The Greatcoat - Helen Dunmore

In the winter of 1952, Isabel Carey moves to the East Riding of Yorkshire with her husband Philip, a GP. With Philip spending long hours on call, Isabel finds herself isolated and lonely as she strives to adjust to the realities of married life. Woken by intense cold one night, she discovers an old RAF greatcoat hidden in the back of a cupboard. Sleeping under it for warmth, she starts to dream. And not long afterwards, while her husband is out, she is startled by a knock at her window. Outside is a young RAF pilot, waiting to come in. His name is Alec, and his powerful presence both disturbs and excites her. Her initial alarm soon fades, and they begin an intense affair. But nothing has prepared her for the truth about Alec's life, nor the impact it will have on hers ...
Saxat från Bokus
 
 
 
The Greatcoat är en söt liten spökhistoria som passar perfekt i höstrusket. Den utspelar sig 1950-talets England, där den nygifta Isabel försöker förlika sig med en ny man och ett nytt hem medan vinterkylan börjar smyga sig på. En RAF-överrock och en övergiven militärflygplats är centrala i historien som fungerar som en vemodig liknelse för svårigheterna att gå vidare efter kriget. Många försvann i natten och kom aldrig tillbaka. Hur kan man gå vidare efter något sådant?
 
Som sagt, the Greatcoat är en söt historia men inte unik. Däremot är Dunmore bra på att få fram den rätta stämningen - både för efterkrigstiden och spökhistorien. Boken är helt klart läsvärd framför brasan när höststormarna piskar regnet mot husväggen. Kanske knackar någon även på ditt fönster...
 

Drömfabriken - Björn Vingård

Miljoner tidningar pumpades varje vecka ut från Drömfabriken på Torsgatan i Stockholm. Det var i Bonnierhuset allt kunde hända. Och oftast också gjorde det. Herrarna Bonnier styrde med fast hand och lite kärlek, de kvinnliga redaktörerna var chica och de manliga tuffa. Det var 60-tal och medievärlden förändrades från att ha varit konservativ och mossig till att bli hetast av allt. Men det var det ingen som förstod just då. Tvärt om då levde alla livet på Stockholms nattklubbar och restauranger. Mitt i allt detta befinner sig Astolf Erixson, som en morgon tog tåget från Göteborg för att stanna i storstan över en hektisk sommar och blev kvar för livet. Hans förebild var huvudpersonen i Pär Rådströms roman Ärans portar som beskrivs så här: Stjärnreporter på väg in i vår vintergata. Välpressad, hederlig, duktig, skötsam, lite ung och lite dum. En beskrivning som också passar bra på huvudpersonen i denna roman om verkligheten.
Saxat från Bokus
 
 
Så har jag tagit mig igenom ytterligare en ljudbok. Det går ju bra det här!
 
Drömfabriken kan sammanfattas i med tre ord: Björn Vingårds CV. Jag fick redan från början Elsas värld-vibbar och tyvärr är Drömfabriken just Elsas värld - fast i punktform och på 60-talet. Boken är någon slags sammanfattning av alla de fantastiska saker författaren upplevt och jag kan tycka att boken hade varit betydligt mer intressant om han skrivit sina memoarer "på riktigt". Boken har underrrubriken "bakom kulisserna - en roman om Bonniers". Nja, visst finns det faktapassager om Bonniers (och de olika tidningarnas) historia men det är ändå en roman främst om Vingård.
Det är synd, för visst har boken potential. Vingård använder samma lättsamma dråpligheter som exempelvis Jonas Jonasson i Hundraåringen... vilket är absolut lysande men när alla händelser staplas på varandra går kortfattade fyndigheter förlorade bland alla andra lika korta historier.
 
Jag föredrar när en bok antingen berättar en uppriktigt sann historia eller är uppriktigt uppdiktad. Vingård byter i princip bara ut sitt namn vilket gör att jag funderar mer på vad det är han har förskönat för att kunna gömma sig bakom "men det är ju bara en påhittad historia" och mindre på vad som egentligen berättas.
 
 

Veckans bokbloggsjerka - Skräckligheter

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Ska du läsa någonting som lämpar sig väl för Halloween och i så fall vad?
 
Med Halloween runt hörnet borde man frossa i spökhistorier och monsterberättelser. Det finns så mycket bra att välja mellan: Anne Rice, Edgar Allan Poe, John Ajvide Lindqvist, Mary Wollstonecraft Shelley, H P Lovecraft...
Jag brukar inte matcha högtider/årstider med min läsning men i väntan på [Bubble] (den är försenad på biblioteket) tänkte jag börja på Doktor Joseph av favoritförfattaren Andreas Roman. Han har även skrivit När änglar dör som jag starkt rekommenderar!
 
Nu ska jag smyga runt bland de andras bloggar och suga åt mig läskiga boktips!
 
 
 

How not to do it

Funderar du på att renovera badrummet? Här kommer lite inspiration...
 
 
 

Det här gör vi idag

 
Japp, det är Blossa 13 i muggen!
Och jag tycker inte riktigt att det smakar raggsockar i alla fall...

Baby LED light suit

Haha! Bästa halloween-kostymen!
 
 
 
 

Den felande länken - Stefan Tegenfalk

Kriminalkommissarie Walter Gröhn har inte varit sig lik sedan han blev fråntagen utredningen av de brutala morden på några av rättsväsendets viktigaste företrädare. Han beslutar sig för att ta semester och resa till Frankrike för att söka efter svar med hjälp av sina kontakter inom Europol. Även kriminalassistent Jonna de Brugge har blivit bortkopplad från fallet. Hon har dessutom en internutredning hängande över sig, förorsakad av att hon förhastat stormade en husvagn i jakten på den efterlyste Tor Hedman.
I väntan på att internutredningen ska bli klar, fattar Jonna ett ödesdigert beslut. Ett beslut som inte bara kommer att påverka hennes framtid inom polisen, utan också leda henne in på en mörk väg kantad av databrott, olagliga undersökningar och en mardrömsliknande jakt där hon tvingas kämpa för sin egen överlevnad.
Saxat från Bokus
 
 
Tja, riktigt så dramatisk som slutklämmen i texten ovan lovar är inte boken, men visst fungerar även den sista boken i trilogin om Walter Gröhn och Jonna de Brugge.
 
Den felande länken är snäppet bättre än Nirvanaprojektet även om jag starkt rekommenderar Tegenfalk att hålla sig till polis- och journalisthistorier och låta bli romantiska relationer. Vad ser människorna hos varandra? Uppenbarligen något annat än Tegenfalk berättar i alla fall. Gröhn är en fåordig gubbe och de Brugge ett neurotiskt vrak tillsammans med sina respektive kap, ändå får de ligga. Helt otroligt...
Den här boken berör mer existensiella frågor än de tidigare. Är det möjligt att klona en människas själ? Vad skulle det leda till? Jag hade gärna sett att Tegenfalk dragit den historien ett steg längre när han ändå är inne på ämnet. Samma sak gäller den obehagliga och hemliga gruppen som vill motverka en "islamisering" av Sverige.
 
Den felande länken är en helt ok deckare även om jag fortfarande tycker att Vredens tid är den bästa av de tre. De tre delarna bör läsas i en följd då de är en bok uppdelad i tre delar snarare än bara tre böcker i en serie.
 
 
#1 Vredens tid
#2 Nirvanaprojektet
 
 

Om Star Wars var svensk

"Gå nu hem och tala om att du fått stryk." Hahaha!
 
 
 

Den nya människan - Boel Bermann

"Jag har dödat ett barn.
Det är vad de säger till mig här på polisstationen, i förhörsrummet.
Inombords skriker jag.
- Det var inget barn jag dödade. Det var något helt annat. Kan ni inte se det?"

Året är 2014 och inga barn föds längre. Världen är i chock, lamslagen över vad som sker. Efter några år börjar kvinnorna plötsligt bli gravida igen, men de nya barnen är inte som barn brukade vara. De leker inte, de iakttar i stilla tysthet.
Mot sin vilja blir Rakel involverad när hon råkar döda ett barn. Hon är en av de första som inser att den nya människan är ett hot mot mänsklighetens hela existens.
Fler och fler nya barn föds och de har en snabbare utvecklingstakt än vanliga människor. En brutal incident på Rakels arbetsplats ställer hennes tillvaro på ända. Rakel flyr, bort från ångest och sviken kärlek. Men i jakten på tröst i tillfälliga förbindelser och berusning händer det som verkligen inte får hända ...

Saxat från Bokus

 
Det finns mycket som jag gillar med Den nya männskan. Först och främst att saker och ting går åt helvete. Jag antar att det är samma motbjudande fenomen som får folk att stanna upp och titta på en trafikolycka, fast här får (och till och med uppmuntras) man att titta (läsa).
 
Den nya människan är en riktigt bra debutbok, jag sitter med smårysningar en stor del av tiden. Den utspelar sig nu - inte hundra eller tusen år framåt i tiden (och det tycker jag gör en bok ännu läskigare). Berättargreppet påminner om Ajvide Lindqvists rysare. Bermann ger förloppet en krypande obehagskänsla genom att använda sig av daterade tidningsnotiser. Små notiser som ger en föraning om vad som ska komma. Små notiser som i början inte är så olika de vi kan läsa i tidningen idag. Färre barn föds i världen. Förstagångsföräldrarna blir allt äldre. Människorna prioriterar karriär före familj. Miljögifternas påverkan diskuteras. Känns det igen?
 
Så varför får Den nya människan inte full pott? Även om jag verkligen uppskattar dystropidelen är jag inte riktigt överens med huvudpersonens struliga liv. Jag får lite "varför måste jag veta det här"-känsla, som att två böcker har slagits ihop till en och skarven fortfarande är synlig. Det är synd, jag tror att boken hade vunnit på tydligare fokus på samhällskritiken och den globaliserade marknaden och mindre på en trasig individs sökande efter samhörighet.
 
Bermanns berättelse vill visa på en framtidstro, men jag föredrar fortfarande när det går åt helvete.
 
 

Nästa generations A-lagare

Alltså... Vin till katter och öl till hundar. Är det en så bra idé? Egentligen?
 
Kattvin lanseras i Japan
 
 

Laxlasagne

En av mina favoriträtter är laxlasagne. Den här varianten känns både lite nyttigare och är betydligt snabbare än vanlig lasagne. Ja, det är fusk med färdig sås, men man kan ju förstås göra sin egen för en ännu nyttigare variant! Det går också jättebra att använda torkade lasagneplattor istället för färska, jag provade det igår. Jag kramade ur lite mindre vätska ur spenaten så att det inte skulle bli för torrt.
 
Godare än det ser ut på bilden, jag lovar!
 
Laxlasagne
4 frysta laxfiléer
400 g fryst bladspenat
500 g keso
150 g fetaost
2 vitlöksklyftor
1 burk (500g) Dolmio Lasagnetomatsås
1/2 dl vitt matlagningsvin
En förpackning färska lasagneplattor
"Franska örter" (kryddblandning)
Oregano
Salt
Peppar
 
Börja med att tina lax och spenat samt sätta ugnen på 225 grader.
Smula fetaosten i en bunke och blanda med keso och pressad vitlök. Krama ur vätskan ur spenaten och blanda i det i oströran. Krydda med salt och peppar.
Häll tomatsåsen i en annan bunke och häll i matlagningsvinet. Tillsätt franska örter, oregano, salt och peppar efter smak (går förstås bra att använda andra kryddor om man vill). Skär sedan laxen i mindre bitar och rör ner i såsen.
Bred ut hälften av spenatröran i en ugnsform och lägg sedan på ett lager lasagneplattor. Varva lasagneplattor och laxröran, avsluta med ett lager spenatröra.
Grädda lasagnen i ca 30 minuter, låt den sedan stå och dra ytterligare tio minuter. Ät och njut!
 
 

Den torskade han på...

Alltså... Den här nyheten påminner mig om den här scenen ur NileCity 105,6...
 
 
 
 

Var slänger du ditt skräp?

En vän delade det här videoklippet på Facebook tidigare idag. Och hon sa det så bra: "Det här är så tragiskt, blir så ledsen".
 
 

MIDWAY a Message from the Gyre : a short film by Chris Jordan from Midway on Vimeo.

 

 


Årets morot

Alltså... Många former på morötter har jag sett men den här tar nog priset (den kommer från vår odlingslåda)!
 
 
 
 

Lika som bär?

Är det bara jag som tycker att Moderaternas nya logga påminner lite om Sverigedemokraternas logga? Färgerna, typsnittet...
 
 
 

Rätt stavning

Mmm! Jacka i vin! Yum!

(Hittat på Tradera)




Snygga baddräkter

Jag vet att strandsäsongen är slut, men det är väl sommar någonstans på jordklotet? Black Milk Clothing har i alla fall en del snygga baddräkter för den som vill sticka ut. Vad sägs om de här?
 
 
 
 

Nirvanaprojektet - Stefan Tegenfalk

Hjärnan bakom flera brutala mord tycks ha försvunnit från jordens yta och i månader står utredningen och stampar. Kriminalkommissarie Walter Gröhn letar förgäves efter öppningar när ett gisslandrama plötsligt leder jakten i en oväntad riktning. Allt pekar på att gärningsmannen hålls fången, men av vem? Och varför?
Samtidigt uppstår misstankar om en läcka i utredningen. Någon inom polishusets väggar verkar göra allt för att förhindra att mördaren hittas. En specialgrupp tillsätts och återigen jobbar Walter och Jonna de Brugge sida vid sida, mot en fiende som hela tiden tycks vara steget före.
Frågorna blir allt fler och svaren de hittar allt mer skrämmande. Snart står det klart att morden bara utgör toppen av ett isberg.
Saxat från Bokus
 
 
Nirvanaprojektet är fortsättningen på Vredens tid och andra delen i en trilogi om Walter Gröhn och Jonna de Brugge.
 
Jag börjar direkt med att påpeka att jag "läste" även den här boken som ljudbok vilket påverkar mitt betyg rejält, i det här fallet främst därför att jag använde Adlibris app "Adlibris Mondo". Med den appen kan man spela upp ljudspåren i 1,5 x hastigheten, vilket är det enda positiva jag tänker säga om den.
Pausknappen sitter väldigt nära "tidslinjen" vilket gör att jag hoppade flera timmar vid ett par tillfällen (man ska väl ändå kunna hantera appen när man är på språng? I alla fall jag har väldigt bråttom att pausa ibland och hinner inte sikta så jädra noga) vilket gjorde att jag nog missade ett kapitel här och där. Boken laddades ner som ett enda ljudspår, ja ni kan ju gissa hur lång tid det tog att hitta rätt ställe någonstans mellan timme fyra och åtta på ljudspåret...
 
Nåväl, dels blev det väldigt rörigt av att lyssna på vissa saker två (eller tre) gånger och missa andra bitar helt, dels blev jag jäkligt irriterad och disträ av föregående nämnda teknikstrul vilket med största sannolikhet gjorde att jag tyckte mer om Vredens tid än Nirvanaprojektet. Den kändes rörig och mindre fokuserad än den första delen, och beskrivningarna av Jonnas dysfunktionella sociala liv blev mest plågsamma. Men jag ger inte upp, jag har redan den tredje delen i lurarna men nu i den mer pålitliga Dito-appen istället!
 
 
 

Vad är ok?

Vad är det egentligen med folk och bebisar? I synnerhet äldre damer och bebisar både innanför och utanför magen. Helt uppenbart tycker de att det är ok att klappa gravidmage, nypa barnkinder och stoppa nappen i barnets mun helt på eget bevåg - och skrämmande ofta utan att känna varken mamma eller barn.
Är det ok om jag gör honka-honka på dina pattar? Eller kanske matar dig med godis lite spontant mitt på gatan?
 
Nej, håll era fingrar för er själva! Bah!
 
 

World Octopus Day

Det finns en dag för allt. Igår var det tydligen World Octopus Day enligt National Aquarium som samtidigt berättar en mängd intressanta fakta om just bläckfiskar. Att en bläckfisk, oavsett storlek, kommer igenom ett hål lika stort som ett mynt tycker jag var lite läskigt... Klicka på bilden för att komma till mer fakta.
 
 
 
 
 

Creepy kids

Huuu! För läskig läsning, kolla in den här sidan med läskiga kommentarer som barn sagt...
 
 
 
 

2 x tragik

Alltså... Det här måste vara något slags nytt bottenmärke vad gäller musikvideos. Det är så tragiskt när två så talangfulla kvinnor väljer att flytta allt fokus från musiken till sina nakna kroppar. Har verkligen fantasin tagit så fullkomligt slut? Finns det inga andra sätt att provocera än att trycka upp skrevet i ansiktet på sina fans? Finns det inget bättre sätt att sälja musiken än med sina kroppar? Och varför är det bara kvinnor som gör så?
 
Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Vilken är värst? Mileys släggslickande eller Rihannas stolhumpande?

(Missa inte Wrecking ball-parodin längst ner i det här inlägget, den är rätt kul.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skön helg

Så är helgen över. Även om jag är föräldraledig och därmed har "lördag hela veckan" känns det rätt tråkigt när det blir måndag igen. Det är ju så mysigt att vara hemma alla tre! Och Pojken tog en semesterdag i fredags så det blev dessutom en långhelg.En bo nus är att Lillprinsen nu sover så länge att jag verkligen orkar med allt och tycker att det är roligt!
 
Vi har hunnit med en hel del i helgen, både nyttigheter och roligheter. Nu är hela övervåningen (förutom kontoret) genomskrubbat, vi har börjat plöja igenom och rensa i lådor som vi knappt rört sedan vi flyttade in, sommarens krukplanteringar är rensade och skeppade till tippen, vi har hälsat på R&A, ätit tacos med K&M, sett filmen Naken (haha!) samt fikat med mamma och svärmor. Lillprinsen fick gosa med sin mormor, så mysigt!
 
 
 
 

Nämen lilla söt!

 
 
 

Kanelbullens dag

Mark Levengood på Facebook:
"Idag är det Kanelbullens dag.
Då äter vi kanelbullar.
Snart är det Fars dag.
Spring, pappa, spring!
"
 
Haha!
 
 

#Hashtag

#LOL
 
 
 
 

Bokmässan 2013

Så kom jag äntligen iväg till bokmässan i Göteborg (tack så mycket Pojken!), och vilken mässa det var! Det fanns hur mycket som helst att titta på, att peta på och att lyssna på. I mitt tycke var det en av de bättre mässorna - om det beror på mitt humör eller det faktiska innehållet låter jag vara osagt.
 
 
Mässans...
...oj då: Mitt schema sprack innan jag ens kommit in på området
...bästa citat: "En bok består av vatten, luft och solsken" - Jan Kåhre
...trevligaste författare: Boel Bermann, hur go som helst!
...kinkigaste författare: Jan Guillou, vid signeringsbordet
...minst engagerade: De två unga kvinnorna i Livonia prints monter. De satt på andra sidan bordet böjda över var sin mobil. Vad Livonia print gör? Ingen aning och inte blev jag sugen på att ta reda på det heller.
 
 
Lill-Babs och Jonas Jonasson signerade böcker
 
 
Lena Einhorn, Mikael Nyqvist och Jan Guillou
 
 
 
 
 

RSS 2.0