Divergent - Veronica Roth

I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.
Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.
Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.
 
Saxat från Bokus
 
 Åh. Så. Bra! Ja, det här är helt och hållet min kopp te. Politik, intriger och ett samhälle som av en eller annan anledning inte riktigt är som det ska.
 
Divergent påminner mycket om Hungerspelen, båda är ungdomsdystropier med allt vad som hör till i form av förhållande till föräldrar och familj samt söta kärlekshistorier. Det är också tävling , uppdelning i falanger/distrikt, en (makt)galen ledare osv, men båda är värda att läsas.
 
Divergent utspelar sig i ett framtida Chicago där befolkningen delas in i fem olika falanger beroende på vad man har fallenhet för. När man valt sin falang förväntas man hålla sig till den, något som initieringen är till för att befästa. Att byta falang innebär inte bara att man inte träffar sin familj och sina vänner igen, det innebär att byta sitt sätt att tänka och vara.
 
Jag gillar att en hel del anas men inte berättas, till exempel vad som egentligen har hänt Chicago och när det hände. Det är nu en förfallen stad med mer yta än befolkning och omringad av bevakade murar. Varför finns det så många tomma hus? Vad finns utanför murarna? Och de där tågen... Varifrån kommer de och vart är de på väg?
 
Själva samhällsuppbyggnaden är väldigt intressant och Divergent innehåller "lagom" mycket politik för att vara en YA-bok. Den beskrivs hela tiden i vardagen, man får till stor del lägga pusslet själv och jag misstänker att fler bitar tillkommer i de två kommande böckerna. Man får också vissa ledtrådar till den kommande handlingen, vilket gör att boken känns genomtänkt.
 
Har du inte läst Divergent ännu? Gör det innan filmen kommer!
 
 
 
 
 

Kommentarer

------------------------------

Gör mig glad och lämna gärna en kommentar!

Din kommentar kommer att synas efter att jag godkänt den. Observera att reklam och spam inte kommer att publiceras.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0