Behöver vi verkligen nyårsraketerna?

Visst är det fint med ett hejdundrande fyrverkeri på nyårsafton! Med pompa och ståt ska det gamla året slängas ut och det nya firas in. Men det finns tre anledningar att ta en extra funderare kring vår användning av raketer och fyrverkerier: hänsyn, miljö och säkerhet.
 
Det är inte bara djur som har ont av höga, plötsliga ljud. Det kan även vara jobbigt för äldre och hörselskadade. Djuren förstår förstås inte att det handlar om lite snygg färgprakt på natthimlen, de blir lika stressade och rädda för det. Kanske hade det varit ok om smällarna och fyverkerierna faktiskt hade begränsats till ett fåtal gånger per år, men nu verkar folk ha så pass dålig koll på kalendern att oväsendet pågår en vecka före och en vecka efter högtiden. Visa gärna hänsyn och minimera smällarna i nyår!
 
En annan anledning att vara restriktiv med användningen av raketer och fyrverkerier är miljögifterna. Att fyrverkerier innehåller tungmetaller som bly, kvicksilver, kadmium och krom är (förhoppningsvis) knappast någon nyhet. Att få i sig bly kan leda till blodbrist och skador på nervsystemet, för forster och små barn kan det också innebära lägre IQ och beteendestörningar. Även kvicksilver kan skada hjärnan medan kadmium gör mest skada på njurarna. Flera kromföreningar är cancerogena eller allergiframkallande. Vill vi ha det i vår natur?
 
Om nu inte omtanke om djur och natur (och därmed dig och mig) är anledning nog att i alla fall ta sig en extra funderare på nyårsraketen, så se i alla fall till att du hanterar raketerna på ett säkert sätt. Varje år behöver runt 100 personer söka akut vård på grund av fyrverkerier och många bränder orsakas av raketer på vift. Några saker att tänka på:
  • Se till att fyrverkeripjäsen är godkänd (kolla efter MSB:s godkännandenummer, ej godkända pjäser får inte säljas i Sverige)
  • Använd aldrig en skadad fyrverkeripjäs
  • Var nykter! Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Rigga enligt anvisningarna och håll aldrig en tänd pjäs i handen
  • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Och försök inte tända den igen!
  • Håll säkerhetsavståndet!
 
Gott nytt och säkert år på er!
 
 
 
 

Kommentarer

------------------------------

Gör mig glad och lämna gärna en kommentar!

Din kommentar kommer att synas efter att jag godkänt den. Observera att reklam och spam inte kommer att publiceras.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0