No poo

Satt och slösurfade lite häromdagen, och ramlade över en tjej som "praktiserar no poo". Vad tusan, tänkte jag, hur går det till? Det är väl inte direkt valfritt om man ska göra nr 2 eller inte, och inte kan det vara särskilt hälsosamt att hålla sig någon längre tidsperiod heller.

Efter lite googlande visade det sig att det handlade om det gamla klassiska tvätta-håret-utan-schampo (därav "no poo", no shampoo). Har faktiskt funderat på att testa det, för att slita mindre på håret. Det finns i grova drag två varianter:
  1. Ersätt ditt schampo med ett silikonfritt balsam (kallas även co-wash).
  2. Ersätt ditt schampo med bikarbonat blandat med vatten, och balsamet med utspädd äppelcidervinäger.
  3. Använd bara vatten och en hårborste (ska tydligen ta lång tid att vänja håret vid detta).
Den andra varianten lät roligast, så det är den jag tänkte testa.


Så varför ska man inte använda schampo då? Det är ett rengöringsmedel som sliter på håret. Det tar bort smutsen, tillsammans med hårets naturliga skyddande oljor. Eftersom det naturliga skyddet försvinner blir håret slitet och trassligt. Lösningen blir då balsam. Tyvärr är det bara en tillfällig lösning, och det sägs att anledningen till att man måste tvätta håret varje dag inte är att det blir smutsigt, utan att balsamets skydd inte räcker så länge.
Den andra anledningen till att inte använda schampo är att det finns otroligt många konstiga tillsatsämnen i det. Mineraloljor täpper till porerna, sodium lauryl sulfate irriterar både hud och ögon och har rykte om sig att vara skadligt vid större doser (eller små doser under väldigt lång tid) och dietylftalat misstänks vara en bidragande faktor till barns utveckling av ADHD.

Källa

Kommentarer

------------------------------

Gör mig glad och lämna gärna en kommentar!

Din kommentar kommer att synas efter att jag godkänt den. Observera att reklam och spam inte kommer att publiceras.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0