Vad jag gör?

Feber, huvudvärk, hosta och TV-koma. God natt.

Den lever!

Första blomman på citronträdet har tittat fram nu.

 

 


Tomaterna har flyttat

Nu är tomaterna utflyttade till odlingslådan och pumporna har börjat avhärdas. Peppar peppar går det bra, maken till kinkiga grönsaker har jag aldrig varit med om!

Fågelfest på taket

Den här sötnosen dök upp på taket nästan precis ovanför mig.


 

 

Den tittade sig omkring och flög sedan iväg. Då dök denna upp istället!

 

 

 

Någon som vet vad det är för några fjäderbollar som bor på vårt tak?

 

 


Tistelblomman - Amanda Hellberg

"Ända sedan hon var liten har Maja Grå varit annorlunda. Det är en hemlighet hon inte kan dela med Jack, mannen som hon älskar. Tillsammans har de flyttat till det skotska höglandet. Till Tistelblomman, ett ensligt beläget hus med en sällsam dragningskraft. De trivs i det gamla kråkslottet och njuter av sin förälskelse i den storslagna omgivningen.
Men i trakten viskas det om hemsökelser så fasansfulla att ingen i lokalbefolkningen vågar sätta sin fot på ägorna. Och snart förnimmer Maja en osalig närvaro i husets dunkla vrår. Samtidigt oroar hon sig för hur Jack skulle reagera om han visste att hon är klärvoajant och hur detta kan påverka deras framtid."

Saxat från Bokus


Tistelblomman är tredje boken i serien om Maja Grå. I den här boken har hon pluggat färdigt, och tillsammans med Jack flyttar hon till ett vackert, men något slitet, hus på skotska höglandet. Givetvis är allt inte som det först verkar och Majas övernaturliga förmågor kommer till användning även i den här boken. Tistelblomman är namnet på ett hus som bär på en hemlighet – en hemlighet som även byborna är ovilliga att yppa något om.

Maja har också fått ett nytt jobb, tack vare sin vän inom poliskåren. I Tistelblomman nämns detta knappt alls, och jag gissar därför att det kommer att bli fokus i nästa bok om Maja Grå. Själv bävar jag lite för att det blir en svensk Medium-variant (TV-serien, inte graden av rosa kött).

Tistelblomman är en suggestiv spökroman som med sig långsamma tempo och svävande uttryck får rysningarna att dra fram på armarna som kvällsdimmorna drar fram över Oxfords gator. Jag älskar verkligen Hellbergs tillbakadragna spökmystik. Men ibland blir det för mycket. För mycket klyschor, för mycket hysch-hysch, för mycket lokalbor med sammanpressade läppar.
Och allting är så svårt! Jack är en svår konstnär, de har svårt att få relationen att fungera fint, det är svårt för Jack att inse att Maja vill vara oberoende, det är svårt att få någon att prata, Maja är svår punkt.

Precis som med Döden på en blek häst slås jag av likheterna mellan författaren och bokens huvudperson, på det rent yrkesmässiga planet. Jag vet att det är enklast och bäst att skriva om saker man känner väl till, men ibland känns det lite för tydligt, lite ”show off”. Men jag tror samtidigt också att jag lägger märke till det just för att jag följer Hellbergs blogg. Kanske är det helt enkelt så att jag egentligen inte vill veta något om författaren bakom boken.


Just det!

Först sätta upp rullgardiner, sedan äta tårta. Doktorn är på besök hos mamma!


Ehum...

Ja, jag skäms. Nu var det väldigt länge sedan jag underhöll bloggen med inlägg och er med intressanta sådana. Men jag är så väldigt trött. Onödigt trött. Sova en vecka? Ja tack.

Fullbokad söndag

Idag har vi hunnit med en hel del. Trädgårdsmässa, träffa familjen och plantera dagens inköp.

Trädgårdsmässan var betydligt mindre än förra året, vilket var en besvikelse. Vi fick i alla fall tag på en del av det som vi (jag) var ute efter. Örtagården är färdig, efter att bland annat curryört, rosmarin och äppelmynta fick följa med hem från mässan. Det fattas fortfarande några buskar, nu har vi hösthallon, amerikanska blåbär och tagglösa björnbär. Och med dagens inköp av 18 jordgubbsplantor börjar även den yttre rabatten bli färdig (ja, kantstenen saknas förstås).

Vi köpte även en rosenbåge att ha vid ingången till området med odlingslådorna. Vad ska vi ha där, tycker ni? Klängrosor, nypon, vindruvor eller minikiwi?


Alla monster måste dö - Magnus Bärtås & Fredrik Ekman

Alla monster måste dö är ett resereportage, en essä och en bigrafi över ett kidnappat par, välkända inom den sydkoreanska filmindustrin.




Nordkorea är som hämtat ur Orwells fantasier. Högtalare dundrar ut propaganda och revolutionär musik över den demilitäriserade zonen (vilket slutligen ledde till ljud upphör efter att Sydkorea svarat med ”en ljudvägg av koreapop”) och hushållen är utrustade med radiomottage som inte kan slås av.


Vad är verkligt och vad är teater? Bärtås och Ekman har en skeptisk inställning som gränsar till paranoia – kanske med rätta. Pyonyang har ett tunnelbanesystem, men frågan är hur välanvänt det egentligen är. Enligt författarna kan man efter ett par timmars betraktande se att det är samma personer som rör sig upp och ner till samma tunnelbanestation.

Och det är just filmen och teatern som är central i Bärtås och Ekmans reseskildring. Men i mitt tycke är den delen som behandlar kidnappningen av skådespelerskan Choi Eun-hee (Madame Choi) och hennes exmake, regissören Shin Sang-o, och deras år i Nordkorea lite tunn med tanke på att det var denna händelse som inspirerade Bärtås och Ekman att skriva boken. Jag vill ha mer – mer analyser, mer fakta, mer teorier. Därmed inte sagt att det inte är bra.


Hela boken håller en lågmäld ton som ger ironin fritt spelrum. Gruppresan är en slags absurd Sällskapsresan, där Lasse Åberg och Jon Skolmen har bytts ut mot värmlänska böner, brats från Bromma, en rysk kemist och en överentusiastisk yngre man - alla ackompanjerade av två nitiska övervakare (förlåt, guider), minutiöst koreograferde levande kulisser och en personkult som får en att tappa andan.


Personkulten är otroligt stark i Nordkorea, som kan sägas vara världens enda nekrokrati (den avlidna Kim Il Sung innehar titeln Evig President), men resten av familjen är inte mer blygsam. Kim Jong Il ses nästan som en gud. Vid hans födsel sägs både en ny stjärna ha uppstått samtidigt som en dubbelregnbåge visade sig. Att samma mytbildning kommer att följa Kim Jong Ils son är väl knappast någon högoddsare. Mytbildningen är så stark att nordkoreanerna kan komma med påståenden som uppenbarligen inte stämmer. Ett exempel är när guiden står framför de revolutionära bergen och bestämt förklarar ett de alltid är snötäckta. Hela sällskapet kan se att det inte finns någon snö på bergen, ett påstående som bemöts med upprepandet av det oemotsägerliga faktumet att bergstopparna alltid är snötäckta. Eller som Bärtås och Ekman beskriver det, ”våra simpla intryck ska inte smutsa bilden av en nationalklenod med fastställt utseende som för alltid skrivits in i historien”.


Boken påminner mig om Pol Pots leende, som skildrar en helt annan resa. Där får blåögda svenskar möta det välregisserade Kambodja. Även denna bok rekommenderas starkt till alla som gillar reseskildringar i land som gränsar till det absurda.



Besvikelse!

Hur gick det där till? Just när det började bli spännande tog det slut. Jag pratar om ishockeyn, så klart.


Jag vann en bok!

Tack snälla Annika för boken som dök upp i brevlådan!





100 klassiker

Listor är alltid kul! Denna hittade jag hos Lyran.

Fetstila tiel + författare om du läst boken (om du inte läst just den boken men annat av författaren - fetstila författaren).
Kursivera de titlar du vill läsa.
Stryk över de du inte vill läsa, eller markera dem med rött.

* efter boken betyder att du aldrig hört talas om boken/författaren
+ efter boken betyder att du äger den
x efter boken betyder att du påbörjat men inte läst ut den

(Jag kursiverar inte de jag vill läsa eftersom jag sannolikt vill läsa alla)

1. Chinua Achebe: Allt går sönder *
2. Carl Jonas Love Almqvist: Drottningens juvelsmycke
3. Isabel Allende: Andarnas hus
4. Martin Andersen Nexö: Ditte människobarn *
5. Stina Aronson: Hitom himlen *
6. Jane Austen: Stolthet och fördom
7. Honoré de Balzac: Pappa Goriot
8. Charles Baudelaire: Ondskans blommor +
9. Samuel Beckett: I väntan på Godot +
10. Harriet Beecher Stowe: Onkel Toms stuga
11. Victoria Benedictsson: Fru Marianne
12. Frans G. Bengtsson: Röde Orm +
13. Hjalmar Bergman: Markurells i Wadköping
14. Giovanni Boccaccio: Decamerone
15. Karin Boye: Kallocain +
16. Bertholt Brecht: Mor Courage och hennes barn
17. Fredrika Bremer: Hertha
18. Anne Brontë: Agnes Grey
19. Charlotte Brontë: Jane Eyre
20. Emily Brontë: Svindlande höjder +
21. Mikhail Bulgakov: Mästaren och Margarita
22. Italo Calvino: Om en vinternatt en resande
23. Albert Camus: Främlingen +
24. Cao Xueqin: Drömmar om röda gemak *
25. Cervantes: Don Quijote +
26. Joseph Conrad: Mörkrets hjärta
27. Dante Alighieri: Den gudomliga komedin
28. Daniel Defoe: Robinson Crusoe
29. Charles Dickens: Oliver Twist
30. Fjodor Dostojevskij: Brott och straff +
31. Alexandre Dumas d ä: De tre musketörerna +
32. Marguerite Duras: Älskaren
33. T S Eliot: Det öde landet
34. Euripides: Medea
35. William Faulkner: Absalom, Absalom
36. F Scott Fitzgerald: Den store Gatsby +
37. Gustave Flaubert: Madame Bovary +
38. Flygare-Carlén, Emilie: Rosen på Tistelön
39. Per Anders Fogelström: Stockholms-serien
40. Gabriel García Márquez: Hundra år av ensamhet +
41. André Gide: Den omoraliske
42. Johann Wolfgang von Goethe: Den unge Werthers lidanden +
43. Maksim Gorkij: Min barndom
44. Graham Greene: Brighton Rock
45. Knut Hamsun: Markens gröda
46. Jaroslav Hasek: Den tappre soldaten Svejk
47. Joseph Heller: Moment 22
48. Ernest Hemingway: Den gamle och havet +
49. Hermann Hesse: Stäppvargen
50. Homeros: Odysséen
51. Henrik Ibsen: Et dukkehjem
52. Eyvind Johnson: Strändernas svall
53. James Joyce: Ulysses +
54. Franz Kafka: Processen +
55. Yasar Kemal: Låt tistlarna brinna!
56. Kleve, Stella (Malling, Mathilda): Bertha Funke *
57. Pär Lagerkvist: Barabbas
58. Selma Lagerlöf: Kejsarn av Portugallien
59. Lidman, Sara: Lifsens rot
60. Väinö Linna: Okänd soldat *
61. Ivar Lo-Johansson: Kungsgatan
62. Thomas Mann: Huset Buddenbrook
63. Harry Martinson: Nässlorna blomma
64. Moa Martinson: Kvinnor och äppelträd
65. Vilhelm Moberg: Utvandrar-serien
66. Molière: Tartuffe
67. Elsa Morante: Historien *
68. Morrison, Toni: Älskade *
69. Vladimir Nabokov: Lolita
70. George Orwell: 1984 +
71. Boris Pasternak: Doktor Zjivago
72. Francesco Petrarca: Kärleksdikter
73. Marcel Proust: På spaning efter den tid som flytt (Combray) +
74. Erich Maria Remarque: På Västfronten intet nytt
75. J. D. Salinger: Räddaren i nöden
76. Cora Sandel: Alberte-serien
77. Sapfo: Dikter och fragment
78. William Shakespeare: Macbeth +
79. Mary Shelley: Frankenstein
80. Sofokles: Konung Oidipus
81. Solzjenitsyn: En dag i Ivan Denisovitjs liv +
82. John Steinbeck: Vredens druvor +
83. Stendhal: Rött och svart
84. Bram Stoker: Dracula
85. Robert Louis Stevenson: Dr Jekyll och Mr Hyde
86. August Strindberg: Röda rummet +
87. Snorre Sturlasson (?): Egil Skallagrimssons saga
88. Jonathan Swift: Gullivers resor
89. Hjalmar Söderberg: Den allvarsamma leken
90. Anton Tjechov: Damen med hunden +
91. Lev Tolstoj: Anna Karenina +
92. Mark Twain: Huckleberry Finn
93. Sigrid Undset: Kristin Lavransdotter +
94. Jules Verne: Jorden runt på 80 dagar +
95. Voltaire: Candide +
96. Oscar Wilde: Dorian Grays porträtt
97. Woolf, Virginia: Mot fyren
98. Wägner, Elin: Pennskaftet
99. William Butler Yeats: Tornet
100. Émile Zola: Thérèse Raquin +



Bärtips?

Nu när häcken är borta är det dags att börja fundera på vad vi ska ha för bärbuskar. Svarta vinbär har vi redan. Buskarna ska max bli 1-1,5 meter höga, gärna inga taggar eller maskar... Tipsa mig!

Så var det söndag igen

Bloggandet den här helgen har varit under all kritik, jag lovar bot och bättring framöver.

Helgen - en snabbresumé:
Fredag - trött. Kommer inte ihåg mer än så.
Lördag - sova, Hamilton, sova, räkor och aioli.
Söndag - trädgårdspyssel, fika och trädgårdsprat med goa A och hennes tös, köra bil, dra upp en gammal häck, grilla och rabarberpaj.

Nu - sängen!


Allt går att köpa

Hmm... Vill man köpa mens, även om det är till halva priset?


Reklam på fejjan



Alla går på promenad

Idag var det många av denna sorten som var ute på promenad. Och mängder med små, knubbiga maskar/larver! Kan det vara fjärilar? Eller vad blir de små tjocka daggmaskarna egentligen?


Nervöööööst!

Nu är sommarsemestern bokad! Första gången jag bestämt och bokat semestern själv! Mamma fick vara lite bollplank, men Pojken har ingen aning... Här kommer en ledtråd:






Lekte lite

Lekte lite med Snapseed. Originalet finns här.


Varma kroppar - Isaac Marion

Glöm allt du hört om att zombieböcker handlar om våld och blod. Visst, Varma kroppar innehåller det också, men det är även en kärlekshistoria och en berättelse om vad som gått snett med mänskligheten.




Zombier har inga egna känslor eller minnen. De kommer inte ihåg sina namn eller sina familjer, de enda ledtrådarna till deras tidigare liv är kläderna de bär och eventuella namnskyltar (som de tyvärr inte längre kan läsa).

Genom att äta en människas hjärna får de uppleva scener ur dennes liv. När R äter en ung mans hjärna övertar han dennes kärlek till en ung kvinna, vilket leder till att han gör något så ”ozombielikt” som att ta sig an kvinnan och skyddar henne mot de andra zombierna. Det är något som aldrig har hänt tidigare, och som skakar zombiesamhället i grunden.

Varma kroppar är definitivt en av mina favoritböcker, Marion har lyckats ge den en humoristisk och varm känsla med en livsfilosofisk twist men samtidigt behållt mycket av det som är typiskt för just zombiegenren. Jag älskar hur han har vänt på perspektiven, till exempel genom att låta zombierna ha ett eget samhälle med organiserade skolor som lär småttingarna hur man dödar och äter Levande.

Språket är också mer litteratur än splatter: "Filmcitaten, signaturmelodierna, kändisskvallret och de politiska slagorden smälter bort och kvar blir bara de starkaste och smärtsammaste minnena. När hjärnan dör, klarnar och destilleras livet, som den innehåller. Det åldras som ett årgångsvin."

Varma kroppar ska också bli film, så passa på att läs boken innan dess. Osäker på om Varma kroppar är något för dig? Kolla in novellen som var grunden till boken, du hittar den här.






Inte min dag idag...

Min dator mår inte riktigt bra. I morse totalhavererade den, och nu kan jag inte öppna Firefox. Känner mig helt handikappad utan mina favoriter!

Nåja, lite balans ska det väl vara. Goa C tittade förbi i lördags, tillsammans med sina två charmtroll. Som vanligt - vi ses alldeles för sällan.

Aj aj! Arbetarhänder...

img_5071 (MMS)

Aj aj! Arbetarhänder...


Söndagssummering

Nu börjar trädgården likna något! Jordgubbslanden är utgrävda, men stenläggningen runt om är inte klar ännu. Alla grästuvor är i alla fall äntligen bortskyfflade, det tog lååång tid!

Igår blev det mest trädgårdspyssel, så på kvällen bojkottade vi matlagningen och strosade ner till hotellet istället. Men oj vad det var folktomt i samhället! Ishockey-VM på TV och street racing i närheten var nog bidragande orsaker till de öde gatorna. Det hela slutade med att jag somnade i soffan till En cell-sam historia. Jupp, barnprogrammet. Älskar't!

Jag ska snart skriva färdigt en boksammanfattning, men först blir det att skala potatis för hela slanten. Familjen är på ingång efter en helgtripp till Stockholm, och vad passar då bättre en solig majkväll än grillat? Nej just det...


Dagens drama

Så då har vi testat både bussens bromsar och chaufförens reaktioner. Jag kan lättat meddela att både älg, buss och passagerare klarade sig utan några fysiska skador.


Två lådor klara

Nu har de första fröna hittat ner i odlingslådan! Peppar peppar så klarar de sig genom de kyliga majnätterna också (fast om det står att de ska sås "så snart jorden går att bruka" så tycker jag att det borde vara safe).

Familjen var förbi en runda och hämtade upp en låda grödor till morbror med fru. Vi klämde in en spontan middag och lite skitsnack också innan de gav sig iväg. Och så fick jag en underbar blå passionsblomma (tack mamma)! Det är väldigt vackra blommor med supergod doft - det är definitivt en favoritblomma.


Grus gott!

Ingredienser:
Ungefär 48 kvadratmeter avgräsad yta
Drygt 60 meter markduk
Tre ton dansk sjösten
En grävskopa full med finfin matjord
Lite bajs i påse
Vitmålade pallkragar
En pall kantsten
Blod, svett och blåsor i händerna


Gör så här:






 

 

 

 

Fortsättning följer...

 

 


RSS 2.0