Home, sweet home!

Borta bra, men hemma bäst, som man säger. Det har varit två mycket givande dagar, och inte alls vad jag förväntade mig!

God morgon!

img_2330 (MMS)

God morgon!


Bra hotell!

img_2320 (MMS)

Böcker på sängbordet är helt klart ett plus.


Som hund och katt

Hur gulligt är inte det här? "Voff!!! Voff! Voff... *harkel* Mjau... Mjau! Mjau!!!"

 

 

 


Lär dig överleva en zombieattack

Nu när den 21 december 2012 närmar sig kan det vara värt att fundera på bästa sättet att överleva en eventuell apokalyps. Varför inte gå en kurs?

Monsterväder

Jag har vaknat ett par gånger inatt, men runt halv nio blev jag definitivt klarvaken. Åskan verkade vara precis ovanför oss, och blandade riktiga hollywoodurladdningar med ett dovt, ihållande mullrande i bakgrunden. Att ligga i sängen i källaren kändes som att gömma sig i en grotta, med ett blodtörstigt morrande monster utanför.


SMHI sa i alla fall att det såg ut så här klockan halv nio idag. Varje blixt motsvaras av ett kryss. Det där blåa "molnet" är kryss...


 

 

 

DMI visade antal blixtnedslag idag så här (varje blixt är en gul prick):

 

DMI blixt lyn

 

 


Back to basics

Nu har jag hittat prylen du bara inte kan vara utan - trollstavsfjärrkontrollen! Du kan alltså nu styra din TV genom att vifta lite dramatiskt med en pinne...


Jag vill ha!


Läs mer här.Får jag bjuda på något gott?

img_2317 (MMS)

Får jag bjuda på något gott?


Allvarligt?

Nej, jag fattar verkligen inte grejen. Visst hade det varit coolt att ha något liknande på väggen, men inte en chans att jag skulle betala 600 spänn för en plansch.


Hade du gett en halv lusentapp för dessa? Utan ram...

 


Cirkeln - Mats Strandberg , Sara Bergmark Elfgren

Engelsfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.
En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nedlagda folkparken. De har inget gemensamt. De vet inte hur de kommit dit eller varför de är där, men utan varandra kommer de inte att överleva.


Saxat från Bokus
(smakprov finns här)

cirkeln


Jag läste att någon jämförde Cirkeln med TV-serien Buffy, och det stämmer rätt bra. Minus en hel del action och blod, förstås, för boken skulle kunna hålla ett betydligt högre tempo än den gör, och den skulle kunna beskriva tjejernas arbete med att få kontroll över sina färdigheter bättre. Jag skulle också vilja veta mer om Rådet, men jag gissar att det kommer i de följande två böckerna.

Jämförelsen med Buffy då? Ja, för det första är Engelsfors en klockren motsvarighet till Hellmouth. Skolan är ondskans hemvist i Engelsfors, och Sunnydale High lever inte riktigt upp till sitt namn. Karaktärerna påminner om varandra - det finns en egocentrisk bitch (Ida/Cornelia), en smart plugghäst (Minoo/Willow) och en virrig ledsagare (Nicolaus/Giles). Tillsätt krångliga familjerelationer och good guy/bad guy-kärlek så fattar ni grejen.

 

Jag slukade boken i ett nafs, och är inte alls nöjd över att behöva vänta jääättelänge på nästa del i trilogin! Kanske får jag plöja igenom Buffy-serien igen tills dess...

 

 


Bästa inledningen ever?

img_2306 (MMS)

Bästa inledningen ever?


Jag ligger efter!

Såg precis att jag missat att lägga upp boksammanfattningen för En dag. Det får bli morgondagens jobb. Detsamma gäller sammanfattningarna för Cirkeln och Hungerelden.

Nåja, det är morgondagens jobb. Nu ska jag gå och lägga mig med Gordon Ramsey.

Historyteachers har fattat

Hur gör man historia lite roligare? Man gör om kända låtar och lägger till en kreativ video. Voila, snabblektioner för skoltrötta!

Kolla in de amerikanska historielärarna ”Mrs B” och ”Mr H” (historyteachers på YouTube), om du inte redan gjort det.
 

 

 

 


Superramp Malmö, bilder

Lite fler bilder från Superramp demo i Malmö.


Jussi Korhonen (FI)
Sam Beckett (UK)
Mathias Sernklo (SE)
Andy Macdonald (USA)

 

Superramp demo i Malmö

 

Superramp demo i Malmö

 

Superramp demo i Malmö

 

Superramp demo i Malmö

 


Hemma igen

Nu är vi hemma igen efter en helg i Malmö. Det känns som det var en veckas semester! Fina J är bra för själen, och dessutom får man inspiration så att det räcker och blir över. Jag skulle behövt en veckas semester till, så att inspirationen kunde komma till nytta.

Brunch!

img_2292 (MMS)

Brunch!


Superramp demo, malmöfestivalen

img_2282 (MMS)

Superramp demo, malmöfestivalen


Superramp demo, malmöfestivalen

img_2286 (MMS)

Superramp demo, malmöfestivalen


Once you pop...

Ikväll testade jag att göra cake pops för första gången. Det blev inte så illa! Lite mera tålamod (nä, jag har inte ens tålamod att vänta på att chokladen ska stelna) och något grövre pinnar än tandpetare så blir det nog bra. Och glitter! Det måste vara glitter!


Tjöt i kubik

Igår var vi hemma hos toastmasterparet och pratade bröllop över en flaska merlot. Det var jättemysigt, men som vanligt halkade vi in på allt möjligt annat, och hann inte titta på hälften av det vi tänkt. Huvudplanen är i alla fall klar, det mesta verkar lösa sig. Bil och musik är dock inte fixat ännu, och det känns som en hyfsat stor grej. Uj...

"Det är precis det här monarkin handlar om"

Roger Lundgren, hovexpert på tidningen Queen komenterar nyheten att Victoria är gravid så här: "Det är jätteviktigt, det är precis det här monarkin handlar om."

Så monarkin går ut på att skaffa fler monarker? Inget annat? Så mossigt, så unket, så 1500-tal.
Däremot är det jätteroligt för individerna Victoria och Daniel att de får en ny familjemedlem, så klart! Grattis!


Källa

400 sidor på två dagar

img_2255 (MMS)

400 sidor på två dagar. Och nu får jag vänta ända till maj på nästa del!


Sallad? Njae...

img_2252 (MMS)

Snarare pasta med smaksättning. Besviken! Och "dressingen" var bara olja. Är det förresten bara jag som tycker att färdigköpt kall pasta smakar tvål?


Två säckar fulla

Igår var det grillkväll med tjejerna + respektive. Vi var hemma hos C&J, de hade hunnit göra en hel del med huset sedan vi var där sist och jag blev riktigt inspirerad! Idag blev det ingen husrenovering, däremot lite bröllopspyssel och genomgång av ett par hyllor i hobbyrummet. Resultat: två stora påsar returpapper. Puh!

Dagens fakta

Bara så att ni vet så har Antwerpen i Belgien mest spår av kokain i sitt avloppsvatten av 21 testade städer i Europa. Bara så att ni vet...

Källa

ABC

Hur stavas fredag? Vitt vin och räkor!

Tomatkavalkad


Okej, håll i er! Nu blir det tomater!Överblick över tomatträdgården (kan ni hitta jordgubbarna,
citronträdet och den vilda vitlöken?)
Beautiful!
Största tomaterna på lilleplantanOch en stor tomat på miniplantan!Nämen! Vad gömmer sig under bladen?De kämpar på bra!


Trött igen

Igår var bror och jag en sväng till Göteborg för att hälsa på vår faster. Det var jättemysigt, men oj vad sent det blev! Jag gick och lade mig runt halv två, och sedan sov jag som en påse skit.
Resultatet blev en otroligt trött Doktor, men det var det värt!

Så mycket att tycka till om!

Alla har synpunkter på något...


"Jag funderade på att ha linser på bröllopet."
"Ja, fast du hinner ju köpa glasögon istället."

"Vi har lagt en stor del av vår budget på fotografen, för jag tycker att bilderna är viktiga"
"Jag skulle ALDRIG betala så mycket för en fotograf! Men jag skulle ha fem stycken. Jag ringer in mina kompisar."

"Nej tack, jag fastar."
"Vaddå dricka juice en vecka? Kan man inte äta frukt/göra egen juice/vadsomhelst som du inte gör istället? Att du mår bättre är ju ändå bara en placeboeffekt."

"Det är en hel del att fixa för att få ihop ett bröllop och en fest för 50 personer."
"Bridezilla!!!"


Haha!

img_2237 (MMS)

Haha! Hittat i dagens SvD.


The good and the bad

Blogg.se fick verkligen till det på sin framsida idag. Baka kakor och leka husmor á la 50-tal möter dagens skönhetsideal. Japp, den satt som en kvällstidningsrubrik.

Klockren ångest på blogg.se


Dagens fynd

img_2227 (MMS)

Dagens fynd


Hjälp en medmänniska

De flesta har säkert sett att länderna i Afrikas horn (Somalia, Etiopien, Eritrea, och Djibouti) just nu är drabbade av en fruktansvärd svältkatastrof. Detta har uppmärksammats i medierna, och många har startat särskilda insamlingar.


Miljontals människor riskerar att dö av undernäring och sjukdomar.
Du kan hjälpa till att rädda liv.Läkare utan gränser

I samarbetskampanjen "en timme för Afrika" tillsammans med Aftonbladet kan du skänka en timlön och rädda liv. Du kan även SMS:a TIMME till 72 970. Då skänker du en gåva på 50kr.

UNICEF Sverige
Unicef har öppnat en speciell insamling till barnen i Östafrika.
SMS:a LIV till 72 900 och skänk 50 kr. Det räcker till 13 påsar nötkräm mot undernäring eller 29 påsar vätskeersättning. Tre påsar nötkräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda livet på ett undernärt barn.

Du kan även ge en gåva till Östafrikas barn här!

Läs mer om vad UNICEF gör för barnen på Afrikas horn.

 © Kate Holt/UNICEF


Slukhål under sängen

Är det bara jag som tycker att hålet ser murat och lite väl runt ut? Och hur ofta går klinkers sönder så där snyggt? Lite flykttunnel ur ett fängelse... Eller en gammal brunn.

Oavsett vilket är det inget jag skulle vilja ha under min säng!


 

 


Film: Four lions

Häromdagen såg vi Four lions. Helt underbar film!

 

Four lions följer en liten grupp brittiska muslimer, som har beslutat sig för att bli självmordsbombare. Det är lättare sagt än gjort, då deltagarna inte precis är de skarpaste knivarna i lådan. Ledaren Omar (Riz Ahmed), den enda med en gnutta kompetens, försöker febrilt hindra medlemmarna från att spränga sig själva i luften eller avslöja deras planer för grannarna. Eller vad sägs om dresserade bombkråkor, äta SIM-kort och skaka på huvudet för att undvika att fastna på övervakningsfoton? Omar har fullt upp, men stöttas helhjärtat av sin fru som är fullt medveten om hans planer.

 

Filmen sägs vara inspirerad av verkliga incidenter, vilket gör den allvarliga delen av filmen allt mer skrämmande. Oavsett vilken kompetens terrorister har eller inte har, så finns där en övertygelse som är svår att bortse från.

 

 

 

 


The tall ships races

Vi tog en sväng till Halmstad idag. Det är målgång för The tall ships races, så det är mycket folk, båtar och matstånd ute. Langos, mmmm!


Inte helt rätt...

Ja, det var väl kanske inte helt rätt att äta glass när man håller på att trappa ner inför fastan, men oj vad gott det var!

Glass
1 tsk vaniljpulver
2 dl mjölk
3,5 msk kakao
1 dl kaffe
4 äggulor
1,25 dl strösocker
2,5 dl grädde

Värm mjölken, tillsätt vaniljpulvret och låt det svalna.
Lös upp kakaon i det varma kaffet och låt svalna.
Vispa äggulorna och strösockret tills det blir vitt och fluffigt.
Vispa ner kakaoblandningen och mjölkblandningen i äggblandningen.
Tillsätt grädden och kör allt i glassmaskinen.

Glassmaskinfritt alternativ: Vispa grädden innan ni häller i den i smeten, frys blandningen i vanlig frys och rör om då och då.


Maränger
3-4 äggvitor
1 krm ättika
2 dl strösocker

Vispa äggvitan ca 1 minut, tillsätt ättikan och vispa någon minut till. Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills det blir ett fast och blankt skum.
Spritsa ut på bakplåtspapper. Grädda i 125 grader i ca en timme.


Jag dör lite grann

Jag mår inte bra idag. Och det har inget med en tuff gårdag att göra. Huvudvärken började redan vid middagstid igår, och skräms inte bort av ipren eller överdoser vatten. Snudd på feber har jag också. Synd om mig nu!

Kämpa för varenda unge!

Varje dag, året om kränks och utnyttjas barn medan omvärlden tittar på – eller bort. Så skulle det inte behöva vara. Alla har vi ett val. Antingen gör du ingenting – eller så gör du någonting. Tillsammans kan vi förändra förutsättningarna för miljontals barn världen över.


Det går att skydda barn mot våld, övergrepp och exploatering. Det går att ge dem trygghet, utbildning och mat för dagen. Och det går att befria barn från ett liv som soldat, gatubarn eller prostituerad.


UNICEF, världens ledande barnrättsorganisation, finns på plats i regeringskorridorer, slumområden, flyktingläger och avlägsna byar och arbetar dygnet runt för att ALLA barn ska få den barndom som de har rätt till. Det handlar om så självklara saker som till exempel rent vatten, vaccin mot dödliga sjukdomar, bra hälsovård, skola och skydd mot våld, övergrepp och diskriminering.


På unicef.se kan du vara med och kämpa för varenda unge, eller sprid budskapet du också genom att blogga, twittra eller "facebooka" om barns rättigheter.


Vi kanske inte kan förändra världen idag, men allt stort börjar med något litet.
Du kan göra större skillnad än du tror.

 

 

------------------

Text från Unicef

 


Göteborg


Nästa stopp på minisemestern var Göteborg.


Christopher Polhem (1661-1751) - Den svenska mekanikens fader


Buddy Christ!Vi kikade förstås på Götheborg...


...med det inte så läskiga lejonet framtill.


Konstiga fiskar i Feskekörka


Konstverk i FeskekörkaMacarons! Mmm!Givetvis måste vi ta en tur med Paddan också"Osthyveln"! Snacka om låg bro, vi fick sätta oss på båtgolvet för att komma under den.Och en vacker blomma som avslutning!
Resultatet av dagens slit

Det är lite jobb att ha trädgård... Idag klippte vi resten av häcken, rensade lite ogräs och skrapade mossa som växte på asfalten runt om tomten. Ikväll blir det blodig fransyska!


VCCC - receptet


Här kommer receptet på Very Cherry Chocolate Cake!

 

Bottnar (3 stycken):
2 ägg
2,5 dl starkt kaffe
2,5 dl naturell yoghurt
1,25 dl olja (netural smak, jag använde rapsolja)
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk äkta vaniljpulver (eller vaniljsocker), ta då dubbla mängden

Fyllning:
500 g mascarpone (eller annan naturell färskost, exempelvis philadelphia)
120 g strösocker
0,5 tsk äkta vaniljpulver (eller dubbla mängden vaniljsocker)
drygt 3 dl vispgrädde
En burk körsbärsmarmelad (knappt 3 dl)

Chokladganache:
100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör

 

Garnering:
Körsbär

 

 

Blanda de torra ingredienserna till bottnarna i en bunke. Vispa ihop ägg, matolja, yoghurt och kaffe i en annan bunke och vispa sedan i de torra ingredienserna.

Här skulle jag vara duktig och skikta mjölblandningen. Det resulterade i mjöl i större delen av köket. Note to self: Ska du försöka dig på det där så använd större bunke eller mindre sil...

 

Vispa på i ett par minuter och fördela sedan smeten i tre bröade bakformar. Jag använde springformar och klämde fast bakpapper i botten, det underlättade betydligt att få ut bottnarna ur formarna. Grädda i 35 minuter i 175 grader. Använd provsticka för att se när de är klara, det blir godast om bottnarna inte övergräddas utan blir lite kladdigt sega. Låt svalna och lägg dem gärna i frysen en stund innan monteringen.

 

Vispa ihop grädde, mascarpone, socker och vanilj till en fast och fluffig kräm. Häll i körsbärsmarmeladen och vispa tills allt är blandat.

 

Bred ut ett tjockt lager på en botten, lägg på nästa botten och kladda på ett lager till. Lägg på den sista botten och använd resten av fyllningen till att täcka tårtan. Sätt in tårtan i kylskåpet.

 

Smält chokladen över vattenbad, och tillsätt grätten lite i taget. Jag vet inte om det var mig eller chokladen det var fel på, men jag fick bara i en halv deciliter grädde, sedan visade blandningen oroväckande tecken på att skära sig (första omgången skar sig faktiskt, så jag hoppade över vattenbadet andra gången, eftersom vatten i chokladen kan göra att den skär sig).

 

Häll chokladganachen över tårtan, dutta och pilla tills du ger upp eller det ser snyggt ut och lägg sedan en massa körsbär på toppen.Ät och njut!

RSS 2.0