Jeg heter Finn

Ännu en låt med rävpojkarna! Lite inspirerad av The Ting Tings kanske...
 
 
 
 

En smakebit på søndag – Little Bee av Chris Cleave

Då var det dags för Flukten fra virkelighetens "En smakebit på søndag" igen. Den här gången blir det en smakprov ur Little Bee av Cris Cleave, trots att jag redan läst ut den. Lite fusk kanske?
 
Här pratar Little Bee med en man som arbetar med att erskortera flyktingar tillbaka till deras hemländer. Jag tycker att det här stycket verkligen visar hur västvärldens stabila trygghet ställs mot instabila och krigshärjade länder. Global ekonomi i sitt esse...
 
 

 

Tala är silver...

Ja, jag är lite hopplöst efter men det här måste väl ändå vara det bästa tacktalet någonsin? Merritt Wever (Nurse Jackie) på årets Emmy-gala...
 
 
 
 
...Tätt följd av Joe Pesci på Oscarsgalan förstås.
 
 
 

Little Bee - Chris Cleave

I två år har den nigerianska flickan Little Bee suttit inlåst på en flyktingförläggning utanför London. Tiden har hon ägnat åt att studera engelska och fundera ut olika sätt att ta livet av sig - ifall männen som tvingade henne på flykt plötsligt skulle dyka upp. Hon är arton år när hon släpps ut från förläggningen. Vart ska hon ta vägen, utan pengar eller kontakter? Det enda hon har är ett visitkort till en person vid namn Andrew O'Rourke. Sist hon såg honom var på en strand i Nigeria. Kanske kan han hjälpa henne nu.
I en annan del av England försöker den nyblivna änkan Sarah O'Rourke hitta en ny tillvaro med sin son. Hon tänker mycket på semesterresan till Nigeria för två år sedan som blev början på slutet för hennes familj. Allt förändrades den kvällen på stranden, då de mötte en flicka vid namn Little Bee...
 
Saxat från Bokus
 
 
 
Jag är lite kluven till boken Little Bee. Å ena sidan är det en bitande samhällskritik, å andra sidan är det en smått orealistisk historia.
 
Little Bee har suttit inspärrad på en flyktinganläggning i två år, men har ändå inte bara lyckats lära sig snudd på perfekt engelska, hon har också en otroligt god kunskap om hur det fungerar i västvärlden och då Stobritannien i synnerhet. Kan man få en sådan insikt bara genom att läsa tidningar?
Relationerna känns platta och konstiga där de borde vara gripande och dynamiska. Sarah och Lawrence är verkligen ett dysfunktionellt par som stundvis knappt verkar tycka om varandra. De besväras båda av att Andrew dog, men sorgen verkar mest vara en besvärlig känsla som är ivägen för viktigare saker. Jag irriterar mig väldigt på Lawrences märkliga inställning i den frågan. Hur kan man inte få sörja någon som varit en stor del av ens liv i många år?
 
Det som jag däremot gillar med boken är sättet den lyfter fram det absurda i kontrasterna mellan västvärldens trygghet och krigets (och girighetens) vansinne i Afrika. Naturresurser exploateras hänsynslöst av stora företag och det är lokalbefolkningen som får betala priset. Västvärlden tar för sig men vill inte veta av konsekvenserna, man vill dra inte bara fysiska men även mentala gränser till vad som händer "där borta". För här hemma är det tryggt, säkert och stabilt. Little Bees och andra flyktingars historier stör vår illusion om trygghet och får våra problem att se obetydliga ut - och den känskan vill man gärna skjuta ifrån sig.
 
 

Vredens tid - Stefan Tegenfalk

 En septembermorgon frontalkrockar två bilar på en glest trafikerad riksväg. Kollisionen är våldsam. Tioåriga Cecilia slungas ut genom rutan och är död innan hon slår i marken.
Fem år senare får kriminalkommissarie Walter Gröhn ett förbryllande fall på sitt bord - en död taxichaufför och en förövare som inte har en aning om varför han begått brottet. Det första mordet följs av fler, alla lika brutala, och alla till synes lika oförklarliga. Tillsammans med den begåvade praktikanten Jonna de Brugge från Rikspolisstyrelsens särskilda utredningsenhet börjar Walter nysta i trådar som leder både bakåt i tiden och rakt in i det svenska rättssystemets hjärta.
Sanningen de närmar sig är lika osannolik som fruktansvärd och när Walter fråntas fallet ställs allting på sin spets. Snart tvingas han in i ett spel med både sin egen och Jonnas framtid som insats.
 
Saxat från Bokus
 
 
 
Trots att många av karaktärerna är väldigt stereotypa (den buttre men innerst inne rätt sympatiske gamle polisen med det robusta namnet och den otroligt begåvade och vackra nybakade polisen från en anrik familj) gillade jag Vredens tid. Den sticker inte direkt ut i deckargenren men är väl balanserad med ett skönt tempo, ungefär som en god fredagsfilm. Nu lyssnade jag i och för sig på ljudboken och jag får erkänna att jag inte rätt av kan jämföra ljudböcker och "vanliga" böcker... Språket flyter fint och uppläsaren Reine Brynolfsson är skön att lyssna på. Genom hela boken finns ett stänk av humor och självdistans som ofta kommer fram genom karaktärernas tankar och repliker.
 
Det är en hel del karaktärer att hålla reda på, men inte fler än att det funkar bra att hålla reda på de viktigaste även med ljudboken (jag har teflonhjärna med just ljudböcker). Intrigen är lagom komplicerad och lagom trovärdig. Visst kan man ifrågasätta om man verkligen är så pigg och klar i skallen efter en operation i hjärnan och drogen som används kanske låter lite för bra för att vara sann - men ändå inte helt otrolig.
I övrigt är det en mycket bra debutroman. Hans skildring av polis- och åklagarvärlden är mycket trovärdig, det låter som att han vet vad han skriver om och den påhittade RSU (Rikspolisstyrelsens särskilda utredningsenhet) smälter in bra i helheten.
 
Vredens tid är första delen i en serie om Walter Gröhn och Jonna de Brugge. Den andra delen, Nirvanaprojektet, finns redan nedladdad på min iPhone och kommer att få följa med på ett antal promenader framöver!
 
 

Kycklinggryta med mango

Superenkelt och väldigt gott!
 
 
 
Kycklinggryta med mango
 
4 frysta kycklingfiléer
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
0,5 msk soja
1 tsk sambal oelek
0,5 purjolök
4 msk mango chutney
2 dl crème fraiche
1-2 dl fryst mango (eller en tärnad färsk)
Salt
Peppar
 
Börja med att tina och skära kycklingen i tärningar och sedan bryna den runt om.
Tillsätt vatten, buljongtärning, soja och sambal oelek. Låt puttra ca 15 minuter.
Strimla purjolöken och tillsätt den i grytan tillsammans med mango chutney. Låt småkoka ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och peppar.
Tina mangon och lägg i den precis innan servering, alternativt lägg i den frysta mangon och servera då den blivit varm.
 
Servera med ris och en god sallad.
 
 

Mellan rött och svart - Jan Guillou

* spoilervarning *
 
Första världskriget är förbi. Bröderna Lauritzen har drabbats svårt både ekonomiskt och personligt. Oscar fick alla sina tillgångar i Afrika konfiskerade av de segrande engelsmännen. Sverres älskade Albie stupade i kriget och själv blev han utkastad från godset som var hans hem i nära tjugo år. Och Lauritz och Ingeborg har tvingats lämna Bergen eftersom sonen Harald riskerade att bli ihjälslagen i skolan som tyskvän. Återhämtningen till ett bättre liv i Berlin och Saltsjöbaden tar sin tid men snart befinner man sig i det glada 20-talet.
Tyskland ser ut att kunna resa sig på nytt och i hela Europa föreställer man sig att det aldrig mer kan bli krig. Familjen Lauritzen kan lika lite som alla andra se den svarta slagskuggan av en ofattbar ondska som ska kasta världen in i en ännu större katastrof.
 
Saxat från Bokus
 
 
 
Mellan rött och svart är den tredje delen i Guillous romansvit "Det stora århundradet" och handlar om perioden mellan första och andra världskriget. Handlingen utspelar sig främst i Berlin, där Oscar och Sverre bosatt sig, och Saltsjöbaden, där äldste brodern Lauritz leder familjeföretaget.
 

Även om jag känner att Guillou skapat karaktärerna för att kunna beskriva historien ur så många perspektiv som möjligt snarare än att skapa dynamiska och djupgående personporträtt köper jag ändå det. Det är mycket som ska hinnas med i en enda bok vilket gör att det blir lite väl förenklat och uppstolpat ibland vilket är synd. Familjen har både politiskt, ekonomiskt och konstnärligt intresserade familjemedlemmar och jag hade gärna sett ännu mer av deras diskussioner, särskilt när det gäller just mellanperioden som i alla fall jag har sämre koll på än själva krigstiden. Så klart är det en fiktiv bok, men genom fiktiva diskussioner och analyser kan man få upp ögonen för sådant som är värt att läsa in sig ännu mer på. Dessutom är det intressant ur ett rent psykologiskt perspektiv, hur fick man unga män att gå från äventyrslystna småpojkar till kallblodiga bödlar?

 

Jag kan inte låta bli att dra vissa paralleller till dagens politiska klimat. Det blåser kalla vindar, om än inte dödliga sådana.


"Men vart tog pappa vägen?"

Så söt! 
 
 
 

Hundraåringen - trailern

På juldagen är det premiär för "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Trailern hittar ni här.
 
 

Jag undrar

Hur kommer det sig att ridning anses vara en tjejgrej och bonderi är fjantigt, men när cowboys kommer på tal är det hur manligt som helst?


I knew you were tribbles...

Hahaha!
 
 
 
 

En miss?

Alltså... Hur kan man dricka 1,5 dl whisky av misstag? Trodde han det var äppeljuice?
 
 

Ingenting blir riktigt färdigt

Idag har det inte blivit mycket läst (jag har upptäckt att när Lillprinsen sover på min mage är en alldeles ypperlig lässtund). Lillprinsen och jag har varit ute och promenerat två gånger, jag har gjort degen till en omgång småkakor och däremellan har det kinkats. Nåja, imorgon är en ny dag!

TATUH 3, Döden - Jonas Gardell

Det här är berättelsen om mina vänner. Om Paul och Bengt, Seppo och Lars-Åke. Om Rasmus och Benjamin.
De som sökte friheten och kärleken i en tid inte långt från nu.
Det här är berättelsen om en sjukdom som tog mina vänners liv medan de ännu var helt unga. En berättelse om lidande och om förnedring och om svek men också en berättelse om kärlek som trotsar allt.
För du vet hur det är: Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!
Det som berättas i den här historien har hänt.
Allt är sant.
Jag var en av de som överlevde.
Jag ville bryta tystnaden.
Jag har gjort det nu.

Saxat från Bokus




Den tredje delen i Gardells serie Torka aldrig tårar utan handskar är precis lika bra som de två tidigare delarna. Jag blir rörd, berörd och omskakad. Att de homosexuella fick stå ut med så mycket fördomar och förnedring för bara några år sedan känns... Märkligt. Att de fortfarande behandlas som en andra klassens medborgare på många ställen idag känns än mer obegripligt.

Den avslutande delen heter Döden, och det är dit historien har varit på väg ända sedan de första sidorna i den första boken. Men vi får även följa med vännerna på den väg som ledde dem fram till Stockholm och varandra. Boken handlar om de som dog och de som blev kvar. Mer rörande än så blir det nog inte.
Även om jag sett serien när den gick på TV fastnar jag hejdlöst i alla tre böckerna. Gardell berättar en tragisk historia på ett så varmt och medkännande sätt att jag ler och snyftar om vartannat - för trots sjukdom och förnedring är karaktärerna i en klass för sig. Paul är definitivt favoriten, en ärkefjolla med självdistans och ett hjärta större än Stockholm. Han regisserar sitt liv ända in i döden - och efter den.


Torka aldrig tårar utan handskar 1. Kärleken
Torka aldrig tårar utan handskar 2. Sjukdomen

En smakebit på søndag – Mellan rött och svart av Jan Guillou

Idag tänkte jag hänga på Flukten fra virkelighetens "En smakebit på søndag" för första gången. Jag har gjort det lätt för mig den här gången och helt enkelt plockat ett stycke ungefär där jag är just nu, till nästa vecka får jag förbereda mig bättre och markera de mest intressanta bitarna.
 
Utdraget kommer från Jan Guillous Mellan rött och svart, den tredje delen i hans romansvit "Det stora århundradet".
Året är 1923. Oscar Lauritzen ska ha ett samtal med brorsonen Harald efter att tre böcker av Ernst Jünger påträffats i dennes rum.
 
 
 
 

TATUH 2, Sjukdomen - Jonas Gardell

De är en sorts familj: ärkefjollan Paul, Lars-Åke och Seppo, Reine med sitt plågade förflutna på den lilla bohuslänska ön, den vackre Bengt som är filmstjärna i vardande. Varje år firar de jul hos Paul, det är där Benjamin och Rasmus träffar varandra och blir kära. Allt ska de offra för kärleken.

Saxat från Bokus
 
Nu var det ett tag sedan jag läste Torka aldrig tårar utan handskar, del 2. Sjukdomen men jag vill ändå lyfta den här fantastiska bokserien.
 
Något som berörde mig särskilt med just 2. Sjukdomen var berättelserna ur huvudpersonernas förflutna och då främst Reines barndom. Hans tågresa mot sin nya familj, sitt nya liv, är helt i linje med bokserien och ett exempel på att det inte behöver vara en chockerande upplevelse som förändrar livet. Även en till det yttre mindre dramatisk sådan kan lämna djupa sår som aldrig riktigt läker.
 
Jag gillar att Gardell blandar personliga livsöden med historiska fakta genom hela serien. Det är en verbal käftsmäll att få siffror och rubriker kastade i ansiktet. Var vi så aningslösa? Var vi så elaka? Är vi det fortfarande?
 
 
Torka aldrig tårar utan handskar 1. Kärleken
 

The Fox

Kommentarer är överflödiga...
 
 
 

Bästa rubriken

Jag undrade just vad i hela friden Aftonbladet ställt för frågor - och vad bonde-Klas egentligen haft för sig på smekmånaden - tills jag såg att det handlade om ridning. På hästryggen.
 
 
 
 

...men bra ändå

Nu har kaffebryggaren hunnit slå av två gånger innan jag hunnit ta mig en kopp, men vad gör det när jag ändå hunnit läsa ut en bok med Lillprinsen snusande på bröstet! Nu kissa och värma kaffe innan han vill bli upplockad igen.

Generöst Libero

Som småbarnsförälder får man köpa blöjor i mängder av en eller annan typ. De större tillverkarna av engångsblöjor har poängklubbar där man samlar poäng när man köper blöjor och dessa kan sedan bytas in mot diverse prylar. Helst hade jag förstås velat ha rabatt på blöjor men oftast erbjuds "exklusiva" leksaker istället. Till exempel erbjuder Libero generöst nog en kombinerad sil och hink, med en fantastisk design som gör den både hopfällbar och maskindiskbar. Endast för guldmedlemmar förstås! Kostnad? Ynka 1500 poäng. Det motsvarar 30 små paket (ca 1400 kr) eller 15 större paket...
 
 
 
 

Dagens fynd i lådan

Idag landade de här raringarna i brevlådan!


Scam "telia"

En liten varning till er som faktiskt har Telia-abonnemang (ni andra borde förstå att mailet är fejk). Nu cirkulerar det scam-mail som säger att din telia-faktura har blivit betald två gånger och ber dig logga in för att få pengarna tillbaka. Det är så klart en bluff! Dels tror jag inte att telia skulle skicka hela mailet som en klickbar bild (!), dels är det en väldigt skum adress länken går till (det som är inringat längst ner på bilden). Mitt mailprogram visar länkadressen när jag håller muspekaren över länken, mycket smidigt!
 
 
scam-mail, klicka dig inte vidare om du får mailet
 
 
 

En tidig födelsedagspresent

Jag har världens bästa man! Idag överraskade han mig genom att boka både hotell och tågbiljett till bokmässan i Göteborg. Är jag lycklig? Svar ja! Den mannen vet vad frugan vill ha!
 
 
 
 

Så jävla förutsägbart

Är det bara jag som blir otroligt trött på den här typen av reklam?
Ser ni skillnaden mellan dam- och herrparfymen? Naket och kåtblick vs påklätt och integritet. Mjuka hjärtat (känsla) vs starka händer (förnuft).
 
Bra Diesel, ni har inte heller lossnat från könsrollsbetongen.
 
 
 
 

Sucka mitt hjärta men brist dock ej - Mark Levengood

Sucka mitt hjärta men brist dock ej är ett urval av Mark Levengoods texter. I många år har Mark tillhört de populäraste radiorösterna i P1:s "Tankar för dagen", likaså har han varit en efterfrågad krönikör i dags- och veckopress. I denna volym finner läsaren texter som tål att återvändas till, ofta och gärna. Naturligtvis möter vi hela Marks myllrande släkt, de ogifta fastrarna med sina fromma suckar, mormodern på sängkanten som rasslar med sin gallstensburk i takt med radiopsalmen, det muttrande hembiträdet och den evigt frånvarande mamman på sina evighetslånga semestrar, där hon skickar vykort till barnen och skriver: "Här är underbart. Jag saknar ingen av er!"
I Sucka mitt hjärta men brist dock ej insveper Mark läsaren i ett universum där det mjuka blandas med det vassa, det rubbade med det kloka och det vardagliga med det extraordinära.

Saxat från Bokus
 
 

Det är sällan jag tar mig igenom en ljudbok, men Sucka mitt hjärta men brist dock ej kändes alldeles för kort. Levengoods lugna, sjungande röst hänför minst lika mycket som de humoristiska och tänkvärda texterna. Jag läste någonstans att hans texter är "som små utsökta praliner" och det håller jag med om. De är alla lättsmälta men med en överraskande god kärna.
 
Jag kan verkligen rekommendera boken till, tja, alla. Här finns medmänsklighet, filosofiska tankar kring liv och död samt en god portion humor. En riktig feel good-bok!
 
 

Norrländsk lunch

Idag har vi fått finbesök! Mamma tog med snälla G hit för en lunch med norrländskt tema, nämligen surströmming! Så klart med tunnbröd, rödlök och mandelpotatis till. Mandelpotatis är bland det godaste som finns, har ni inte testat så måste ni göra det (för bästa resultat koka upp potatisen och låt sedan småputtra på låg värme eller stäng av plattan helt. Får den koka på högre värme kommer den nästan garanterat att spricka och bli vattnig - inte gott!).
Pojken höll sig på jobbet men Lillprinsen fick snällt hålla sig på hemmaplan. Givetvis rörde han inte en min när han kände doften - det är äkta norrlänningsblod i grabben! Eller så har han inget doftsinne...
 
 
 
 

"Lord George R.R. Martin"

Hahaha! E-böcker är väldigt underhållande! Eller vad sägs om buggen som gjorde att vissa versioner av George R.R. Martins A Feast For Crows innehåller namn och titel på olika ställen i texten. Resultatet? Andningssvårigheter på grund av skrattattack...
 
 
 
 

RSS 2.0