En bra dag

Oj vad tiden går fort! Mamma har varit på besök och myst med Lillprinsen så att Pojken och jag hunnit med lite huspyssel. Men ändå hinner man inte med allt som står på att-göra-listan! Nåväl, grönsakerna är omplanterade (de flesta i alla fall) och en vägg i uterummet är färdigmålad och klar så att plåtslagaren kan göra sitt jobb. Som bonus hann jag också med att baka lite kakor och göra ett litet blomsterarrangemang.
 
Men bäst var nog ändå att Lillprinsen fick massor med kvalitetstid med sin mormor. De är så söta ihop! Läsa, prata och massor av går runt, runt, runt... Lillprinsen stod stadigt själv i flera sekunder och hann till och med vinka till mormor innan han tappade balansen. Och när mormor sedan skulle åka hem vinkade Lillprinsen med båda händerna, sötnosen!
 
 

Ja, vad säger man...

Det är helt otroligt att så många svenskar väljer att rösta på ett parti som i bästa fall kan beskrivas som arrogant och inte särskilt kompetent. "Främlingsfientlighet" är bara ett annat ord för rasistiskt och med tanke på ledande Sverigedemokraters uttalanden samt deras oförmåga att ta avstånd från Front National hör de definitivt till den kategorin. Bedrövligt att tio procent av Sveriges befolkning vill (eller i alla fall inte motsätter sig att) låta dem representera Sverige i EU.
 
Än mer bedrövligt är högerextremisternas framfart i många andra länder. Att ett nazistparti går framåt i Tyskland är fruktansvärt och ger mig obehagliga rysningar. Har vi inte lärt oss någonting? Har vi redan glömt? För mer vidrig läsning, se en sammanställning av 16 vidriga åsikter Europa röstat fram i den här artikeln.
 
På lokal nivå kan jag bara sorgset konstatera att hela 86 personer (13,2%) i mitt valdistrikt röstade på SD, som därmed blev fjärde största parti. Jag mår rent av illa när jag tänker på det. Läser folk inte på? Bryr de sig inte? Tycker de kanske så synd om sig själva att de måste ta ut sin ilska på någon annan - invandrarna?

Nä fy fan.
 
 
 
 

Dagens tips

Ni glömmer väl inte att rösta på söndag?
Är du osäker på vad de olika partierna vill kan du se slutdebatten med förstanamnen här!
 
 

Gött

Inte illa! Inte illa alls.




Nu blommar första pelargonen



Sen kväll med bladvändare

Och jag som tänkte lägga mig tidigt! Men så var jag bara tvungen att lyssna färdigt på Stoner av John Williams. Den är så bra! En riktig klassiker, lågmäld och tänkvärd. 

Erövrarserien - Conn Iggulden

Temujin är bara 11 år gammal när han skickas till sin moders stam för att hitta en hustru men under hans vistelse där dödas hans far, khan över Vargarna. Klanen fryser ut familjen och de lämnas utan mat eller tak över huvudet för att svälta ihjäl på den hårda Mongoliska stäppen. Temujin får en hård start i vuxenvärlden och tvingas lära sig att övervinna naturens faror och människans ondska.
Temujin bygger upp en ny klan av människor som inte tillhör någon stam och han drömmer om att förena de krigande folken, men för att göra det måste fienden slås ner. När han går i krig mot tartarerna för att hämnas sin faders död tar han kommandot över Vargarna och de andra stammarna. Steg för steg närmar han sig drömmen om en khan över alla folken på den enorma oceanen av gräs - en khan under namnet Djingis.
"Stäppens krigare" är den första delen av fem i Conn Igguldens nya stora serie om de mongoliska furstarna Djingis och Kublai khan. En familj som på 1200-talet tvärs över Asien skapade det största imperiet världen någonsin skådat - från Stilla havet i öster till Donau i väster.
 
Saxat från Bokus
 
 
Eftersom det var ett tag sedan jag läste (i alla fall de första) böckerna i serien tänkte jag inte kommentera dem en och en. Det hade knappast blivit rättvist då jag inte kommer ihåg vad som hör till respektive bok.
 
Serien Erövraren består av fem böcker och berättar om mongolernas rike från tiden innan Temujin blivit Djingis kahn fram tills Djingis sonson Kublai kahn tar över styret. Jag måste erkänna att jag inte riktigt haft koll på mongolernas rike. Det var stort, de krigade mycket och både Kublai och Djingis var bekanta namn. Men att de var in i Europa och härjade hade jag helt missat!
 
Serien är välskriven även om jag tröttnade på krigsbeskrivningarna och stundtals bara lyssnade med ett halvt öra på bok tre och fyra. Sista boken gav dock serien ett värdigt slut och jag kan varmt rekommendera den!
 
Självklart har författaren inte helt hållit sig till historien - det är trots allt en skönlitterär bok - men jag uppskattar att han i slutet av sista boken nämner de större förändringar han gjort samt sammanfattar mongolernas framfart. Att gå från utkastad ur stammen till att grunda ett av historiens största riken är en fantastisk bedrift och jag kommer absolut att läsa mer om perioden framöver.
 
 
Så lämnar jag er med lite kultur så här på kvällskvisten!
 
 

Öh ja

Det har varit lite tyst här på bloggen, men vi har haft fullt upp. I torsdags var vi i Helsingborg och fotograferade Lillprinsen. Han var hur duktig som helst (ja, fotografen med så klart) och de bilder jag hann se blev jättefina. Vi ska få bilderna nästa vecka - spännande!



Ett fritt Europa

Idag damp Sverigedemokraternas valsedlar ner i brevlådan. Ja, jag erkänner. Jag är fruktansvärt intolerant mot och har mängder med fördomar om just Sverigedemokraterna och dess anhängare (detsamma gäller Svenskarnas parti och andra likasinnade tomtar). Vad jag egentligen vill skrika är "väx upp, är du så jävla bra själv din sopprot" men det öppnar inte för en särskilt konstruktiv diskussion (och har inte alls med kärnfrågan att göra). 
Så istället valde jag att skicka tillbaka valsedlarna tillsammans med ett par meningar som, måhända väldigt ytligt, ändå speglar mina grundläggande värderingar. Och jo, det kunde skrivits både snyggare och tydligare men jag hoppas poängen går fram.

"Jag tror på ett fritt och öppet samhälle som inte begränsas av en människas hudfärg och födelseort. 
Jag tror på ett varmt och empatiskt Europa, fritt från fördomar och navelskådning.
Jag tror att Sverige förtjänar bättre än att representeras av järnrör, näthat och 'töntblockeringar'. "






Tips - Stora Bokbytardagen

Den 16 maj är det Stora Bokbytardagen! Ta med dig en bok ut på fredag, förhoppningsvis kommer du hem både med en ny bok och massvis med läsinspiration! Läs mer och hitta en bokbytarplats här.
 
 

En söt bukett

Som ni kanske märkte så var det final på eurovisionsspektaklet igår, vilket som vanligt uppmärksammades av Expertpanelen. Expertpanelen uppmärksammade samma kväll även god mat och trevligt sällskap samt en och annan bitsk ironidrypande kommentar, vilket sammanfattar en mycket trevlig kväll.
 
Finalen avnjöts inte i galastass den här gången, men oxfilén och svamprisotton smakade lika gott för det. Bordet pryddes av en söt liten rosbukett, ett tema som gick igen även i efterrätten.
 
Söt liten blombukett
 
 
Till efterrätt blev det två sorters cupcakes, en dessert som kanske inte går till historien som den mest avancerade efterrätten men visst blev den fin när den serverades i kruka! Cupcakes på pinne, lite blomblad, en skvätt brudslöja et voilà! Snyggmuffins!
 
Ännu sötare dessert!
 
 Vaniljmuffins med jordgubbsfrosting
Chokladmuffins med moccafrosting
 
------------
Frosting: Vispa ca 100 g smör i ca fem minuter. Tillsätt ungefär 4 dl florsocker eller tills du är nöjd och vispa ordentligt igen. Tillsätt sedan ca 1 msk het vätska (jordgubbspuré, vatten eller kaffe till exempel) och vispa tills frostingen är smidig. Smaka av. Blir frostingen för tjock, tillsätt mer vätska. Blir den för lös, testa först att ställa in den i kylen en stund och sedan vid behov tillsätt mer florsocker.
Till jordgubbsfrostingen hade jag i 2-3 msk jordgubbspuré. Till moccafrostingen använde jag 2 msk kakao och 1-2 msk hett kaffe.
 

Veckans bokbloggsjerka - Ljudböcker

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Hur ställer du dig till ljudböcker
och
vilken är den bästa ljudboken som du har ”läst”?
 
Jag lyssnar på ljudböcker nästan varje dag när jag går en runda med barnvagnen. Utan ljudboken skulle både läsningen stå still och jag vara dödligt uttråkad under promenaden. Trots detta har det tagit lååång tid innan jag accepterade ljudböcker överhuvudtaget. En anledning till att det trots allt fungerar är funktionen 1,5 eller 2 gånger hastigheten - det går verkligen inte att lyssna i normal hastighet! Människan låter ju fullkomligt efterbliven och jag tappar i bästa fall intresset och börjar tänka på annat, i värsta fall blir jag rätt och slätt förbannad.
 
 
Den bästa boken jag lyssnat på är Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg‎, uppläst av Helge Skog. Varför? Det var den första talboken jag lyckades ta mig igenom. Och så gillar jag Helge Skog, han är en riktig mysfarbror.
 
Som bonus kan jag även bjuda på den sämsta talboken: Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman, uppläst av Katarina Ewerlöf. Är det boken? Är det uppläsaren? Kanske kombinationen? I vilket fall så var det den mest pretantiösa skräpbok jag läst. Herregud, det var till och med konstpauser i en beskrivning av en klänning! Nä, efter att ha försökt i flera månader så gav jag upp, den vill jag aldrig mer lyssna på.
 
 
 
 
 
 

20 snabba

Bokfrågor är alltid kul, den här hittade jag hos Pocketlover.
 
 
20 snabba
Snabbläsare eller långsamläsare?
Tegelstenar eller tunnisar?
Bibliotek eller bokhandel? (Det blir snyggast i bokhyllan då)
Ljudbok eller e-bok?
Inbunden eller pocket?
Vampyrer eller spöken?
En i taget eller slalomläsning?
Nytt eller gammalt?
Bokmärke eller hundöra?
Snacks eller godis?
Biografier eller memoarer?
Skräck eller chicklit?
Soffan eller sängen?
Inne eller ute?
Boken eller filmen?
Twitter eller Facebook?
Goodreads eller Boktipset?
Kokbok eller Bakbok?
Te eller kaffe?
Nobelpriset eller Augustpriset?
 
 

Odd Thomas

Ikväll såg vi filmatiseringen av Dean R Koontz Odd Thomas. Tja... Den var inte direkt bra, men funkar som söndagsfilm. Tyvärr kändes det som att filmen inte riktigt var färdig, den skulle behöva en omgång redigering till och någon som lägger på musik till... tja, hela mitten. Och skådespelarinsatserna är inte på topp direkt (Yelchin gjorde ett betydligt bättre jobb i rollen som som Chekov och Dafoe är helt klart bättre i Boondock Saints). Filmen kändes mer som en visuell bok än en film, trist nog.
 
Som grädde på moset fick jag känslan av att jag redan läst hela boken tidigare trots allt. Typiskt. Jag har ju bara kommit drygt en femtedel in i boken den här gången.
 
 
 
 

Boksammanfattning mars

Summering av mars läsning!
Den här gången blev det väldigt svårt att avgöra månadens bästa/sämsta, mycket på grund av att fem böcker ingår i en serie samt att det var ett bra tag sedan jag läste dem. "Sämsta" får i det här fallet helt enkelt betyda "jag hade större förväntningar på den här boken".
Vad gäller Erövraren och Berättelsen om blodet så kommer jag att skriva boksammanfattningar om alla böckerna i respektive serie i samma inlägg . Jag kommer helt enkelt inte ihåg vad som hörde till vilken bok och då det gäller en serie känns det inte riktigt relevant att skilja på det heller.
 
 
 
Stäppens krigare (Erövraren, #1) - Conn Iggulden
Bågens mästare (Erövraren, #2) - Conn Iggulden
Ondvinter (Berättelsen om Blodet, #1) - Anders Björkelid
Eldbärare (Berättelsen om Blodet, #2) - Anders Björkelid
Förbundsbryterskan (Berättelsen om Blodet, #3) - Anders Björkelid
Den stora bankhärvan: finansparet Hagströmers och Qvibergs uppgång och fall - Carolina Neurath
 
Antal lästa...
Böcker totalt: 6
Ljudböcker: 6
E-böcker: 0
Låneböcker: 0
Nyköp (köpt senaste två månaderna): 0
Recex: 0
Hyllvärmare (stått i hyllan längre än två år): 0
 
Lite mer info...
Manlig/kvinnlig författare: 5/1
Författarnationalitet: Svensk (2), brittisk (1)
Månadens bästa: Stäppens krigare - Conn Iggulden
Månadens sämsta: Förbundsbryterskan - Anders Björkelid
 

Dagens humor

Efter att ha sagt till Flin att det är bra om hon avhärdar (=vänjer långsamt vid utomhusvistelse) tomaterna innan de står ute hela natten så glömmer jag alla mina tomatplantor ute under natten... Nåja, antingen överlevde de eller så lider de av likstelhet. Fina är de i alla fall.
 
 

Mat, mys och motion

Idag har varit en riktigt skön dag! Det blev en tur till bästa Flin idag - som vanligt träffas vi för sällan. Hon bjöd på både lunch, fika och en fantastisk fin promenad. Nog blev jag lite sugen på att flytta närmare åkrar och rapsfält för det finns få saker som slår den svenska naturen en solig försommardag.
 
Bild som inte har ett dugg med den här dagen att göra
 
 

RSS 2.0