Revolt av Suzanne Collins



Spoilervarning om du inte läst Hungerspelen och Fatta eld!

Gör det bums!


Distrikt 13 är inte den öde, rykande askhög som Huvudstaden påstått. Rebellerna har bosatt sig under jord, och även om de fått utstå både svält och sjukdomar så tränar de hårt inför det kommande kriget. Efter att Distrikt 12 utplånats är det hit Katniss och Gale tar sin tillflykt, medan Peeta fortfarande är i Huvudstadens klor.
Katniss är den motvillige hjälten, och hon gillar inte att bli utnyttjad varken av rebellerna eller av presidenten. Men hennes beslutsamhet att rädda Peeta gör att hon inte längre kan hålla sig utanför striderna.

Revolt fortsätter med temat mediernas makt. Inte ens under kriget släpper man på fasaden, ja till och med lik stylas innan de visas upp för publiken. Det andra temat är människans kamp mellan gott och ont. Vi har alla en del av de båda sidorna inom oss - vi tvekar, vi drivs av kärlek, vi drivs av egoism, vi har hemligheter och vi gör alla val vi ångrar. Revolt visar två sidor av samma person - hjälten och diktatorn, det är omständigheterna som gör namnet.
Collins har lyckats få med en hel del av det otäcka med dagens krigsföring och en släng symbolik (spoiler alert! Prims öde kan tolkas som slutet på det oskyldiga och naiva, övergången från barn till vuxen). Men jag tänkte hoppa över det, och istället helt enkelt uppmana er att läsa boken!



Kommentarer

------------------------------

Gör mig glad och lämna gärna en kommentar!

Din kommentar kommer att synas efter att jag godkänt den. Observera att reklam och spam inte kommer att publiceras.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0