H&M Design Award 2013

Ja, det var ju... Fint...
Jag kanske också skulle slänga ihop en Alice-inspirerad kollektion av oversize dockkläder och mormors gamla gardiner?
 
 
 

Oppan paper style

Så jäkla bra! Och vilken tid det måste ha tagit...
 
 
 
 

3 konstiga saker Reinfeldt sa

Hahaha! Han är då för rolig, vår lilla spjuver till statsminister!
 
 
 

Skumt värre!

Alltså, det där med Australien verkar lite överskattat. Skogsbränder, giftiga djur, alligatorer i snabbköpen, orkaner och nu skumparty. Okej, det sista var kanske inte så illa!
 
 
 
 

Yes!

Inlämningsuppgiften är klar! Om den blev bra är ju en annan femma... Nu är det bara att fortsätta med ett sjukt antal sidor juristsvenska till inför inlämningsuppgiften nästa vecka. Ingen rast, ingen ro!

En sån där dag

Tidstämplingssystemet jävlas. Telefonen jävlas. Jag glömde vattenflaskan.

Det är en sån där dag idag.


Söndag morgon

Det här gör jag. Vad gör ni?


En bruten kvist

Dagen började ju sådär... En av mina evigt gröna orkidéer hade äntligen fått en stängel med knoppar och eftersom den växte mer vågrätt än lodrätt tänkte jag stötta upp den med en pinne. Dålig idé... Den var väldigt - väldigt! - ömtålig och gick av nästan direkt. Bajs!
 
Idag ska jag försöka vara lite produktiv i alla fall. Hobbyrummet håller på att omlokaliseras till källaren och sovrummet har fått flytta upp. Inget av rummen är klara, men jag hoppas att hobbyrummet blir så gott som klart (vad gäller flytten i alla fall) under dagen.
Och så måste jag plugga också. Första inlämningsuppgiften i arbetsrätten ska in på måndag kväll, jag är väldigt stressad över det just nu eftersom det tar sådan tiiiid för mig att läsa juristsvenska. Koncentrationen håller inte många minuter åt gången...
 
Fail!
 
 

Nytt schampo

Som jag skrivit tidigare använder jag endast ekologiska schampon utan konstigheter numera och igår passade jag på att investera i en ny variant i den lokala hälsobutiken. Den här innehöll både tensid (sockertensid, dvs den "bra" sorten) och kollodialt guld, men jag tänkte testa i alla fall.
 
Någon som vet varför man tillsätter kollodialt guld förresten? Låter vansinnigt onödigt! Både med tanke på framställningsprocessen för guld och att det där med nanopartiklars påverkan på kroppen inte är helt utredd. Nu ska jag i och för sig inte dricka geggan, men ändå. Tänkte att jag skulle fråga kvinnan i affären, men jag fick inte en syl i vädret (hon pratade en bra stund om hur jag kommer att märka stor skillnad efter ett par veckor då jag tvättat bort alla rester av det vanliga schampot - jag har inte använt vanligt schampo på tre månader, tack så mycket). Fnissade lite i alla fall när hon ondgjorde sig över de som använde schampo helt utan tillsatser, producerade i typ Brasilien, när det fanns lokala alternativ med lokala råvaror. Jo, för om vi inte har en lokal guldgruva här i krokarna så är det nog inte så väldigt mycket bättre...
 
 
 
 

The Wire

Woot woot! Nu har tröstshoppingen kommit!


Utmaning: hyllvärmare

Förutom Asien-utmaningen tänkte jag hoppa på ytterligare en läsutmaning i år, nämligen hyllvärmare.Vad är då en hyllvärmare? Det är helt enkelt en bok som fått följa med hem, men som av en eller annan anledning blivit stående oläst i bokhyllan under en längre period (enligt min personliga definition längre än ett år).
 
Bokmal73 utmanar sina läsare att välja ut tio hyllvärmare varav fem ska klaras av under året. Det passar mig alldeles utmärkt för nu ger jag mig själv köpstopp vad gäller böcker. Förutom TATUH 3, Dan Browns nya och eventuell uppföljare till Dandy då förstås...
 
 
Här har ni mina utvalda hyllvärmare:
 
Erich Maria Remarque - På västfronten intet nytt
Victor Hugo - 1793
Joyce Carol Oates - Älskad, saknad
Leo Tolstoj - Hadji-Murat
Eva Curie - Min mor
Anthony Burgess - Slutet på världsnyheterna
Robert Gustafsson - Från vaggan till deadline
Markus Zusak - Boktjuven
Carl-Johan Vallgren - Kunzelmann & Kunzelmann
Frank McCourt - Ängeln på sjunde trappsteget
 
 
 
 

Chemical cocktail

Det finns otroligt mycket kemikalier i alla möjliga olika produker som vi använder varje dag. Har du koll på vad som finns i ditt schampo? Eller i hudkrämen? Eller i sminket?
Jag har tidigare testat no-poo, dvs att tvätta håret enbart med naturliga råvaror till exempel vatten, bikarbonat eller ägg (det är också en ordlek med betydelsen bort med all skit). Men jag hittade aldrig rätt, ägg fungerade bäst men det var för omständigt att alltid lägga minst 45 minuter på hårtvätten. Det var inte heller så smidigt på resande fot. Numera kör jag med ekologiska schampon med så få kemiska konstigheter som möjligt istället. Samma sak gäller allt från deo till mascara.
 
Som kvällsunderhållning kan ni kika på Kalla fakta där de pratar om kemikalier i hårfärgning (ca 15 minuter in i programmet) och sedan fundera på om man verkligen kan lita på att "myndigheterna" ser till att vi medborgare lever säkert. Det där med att tänka själv, ta reda på fakta och utgå från försiktighetsprincipen är nog inte helt fel.
 
Ni hittar programmet här.
 
 
 
 

Frusen jord och tidig morgon

Igår var vi hemma hos mamma för att fira syster som fyllde år förra veckan. Det var så klart mysigt, men det blev också lite senare än vad jag hade tänkt mig så frösådden fick vänta till idag. Men det gick inte så bra det heller - jordsäckarna var helt genomfrusna så jag fick ta in dem för upptining. Inte helt optimalt med öppna jordsäckar inomhus, men just nu har jag inte något alternativ. Jag får ge det någon timme, annars får jag ta det imorgon på morgonen - fröerna ligger i blöt och måste få komma ner i jorden så snart som möjligt.
 
Att vänta några timmar känns inte så lockande, jag vaknade redan halv fyra i morse och kunde inte somna om. Jäkla mardrömmar och skumma drömmar! Är lite lagom trött nu men misstänker att jag kommer att vara helt däckad imorgon. Och på morgondagens agenda står avtalstexter och ett extra omedgörligt excelark, inte bästa läget att ha bomull i huvudet med andra ord...
 
 

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Om du ser en bok av en författare som du aldrig har hört talas om tidigare,
vad är det som gör att du bestämmer dig för att läsa den?
 
När jag går runt i bokhandlar (fysiska eller virtuella sådana) är det oftast bokens titel i kombination med omslaget som gör mig nyfiken. Såklart, det är ju det första man ser. Däremot köper jag aldrig en bok utan att läsa baksidetexten (eller hört flera prata om den, det är ungefär samma sak).
 
Böcker med för långa eller för flummiga texter går bort, samma sak med böcker som försöker för mycket ("hej se på mig, jag kan flera litterära grepp och du kommer att imponera stort på dina prettokompisar om du läser mig"). I övrigt beror det helt på dagsformen - ibland vill jag ha något lättsmält och då kör jag på dussindeckare (dvs samma text som alla andra deckare med motsvarande kvalitet) eller så vill jag testa något nytt och då letar jag efter en udda story. Keepp it simple and interesting!
 
 
 
 

Lite gammalt och lite nytt

Trots snö och ishalka kan jag inte låta bli att tänka sommar. Inte för själva årstiden, jag älskar vinter och snö, utan för alla roliga grönsaker och blommor som ska få flytta in i trädgården.
 
Tidigare i veckan planterade jag den första chilin från frön som jag sparade från förra årets frukter. Jag kommer dock inte riktigt ihåg vilken sort det var, lite minne guldfisk där tyvärr. Samtidigt passade jag på att peta ner ett par frön från en passionsfrukt. Det ska bli spännande att se om de tar sig! Idag tänkte jag fortsätta med resten av chilifröerna (tre sorter till) och tomaterna.
 
Dessutom har jag klickat hem de här skönheterna (leverans i mars och framåt), älskar både färg och form hos fuchsia!
 
 
 

Att ta en paus

När är det egentligen rätt att ta en paus? När ska man ge upp det där slitiga, tröstlösa förhållandet egentligen? Ska man bara helt enkelt hålla sig till en enda för att det är rätt, för att man lovat sig själv det? Trots att man inte alls är sugen på att gå till sängs med den man har? Eller kan man ta till en annan då och då, utan dåligt samvete?
 
Jag pratar om böcker så klart. Nu har jag lyckats få tag på en bok som är otroligt oinspirerande - just nu. För den är inte så illa egentligen, men jag kommer inte överens med språket. Just nu.
Tokyo år noll är full av upprepningar, monotoni och "udda" litterära grepp (för en deckare alltså) som inte alls passar en trött doktor. Har en Doris Lessing jag sneglar mer på, men en Läckberg hade nog passat min sinnesstämning bättre (läs: nybastad och iklädd söndagskostymen).
 
 
Vilken ska jag välja?

Familjens projektledare säger upp sig - Gunilla Bergensten

Familjens projektledare säger upp sig är en väldigt personlig bok, men den skildrar samtidigt en vardag som de flesta mammor kan känna igen sig i. Gunilla Bergensten beskriver med befriande humor sin kaotiska tillvaro. Hur hon kämpar för att hålla allt i huvudet, ständigt sliten mellan jobb och familj, och hur hon, trots att hon har en "jämställd" man, är ansvarig för familjelogistiken: studiedagar, var galonbyxorna finns, inköp av sandaler, kalasinbjudningar, presentinköp, biljettbokningar, anmälningstider, sommarlovsplanering, barnvaktsbokning, tandläkartider, picknickdagar, luciakronor och så vidare i all oändlighet.
Hon ställer också massor av relevanta frågor. Varför blir kvinnan familjens projektledare? Och varför tycks det alltid ske i samband med barnens födelse? Beror det på att det är något fel på mäns hjärnor? Eller är männen bara lata? Eller lider de helt enkelt av inlärd hjälplöshet?
 
Saxat från Bokus


Jag hade rätt höga förväntningar på den här boken. Jag förväntade mig mycket igenkänningshumor, skratt och kanske några råd på vägen. Tyvärr blev jag besviken. Den var inte alls så varm och käreksfull som jag trodde, snarare fick jag känslan av två människor som tröttnat på varandra. Respektlöshet åt båda håll med barnen i kläm. Det hade varit helt ok om allt var påhitt, då skulle jag snarare vilja att författaren drog historien ännu längre, men tyvärr sägs mycket vara baserat på Bergenstens egna upplevelser. Det var inte alls vad jag ville läsa!

Men om man bortser från den deprimerande verkligheten så lyfter Bergensten en rad intressanta frågor.
  • Varför kan karlar sällan hitta något som inte finns rakt framför näsan på dem?
  • Varför sitter vi (kvinnor som män) fast i gamla könsmönster - mot vår vilja?
  • Hur kommer det sig att man anser att män är lämpade att ta hand om storföretag samtidigt som de ses som inkompetenta att planera ett barnkalas eller packa dagisväskan?
 

Dagens bajskorv: Kanal5play premium

Just nu är jag riktigt ilsken och frustrerad. allt tack vare kanal5play premiums information, eller brist på sådan.
 
Eftersom vi missade första avsnittet av Once upon a time tänkte jag kolla om det fanns på play istället. Jajjemän! Men bara för premiumkunder. Jaha.
 
Vad kostar premium då? Inte en aning, så jag började kolla runt på sidan. Men var fan hittar man informationen då? Inte under användarvillkoren för registreringen, och inte vid det aktuella avsnittet i alla fall.
 
Nåväl, att regga sig är gratis och det står inget om kostnad i användarvillkoren, så jag tänkte att man kanske kan välja att betala per avsnitt eftersom inget annat angavs. Men nehej, så fort man reggat sig kommer man till en infosida där det står att det kostar 59 spänn i månaden.
 
Men för helvete bajskorvar, var jag verkligen tvungen att regga mig för att ni skulle klämma ur er den skiten? Gah! Fem minuter av mitt liv som jag aldrig får tillbaka. Inte kommer jag att se något annat på kanal5play heller (inte minst för att de startar upp värsta skräpprogrammen - hallå, Tunnelbanan?! - automatiskt när man öppnar sidan). Men visst kommer jag att kolla på femman på TV - där betalar jag redan för kanalen...
 
 

Ont och gott

Det finns då ingen ände på mitt gnäll ibland. Igår fick jag väldigt ont i huvudet och det spred sig vidare till axlar och rygg. Huvudvärken släppte (typ) framåt förmiddagen idag men värken i axlarna sitter kvar. Känns som att jag blivit överkörd av en ångvält... Som tur var hade jag bokat in en tid hos massören annars hade jag nog gått runt som ringaren i Notre Dame vid det här laget. Men jag skulle nog behöva en timmes knådning till för att inte knaka och sucka vid minsta rörelse.
 
Med andra ord väntar sängen och inte boksammanfattningarna. Jag har Familjens projektledare säger upp sig, Dandy, Mannen som föll i glömska samt Torka aldrig tårar... del två kvar att skriva om. Men det blir morgondagens bekymmer, nu ska jag titta på Gossip Girl (jupp ni läste rätt) tills jag somnar.
 
 
 
 

Drömtydare, någon?

Jag drömmer väldigt mycket. Och mycket konstigt. Vissa grejer återkommer i flera drömmar. Det senaste återkommande elementet är "monster" i huset.
 
I flera olika varianter har jag drömt att huset jag befinner mig i är omringat av monster (vargar nu senast, cylons gången innan) som, oftast dagtid, försöker ta sig in och oftast lyckas dessutom. De rackarna smyger sig in genom en obevakad dörr eller fönster och sedan är det ett helvete att få ut dem. Monstrena är i och för sig inte särskilt otäcka, jag är mer utmattad av jagandet än rädd när jag vaknar, men det är inte några söta ponnisar det handlar om.
 
 
Så drömtydare, tolkning av detta?
 
 
I mina drömmar
 
 

Trött

Gud vad jag är trött. Riktigt in i själen trött. Armar och ben känns avdomnade, och bara tanken på att lyfta kaffekannan kändes som ett snudd på omöjligt uppdrag. Jag skulle inte ha något emot att gå i ide ett par månader, det känns snarast som en nödvändighet. Herregud, hur ska jag klara mig hela vägen fram till sängdags?

Föräldrar anlitade lönnmördare

Gissa om jag hajade till när jag läste rubriken "Hyrde lönnmördare för att få sonen att sluta spela". Men nu var det tack och lov inte på riktigt.
Kinesiske Xiao Fengs pappa tyckte att sonens spelande hade gått lite för långt och ville se till att han slutade frivilligt. Hur gör man då? Jo, man ser till att killen inte tycker att det är så roligt längre. Den anlitade lönnmördaren skulle - i spelet - döda sonen så många gånger som möjligt, tills han förhoppningsvis slutade spela. Mycket kreativ förälder!
 
Aftonbladet
 
 

Brownies med chokladfrosting

Nu har jag äntligen fått tummen ur och flyttat mina prylar till det nya kontoret. Och när man flyttar är det ju flyttfika som gäller, right? Så igår bjöd jag på brownies med chokladfrosting på jobbet. Mycket uppskattat!
 
 
Brownies med chokladfrosting
 
Brownies
5 ägg
500 g socker
120 g vetemjöl
100 g kakao
250 g smält smör
50 g grovhackad choklad (jag valde mjölkchoklad)
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop mjöl och kakao och sikta ner det i smeten. Tillsätt smöret sist och blanda väl. Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten.
Häll smeten i en pakplåtspappersklädd långpanna, grädda i 30-35 minuter i 170 grader. Låt den svalna helt innan du kletar på frostingen.
 
Frosting
200 g florsocker
75 g mjukt smör
30 g kakao
150 g cream cheese
 
Vispa florsocker, smör och kakao med elvisp. Tillsätt cream cheesen och vispa ihop det till en jämn smet. Vispa inte för länge, då smälter allt till en sörja istället. Bred frostingen på kakan när den svalnat och skär i mindre bitar. Det blir en mäktig kaka, så gör inte för stora bitar.
 
 
 
 

Från grönt till vitt

Öh, vad hände? Det har varit ca sju plusgrader och regn sedan jul. Och nu hittade jag något vitt på marken! Dags att plantera det som ska stratifieras...


Sista vinnaren i adventskalendertävlingen

Jag har ju alldeles glömt bort att publicera vinnaren i den sista adventskalendertävlingen!
 
Eftersom alla bidrag den veckan kom från personer som vinnit tidigare veckor har jag valt att leta reda på alla de andra bra förslagen, som hamnat på fel inlägg eller som kommit in efter sista svarsdag.
Alla förslagen var jättebra, alla är viktiga organisationer som på olika sätt försöker göra världen till en lite bättre plats. Men eftersom jag lider av svår beslutsångest tog jag den här gången hjälp av en slumpgenerator på nätet.
 
Här är de förslagen som var med i sista deltävlingen:
 
Gunilla
Man säger att julen är barnens högtid men inte alla barns. Inte ens i Sverige glädjer sig alla barn åt julen. Frälsningsarmén har en lång tradition av att hjälpa familjer som har det svårt ekonomiskt. Men behöver vår hjälp för att "kunna hålla grytan kokande".
 
David
Jag röstar på läkare utan gränser.... :)
 
Lanner
Clowner utan gränser http://skratt.nu
Motivering: just nu försöker clowner utan gränser Sprida skratt och hopp bland Syriens barn
 
Flin
WWF! Märkt till isbjörnarna, som har det väldigt svårt på sina tunna isar. Inte hotade av tjuvjägare eller andra idioter, utan av Dig och Mig, ALLA, för att vi överutnyttjar jorden och inte tar tag i växthuseffekten. Mycket intelligenta och nyfikna djur som förtjänar att leva. Så det så!
 
 
Veckans vinnare i adventskalendertävlingen:
Clowner utan gränser
 
 
 

Vårkänsla mitt i höstrusket

Snart är det sommar! Eller det känns så i alla fall, nu när det är dags att börja fundera på vad som ska planteras i odlingslådorna i år. Det är helt livsfarligt - för plånboken i alla fall - att börja kolla runt bland fröbutikerna på nätet. Nu har jag bland annat klickat hem två olika blommor till fönsterlådorna, akleja, chili, kronärtskocka och en överraskning till Pojken.
 
 
Så här såg köksträdgården ut i somras
 
 

Äntligen måndag

Så var det måndag och vardag igen. Trots - eller kanske tack vare - två veckors ledighet så var det segt att gå upp idag. Men jag var ändå förvånansvärt pigg, jag har sovit som en kratta de senaste veckorna (typ den senaste månaden) vilket gör att jag var extra tacksam över den långa ledigheten.
Det har i vilket fall som helst varit en skön semester: julfirande med Pojkens familj, fredagsmys med min familj, nyår med goda vänner och semesteravslutning med ishockey som grädde på moset. Jag återkommer med bilder på det imorgon. Och nej, det var inte jag som stod på isen...

Bokporr!


Nöddeckare

"Nödboken" från Åhléns. Jag läste ut Torka aldrig tårar och behövde en bok till hemvägen, men de hade förvånansvärt få intressanta böcker i just den affären. Är jag för kräsen eller har jag för många böcker hemma? Nääh!


One down...

Årets första bok avklarad. Så. Himla. Bra!


Chokladmousse toppad med limemarinerade jordgubbar

Här kommer det sista receptet i nyårsmiddagens efterrättstrio - chokladmousse på vit och mörk choklad, toppad med limemarinerade jordgubbar. Vi halverade receptet på mörk chokladmousse och det räckte då till sju portioner/snapsglas, plus lite extra i kylen.
De övriga recepten hittar ni här (saffranspannacotta) och här (kokospannacotta).
 
 
 
Vit och mörk chokladmousse toppad med limemarinerade jordgubbar
Mörk chokladmousse
2 dl vispgrädde
2 st äggulor
100 g fin mörk choklad (70%)
 
Vispa grädden löst.
Smält chokladen i en skål i vattenbad eller micron (vi valde det senare pga det är så lätt att få vattenånga i chokladen - och då blir den grynig). Låt den svalna något.
Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Blanda i ett par skedar av grädden i chokladen, vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden.
 
Vit chokladmousse
2 dl vispgrädde
1 helt ägg
50 g vit choklad
 
Gör som ovan, men med fördel kan man vispa upp ägget innan man rör ner det i chokladen.
 
Limemarinerade jordgubbar
Ca 1 dl jordgubar
1 lime
1,5 msk honung
 
Pressa saften från en lime i en skål och tillsätt honungen, blanda runt så att det löser sig.
Skölj jordgubbarna och skiva dem i ganska tjocka skivor. Lägg jordgubbarna i marinaden och låt det dra någon timme.
 
 
Varva vit och mörk mousse i fina glas, täck med folie och låt stå kallt någon timme så att det stelnar. Toppa med de marinerade jordgubbarna strax innan servering.
 
 

Det bästa med att åka tåg


Black with an attitude

Ibland får jag verkligen lust att bara slänga allt i garderoben och börja om. Men det har jag varken plånbok eller klädstorlek till, så jag väntar ett år till. Men lite inspiration kan jag bjuda på ändå!
 
 
Black with an attitude
 
Black with an attitude by doktorglas featuring horn jewelry

Cream t shirt, 105 SEK / Ermanno Scervino jacket, 16 855 SEK / BLK DNM skinny pants, 6 195 SEK / Luichiny platform booties, 580 SEK / Bardot studded handbag, 235 SEK / Federica Rettore horn jewelry, 63 495 SEK / Pull&Bear spike ring, 84 SEK
 
 

IKEA-namn och associationer

Hm, "mysa gräs" bland kuddar och täcken? Vilket gräs tänker de nu på...?


Kokospannacotta med tropisk salsa

Här kommer det andra receptet från nyårsaftonens efterrättstrio - kokospannacotta med tropiska frukter. Vi halverade receptet, det räckte då till åtta portioner/cocktailglas.
Första receptet hittar ni här (saffranspannacotta).
 
 
 
 
Kokospannakotta med tropisk salsa
Ingredienser
3 dl extra krämig kokosmjölk
1 dl grädde
1 vaniljstång
0,5 dl socker
2 gelantinblad
 
Topping/tropisk salsa
1 färsk ananas
1 färsk mango
3 passionsfrukter
1-2 msk råsocker
lime
 
Lägg gelantinbladen i kallt vatten ca fem minuter.
Koka upp kokosmjölk, grädde, socker och vaniljstång (halvera den, skrapa ut fröna och lägg alltihop i grytan). Se upp så att det inte bränner i botten. Tillsätt gelantinet och låt det svalna.
Häll upp i fina glas, täck med plastfolie och ställ det i kylskåp ett par timmar så att det stelnar.
Skala ananasen och skär bort stocken i mitten. Skär fruktköttet i småbitar. Skala och kärna ur mangon och skär den i småbitar, Blanda ananas, mango och passionsfrukt i en skål, tillsätt lime och råsocker efter smak (jag tog ungefär 1 msk råsocker och 0,25 lime).
Lägg på salsan strax innan servering.
 
 

Saffranspannacotta med pepparkakskross

Såklart måste jag bjuda på recepten på nyårsaftonens efterrätter! Vi börjar med saffranspannacotta dekorerad med krossade pepparkakor. Vi halverade receptet, det räckte då till ungefär tio portioner/snapsglas.
 
 
 
 
Saffranspannacotta med pepparkakskross
Ingredienser
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 paket saffran (à 1/2 g)
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Pepparkakor
 
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 5 minuter.
Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull, var försiktig så att det inte bränner i botten.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i gräddblandningen så att de smälter. Låt svalna och tillsätt vaniljsockret.
Häll upp i formar eller i glas, täck med plastfolie och låt stelna i kylen i minst 3 timmar. Garnera med krossade pepparkakor strax innan servering.
 
 

Nyårsmiddag med goda vänner

I år firade vi in det nya året tillsammans med goda vänner och en trerättersmiddag. Vi satte igång med matlagningen klockan halv sex och avslutade med efterrätten efter fyverkerierna vid tolvslaget. En rejäl nyårssittning med andra ord!
Vi blev sju vuxna och fyra barn den här gången och jag var lite orolig att barnen skulle bli uttråkade halvvägs in på kvällen. Men de var hur goa och glada som helst! Ett par kilo godis och lite PS3 hjälpte säkerligen till med det...
 
Vi delade upp matlagningen under kvällen. Damerna började med att fixa förrätt och förbereda efterrätten medan herrarna värmde upp i bastun. Efter förrätten fick damerna dra sig tillbaka till biblioteket tillsammans med lite bubbel och lyssna på hur herrarna rumsterade runt i köket. Efter en suverän huvudrätt tog vi en kopp kaffe med avec och väntade in tolvslaget.
Det var lite tveksamt om vi skulle gå ut och titta på fyverkerierna eller inte - det blåste och regnade så att inte ens marschallerna klarade sig längre än en minut. Men till sist gick vi ut och ställde oss under garagetaket i alla fall. Och det ångrade vi inte! Grannarna hade jättefina fyverkerier, och det hade ju varit synd att missa det då de ändå sköts upp...
Sedan var det dags för efterrätten. Jag har en viss förmåga att vara lite överamitiös när det gäller matlagning men den här gången gick idén verkligen hem. Med tre olika efterrätter hittade alla någon favorit. Synd att vi var så mätta bara!
 
 
Förrätt: Västerbottenpaj med löjrom och rödlöks-creme fraiche.
 
 
Huvudrätt: Ryggbiff från Wapnö, serverad med hasselbackspotatis,
baconlindad sparris, ädelostfyllda champinjoner samt två olika såser.
 
 
Efterrätt: Kokospannacotta med tropiska frukter, saffranspannacotta med
krossade pepparkakor samt en mörk- och vitchokladmousse toppad med
limemarinerade jordgubbar. Färska jordgubbar och blåbär som dekoration.
 
 
Barnens efterrätt: Glass, maränger, strössel, kolasås och chokladsås
 
 
 

Läslista 2013

 

Här sammanfattar jag läsåret 2013
Boksammanfattningarna finns under kategorin "Böcker och läsbart" till höger.
 
 
Torka aldrig tårar utan handskar. Del 1 Kärleken - Jonas Gardell
Torka aldrig tårar utan handskar. Del 2 Sjukdomen - Jonas Gardell
Tan - Margareta Lindholm
Kejsarinnan Orkidé - Anchee Min
Pythians anvisningar - Jerker Eriksson / Håkan Axlander-Sundquist
 
Kampen om Järntronen - George R. R. Martin (e-bok)
Kungarnas krig - George R. R. Martin (e-bok)
Svärdets makt - George R. R. Martin (e-bok)
Kråkornas fest - George R. R. Martin (e-bok)
Den sista kejsarinnan - Anchee Min
 
Inferno - Dan Brown
Världskrig Z - Max Brooks
[buzz] - Anders de la Motte
Alla mina vänner är superhjältar - Andrew Kaufman
Sucka mitt hjärta men brist dock ej - Mark Levengood (ljudbok)
 
Torka aldrig tårar utan handskar. Del 3 Döden - Jonas Gardell
Vredens tid - Stefan Tegenfalk (ljudbok)
Mellan rött och svart - Jan Guillou
Little Bee - Chris Cleave
Den nya människan - Boel Bermann
 
Nirvanaprojektet - Stefan Tegenfalk (ljudbok)
Niceville - Kathryn Stockett
Den felande länken - Stefan Tegenfalk (ljudbok)
The Greatcoat - Helen Dunmore
Drömfabriken - Björn Vingård (ljudbok)
 
Lyckliga gatan - Liza Marklund (ljudbok)
438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar - Johan Persson, Martin Schibbye (ljudbok)
Ers Majestäts olycklige Kurt - Lena Ebervall & Per E Samuelson (ljudbok)
Simmaren - Joakim Zander (ljudbok)
[bubble] - Anders de la Motte
 
Den sanna historien om Pinocchios näsa - Leif G. W. Persson (ljudbok)
Nyckeln - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren (ljudbok)
Röd vinterängel - Tove Birkeland Brandt
Divergent - Veronica Roth (ljudbok)
Insurgent - Veronica Roth (ljudbok)
Allegiant - Veronica Roth (ljudbok)
 
 

RSS 2.0