Body part cake

Det här var nog det äckligaste jag sett på länge... Tårtor som ser ut som kroppsdelar/inre organ. Yummy!
Klicka på bilden för fler godbitar.
 
 
 

Är du en nörd?

Höll halvt på att garva ihjäl mig åt skämten på den här sidan!
 
 
Mina två favoriter:
-------
Heisenberg was speeding down the highway. Cop pulled him over and says:"son, do you have any idea how fast you were going back there?"
Heisenberg said: "No, but I know where I was"
-------
Why do engineers confuse Halloween and Christmas?
Because Oct 31 = Dec 25
-------
 
Är du nördig nog att fatta skämten - och vilken är din favorit?
 
 
 
 

Pulled pork

Häromdagen testade jag att göra pulled pork för första gången. Superenkelt och supergott, men det tar sin tid i ugnen. Nästa gång testar jag med fler olika kryddor eller någon annan såsblandning, det finns mängder med olika varianter om man googlar lite.
 
 
 
1 kilo benfri fläskkarré
1 dl ketchup
1,5 msk chipotle paste
0,5 dl vatten
1 msk farinsocker
1 msk mald spiskummin
1 msk whisky
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
 
Sätt ugnen på 125 grader.
Lägg fläskkarrén i en gryta som går att använda i ugnen, gärna en med tjock botten.
Blanda allt utom lök och vitlök och häll det över köttet.
Skär lök och vitlök i tjocka skivor och lägg det ovanpå köttet.
Lägg på locket och ställ in i ugnen i en timme. Peta då ner löken och vitlöken i botten av kastullen.
Låt köttet stå ytterligare ca 4 timmar, det är klart när det är så mört att det faller isär då man petar på det. Kolla till köttet då och då så att det inte fastnar i botten. Tillsätt mer vatten om det behövs.
Ta upp köttet och dra isär det med hjälp av två gafflar. Blanda det med såsen och smaka av med lite mer whisky, spiskummin och chili om det behövs.
Servera på lättrostat bröd tillsammans med klyftpotatis, grönsaker och crème fraïche.
 
 
 

Hundraåringen - the movie

Ännu en anledning till att längta till julen! På juldagen har filmatiseringen av Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann premiär. I rollistan ser vi bland annat Robert Gustafsson, Mia Skäringer och Jens Hultén.
 
Jag ska definitivt se filmen. Ska du?
 
 
 
 
 
 

Vårt bröllop

För ungefär ett år sedan blev vi ombedda att skriva ihop en kortare text om vårt bröllop. Nu har resultatet publicerats i Bröllopsmagasinet, tillsammans med bilder från både porträttfotografering och festlokalen (ni kommer dit genom att klicka på bilden nedan).
 
Det är verkligen kul att läsa artikeln nu och få tillbaka lite av den där känslan man hade den dagen - förväntan, nervositet, lycka och glädje tillsammans med familj och vänner!

 
 
 
 

Veckans bokbloggsjerka - En dialektal fråga

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Vad tycker du om dialekternas vara eller icke vara i böckernas värld?
 
Spontant tycker jag att det är bättre om dialekterna håller sig borta från böckerna - och då menar jag de fall där författaren försöker få replikerna att se väldigt skånska eller norrländska ut genom att skapa något slags påhittad stavning eller liknande. Rent dialektala ord, exempelvis "hie" eller "rälig", har jag däremot inte något emot.
Att hålla på med en fejkfonetisk skrift för att illustrera talspråk är precis lika irriterande som att läsa hela böcker skrivna med talspråk (hej Hassem Khemiri / Ett öga rött), det får mig att tappa fokus på vad som berättas.
 
 
 
 

Slokljus

Vi har planer på att bygga om vår "inmurade" uteplats. Vi vill riva 2½ vägg och sätta in skjut- eller vikglaspartier så att man både öppnar upp och dessutom får igång lite cirkulation där ute. Idag är inga av fönstrena öppningsbara och det kombinerat med mörkt tegel gör att det bir riktigt varmt där även om det inte är direkt sol.
 
Hur varmt då, undrar ni? Så här varmt:
 
Och det har knappt ens varit direkt sol...
 
 
 

Skjut en gång till då?

Såklart ska man inte hålla på att skjuta folk, men man ska inte hålla på med syftningsfel i rubrikerna heller.
 
 
Från Aftonbladets startsida
 

Midsommarsammanfattning

Mat, vänner, försening, värme och regn. Ja, så kan man väl sammanfatta årets midsommarafton.
 
Lunchen blev lyckad om än otroligt försenad igår. Varmt var det också, innan åskan och regnet kom rann svetten bokstavligen längs ryggen. Det hade varit skönt att sitta ute och äta men eftersom regnet hängde i luften (och bordet är aningen mindre lättflyttat) fick vi sitta i uterummet istället. Varmt, varmt, varmt!
 
Gårdagen avslutades med grillning hos R&A, sämre kan man ju ha det! R är en riktig grillmästare och det känns riktigt lyxigt att lämna över vilka köttbitar som helst i hans vård och sedan få dem perfekt tillagade. Det var också mysigt att snacka skit över ett glas vin eller två medans regnet öste ner - som sig bör en riktig midsommarafton.
 
Idag är det lite segare. Regnet håller i sig även om det inte öser ner som igår. Jag har precis läst ut Den sista kejsarinnan och planen för resten av kvällen är att varva Inferno med Homeland och Wallander. Imorgon ska jag skärpa mig och ta itu med inlämningsuppgiften i Excel-kursen, vore ju synd att missa redan den första inlämningen.
 
 

Midsommarlunch

Varför bryta en tradition? Det blir midsommarlunch hos oss! Tyvärr vet vi inte alls vad vi ska hitta på i kväll eftersom gästerna sedan har planer på andra håll. Men men, vi kommer nog på något.
 
Dagen till ära serveras (förutom den obligatoriska sillen och nypotatisen) foccacia, västerbottenpaj och matjessilltårta. Givetvis blir det tårta till efterrätt men i år blir det en helt vanlig jordgubbstårta (för två år sedan gjorde jag regnbågstårta till midsommar, båda smakar gott men visst är regnbågstårtan lite roligare att titta på?).
 
 
 
 
 
 
 
 

Basilikasnäckor med fetaost

Basilika är en av mina absoluta favoritkryddor, i alla fall när det gäller färska kryddor, och när jag ramlade över det här receptet på basilikasnäckor kunde jag bara inte låta bli! Så här i efterhand kan jag konstatera att jag fegade lite med kryddningen (salt och fetaost) men det tar jag igen nästa gång!
 
 

 
Basilikasnäckor
10 dl vetemöl
1 paket torrjäst
1 tsk salt
6 dl vatten
1 msk olivolja
 
En kruka basilika
Olivolja
Havssalt
Fetaost
 
 
Blanda jästen och saltet i mjölet och tillsätt ljummet vatten och olivolja. Knåda degen tills den blir jämn (jag använde maskin och fick tillsätta ytterligare två deciliter mjöl innan det slutade kleta).
Hacka basilika (spara lite till utbakningen) och låt den blandas med i degen.
Jäs i minst 45 min under bakduk (fuska inte med jästiden).
Kavla ut degen till en ca 0,5 cm tjock rektangel på mjölat bord. Pensla på rikligt med olivolja, lägg på basilikablad, smulad fetaost och strö över lite havssalt. Rulla ihop degen och dela rullen i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar och låt jäsa i ytterligare 45 min.
Penslad över lite olivolja innan gräddningen. Grädda i ca 10-15 min i 200 grader, de ska få fin färg.
 
 

Varannan dag

M: Vilken söt blomma du fick av Flin! Den krukan påminner om en annan... Tog inte du med den från stugan...?
Jag: Menar du den som är formad som en apelsin, som man ska ha apelsinmarmelad i?
M: *helt frånvarande* Ja... Det kanske var en tomat.
 
Ibland känns det skönt att folk verkligen lyssnar på en. Suck.
 
 
Tomat
 
 

Pannkakskonst

På tal om mat måste jag åter igen tipsa om sidan Jim's pancakes. Jim gör helt fantastiska pannkaksfigurer till sin dotter och i det här fallet tycker jag att det är helt ok att leka med maten!
 
 
 
 
 

Finbesök

Igår fick jag finbesök - finaste Flin kom förbi på frukost.
Det är mindre än tio mil mellan oss men ändå är det inte så ofta vi ses (även om det nu blivit tre gånger på ett år, vilket är ett ovanligt men uppskattat rekord). Dagen till ära blev det hembakt bröd i olika former: tre sorters knäckebröd, grekiskt lantbröd samt basilikasnäckor. Bästa tillbehöret till småprat en förmiddag...
 
 
Kolla in den söta blomman Flin hade med sig!
 
 

Fröknäcke med havssalt

Det här var ett litet experiment som faktiskt funkade rätt så bra. Måtten på kryddorna är en grov uppskattning, jag använde inga mått.
 
 
 
Fröknäcke med havssalt
0,25 paket jäst
2 dl mjölk
0,75 dl filmjölk
1 msk rapsolja
1 tsk flytande honung
0,75 tsk kardemumma
1 krm mald nejlika
0,5 krm ingefära
2,5 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
2 msk linfrön
0,5 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1,5 tsk salt
 
Lite grahamsmjöl till utbakning
 
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen. Tillsätt olja och honung.
Blanda i filmjölken och sedan övriga ingredienser. Knåda degen smidig.
Dela degen i 20 bitar och kavla ut dem så tunt som möjligt, avsluta med kruskavel.
Pensla bröden med vatten och strö lite flingsalt över.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader, ca 11 minuter.
 
 

Semester

Man kan ju ha det sämre...


Sesamknäcke

Dagens projekt heter knäckebrödsbakning. Tre varianter blev det: linfrö/sesamfrö, kanel/rosmarin/flingsalt samt fröknäcke med flingsalt.
 
 
Sesamknäcke
0,25 paket jäst
2,5 dl mjölk
1 msk rapsolja
1 tsk flytande honung
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
3 msk linfrön
1 dl sesamfrön
1,5 tsk salt
 
Sesamfrö till utbakning
 
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen. Tillsätt olja och honung.
Blanda i övriga ingredienser och knåda degen smidig.
Dela degen i 20 bitar och kavla ut dem så tunt som möjligt. Avsluta med kruskavel.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader, ca 7-10 minuter.
 
 
 

Rederiet / SVT öppet arkiv

Semester och regn, det betyder att man utan dåligt samvete (harkel) kan slappa i TV-soffan. Och jag är riktigt glad över att SVT har sitt öppna arkiv, här ska Rederiet-frossas! Tänk, jag hade alldeles glömt bort att Persbrandt var med där, i rollen som Ola Simonsson.
 
 
Det allra första avsnittet
 
 
 

Bokhög

Det går sakta på läsfronten nu... Jag är på sluttampen med Kråkornas fest, men får inte riktigt ro att läsa mer än ett tiotal sidor åt gången. Det gör att jag inte riktigt hänger med i vem som krigar var och det i sin tur drar ner läslusten lite. Tror att jag får ta en paus från den serien efter den här boken, med risk för att tappa bort mig ytterligare. Synd, för det är en bra serie! I alla fall intrigerna och politiken, det är det som intresserar mig mest.
 
Nåja, det är ju inte direkt så att jag saknar läsmaterial. Inferno och Den sista kejsarinnan har jag tidigare nämnt och Kunzelmann & Kunzelmann ligger vid sängen. Där har jag kommit ungefär en tredjedel innan jag tog en paus. Dessutom finns Doktor Joseph och Världskrig Z i läshögen, den senare måste jag absolut läsa innan jag ser filmen. Så många bra böcker, så lite tid!
 
 
 

Purpurböna

Idag var det premiärplockning av purpurbönan. Mums!


Sju sorters tomater

Vissa blir bjudna på sju sorters kakor, andra får sju sorters tomater.
Nu har jag äntligen petat ner de tomater som jag fick från en kollega häromdagen (vi byter växter med varandra). Lite gula blad har de hunnit få men tomater brukar vara rätt tuffa. De sju sorterna omfattar bland annat bifftomat, körsbärstomat, svart tomat och pärontomat. Spännande!
 
Det börjar bli fullt i tomathörnan
 
 

Dagens mellanmål

Dagens mellanmål är smoothie på yoghurt, fiberhavregryn, mango, banan och färsk ananas. Serveras med fördel i solen tillsammans med en bra bok.


TopGear Ground Force

Alltså, om man har en stor yta, hur svårt kan det egentligen vara att designa en schysst trädgård? Egentligen?
Tja, om du jobbar på TopGear är det inte helt lätt... Höll på att garva ihjäl mig när jag såg denna:
 
 
 
 

En bok som...

...har med en plats jag vill till just nu att göra
del sju i 15 böcker som... - listan
 
 
 
 
Jag har inte läst Begravningsplatsen i Prag, den står i pockethyllan och ger mig dåligt samvete varje gång jag går förbi den. Men titeln passar väl in på dagens "en bok som...", eftersom just Prag är en stad jag gärna återkommer till. Och en viss begravningsplats ska jag besöka nästa gång jag åker dit - nämligen benkyrkan i Kutná Hora ("benhuset i Sedlec"), ca 7 mil utanför Prag.
 
Historien säger att en abbot tog med sig helig jord från Golgata till platsen vilket gjorde det till en väldigt populär begravningsplats. Det ledde i sin tur till platsbrist varpå ossiariet byggdes och man började förvara de äldre benen inne i kyrkan. Platsen omfattar nu benen efter ca 40 000 människor.
 
 
 
 
 

Martins goda minne

George R.R. Martin är ju för rolig! Jag håller just nu på att läsa bok nr fyra i Sagan om is och eld (game of thrones), och TV-serien med samma namn har hunnit in i säsong tre vilket då motsvarar tredje boken. Ett av avsnitten har skapat stora och chockade reaktioner bland fansen, i alla fall de som inte läst böckerna. Och hos Martin själv, tydligen...
 
 
Spoiler alert för er som inte sett serien eller läst böckerna!
 
Martin har skrivit ett inlägg i the Onion där han berättar om när han såg avsnittet med röda bröllopet. Han hade tydligen glömt bort den detaljen...
 
 
"That being said, HOLY FUCKING SHIT. I totally forgot that whole thing about the Red Wedding! Christ almighty, talk about a punch in the goddamned gut. I must have been sitting there for 20 minutes afterwards just completely numb with disbelief, like, “What the hell did I just watch?”"
 
"Hell, those books were written a long time ago; you can’t expect me to remember every last detail. Sure, I’m an executive producer on the show and they send me all the scripts on these things, but I never read them. Those things are full of spoilers."
 
"At any rate, holy shit! I almost don’t want to see what I do next week. All I know is Tyrion better not get killed, because if he dies I’m done with this show, man. Done."

Veckans bokbloggsjerka - om förväntningar och genrer

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Hur ”genrebunden” är du? Det vill säga vad förväntar du dig av
en bok som är kategoriserad i en viss genre?
 
Jag är inte genrebunden på det sättet att jag bara håller mig till enstaka genrer. Däremot tycker jag att det inte finns någon anledning att sätta en etikett på något om produkten inte motsvarar förväntningarna, så att säga.
 
Just genrebeteckningen ser jag som en hjälp för läsaren att hitta rätt. Det är inte alltid lätt att avgöra vilken typ av bok det är utifrån baksidetexten eller omslaget, men när det går aftonbladet-inflation i beskrivningarna blir jag bara trött. Varför sätta en ketchuplogga på ett mjölkpaket?
 
 
 
 
 
 
 
 

Semesterstart

Så här firade vi igår att semestern har kommit! Smoothie på mango, färsk ananas, banan och apelsinjuice med en skiva lime till följt av räkor och vin. Allt utomhus, så klart, är det fint väder så är det...
 
Idag blir det omplantering av plantor. Stackarna har haft det alldeles för trångt om fossingarna alldeles för länge nu, förhoppningsvis hinner de ändå växa till sig och ge en liten skörd. Tyvärr har varken sallad eller morötter tagit sig i lådorna heller så där får jag nog göra en omsådd. Mot trädgårdslandet!
 
 
 

Mål!

Äntligen hemma från jobbet och nu är det semester! Ikväll ska det avnjutas smoothie i kvällssolen och sedan blir det "fiskfredag" med älsklingen.
Det ska bli så skönt att bara slappna av och stressa ner, de två sista veckorna har jag både lyckats maxa flexbanken och skrapa ihop några timmars övertid. Rusa över mållinjen var det ja!

Öhum

Båt + fint väder + resa + införledighetspanik = inte så mycket aktivitet här. Jag och min fruktdrink återkommer i eftermiddag!


Sommardag

Åh. Åh! Sol! Värme! Skönt! Ångest!
Solen skiner och det är perfekt temperatur ute. Fåglarna kvittrar och humlorna surrar. Vi har precis ätit frukost ute och nu får jag ångest. För det är ju så mycket jag vill! Plantera om blommor och grönsaker, städa och fixa... Men jag fastnar i en slags prestationsångest där jag inte riktigt vet var jag ska börja. Och dessutom har min kropp bestämt sig för att det där med att böja sig, det är en riktigt dum idé. Meh, bara att ge sig ut i allla fall!
 
Det är den förste juni och sommaren har kommit! Njut!
 
 
 

RSS 2.0