Små fynd

När det är bokrea får man ju passa på! Ja, allt kanske inte var på rea, men i alla fall... Lillprinsen behöver nog en större bokhylla.
 
 
 

Papier-maché

Tio oövervakade sekunder + Lillprinsen, sex månader = pussel till mamma
 
 
 

Egenmäktigt förfarande: En roman om kärlek - Lena Andersson

Ester Nilsson är 31. Hon är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag i juni får hon ett samtal med en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen.
Från och med nu ska återstoden av hennes tillvaro hänga samman med detta till sin avsikt helt oskyldiga samtal. Knappast något som senare sker skulle ha haft samma inverkan utan den händelsekedja som nu sätts igång.
Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkelhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet.
Egenmäktigt förfarande är en berättelse om hur villiga vi är att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade.
 
Saxat från Bokus
 
Och som vanligt har jag lyssnat på boken, inte läst den. I det här fallet lyssnade jag i dubbla hastigheten annars hade jag somnat, magen till sömnpiller har jag sällan hört! Men visst, en tonlös och klinisk röst är väl på sätt och vis passande till den här dissektionen av ett ensidigt förhållande.
 
Egenmäktigt förfarande är en briljant bok som är skriven i samma stil som exempelvis Söderberg, vilket gör att den känns som en given klassiker. Redan från början står det klart att den rationella Ester kommer att falla hals över huvud medan det för konstnären Hugo snarare handlar om tidsfördriv. Med den vetskapen och Esters (och den allvetande berättarens) intellektuella resonerande - och övertolkande - kring vad som händer kan man bara plågat följa historien över stupet.
Historien kan också ses som ett bidrag i samhällsdebatten kring kvinnors sexualitet samt maktordningen mellan kvinnor och män, vilket titeln givetvis avslöjar. "Den som älskar mest är också i underläge" som SvD skrev. Nä, jag tänker inte skriva mer utan lämnar er med en stark uppmaning att läsa boken. Den är en fantastisk skildring av människans förmåga att ljuga för sig själv.
 
 
 
 
 

Pun intended

Min typ av humor! Fler bilder hittar du här.
 
 
 
 
 

Lillprinsen tycker om böcker

Lillprinsen tycker verkligen om böcker! Kanske skulle skapa en ny kategori här på bloggen: Böcker och ätbart. Den här boken fick i alla fall två mjölktänder av två möjliga.
 
 

Men avbryt mer då!

...Och här kommer dagens andra klagoinlägg. Idag såg jag nämligen Agenda i SVT för första gången.
 
Det handlade om kvotering i bolagsstyrelser, barn i krigets Syrien och så intervjuades Stefan Löfven. Men herregud vilken jobbig programledare! Löfven blev avbruten i princip hela tiden och samma sak skedde i kvoteringsdebatten. Som moderator får man faktiskt anpassa frågorna efter programtiden för som tittare är jag mer intresserad av gästernas svar än dina frågor. Trots intressanta ämnen valde jag att byta till Äntligen hemma (!!!) för att inte kasta en sko på TV:n.
 
 
 
 
 

Wolf Hall, nu skiter jag i dig

Nä nu tar jag en paus från Wolf Hall, en ljudbok som var fullkomligt värdelös att lyssna på av flera skäl:
 
1. Den svenska versionen är 19 timmar längre än den engelska - varför?
2. Alla heter Thomas eller Mary
3. Inläsaren (Angela Kovács) är bara för dryg
4. Efter fyra timmar (svensk ljudbok) har följande hänt:
  • Pojke blir konstant misshandlad av sin far, rymmer hemifrån, växer upp
  • En kardinal får sparken och häcklas
  • Kungen vill byta fru
  • En av Marysarna dör
  • Kungen pratar med en av Thomasarna om att han minsann vill kriga
 
Alltså, det går inte att hålla fokus på den här boken. När jag inte hänger med på vem som säger vad till vem då blir jag bara förbannad (och hänger med ännu sämre). Boken verkar ändå rätt bra så jag kommer att ge den en chans till i pappersformat. Den är ju ändå prisbelönt, gudbevars!
 
 

Vad har du för problem? Svårt att säga...

Dyslexi - Medfödda läs- och skrivsvårigheter
Läspa - Felaktigt uttal av ord med konsonanten s
Hippopotomonstrosesquippedaliofobi - Fobi mot långa ord
 
Just saying...
 
 
 

Pulled pork, kaffe och tystnad

Kaffet är klart, en omgång pulled pork puttrar i slökokaren och jag är den enda som är vaken i huset. Rätt gött faktiskt!
 
Idag kommer mamma och brorsan och hälsar på. Det ska bli kul, Lillprinsen växer så det knakar och det var ju ett tag sedan de sågs. Nu börjar han få upp tempot ordentligt på gåstolen och dessutom jobbar han för fullt på att börja krypa.
 
 

Alla hjärtans present

I fredags ringde det på dörren. Det var en budfirma som lämnade ett paket, och inte vilket paket som helst... Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Jag har världens bästa make!
 
 
Åh vad tomaterna trivs! Och jag med!
 
 

Blåbär och fördomar

Mer än en gång har jag hamnat i diskussioner med "jag är inte rasist för att jag inte tycker om utlänningar"-typer på internet. Nu senast gällde det en en person som lade ut en länk till rasistiska Fria Tider, något jag givetvis kommenterade. Det gick faktiskt hela sex timmar innan en annan person gav sig in i diskussionen och genast drog PK-kortet. Ibland får jag lust att verkligen kräkas ur mig alla fördomar jag har kring rasister och "rasister" samt SD-väljare men då det skulle bli både otrevligt och mindre konstruktivt väljer jag att istället bjuda på en vacker melodi av In Benny we trust. Var så goda.
 
 
 
 
 

Analfabeten som kunde räkna - Jonas Jonasson

Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio, överkörd vid femton. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Om hon nu inte varit den hon var, men det var hon ju. Nombeko Mayeki var analfabeten som kunde räkna. Ödet tillsammans med hennes talang för henne bort från Soweto, till internationell storpolitik, till andra sidan jordklotet, till två identiskt lika och väldigt olika bröder. Under resan lyckas hon reta upp världens mest fruktade säkerhetstjänst innan hon en dag finner sig själv instängd i skåpet till en potatisbil. Där och då är världen som världen känner den hotad.
Saxat från Bokus
 
 
 
Jag gillade verkligen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann men den här är tyvärr inte alls lika bra. Det är förstås alltid svårt med andra boken, förväntningarna är högre och boken måste vara betydligt bättre än den första för att möta dem. Men jag tycker ändå att om Hundraåringen är "Forrest Gump" så är Analfabeten som kunde räkna "Maffia!".
 
Nä, jag tänker inte säga så mycket mer. Gillade du Hundraåringen så läs för all del även Analfabeten. Gillade du däremot inte den så är det absolut ingen förlust att låta bli.
 
 
 

Rätt stavning

Gah! Det heter "jag", inte "ja". Det heter "och", inte "å". Det heter "superfin", inte "super fin". Det heter i alla fall inte "coniak". Och det stavas verkligen inte "odenklig"!
 
Herregud...
 
 
 

Dagens "jag glömde"

Hm, de där stackars tomaterna står fortfarande trångt, glömde visst bort dem. Det är i och för sig ett par timmar kvar till läggdags men att göra-listan är inte tom för det.
Idag kom Lillprnsens kusiner över ett par timmar medan föräldrarna var på revy. Skoj tyckte Pojken och jag, jätteskoj tyckte Lillprinsen! Han kommer nog att sova gott inatt...
PS3, kakor och kortspel är inte så tokigt på en söndag men rödvinsgryta och kanske en film är nog nästan den bästa avslutningen på helgen.
 
Vad är ditt bästa filmtips?
 
 

Trend

Mer gubbplogning. Populärt här i bondeland. 
Jävligt gubbplogat
Förenklad engelska eller komplicerad svenska

Har precis börjat lyssna på Wolf Hall på Storytel. Men konstigt nog är den svenska versionen 26 timmar lång medan den engelska inläsningen klarar av boken på endast 7 timmar. Hur i hela friden fungerar det?
 
 

Framsteg på fönsterbänken

För en vecka sedan hade de första karaktärsbladen kikat fram på tomaterna, nu börjar sålådan se ut som en mindre djungel. Omplantering i helgen!
 
 

Årets sexist 2013

Tycker du att undernärda kvinnor är bästa reklamen för en restaurang? Att strypgrepp är ok när man marknadsför en skönhetssalong? Då ska du förstås inte rösta på "Årets sexist 2013" hos Genusfotografen.
 
Per Lydmar marknadsför sin restaurang med en naken och mager modell. Skinny and naked,
ska vi aldrig slippa det sunkiga "idealet"? Och är det verkligen - verkligen - bästa sättet att
marknadsföra ett matställe? Själv tycker jag det ser ut som att de serverarheroinsprutor
och LSD-trippar... Lydmar å andra sidan försvarar det med att det är konst och säger att han
"har haft Ku Klux Klan-bilder i sin gamla lobby". Jamen dåså.
 
 
 
Anders Vendels damer är visserligen något rundare men jag skulle verkligen inte äta något härifrån.
Inte nog med att killen har Sveriges sunkigaste attityd, han verkar inte bry sig om hygienen heller.
Livsmedelsverket borde verkligen reagera. För att inte tala om gymmet, killen behöver en seriös
livsstilsändring för att undgå hjärt- och kärlsjukdomar.
 
 
Skjortan som American Apparel visar här är unisex. För helvete karl, vänd upp röven!
 
 
 
Marwan Hitti har tydligen vunnit Paradise hotel eller liknande dynga.
Han har också en skönhetssalong som kör med senaste trenden: kvinnomisshandel.
"Nu jävlar säger du att du är nöjd". Charmigt.
 
 

Boksammanfattning januari

Summering av januaris läsning!
 
 
Livbåten - Charlotte Rogan
Den odödliga Henrietta Lacks - Rebecca Skloot
Analfabeten som kunde räkna - Jonas Jonasson
Ghostman - Roger Hobbs
 
Antal lästa...
Böcker totalt: 4
Ljudböcker: 3
E-böcker: 0
Låneböcker: 0
Nyköp (köpt senaste två månaderna): 0
Recex: 0
Hyllvärmare (stått i hyllan längre än två år): 0
 
Lite mer info...
Manlig/kvinnlig författare: 2/2
Land boken huvudsakligen utspelar sig i: Sverige (1), USA (3)
Månadens bästa: Livbåten - Charlotte Rogan
Månadens sämsta: Analfabeten som kunde räkna - Jonas Jonasson
 
 

Världsrekord i magsjuka

Huh. Vilken konstig tävling. Hur tränar man för det?
 
 
 

Falsk sacher med dumlehatt

Så har melodispektaklet dragit igång igen och tanken var att expertpanelen skulle samlas för god mat och "konstruktiv" kritik framför TV:n. Nu kan man planera det mesta utom feber och därför fick expertpanelen istället samordnas via Skype. Teknik är bra!
Pojken och jag åt mellomiddag i alla fall. Till huvudrätt blev det baconlindad pestokyckling med klyftpotatis, till efterrätt blev det det här:
 
 
Ja, vad ska man kalla den här? Falsk sacher med dumlehatt? Det är i alla fall Very cherry chokladbottnar (gjorde i ugnsform och delade i två delar) med aprikosmarmelad mellan och dumlegrädde på. Rosen är gjord i fondant och det blå till höger är ätbart glitter.
 
Hur man gör dumlegrädde? Smält dumle i grädde - se till att det inte kokar! - ställ i kyl över natten och vispa sedan som vanligt. Skit i exakta mängder, det bästa är att smaka. När det smakar lagom mycket dumle, då är det lagom. 
 
Gott? Oh ja. Kaloririkt? Men givetvis!
 
 
 
 

RSS 2.0