Halloween står för dörren

Så här blev den minsta av de hemmaodlade pumporna.
Riktigt snygg om jag får säga det själv!
 
 
Småpumpor och apelsiner blir också fina lyktor.
 
 

Good thinking, bad execution?

Va-ah? Såg precis en reklam för försäkringskassan. Där de uppmanade folk att söka bostadsbidrag.
Allvarligt? Klart att man ska hjälpa de som behöver det, men "reklamen" ska väl då vara samhällsinformation i stil med "vi kan hjälpa dig om vardagen inte går ihop/det här har hänt/osv", inte "det är lite trendigt att gå på bidrag"-reklam à la Ikea eller H&M. Anser jag.



Second hand-fynd

Förra veckan smet jag in till second hand-butiken på väg hem från jobbet. Jag var egentligen ute efter porslin till senaste pysselinfallet, men som vanligt fastnade jag vid bokhyllorna. Vad tycks om de här fynden? Fick även en Clive Cussler-bok på köpet, billigare än så går inte!
 
 
 
 

Allt har en färg - synestesi

Haha! Här har jag trott att jag är tokig, och så finns det ett ord för det!
 
 

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Betygsätter du böcker? Varför/varför inte?
 
Nej, det gör jag inte.
Varför? Ja, för det första vet jag inte vad jag ska betygsätta dem med. Solar? Bokhyllor? Vanliga pluttar? Jag tänkte faktiskt börja med betygsättningen och lade säkert en timme på att hitta något snyggt som kunde illustrera betygen - sedan gav jag upp.
Men den främsta anledningen till att inte betygsätta böckerna är att vad jag tycker om dem beror på dagsformen. Och så tycker jag lite synd om riktigt kassa böcker. Det är ju inte deras fel. Så de flesta böcker skulle nog få treor ändå, och det är ju inte rättvist mot de duktigare... Förlåt, bättre, böckerna.
 
 
 

Solig lördag

Idag har vädret visat sig från sin allra bästa sida - strålande sol! Och då får man passa på att vara lite effektiv. Vi har hunnit med både trädgårdsröj (dvs tömma krukor och räfsa löv), en runda till tippen och hämta ved. Sedan unnade vi oss en lunch på mysiga fiket. De har inte direkt generösa öppettider, men vi stolpade i alla fall in en kvart innan stängning.
 
Nu blir det en studs slösurfande innan jag hugger in på veckans bokbloggsjerka!

Kladdkakemuffins

I ärlighetens namn var jag mer sugen på att baka än att äta, men resultatet blev gott i alla fall!
 
 
Kladdkakemuffins med vaniljgrädde
 

Pre jul-mys

Värmeljus är mys!


Surt, sa räven

Ja det vore väl en överdrift att påstå att det varit en lugn, skön och produktiv dag på jobbet. Men men, det är bara att anpassa sig och göra det bästa av situationen. Kan vara dags att ta tag i en del saker som jag låtit bli alldeles för länge dessutom. When life gives you lemons, make lemonade...
 
Kollegan lurade med mig på BodyPump efter jobbet. Hon sa "det finns en plats över". Jag sa "okej". Väldigt elakt. Men det var precis vad jag behövde och förhoppningsvis kan jag somna ikväll.
 
Nu blir det soffan och Jellicoe Road. Den stora frågan är om jag ska ta en mugg glögg eller te?

Årets bästa!

Har precis sett klart "Torka aldrig tårar utan handskar". Så bra! Den är gripande, sorglig och så otroligt viktig. Till och med jag klämde fram en tår till sist. Ett stort tack till Jonas Gardell, för att du hade modet och orken att berätta dessa mäns historia.

Har du inte sett den "torka aldrig tårar..."? Gör det, för guds skull!


"Man får inte leva om sitt liv, det är det som är själva grejen" - Sagt av mannen med den coolaste begravningen.


Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Finns det någon bok/författare/karaktär som har inspirerat dig så pass mycket att du har bytt yrke, skaffat dig en ny hobby eller tagit ett kliv ut i det okända på annat sätt?
 
O ja, hela tiden! Inspirationsbiten i alla fall, sedan blir det mycket snack lite verkstad.
 
Genom åren har jag fått en "oförklarlig" lust att hitta och lösa de mest fantastiska problem (Tre Deckare), åka till England och gå vilse på dimmiga hedar (Fem-böckerna), uppfinna mina egna världar (fantasy i allmänhet), avslöja orättvisor som frilansande journalist (Lasermannen, Bokhandlaren i Kabul), laga nya maträtter (Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café) och så vidare.
 
Med undantag för att skapa egna världar (komplett med lagbok) och laga stekta gröna tomater så har jag genomfört väldigt lite. Lite sorgligt faktiskt.
 
 

Inte så tokigt ändå

Idag vaknade jag tidigt med planer på att städa huset och erövra världen. Ja, helt enkelt sådär äckligt pigg som man kan vara ibland. Tyvärr går det över rätt fort också... Men jag fick fönstrena putsade ändå, och med tanke på att det gått ett år eller tre sedan det gjordes senast är jag rätt nöjd ändå.
 
Alldeles nyss klickade jag dessutom på beställ-knappen för ett par svindyra canvas-tavlor. Hoppas hoppas hoppas att de blir så fina på riktigt som de såg ut på webben. Lite köpångest har jag allt, den här månaden har jag verkligen inga drivor med pengar liggandes.
 

Bra tänkt

Slängde mig i soffan när jag kom hem från jobbet idag, och fastnade direkt i ett avsnitt av Grey's anatomy.
 
I just det här avsnittet har en av läkarna cancer och är i väldigt dåligt skick (säger inte vem, om någon nu inte skulle ha sett serien). Så får hon beskedet att en annan av läkarna, en mycket nära vän, har råkat ut för en olycka. Han är hjärndöd och kommer aldrig att vakna igen.
 
Det är ett gripande, tårfyllt ögonblick som brutalt övergår till reklampaus - med en stor fet skrattande käft. Som dessutom säger "du, jag såg något så himla kul idag". Mycket bra tajming, det företaget framstår som empatin själv...
 
 
Ett skratt om dagen...

150 insekter du måste prova

Justin Schmidt är en riktigt hyvens kille. För att vi övriga dödliga - och något sjåpiga - människor ska förstå vad smärta innebär har han låtit sig bli biten av inte mindre än 150 tuggfriska insekter. Därefter har han beskrivit känslan med en systembolagsinspirerad berättarstil. Min personliga favorit är
 
Plats 6. Schmidt Sting Pain Index 2.0.
Vanlig geting "Het och rökig, nästan vanvördig. Föreställ dig WC Fields som släcker en cigarr på din tunga."
 
 
Bild från Metro
 
 

Det var bättre förr

Torsdagar är "det-var-bättre-förr"-dag på jobbet. Bästa kommentaren, på tal om manicklar: "det är föregångaren till DNA". Jupp, så gammal är man!
 
Manicklar - do you remember?
 
 

iPad på förskolan?

Det rasar en debatt på forum och bloggar just nu. Det handlar inte om Syrien och våldsamheter i Mellanöstern. Det handlar inte om presidentvalet i USA. Det handlar inte heller om kärnkraftens vara eller inte vara. Nej, det är en betydligt större fråga än så som orsakat hätska utspel och fått bloggsverige att delas i två läger. Det handlar om små barn och en padda...
 
 
Tydligen har teknikfokus skrivits in i läroplanen, vilket har gjort att fler och fler förskolor använder sig av surfplattor i undervisningen. Jag tänker inte argumentera för eller emot, men jag har noterat att en hel del argument är riktigt löjliga:
 
 
"Även om ungarna inte sitter en halv förskoledag med iPaden så tycker jag iaf att de ska socialisera sig allt de kan med andra barn speciellt ett 15 timmars barn. Ut och lyssna på fåglarna istället!!!"
 
"Om man inte tror att barn kan utveckla sitt språk genom samtal utan måste sitta framför en skärm och titta och lyssna och peka, så är det ganska sorgligt."
 
"Varken fantasin, det självständiga tänket eller motoriken utvecklas liks bra framför skärmen som med penna/sax/klister/pärlor/löv/pussel osv."
 
"I hemmen finns idag ofta både dator, iPhone och iPad som barnen är väl bekanta med. Är det inte bättre att lägga dessa pengar, som är ganska så mycket, på saker som utvecklar och möjliggör barnens lek istället? Som t ex cyklar som personalen efterfrågat. Är det inte bättre att barnen är ute och leker med sina kompisar istället för att sitta inne och spela spel och liknande? Detta har de ju redan möjlighet att göra då avdelningarna har datorer."
 
 
För det första, fattigdomen är inte utrotad ens i välmående Sverige. Det finns familjer som inte har råd med en egen surfplatta, så "barnen kan leka med plattorna hemma"-argumentet är enbart enfaldigt och verklighetsfrånvänt.
 
Den som sa att fantasin och självständigt tänk inte kan utvecklas på ett bra sätt vid en surfplatta kan inte ha gjort annat än att slösurfa på en sådan. Det finns mängder med spel där man måste ha en hög grad av logiskt tänkande för att klara av uppgifterna. Det finns också spel där man kan tillverka sina egna banor. Formen är alltså betydligt mindre styrd nu än på Amiga-tiden.
Hela det där "ut och lek"-argumentet känns lite... Artonhundratal. Farmorsargumentet. Spelar det någon roll vad de leker? Är det i alla lägen bättre att gräva gropar i sandlådan än att använda virtuella kugghjul för att bygga maskiner? Har det med motionen eller friska luften att göra?
 
Klart att surfplattorna inte ska användas som barnvakter, och det är klart att finmotorik och känsel stimuleras på ett annat sätt när man jobbar med olika typer av material, former och texturer - men varför så mycket ilska? Surflattan är ytterligare ett verktyg, det ska inte ersätta cyklar, pärlplattor och löv. Rätt använt kan det bli ett spännande komplement till traditionell undervisning. Jag läste någonstans om en förskola där de använde surfplattan till geocaching. De tittade på kartan på surfplattan, letade upp skatterna i skogen och läste sedan vidare om skatter i Egypten osv. Ett ganska smart sätt att använda plattan, tycker jag.
 
 
 
 

På sekunden

Blogg.se håller koll på när man lägger upp sina inlägg. De håller riktigt bra koll på det. På sekunden faktiskt. Med sex decimaler till och med...
 
 
 

Vackra höst


Lite slut i huvudet

Det blidde lite tomt i bloggen igår. Det beror på att det är lite tomt i huvudet.
 
I helgen var mamma här, och sedan bjöd vi in goaste M&L på middag. Rengryta med pressad potatis följt av äppelpaj med glass, härligt höstigt! Vi har pratat om att bjuda in dem hur länge som helst, så det var kul att det äntligen blev av.
 
Men mycket folk, en enveten förkylning, humördippen Allan, en sjuk syster och självpåtagen stress har fullkomligen tömt huvudet. Jag behöver energi.
 
Någon som har några bra tips för att ladda batterierna?
 
 

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Var det rätt person som kammade hem Nobelpriset?
Fråga nummer två: hur många böcker finns just nu i din att-läsa-hög?
 
 
På fråga A svarar jag "vet ej", på B svarar jag "för många".
 
 
Jag har inte hört talas om Mo Yan tidigare, Men Vicky Pedia berättar att:
"Mo Yan är författarnamn för den kinesiske författaren Guan Moye, född 17 februari 1955 i Gaomi, Shandong. Pseudonymen betyder 'Tala inte'. 1976 tog han värvning i Folkets befrielsearmé och började skriva sina första texter som soldat. Mo Yans verk har liknats vid magisk realism och utspelas i hans hemprovins Shandong.
I väst blev Mo Yan först känd som författare till romanen Det röda fältet, som filmatiserades av regissören Zhang Yimou 1987 med Gong Li i en av huvudrollerna. Hans verk har översatts till fler än tolv språk; tre av hans böcker finns på svenska. Franska är det språk han översatts till mest, med 18 böcker 2012. Mo Yan kommer att tilldelas Nobelpriset i litteratur 2012 med motiveringen att han 'med hallucinatorisk skärpa förenar saga, historia och samtid'."
Nå, det låter ju inte fel.
 
 
Min att-läsa-hög verkar växa med någon slags exponentiell faktor, och ju större hög desto mindre läslust får jag. Jag kan dela in mina att-läsa-högar i ett par olika kategorier:
 
  1. Kurslitteratur. Skittråkigt per definition (ja, okej, en liten överdrift).
  2. Bokutmaningar. Här finns Fifty shades... (som ligger som en blöt yllefilt över min läslust just nu), Jellicoe Road och Miss Peregrine's Home for Peculiar Children.
  3. Mina prioriterade böcker. Torka aldrig tårar utan handskar, Dandy, Shikasta och Familjens projektledare säger upp sig ligger högst just nu.
  4. Övriga olästa böcker. Just nu är det ca 80 st inbundna, gud vet hur många pocket... Då räknar jag även de ovan samt de böcker som jag börjat på, men ännu inte avslutat. Snudd på sjukligt? Kanske det.
 
 

Fredagsmys

Mamma har varit och hälsat på i helgen, så igår firade vi till det med räkor, havskräftor och vin. Mumma! Sämre fredagsrutiner kan man ha!
 
Efter skaldjursfrossan tog jag fram portvinet och Pojken tog fram det kinesiska tärningsspelet. Det gick lite trögt i början, men sedan fattade mamma och jag hur det fungerade och då var det hur kul som helst.
 
Vi tittade på ett par filmer också. Eller snarare mamma och Pojken tittade på film, jag snarkade i soffan. Det är helt omöjligt att hålla sig vaken efter klockan elva en fredag, med eller utan vin! Börjar bli gammal....
 
 
Det här vinet drack vi inte denna gång
 

Tough luck

August W. Booth: You're our only hope.
Emma Swan: Then you're all screwed.


Pluggdag

Så här mysigt kan man ha det när man pluggar en stund efter jobbet.
 
 
 
 
 
 

Morötter i massor

Nu har vi skördat en laddning till av morötterna. Stora och söta sommarmorötter, små och peppriga höstmorötter och några häftiga harlequin blev det. Gott!
 
 
 
 
 

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Läser du facklitteratur ibland och vad är det i så fall som intresserar dig?
 
Njae, inte direkt. Förutom när jag pluggar. Men visst händer det att en del facklitteratur slinker ner i kundkorgen då och då, men det är sällan jag läser den från pärm till pärm. Kan man kalla sig skönlitteraturläsare och facklitteraturbläddrare? Jaså, det kan man? Ja, då är jag en sådan.
 
Jag har en rejäl blandning facklitteratur, köpt bara för skojs skull. Allt ifrån lean och hur man ökar produktiviteten i företag till litteratur om arbetarklassen i brukssamhället. Allt intresserar mig, förutom elektronik och bilar. Där är jag sjukligt ointresserad.
 
Det enda som jag egentligen läst just pärm till pärm är biografier och böcker om teknikhistoria. Och En perfekt storm som handlar om finanskrisen, skriven för oss icke-ekonomer. Den är bra, läs den!

 
 
 

Jaha, och när ska jag hinna med det här då?

Den som kan gissa vilka böcker det är vinner äran.
 

Blomstrande höst

Det är den sjunde oktober idag, men det har inte trädgården fattat. Så här såg det ut i jordgubbs-/smultronlandet idag:
 
 
Äntligen har mina Pineberry (jordgubbar med ananassmak) tittat fram.
Trots att de inte mognat tyckte något att de smakade mums...
Nåja, nästa år kanske jag också får smaka.
 
 
Smultronen jag sådde i våras blommar för fullt.
Kanske blir det ett bär eller två innan snön kommer.
 
 
 

Dress classy, dance cheesy

Haha! Hur underbart är inte det här! Bra jobbat i supertight klänning, skyhöga klackar och inför ett par miljoner kritiska ögon...
 
 
 
 
Åsså originalet då...
 
 
 

Höst i vår trädgård

Jag älskar verkligen hösten! Den är egensinnig, högljudd, tempramentsfull och omtänksam. Precis när man verkligen inte orkar med en enda regnig dag till bryter solen fram och naturen bjuder på ett sprakande fyrverkeri av färger.
 
 
 
 
 

Nu är pumporna snart klara

För precis en månad sedan lade jag upp bilder på våra fina pumpor. Idag är pumporna ännu mer orange och själva plantan är betydligt mer vissen... Men jag låter dem vara kvar ett tag till. Så länge det inte är frost tror jag de mår bättre i trädgården än i matkällaren.
 
 
 
 
 
 

Sköna fredag

 
Räkor, kräftor, nybakt bröd och ett gott vin till det. Åh, vad man skämmer bort sig själv ibland!
 
 
Grekiskt lantbröd
 
 
Vitlöks- och chilifrästa räkor
 
 
Och så en Chabliiiiis på det
 
 
Havskräftorna och de färska räkorna tog slut innan kameran kom fram...
 
 
 

Gud vill inte att vi ska äta kanelbullar

Jag följer Jonas Gardell på Facebook. Hans inlägg oftast skrivna med en stor dos humor och ironi, och träffar för det mesta mitt i prick. Idag är det dessutom kanelbullens dag. Hej samhällskritik mitt i fikat!
 
Fast det är nästan ännu roligare när man läser de kommentarer som kommer från människor som verkligen inte fattat vad han egentligen pratar om. Då blir det humor på riktigt hög nivå.
 
 
 
 
 
 
 

Puh!

Stress, stress, stress. Ibland tar man på sig lite mer än man borde.

Tre-på-tre-utmaningen går lite åt skogen. Hur tänkte jag när jag valde Fifty shades egentligen? Det är verkligen en utmaning eftersom det inte alls är min favoritgenre, fan fiction eller ej.

Och Vietaskuppen är en litterär plåga, jag vill bara göra marginalanteckningar och skicka förbättringsförslagen till förläggaren.

Kurslitteraturen är bra mycket intressantare än båda de andra böckerna, men läsanvisningarna hänger inte ihop med inlämningsuppgifterna vilket gör mig väldigt splittrad även där.


Meh, ska inte klaga. Jag kan ju i alla fall läsa - inte illa det!


Ordning och reda

Nu är bokhyllan i vardagsrummet näääästan klar. 233 böcker är katalogiserade i Book Collector. Det tog sin lilla tid. Och då har jag egentligen bara noterat bok, författare, omslagsbild och om jag läst boken eller inte. Jag bävar lite inför att ta itu med pocketbokhyllorna i källaren...
 
Så länge boken har en streckkod är det busenkelt att lägga in böckerna med hjälp av CLZ Berry (en streckkodsläsare), men det tar lite längre tid när man ska föra in varje bok manuellt.
 

Book Collector
 
 
Vårt vardagsrum...
 
 

Så skön helg!

Idag firar Pojken och jag vår första årsdag. Det är nu precis ett år sedan vi gifte oss, det är helt sjukt hur fort tiden går.
 
Två små flaskor bubbel och en korg med frukt väntade på oss när vi anlände till Grand hotel. För att fira hade vi nämligen bokat in oss på samma hotell och samma svit som vid bröllopet. 
 
Efter lite småprat i soffgruppen knatade vi ner till bastun. Det finns helt klart en fördel att bo på hotell en söndag kväll - vi fick bastun och relaxen helt för oss själva!
 
Till sist fick vi i alla fall slita oss från värmen och gå ut i den ruggiga höstkvällen. Det blev tvårätters på Pio och sedan vidare till bion innan vi smet tillbaka till hotellet och den fluffigaste sängen jag någonsin sovit i.
 
 
 
 
 

RSS 2.0