Varuhus goes stalker style

För det första, det finns inget som heter "lämplig reklam". För det andra - fy fan vad irriterande! Det är alltså inte nog med reklam för att gå till en viss affär och väl där dränkas i skyltar, högtalarutrop och "erbjudanden", nu ska de använda kundernas egna prylar (mobilerna) mot dem. Jag får lite Minority Report-vibbar... Mister Anderton! Mister Anderton!
 
 
 
 

Det där med minnet...

I fredagens bokbloggsjerka var frågan om man har ett konto på Goodreads eller Boktipset (eller båda). Jag svarade att jag har ett konto på Goodreads och att Boktipset ser rätt tråkig ut. Japp, skittråkig. Så tråkig att jag helt glömt bort att jag faktiskt har ett konto där... 73 böcker betygsatta, jag hade visst för lite att göra den 3 juli 2011.
 
 

Arga lappar - expert level

Har du blivit lite irriterad på grannen som röker i trappuppgången eller snor din tvättid? Kanske folk envisas att rasta hunden precis utanför din dörr. Eller skyffla in snö på din parkeringsplats. Skriv en arg lapp! Och ta inspiration från den här killen.
 
 
 

Knak!

Det växer så det knakar i min lilla sålåda. Sju sorters tomater blev det i år och ett par av dem har redan fått sina karaktärsblad. Det syns verkligen vilka som får mest ljus från extralampan... Tre sorters chili är också nedpetade och där har två av dem kommit upp fint. Numex Joe E. Parker är däremot lite slöare, bara ett frö har grott än så länge.
 
 
 

Veckans bokbloggsjerka - Bokloggar

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Har du ett konto på Boktipset, Goodreads eller båda?
Vilken av dem är bäst och varför?
 
Nu säger jag inte att Goodreads ser särskilt spännande ut, men Boktipsets startsida ser riktigt tråkig ut. Lite Lunarstorm på 90-talet. Blir sidan roligare när man loggat in?
Jag har bara konto på Goodreads så jag kan egentligen inte uttala mig om vilken sida som är bäst. Men jag tycker att Goodreads fungerar bra, man får många boktips och det är enkelt att hålla koll på vad man läst. Det enda jag saknar (hittills) är en sammanfattning månadsvis, jag har bara hittat en per år.
 
Nåväl, det enda jag använder sidan till är boktips och statistik (vad jag läst), det finns säkert mängder med funktioner som jag helt enkelt inte brytt mig om att utforska. Vad har jag i så fall missat? Tipsa mig gärna!
 
 
 

Sjukt

Slagen, gråtande och med sönderskriken hals. Gärningsmannen friades - det kunde inte uteslutas att offret varit med på det.
Följde med för att röka hasch, drogades. Gärningsmannen dömd till fyra års fängelse. - varför kunde det inte uteslutas att offret varit med på det?
 
Hur kan det göras så helt olika bedömning? Mina fördomar har sin egen teori (givetvis har inte mina fördomar läst domsluten).
 
 

Test i kubik

Det är tur att man är lättroad. Ikväll har jag slagit ihjäl lite för många minuter med olika tester á la "vilken filmkaraktär är du". Några av resultaten har ni här:
 
Gillar den sista...
 
 

Den odödliga Henrietta Lacks - Rebecca Skloot

I januari 1951 diagnosticerades Henrietta Lacks med cancer. Nio månader senare avled hon. Men de cellprov som hennes läkare tog lever fortfarande. De har gett upphov till tre Nobelpris, de låg till grund för poliovaccinet, de har varit på månen. Men ingen kände till den fattiga, svarta tobaksodlaren som var alltings upphov.
Den odödliga Henrietta Lacks är en storartad berättelse om vetenskapens fantastiska förmåga att skapa ett bra liv för oss alla. Men också en tragisk historia om krocken mellan medicin, etik och ras. Och inte minst en djupt skakande berättelse om en dotter som förtärdes av frågor om sin mor som hon aldrig fick lära känna.
 
Saxat från Bokus
 
 
Vet du vart dina vävnader tar vägen när de lämnar din kropp? Vad händer med den där borttagna blindtarmen eller födelsemärket? Var finns blodprovet och cellprovet?
 
Själva boken Den odödliga Henrietta Lachs är jag lite kluven till. Jag har lyssnat på boken istället för att läsa den, vilket säkert påverkar mitt intryck. Det är en gedigen genomgång av vetenskapen och Skloots eget sökande efter kvinnan och historien bakom HeLa-cellerna - ändå kan jag inte låta bli att känna att något saknas. Det är inte riktigt en biografi och det är inte riktigt en vetenskaplig avhandling. Dottern verkar mest hysterisk och inte särskilt sympatisk (inte ens med tanke på vad familjen gått igenom). Men jag tror att det till stor del beror på att Skloot "bevarat rösterna" från sina intervjuobjekt och återger allt med en lantlig dialekt. Nej, jag kan faktiskt inte fokusera på vad det sägs när en teaterskolad kvinna läser upp det på bondska.
 
Men boken är väldigt läsvärd på grund av de frågor som uppkommer. Jag har inget emot att mina celler används i forskning som räddar livet på miljoner människor men vetenskapens landvinningar lämnar en besk eftersmak när man läser historien om Henrietta Lachs celler. Celler som bidragit till fantastiska upptäckter och en mångmiljonindustri (ett provrör HeLa-celler säljs för drygt 250 dollar) samtidigt som cell"donatorns" familj inte har råd med läkarvård och mediciner. Skloot berättar om domslut som förvägrar värden äganderätten till sina celler med hänvisning till att det kan hämma forskningen samtidigt som stora företag tagit patent på cellinjer och därmed effektivt styr forskningen som det passar aktieägarna. Skrämmande! Och samtidigt inte ett dugg förvånande.
 
 
 
 

På gång

Det är inte ens en vecka sedan fröna kom i jorden och redan har de börjat gro! Ja, tomaterna har i alla fall kommit en bra bit på vägen.
 
 
 
 

Ett dopp i gräddbaljan

Så klart måste jag göra som "alla andra" och baka en pigs in the mud-tårta. Fast önskemålet var en "inte så chokladig" tårta, därför fick det bli en badtunna istället. Dessutom fuskade jag lite och använde köpebottnar (sssh! Säg det inte till någon) men gott blev det i alla fall!
 
I tårtan: Vanliga köpebottnar, jordgubbsmousse och lime curd.
På tårtan: Glasscreme som färgats blå med karamellfärg, figurer av marsipan och ett staket av KiteKat.
 
 
 
Jordgubbsmousse (räcker till två lager)
5 gelantinblad
500 g frysta jordgubbar
6 dl grädde
3 äggulor
2 dl florsocker
 
Tina (eller koka för att säkert undvika dålig-i-magen-baciller) och mixa jordgubbarna till en slät puré.
Vispa äggula och florsocker pösigt. Vispa grädden lätt.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i fem minuter. Värm lite av jordgubbspurén, smält i gelantinbladen och häll i det i resten av purén.
Blanda först puré och äggblandning, vänd sedan i grädden. Bred ut på tårtbotten och låt stelna i kyl (det tar ett par timmar).
 
Lime curd
2 ägg
1,5 dl socker
Juice från 4 limefrukter (ca 1 dl)
50 g smör
 
Vispa ihop ingredienserna i en värmetålig bunke (eller mindre gryta) och placera i vattenbad. Rör tills det tjocknar (typ som bea-sås) och ta sedan av den från värmen. Rör i smöret. Obs! Det är viktigt att du rör hela tiden, annars blir det äggröra med citronsmak - inte gott!
 
Glasscrème
2 dl vispad grädde
2 dl marsankräm tillagad enligt recept på paketet.
 
Rör ihop. Klart! :)
 
 

Nyckeln - Strandberg / Bergmark Elfgren

Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal. De utvalda får ingen tid att återhämta sig innan deras värld vänds upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut och till slut kan De utvalda bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras.
 
Saxat från Bokus
 
 
Det är alltid lika "nervöst" att läsa den sista delen i en omtyckt serie. För ett dåligt slut är mer än en halvkass bok, den sabbar liksom känslan för hela serien. Så vilken tur att Nyckeln är ett bra avslut på Engelsforsserien!

Det jag gillar mest med Engelsforsböckerna är att så gott som alla karaktärer är komplexa och i det här fallet menar jag att de inte är genomgoda eller genomonda. De är som folk är mest - rädda, ledsna, glada, besvikna, lurade, smickrade och beter sig därefter. Berättelsen väcker tankar kring makt och hur människor kan manipuleras, tillsammans med den urgamla frågan om huruvida vi väljer vårt eget öde (öde, gud, vad vi nu väljer att kalla det) eller inte.

I Nyckeln blandas stort och smått, vardagligt och magiskt. Gemensamt är att ingenting är enkelt och allting relaterar till samtiden. Vi får följa kampen mot mobbing, föräldrar som sviker, fruktansvärd sorg och spirande kärlek.

 
Läs även:
Cirkeln 
Eld
 
 

Först livstid, sedan utvisning

Nu vet jag inte vad "livstids fängelse" betyder i Dubai (i Sverige innebär det att man efter tio år kan ansöka om att få straffet tidsbestämt), men det låter ändå lite makabert när de säger att "efter avtjänat straff kommer han utvisas"...
 
Från Aftonbladet
 

Inte okej

Jag köpte en badbok på Jollyroom till Lillprinsen. Men den här etiketten är väl inte okej? Först en etikett med den svenska texten (inklusive varningstext) och sedan ytterligare en etikett över den. Gick inte heller att pilla bort den övre etiketten utan att sabba den som var under. Med hjälp av en spegel kunde jag i alla fall konstatera att det bara var självklarheter samt en adress som stod där.
 
 
 
 

Livbåten - Charlotte Rogan

1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra. Efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna trängs 39 personer i en livbåt som är byggd att bära hälften. För att den unga Grace ska överleva måste andra sätta livet till.
Med list och mod tar hon upp kampen om att härska i båten. En ödesdiger kamp som blottar människans allra mest basala känslor och instinkter såväl hos Grace som hos hennes medpassagerare.
Livbåten är en psykologisk thriller berättad av en kvinna som är lika oförglömlig och komplex som de händelser hon beskriver. En mardrömsfärd som inte lämnar någon läsare oberörd.
 
Saxat från Bokus
 
 
 
Jag kommer faktiskt inte ihåg hur jag hittade Livbåten. Det var ett tips på någon boksida, men om det var Storytel, Goodreads, någon nätbokhandel eller något annat ställe minns jag inte.
Inte hade jag några större förväntningar heller. Handlingen lät inte så spännande, framsidan var inget vidare speciell och det fanns många kommentarer om irriterande musik i talboken. Så för att vara helt ärlig har jag ingen aning om varför jag ens brydde mig om att trycka på play.
Efter en timme var jag fast. Rogan har skapat ett samhälle i en liten livbåt, ett slags Robinson på riktigt men där den som får lämna scenen riskerar att inte få komma tillbaka i slutet. Det klassiska dilemmat om att offra en för att rädda flera diskuteras ur flera perspektiv och den tar även upp människans oändliga strävan efter makt och makten att överleva.
 
Ryktet säger att Livbåten ska bli film med Anne Hathaway i huvudrollen. Bra casting säger jag!
 
 
 
 
 
 

Allegiant - Veronica Roth

Har du inte läst Divergent och Insurgent ännu? Varning för spoilers...
 
What if your whole world was a lie?
What if a single revelationlike a single choicechanged everything?
What if love and loyalty made you do things you never expected?
 
The faction-based society that Tris Prior once believed in is shatteredfractured by violence and power struggles and scarred by loss and betrayal. So when offered a chance to explore the world past the limits she's known, Tris is ready. Perhaps beyond the fence, she and Tobias will find a simple new life together, free from complicated lies, tangled loyalties, and painful memories.
But Tris's new reality is even more alarming than the one she left behind. Old discoveries are quickly rendered meaningless. Explosive new truths change the hearts of those she loves. And once again, Tris must battle to comprehend the complexities of human natureand of herselfwhile facing impossible choices about courage, allegiance, sacrifice, and love.
Saxat från Bokus
 
 
 
Allegiant är den tredje och sista boken i Divergent-serien. Jag tycker inte att Allegient är lika stark som de två andra böckerna och den hade en riktigt seg transportsträcka i första halvan. Däremot var slutet riktigt bra, även om epilogen (?) var lite utdragen (frågetecknet är för att jag inte har så bra koll på kapitelindelning när jag lyssnar på en bok). Roth kör verkligen all in på "kill your darlings" - bokstavligen - och me like!
 
I de två tidigare böckerna har det varit Tris som stått för berättarrösten, i Allegiant växlar perspektivet mellan Tris och Four. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det... Jag gillade Emma Galvin som uppläsare men är inte lika såld på Aaron Stanford, något som absolut påverkar min åsikt. Men främst är jag tveksam till perspektivbytet då Four gav ett helt annat intryck - han blev mer vanlig. På gott och ont.
 
Neh, jag tänker inte säga mer, förutom: har du inte läst Divergent-serien så gööör det! Seså, marsch iväg!
 
 
Läs även:
Divergent
Insurgent
 
 

Planeringsfasen

Nu ska här planteras! Det blir tre sorters chili och tre sorters tomat i år, dock färre av varje planta... Planen är att bara ha en eller två av varje chili samt två av varje tomat. Däremot ska jag sätta fler bönor (och i större krukor) än förra året. Vi får väl se...
 
 

Babysim

Nu är Lillprinsen anmäld till babysim! Det ska bli intressant att se om han tycker det är kul eller tvärvägrar stora badbaljan.
 
Och ska man bada måste man ha badbyxor så klart, men jösses vilken djungel det var! Med eller utan blöja, miljoner olika märken och dessutom verkar olika badhus godkänna olika modeller. Här verkade de inte bry sig om vad de har på sig så länge byxan håller tätt (för bajs, kiss åker tydligen igenom...). Nåja, nu är de beställda i alla fall och det är även en baddräkt till Lillprinsens mamma. Den jag har börjar bli lite gammal och skör, vore synd att flasha rumpan för stackars nyblivna mammor redan på första lektionen.
 
 
 

App, app, app!

Nu tänker jag vara sådär tråkig igen. Och skylla ifrån mig. För det är ju inte mitt fel att bloggen uppdateras så sällan. Det beror på att datorn har förpassats till källaren. Det är mörkt och kallt i källaren och mycket mysigare i TV-soffan! Nu har ju visserligen blogg.se en egen app men jag är inte överförtjust i den. Sådär ja! Ett inlägg, tre bortförklaringar. Frågor på det? 

En analfabet, en hobbit och jag

Oj oj, nu ligger jag efter med boksammanfattningarna. Ingen bra början på det nya året med andra ord men det tänker jag inte ha dåligt samvete över ikväll. Lillprinsen sover så jag tänkte smyga in i sängkammaren med Analfabeten - man får ju passa på när Pojken är bortrest!
 
På tal om Pojken och Lillprinsen... I söndags hade vi barnvakt så vi passade på att äta på fin restaurang och se en bra film på bio. Det blev The Hobbit: The Desolation of Smaug, som i mitt tycke till och med var bättre än ettan. I väntan på del tre funderar jag på att läsa om Bilbo, det var ändå mer än 15 år sedan jag läste den. Det är ju trots allt rätt imponerande av hollywoodisarna att få till hela tre filmer av en liten bok.
 
 
 
 

Nyårsdessert - behind the scenes

nyårsafton bjöd vi på limeglass i chokladskål med ett fyllt kinderägg. Så här såg det ut när vi gjorde äggen, fyllda med limemarinerade jordgubbar. Limemarinerade jordgubbar blev det även förra året, då till chokladmousse på mörk och vit choklad. Mums även det!
 
 
Först delade jag på Kinderäggen och fyllde en halva med limemarinerade jordgubbar.
Därefter spritsade jag ut smält choklad på kanten på den andra halvan och tryckte fast
de båda delarna igen. Sedan tog jag lite extra choklad och smetade ut längs hela
skarven för att undvika läckage.
 
För att äggen skulle stå lite snyggt på tallriken klickade jag ut smält choklad
på ett bakplåtspapper och ställde dit ägget, lutandes mot en kniv med tjockare handtag.
Jag använde sedan vit choklad för att skriva 2014 och borstade äggen med ätbart skimmer.
Jag testade att dekorera med blått glitter också, men det blev inte snyggt alls.
 
Ett knäckt ägg (från testupplägget kvällen före nyårsafton)
 
Chokladskålen gjorde jag genom att doppa en ballong i smält choklad.
När chokladen stelnat satte jag en tejpbit på ballongen och stack ett hål
på ballongen genom tejpbiten. Då pyste luften ur långsamt och försiktigt.
Den vita dekorationen är vit choklad borstad med ätbart skimmer.
 
Gott!
 

Insurgent - Veronica Roth

Har du inte läst Divergent ännu? Varning för spoilers...
 
Ett enda val kan förändra dig eller förgöra dig. Men varje val har konsekvenser, och när oroligheter väller upp i falangerna omkring henne måste Tris Prior fortsätta att försöka rädda dem hon älskar - och sig själv - samtidigt som hon brottas med svåra frågor om sorg och förlåtelse, identitet och lojalitet, politik och kärlek.
Tris initiationsdag borde ha varit en dag fylld av firande och segeryra tillsammans med hennes valda falang. I stället slutade dagen i outsägliga fasor. Nu rasar krig, och konflikterna mellan falangerna och deras ideologier växer. Och i krigstider måste man välja sida, hemligheter kommer i ljuset, och de val som måste göras blir ännu större och mer oåterkalleliga. Tris har förändrats, dels genom sin beslut, men också av på grund av nya upptäckter och skiftande relationer. Nu måste hon omfamna sin divergens fullt ut, oavsett vilka risker det innebär.
Saxat från Bokus
 
 
Insurgent är den andra delen i Divergent-trilogin och den är i mitt tycke helt i klass med sin föregångare. Det är full fart genom hela boken. Krig bryter ut mellan falangerna och deras respektive styrkor och svagheter blir tydliga.
Nu får vi även möta de falanglösa, en kraft som ingen riktigt räknat med. Dessa människor sköter arbetsuppgifter som inga andra vill ta i, som sophämtare och vaktmästare (känns det igen från vårt samhälle?). Många av de falanglösa kommer just från de vältränade Dauntless som kastar ut de som inte klarar inträdesproven och de som blivit för fysiskt svaga (dvs för gamla). Naturligtvis är de falanglösa - eller kastlösa om man så vill - rejält sugna på hämnd...

Jag tänker inte säga mer om Insurgent för jag tycker att det är så svårt att prata om en bok mitt i en serie. Det jag däremot vill lyfta fram är att Insurgent inte bara är någon transportsträcka mot slutet, den står sig väl som en egen bok vilket helt klart ger pluspoäng. Så har du inte läst Divergent ännu, se då till att göra det!
 
Läs även om Divergent.
 
 
 
 

Veckans bokbloggsjerka - Nyårslöfte 2014

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Vad kommer att bli ert bokliga löfte 2014?
 
Jag har redan listat ett antal utmaningar här som jag kommer att ge mig i kast med under 2014, men som "löfte" kommer även några punkter här:
 
1. Njuta av det jag läser
Jag har så väldigt svårt att lägga ner en bok jag inte gillar. I år får jag det, utan dåligt samvete.
 
2. Läsa mer på engelska
Och även testa en tysk bok vid tillfälle. Det var ju ändå snart 14 år sedan jag läste något på tyska...
 
3. Bli snabbare med boksammanfattningarna
Jag tycker om att ha något nedskrivet om varje bok jag läst men det blir svårare att skilja böcker i en serie åt ju fler böcker man hinner läsa. Såklart. Så snabbare sammanfattningar, dvs innan jag kommit längre än en tredjedel i nästa bok.
 
4. Avsätta 20 minuter varje dag åt mina egna terapiprojekt
Ja, det är ju inte direkt läsning. Men det är ord och en historia så jag bestämmer att det kvalar in här. Vad är ett terapiprojekt? Det kan vara allt från en längre roman till en fotobok eller research. Det jag känner för och behöver just här och nu. Terapiskrivning, helt enkelt.
 
 
 

Divergent - Four

Vad är detta? En fjärde del i Divergent-serien? Den ska tydligen innehålla ett par korthistorier berättade ur Fours synvinkel. Är inte helt såld på det, känns som ett sätt att mjölka det sista ur serien. Visst kan jag ha fel men jag tror ändå inte att jag kommer att läsa den.
På tal om Divergent såkommer den som film nu i mars. Huvudrollerna kommer att spelas av Shailene Woodley och Theo James, två skådespelare jag vet noll om. Men Jeanine kommer att spelas av Kate Winslet, jag tror att det kommer att bli klockrent! Synd bara att filmaffischen är den trista klyschan "den kvinnliga huvudpersonen visar röv och bröst".
 
 
 

Kaosutmaning 2.0

Okej, jag hade redan satt mina mål för 2014 men när jag såg kaosutmaningen hos Pocketlover kunde jag inte låta bli... Klart jag hänger på!
 
20 av 40 böcker enligt en förbestämd lista (se nedan) ska läsas under 2014. Böckerna man läser får endast förekomma en gång på listan.
 1. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson.
 2. Läs en bok med en månad i titeln.
 3. Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare. - Stoner (John Williams) / 2014-05-24
 4. Läs en bok med frukt i titeln.
 5. Läs en bok vars omslag är mestadels grön.
 6. Läs en bok med ett tvillingpar på omslaget. - Ondvinter (Anders Björkelid) / 2014-03-06
 7. Läs en fristående bok. - Ghostman (Roger Hobbs) / 2014-01-28
 8. Läs en bok skriven av ett författarpar.
 9. Läs en bok med en fyr på omslaget.
 10. Läs en bok som har över 500 sidor. - Royal Assassin (Robin Hobb) / 2014-07-29
 11. Läs en bok som kommer på film under 2014 eller 2015.
 12. Läs en bok av en debutförfattare.
 13. Läs en bok först publicerad före år 1900.
 14. Läs en bok skriven/publicerad under pseudonym.
 15. Läs en bok vars omslag är mestadels gul.
 16. Läs en bok av en asiatisk författare.
 17. Läs en bok som handlar om att resa.
 18. Läs en bok skriven av en Nobelpristagare.
 19. Läs en bok vars originaltitel är på svenska - En man som heter Ove (Fredrik Backman) / 2014-06-14
 20. Läs en bok med en av de fyra elementen på omslaget.
 21. Läs sista boken i en trilogi/serie.
 22. Läs en bok med ett eller flera personnamn i titeln - Den odödliga Henrietta Lacks (Rebecca Skloot) / 2014-01-16
 23. Läs en bok med marint tema på omslaget - Livbåten (Charlotte Rogan) / 2014-01-07
 24. Läs en bok om krig.
 25. Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag.
 26. Läs en bok med fler än två huvudpersoner.
 27. Läs en novellsamling.
 28. Läs en svensk bok med titel på annat språk.
 29. Läs en bok du blivit tipsad om på en bokblogg.
 30. Läs en lånad bok.
 31. Läs en bok med ett djur i titeln.
 32. Läs en bok vars författare har bokstaven S i både för- och efternamn.
 33. Läs en bok som inte utspelar sig i stadsmiljö.
 34. Läs en bok först publicerad år 2000.
 35. Läs en bok med en bok på omslaget.
 36. Läs första boken i en trilogi/serie.- Stäppens krigare (Erövraren, #1) (Conn Iggulden) / 2014-03-22
 37. Läs ett seriealbum.
 38. Läs en bok på annat språk än svenska.
 39. Läs en August-vinnare. - Egenmäktigt förfarande: En roman om kärlek (Lena Andersson) / 2014-02-04
 40. Läs en bok med mat på omslaget.

Nyår

 
God fortsättning på er allihop!
 
Nyår firades in hos K&M i goda vänners sällskap - och med god mat förstås. Vi hade delat upp matlagningen och Pojken och jag fixade desserten. Tyvärr var det den enda delen av middagen som fastnade på bild... Till förrätt blev det räkbakelse doppad i krossade ostbågar, huvudrätten var inbakad oxfilé med murklor och efterrätten limeglass med en överraskning.
 
Limeglass i chokladskål med ett kinderägg fyllt med limemarinerade jordgubbar
 
Vacker dukning
 
 
 

Läslista 2014

 
Här sammanfattar jag läsåret 2014
Boksammanfattningarna finns under kategorin "Böcker och läsbart" till höger.
 
Januari
Livbåten - Charlotte Rogan (ljudbok)
Den odödliga Henrietta Lacks - Rebecca Skloot (ljudbok)
Analfabeten som kunde räkna - Jonas Jonasson
Ghostman - Roger Hobbs (ljudbok)
 
Februari
Egenmäktigt förfarande: En roman om kärlek - Lena Andersson (ljudbok)
 
Mars
Den stora bankhärvan: finansparet Hagströmers och Qvibergs uppgång och fall - Carolina Neurath (ljudbok)
Ondvinter (Berättelsen om Blodet, #1) - Anders Björkelid (ljudbok)
Eldbärare (Berättelsen om Blodet, #2) - Anders Björkelid (ljudbok)
Förbundsbryterskan (Berättelsen om Blodet, #3) - Anders Björkelid (ljudbok)
Stäppens krigare (Erövraren, #1) - Conn Iggulden (ljudbok)
Bågens mästare (Erövraren, #2) - Conn Iggulden (ljudbok)
 
April
Bergens väktare (Erövraren, #3) - Conn Iggulden (ljudbok)
Silvrets rike (Erövraren, #4) - Conn Iggulden (ljudbok)
 
Maj
Dynastins arvinge (Erövraren, #5) - Conn Iggulden (ljudbok)
Stoner - John Williams (ljudbok)
Glaskroppar (Melankolitrilogin, #1) - Erik Axl Sund (ljudbok)
 
Juni
Odd Thomas (Odd Thomas, #1) - Dean Koontz
Dirigenten från S:t Petersburg (Moskva Noir, #1) - Camilla Grebe, Paul Leander Engström (ljudbok)
En man som heter Ove - Fredrik Backman (ljudbok)
Låna är silver, råna är guld - Catharina Ingelman-Sundberg (ljudbok)
 
Juli
Assassin's Apprentice (The Farseer, #1) - Robin Hobb (ljudbok)
 
 

RSS 2.0