Sicilien - Etna

Givetvis var det ett måste att besöka Etna när vi var på Sicilien!
 
 
Etna är Europas högsta aktiva vulkan, och den reser sig cirka 3 330 meter över havet. Vulkanen har varit aktiv i ca 500 000 år, och det mest kända stora utbrottet skedde 1669 då Catania förstördes. Tydligen filmades utbrotten mellan 2001-2003 av Lucasfilm. Ni kanske känner igen dem som en del av landskapen på planeten Mustafar i Star Wars Episod III...?
 
Första stoppet var på ca 2000 meter. Här kändes det mest som en österrikisk skidby, full med turister och souveniraffärer. Klart vi måste högre upp än så!
 
 
 
 Efter ett utbrott tar det ca 50 år innan härdiga växter börjar växa, och ytterligare 50 år innan växtligheten börjar blomstra. Etnas sluttningar är annars väldigt bördiga, med enorma plantager av bland annat oliver.
Med hjälp av linbanan (som på vintern fraktar skidåkare) tog vi oss ytterligare 500 meter upp längs vulkanen. Den sparsamma, gula växtligheten gjorde att det verkligen kändes som att vara på en annan planet.
 
 
 
Den sista biten upp till 3000 meter åkte vi med jeepar, eller "månbilar". Även här var det små, slingriga vägar så klart. Etnas topp är egentligen fyra huvudkratnar, och ur dessa stiger svavelhaltig gas.
 
 
 
 
Etna hade ett mindre utbrott från en sidokrater i april i år, samma krater som vi promenerade runt. Det tar ca 15 år innan marken har kylts ner helt, så här och var fanns små riktigt varma gropar.
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Elsa

Häftigt,en lärorik guide är du roligt att läsa vad du skriver o titta på de vackra bilderna :)

2012-08-21 @ 22:06:59

------------------------------

Gör mig glad och lämna gärna en kommentar!

Din kommentar kommer att synas efter att jag godkänt den. Observera att reklam och spam inte kommer att publiceras.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0