på den gamla 70-talsserien "Love boat". Nåja, det är så klart mer svenskt än så. Men inte modernare. Gissar att detta är morsans favorit! :)
 
5. Ralf Gyllenhammar
Att en hårdrockares högsta dröm har varit att få tävla i melodifestivalen känns... så fel. Nåja, lite eld kan alltid kompensera tantfolkligheten. Men låten var ju bra! Favvo!
 
6. Behrang Miri
Snygg keps... Inte för att jag hör vad han sjunger, men låten låter radiohit i alla fall. Glatt och nattklubb på stranden, typ. Kidsen kommer att älska den.
 
7. Terese Fredenwall
Söt låt. Tja, det var det första jag kom att tänka på. Inte illa, men inte särskilt speciellt (jag glömde faktiskt att lyssna, fastnade bland några meningslösa bloggar istället).
 
8. Ulrik Munther
Kent möter Håkan Hellström möter Amy Diamond. Jag förstår verkligen inte Munther-hysterin. Han är precis som alla andra: pojk-solo-sångare, formulär 1A. Vinnarrecept: Rufsigt hår, svärmorsdrömskläder och upprepa samma mening femtioelva gånger.
 
 
Bilder från www.svt.se
 

Mannen som föll i glömska - Mia Ajvide

En dag känner Jacks fru Aino inte längre igen honom. Han är bortsuddad ur hennes minne; som om deras liv tillsammans i stugan vid havet aldrig hade ägt rum. När han kommer till sitt jobb som guide på slottet Myntholm beter sig hans kollegor avvisande. Till och med hans gamla mor stirrar frågande och skrämt på honom. Ingen vet vem han är.
Varför är det ingen som kommer ihåg Jack? Och varför kan ingen minnas hans ansikte mer än några sekunder? Hans efterforskningar leder honom till ett kollektiv med "bortglömda" i Stockholmsförorten Rinkeby. men också bakåt i tiden, till Myntholm och en galen flickas tragiska öde. Kanske finns där ett svar och lösningen på hur han ska få Aino, och sitt liv, tillbaka.
Saxat från Bokus
 
 
Jag är rätt kluven till Mannen som föll i glömska. Å ena sidan tycker jag att det är en fantastisk idé, å andra sidan tycker jag inte att Ajvide tagit riktigt tillvara på konceptet.
 
Det hade kunnat bli en bitande samhällskritik med tanke på de "glömda" människor som finns runt om oss idag: papperslösa flyktigar, psyksjuka, fattiga, hemlösa, gömda kvinnor som flytt misshandel och så vidare. Men Ajvide valde skräckromantiken istället och körde vidare på ett säkert kort. Synd, tycker jag.
 
Ajvide driver parallellt med nutidshistorien även ett historiskt sidospår där hon utforskar ursprunget till dagens glömda. Även det spåret hade potential att bli en riktig spökhistoria men rann ut i sanden. Ajvide vänder fokus till maktkampen i nutiden istället.
 
Sammantaget blir det en spretig historia med så mycket potential, men som mest trampar vatten när den hamnar i klyschornas sankmark. Och när historien går från känslor och intryck till blodtransfusioner och inseminationer lämnar den rysarromantiken och blir mest äcklig.
 
 

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Brukar du drabbas av lässvackor ibland och hur gör du i så fall för att ta dig ur dem?
 
Oh ja! Jag får lässvackor mer eller mindre regelbundet. Varför? Huvudsakligen av två anledningar:
 • Ofta är det för att jag fastnar i en otroligt dryg bok (kan bero på boken, kan bero på min sinnesstämning) och jag har seriösa problem med att lägga ner en bok jag inte gillar. Jag ser det som något slags personligt nederlag att ge upp en bok vilket resulterar i att jag inte läser någonting på flera månader. Och det måste jag verkligen jobba på! Det är ok att ge upp en bok! Det är ok att ge upp en bok! Det är ok att ge upp en bok!
 • Men lässvackorna kan också bero på att jag har för mycket annat att göra. Även om jag rent fysiskt har tid att läsa "unnar" jag inte mig att göra det. Den tiden kunde jag lagt på huset/jobbet/plugget istället, vilket ger mig en slags läsångest. Fullkomligt absurt eftersom jag istället ugglar framför datorn...
 
Så hur löser jag mina lässvackor? Jag låter det helt enkelt ta tid. Förr eller senare återvänder min läslust. Det kan ta en vecka, det kan ta ett år. Det enda jag vet är att det tar längre tid om jag försöker tvinga fram den.
 
 
 

Harry Potter åker buss

Okej, jag vet att det är gamla nyheter, men jösses vilken syn! Det ser verkligen ut som att det Harry Potter och Hagrid som tar en busstur. Jag hade nog fått nypa mig i armen en gång eller två. Undrar hur de såg ut framifrån?
 
 

Halvvägs i mål

Sådär ja, då var fjärde inlämningsuppgiften klar! Jag kan väl inte direkt påstå att jag är expert på semesterlagstiftningen nu men lite har man väl snappat upp. Nu är det "bara" fyra inlämningsuppgifter och en tenta kvar så kan jag lägga den kursen till handlingarna.
 
Arbetsrätt är ett väldigt intressant ämne, även om jag har lite svårt för juridikblaj ibland (mer omständigt språk får man leta efter). Det är dessutom väldigt bra att läsa in sig lite extra på området när man sitter som förtroendevald. Visst finns det översikter men det känns som att den här kursen fångar det mesta som man kan behöva ta tag i till vardags.
 
 
 

Dolphins vs Military (call me maybe)

 
Haha! De är ju riktigt duktiga!
 
 
 

Borås brandkår Harlem shake

Jag gissar att de flesta har sett Borås brandkårs Harlem shake* nu (eftersom den har varit frekvent visad på nyhetsprogrammen), men jag måste ändå länka till den. Det är humor! Och för en god sak dessutom, den ligger på YouTube med en länk till Insamlingsstiftelsen Brandmännens cancerfond.
 
 
 
 
 
*Vad är "Harlem shake"? Det är dagens dansfenomen på internet där klippen börjar med att en person dansar till Harlem shake i en helt normal miljö för att sedan plötsligt övergå till en urflippad dansfrenzie. Finns i många varianter, klippet ovan är ett av de bättre.
 

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Det finns en uppsjö av böcker om skrivande
men kan du tipsa om en bok om läsande?
 
Nej, jag kan faktiskt inte komma på en enda bok som direkt handlar om just läsande. Men jag gillar verkligen annotated-böckerna (som till exempel annotated Alice), dvs böcker med "marginalanteckningar" som ger en fingervisning om hur boken ska/kan tolkas. Det kan vara allt från historiska kontexter och utdrag ur intervjuer till språkliga finurligheter i äldre texter. Är det en bok om läsande? Ja, det kanske man kan säga. Det ger kanske inte hela kartan, men fungerar som en kompass.
 
 

Middag med hallonpannacottapaj

I lördags körde vi (nästan) en repris på middagen från alla hjärtans dag, fast vi serverade torsk med kräftsås samt fransyska istället för skaldjurspasta. Tyvärr har jag inga bilder på någon av huvudrätterna, men jag lyckades i alla fall föreviga förrätt och efterrätt.
 
Hallonpannacottapaj
 
 
Tre sorters bruschetta: tomat/basilika, olivtapenade
samt ricotta/soltorkade tomater/kalamataoliver
 
 
Hallonpannacottapaj
Pajdeg
12 st digestivekex
75 gram smält smör
 
Fyllning
3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 gram hallon
200 gram philadelphiaost
 
Färska bär till garnering
 
Gör så här:
Mixa ihop digestivekex och smör, tryck ut det i en springform och sätt in i kylen.
Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Blanda ihop grädde och socker, låt det sjuda tills allt socker löst sig. Lägg i de urkramade gelantinbladen och rör om. Låt svalna.
Mixa hallonen till en puré. Blanda i philadelphiaosten och vispa ner det i gräddblandningen.
Häll i smeten forman och låt stelna i kylen (ca 3 timmar). Servera med färska bär.
 
 

Kompisar

När Pojkens bror är borta kikar vi till hans små husdjur. De ska ju ha mat och vatten även när husse är bortrest.
Visst är de fina! Nyfikna, men lite blyga...
 
 
 
 
 
 

Grönsaksfrökedja 2013

Nu har det tjocka kuvertet äntligen landat hos mig! Jag är nämligen för första gången med i en fröbytarkedja för grönsaker.
 
Det går till så att förste man plockar ihop ett antal fröer från ätliga växter (köpta eller hemplockade) och samlar in namn och adress till alla som är sugna på att vara med. 10-15 personer är nog rätt lagom, annars får man vänta så länge på sin tur. Hen skickar sedan vidare kuvertet till nästa person på listan som då får välja de fröer som hen vill behålla. Sedan ska lika många, eller fler, av de egna fröena ner i kuvertet. Därefter går kuvertet vidare till nästa person på listan. Siste man skickar tillbaka till den som satte ihop paketet från början. Ofta kör man kedjan två gånger.
 
Så här såg det ut på köksbordet i morse när jag började botanisera bland småpåsarna. Fröfrossa! Det slutade med att jag behöll chili "chiluacle negro", chili "jamaican bell" (den har jag redan men det blev bara några små ynka plantor), zucchini, broccoli "romanesco natalino", mangold och purpurböna.
 
 
 
 
 

Alla hjärtans mys

Syndigt mysigt! Halloncheesecake och Varg Veum i sängen. Japp, life is good...


En bra start

Great. En buss helt utan stötdämpare. Hej ryggont och sjösjuka!


Trött och öm

Jag har haft ont i rygg och nacke (och därmed även i huvudet) i nästan två veckor nu. Idag blev det lite för mycket och yr i huvudet smet jag hem två timmar tidigare. Och det var nog lika bra, jag somnade i soffan i nästan tre timmar direkt jag kom hem. Nu känns det lite bättre, tack och lov!
 
Just nu läser jag Shikasta av Doris Lessing, jag har inte kommit så långt ännu men den verkar riktigt lovande! Inte alls som den där dryga Tokyo år noll. Den fick förresten åka tillbaka till biblioteket eftersom jag inte fick låna om den fler gånger. Nåja, nytt försök till sommaren kanske.
 
När det gäller boksammanfattningar ligger jag lite efter (Mannen som föll i glömska och Torka aldrig tårar utan handskar del 2). Det beror dels på kroppsvärken, dels på att jag pluggar samtidigt som jag jobbar. Och så håller vi på att möblera om för att kunna tapetsera i ett av dem (det har vi pratat om sedan vi flyttade in). I alla fall så kommer de så småningom, jag vill gärna ha alla boksammanfattningar samlade här på bloggen, har man en gång börjat...

Arbetsrätt och rätt arbetare

Åh vilken lycka att hitta Upstairs downstairs (2010) på Netflix!
Jag har redan sett ett par avsnitt men började ändå från början. I första avsnittet flyttar sir och lady Holland in och jakten på lämplig personal börjar. Sir Hollands mamma, lady Maude, är helt klart mest underhållande. Hon lockar verkligen fram ett leende, även om jag hade blivit komplett galen om jag hade tvingats bo i samma hus som henne.
 
 
Båda säsongerna av serien fanns på Netflix, nu ska här klassknarkas - till arbetsrättsuppgiften, så passande.
 
 
 

Hemkörning av frukost, någon?

Det finns många ställen med hemkörning av pizza men varför finns det ingen som levererar frukost? Är sååå sugen på en rejäl hotellfrukost - äggröra, bacon, frallor med ost, juice... Och clementiner, massor av clementiner!

Schlagerspektaklet, del 2

Det var väldigt synd att jag missade att skriva upp alla kreativa kommentarer från förra veckans final, det var verkligen värt att höra! Den här gången fungerade Meliodifetivalen mer som ett bakgrundsbrus till inlämningsuppgiften som ska vara klar på måndag.
 
 
Anton Ewald
Lite tjatig men helt ok. Undrar dock om han har någon liten "åkomma", det verkar klia väldigt i skrevet...
 
Felicia Olsson
Bra röst men låten var inget speciellt. Mörk scen, mörka kläder och en stor pizzamåne bakom huvudet. Tja, passar låten.
 
Joakim Cans
Nej. Håkan Hellström möter fiolhoben. Folklig hårdrockare ger järnet, men det är definitivt inget för mig. Och vad är det med alla låtar med kvinnonamn? Är det extra folklighetspoäng eller bara någon slags musiknostalgi?
 
Swedish House Wives
Schlager goes synth. Btw, hotpants och stövlar är inte och har aldrig varit snyggt. Fast fortfarande snyggare än dansarnas byxor.
 
Erik Segerstedt och Tone Damli
Jajjemän! Här var det humor, me like! Bäst hittills! "Now I'm sober, don't come closer".
 
Louise Hoffsten
Skön låt, lite tjatig bara. Frågan är om den sticker ut tillräckligt i Europa. Man måste beundra Hoffsten som kör hårt trots att hon har MS. Hon har själv i en tidigare intervju sagt att stress är väldigt jobbigt, och man får väl anta att Melodifestivalen innebär en hel del stress.
 
Rickard Wolff
Booring. Och han ser galen ut dessutom. Både håret och leendet påminner om någon som satt fingret i ett eluttag.
 
Sean Banan
Nu var det bollibompa! Nåja, det är ju drag i alla fall, behövdes efter gråvargen. Grymt pinsamt om vi skickar den till Eurovision dock.. Plus för blöjan och vingarna. Verkligen.
 
 
 
 
 
 
 

Nu växer det i fönstret

Trots att snön envisas med att återkomma är det ändå dags att tänka på trädgården. I januari började jag peta ner de första fröna. Aklejan har fått stå ute för stratifiering, de övriga har fått gosa till sig på fönsterbrädan ovanför elementet. Och nu har de börjat kika upp!
 
Så här såg det ut i januari. Tagetes, tomater, vattenmelon
och chilii samsas i den här sålådan.
 
 
Älskade tomater! Nästan en månad senare - nu är de på gång.
 
 
Vattenmelonen vill snart flytta till egen kruka
 
 
Kronärtskockan börjar också bli rejäl
 
 
Chili från egna frön (förra årets skörd). Gissar att det är en
chili/paprika/habanero-hybid, kan bli spännande...
 
 
Den andra sålådan ser ut så här idag. Chili, musmelon och vitlöksgräslök.
 

Näringsminister på besök

Det har varit en tuff vecka. Vi fick dystra besked på jobbet igen, för tredje gången på ett år. Men det är bara att bryta ihop och peppa upp sig igen, inget blir bättre av att man ger upp. Så länge det finns liv finns det hopp!
 
I alla fall så säger man att every cloud has its silver lining, eller snarare kanske att varje nedläggning har sitt politikerfölje. Förra gången kom Löfven på besök, den här gången var det Annie Lööf som hälsade på tillsammans med koncernens VD, Region Halland och Hylte Kommun. Det var väldigt intressant att få träffa henne, hon är en mycket trevlig person att prata med även om hon givetvis inte kan säga så mycket om vår situation. Men vi får väl hoppas att inte resten av partiledarna får anledning att komma förbi framöver...
 
 
 
 

Hälften / hälften

Jag sitter och försöker läsa Dagens Industri på nätet. Måste säga att jag blir inte så lite frustrerad och håller bestämt fast vid att papperstidningar är bra - jag blir galen på scrollandet!
 
Det är alltså den gröna rutan som är yta för nyheter. Resten är annonser. Den blå skiten är dessutom fast så mer nyhetsyta blir det aldrig!.
 
 
 

Boksmycken

Boktjuven Ingerun berättade i veckans bokbloggsjerka att hon samlar på smycken med litterära referenser. Det fick mig att tänka på att jag också har några sådana, bland annat ett par örhängen med "the golden snitch" (från Harry Potter förstås) och ett jättegulligt halsband med en bok om Peter Rabbit.
Jag tror att jag ska ta en djupdykning till i lådorna, för jag har en svag misstanke om att det kan finnas fler boksmycken där om jag letar lite. Etsy är livsfarligt för plånboken!
 
 
 
 
 -----------
Uppdatering: Harry Potter-örhängena hittade jag på etsy.com. Tyvärr kommer jag inte ihåg vilken säljare, men sök på golden snitch earrings så hittar ni säkert rätt. Halsbandet fyndade jag på Lindex rea för något år sedan.
 

Klänningskupp på efterfesten

Japp, jag har alltid drömt om att jobba som rubriksättare på Aftonbladet. Tänk att få använda chock, kupp och rasar i alla (o)möjliga sammanhang!
 
Till den här videon skulle jag kunna tänka mig:
 • Bröstchock på efterfesten
 • Vinnare svårt chockad - läsarna rasar
 • Pappans attack mot hatarna 
Eller helt enkelt Spexig engagerad förälder glädjer nybliven vinnare. Typ.
 
 
 
Pappan före förvandlingen:
 
 

Hur ni hittar min blogg

Öh, va? Här försöker jag skriva om hyfsat intressanta och normala saker (med en viss övervikt på trädgård och böcker) och det är de här sökorden som gör att folk hittar min blogg? Lindrig utvecklingsstörning och USA:s fulaste hem? Jag erkänner, garvade högt när jag såg resltatet!
 

En skön lördag

Igår blev det både nytta och nöje!
 
På förmiddagen körde vi två lass skräp till tippen. Bland annat gjorde vi oss av med en bokhylla, ett skrivbord och en bäddsoffa, nu finns bara ungefär lika mycket skräpmöbler kvar. Nackdelen med att ha hus är att alla andra tror att man har så gott om plats och kan ta hand om deras grejer, "som är så synd att slänga".
 
När vi lämnade tillbaka släpkärran hos M&A passade vi på att ta en kopp kaffe och sitta och prata lite. Det är alltid mysigt och A har alltid något kul pyssel på gång. Den här gången var det en tavla med belysning, och den idén tror jag faktiskt att jag snor.
 
På kvällen kom M&K över för middag och Melodifestivalen. De hade med sig en fin oxfilé (sååå god!) och vi fixade hasselbackspotatis. Traditionen trogen missade vi så klart första halvtimmen av melodifestivalen, men det räckte gott med snabbgenomgången. Det är ju trots allt inte så att vi tittar på grund av de fantastiska bidragen... Tack och lov vann i alla fall Yohio över gosa-nissarna - annars hade jag seriöst förlorat hoppet om något som helst vett hos den röstande delen av den svenska befolkningen.
 
 
 
 
Läs även andra bloggares åsikter om melodifestivalen, yohio

TATUH 1. kärleken - Jonas Gardell

När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.
Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Tills den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat. Så på julaftonskvällen, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.
Saxat från Bokus
 
 
Torka aldrig tårar utan handskar (TATUH) är en sorglig berättelse, både för att så många människor blev sjuka och dog men också på grund av vad de fick stå ut med för att de inte älskade enligt normen. Ännu sorgligare är det att den inställningen till stora delar lever kvar än idag.
Gardell är en skicklig berättare, och alldeles oavsett hur hypad boken är så är det en viktig berättelse. Jag tror att vi alla mår bra av att påminnas hur det var för inte så länge sedan - oavsett hur illa berörd man blir av själva berättelsen. Det enda sättet att inte upprepa historien är att vara medveten om den (det gäller såväl andra världskrigets nazism som diskriminering av homosexuella).
 
Boken börjar med slutet. Det är aldrig något tvivel om hur historien kommer att sluta och det ger en dyster stämning till berättelserna om den mer sorglösa barndomen. Det ger också större kontraster mellan framtidstron och kommande tragedier.
 
Jag gillar att Gardell växlar mellan den fiktiva berättelsen och berättande inslag om faktiska händelser. Så länge det "bara är en berättelse" går det att skjuta det ifrån sig, men historiska fakta ger boken än mer verklighetsförankring. Så här var det. Så här är det.
 
 

Frukost!

Man kan ju nästan tro att det är söndag idag.


Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Är du en ”samlare” av saker som kan kopplas till litteraturen
(böcker, bokmärken, muggar med litteraturmotiv, etc)?
 
Nej, inte direkt. Visst har jag en hyfsad mängd böcker generellt och visst har jag väldigt många böcker av vissa författare (till exempel Koontz och Sandemo) men jag räknar ändå inte riktigt det som samlande.
 
Men jag kan absolut nörda till det om jag ser något kul även om jag inte aktivt letar efter litteraturrelaterade prylar. Hamlet på "originalspråket klingon" och en inramad bild på Kafka som jag köpte i Prag är några typiska exempel. Vad gäller bokmärken är jag kroniskt oförmögen att hålla reda på dem, så de undviker jag helt och hållet.
 
 

Ett mer personligt Facebook

Hittade den här på ett diskussionsforum tidigare i veckan. It's funny because it's true!
 
 
 

RSS 2.0