Det är insidan som räknas

Det här är både det mest kreativa (och en aning äckligt) jag sett på länge! Vad sägs om en dissekerad groda i äkta garn? Eller en uppsprättad alien? Kolla in shoppen på Etsy för fler varianter...
 
 
 
 

Fail?

Jag blev lite sugen på att baka och slängde ihop en jordgubbspaj. Problemet? Varken Pojken eller jag är sugna på paj. Nåja, den luktar jättegott och är säkert ätbar imorgon också.
 
 
 

Full rulle

Idag har det rullat på. Först åkte vi hem till mamma hämtade lite prylar (och blommor), sedan åkte vi allihop vidare till Wapnö. Jag kan verkligen rekommendera deras söta lilla gårdsbutik, allt är när- eller härproducerat och personalen är supertrevlig. Om man är köttätare får man inte heller missa deras eget kossekött, väldigt gott!
Efter en snabb vända till Max åkte vi hem igen och ska nu sätta igång den här...
 
 
 

Nej

 
...och priset för sämsta styling går till Ellos...
 
 
Nej, halsduken ingår inte. Inte den långärmade tröjan heller.
 
 

Bönboom

Ibland blir man riktigt förvånad över vilken växtkraft som finns i de små fröna. Förra veckan var jag iväg på en snabb tjänsteresa, dvs bara en övernattning. På måndagens morgon kunde man bara ana att de här bönorna var på väg upp ur jorden, när jag kom hem på tisdagkvällen såg de ut så här... Alltså var kommer det ifrån? Helt fantastiskt!
 
 
 

Kampen om Järntronen - George R. R. Martin

I en svunnen tid inträffade en våldsam klimatförändring. Somrarna varar i decennier och följs av vintrar långa som en livstid. Längst upp i Norden ligger muren av is, ständigt bevakad av brödraskapet som vigt sitt liv åt uppgiften att skydda de sju konungarikena mot vålnader, kyla och okända faror. Men kusliga händelser vid muren förebådar en framtid av oro och krig. Robert Baratheon och Eddard Stark befriade en gång i tiden de sju konungarikena från den galne draklorden Aerys och det blev Robert som besteg järntronen medan Eddard drog sig tillbaka till sitt Vinterhed.
Efter en lång tid av fred samlar sig kung Roberts fiender både i Norden och i Södern. Hans närmaste rådgivare har dött under mystiska omständigheter och till och med hans egen drottning smider i hemlighet onda planer. Kung Robert ber Eddard Stark om hjälp och Eddard och hans familj dras obönhörligt in i maktspelet kring de sju konungarikena. Intrigerna och maktkampen vid hovet leder till ett regelrätt krig mellan olika ätter och deras lorder. Men det största hotet mot kung Robert är den mördade draklordens två barn, en son och en dotter som nu har vuxit upp. De lever i exil och har fått en fristad hos hövdingen över Dothrakiens grässlätter. Med hjälp av hövdingen och hans fyrtiotusen krigare ska så småningom en ättling av drakens blod åter sitta på järntronen.
Saxat från Bokus
 

Innan TV-serien körde igång hade jag aldrig hört talas om "Sagan om is och eld", men jag fastnade direkt för den. Boken började jag läsa mest av ren nyfikenhet eftersom jag egentligen inte tycker om att läsa boken efter att jag sett filmen/TV-serien, ändå blev jag positivt överraskad. Det enda jag inte gillade med TV-serien var den tröttsamma porrfixeringen, något som tack och lov inte är lika påträngande i boken. 
 
Kampen om Järntronen är fantasy med stor inspiration från medeltiden, vilket är helt min kopp te. Visst finns det drakar och monster men det mesta håller sig inom det rimligas gränser och Martin har skapat en trovärdig alternativ värld. Det politiska maktspelet får stor plats och det är intressant att följa de olika husens intriger. Alla karaktärer har sina fördelar och brister och det är befriande att slippa ifrån den typiska indelningen av käraktärerna i goda eller onda, de är mer trovärdiga än så. De begår misstag, de har en egen agenda, de är hjälpsamma och de har hemligheter.
 
Det är en stor hjälp med personförteckningen i slutet av boken, samt kartan i början. Tyvärr hittade jag inte personförteckningen förrän boken var slut och det var omständigt att bläddra till kartan med den e-boksläsare jag hade. Det ska vara riktiga böcker, för bövelen!
 
 

Bianca på väg

Ähum, vad gör man med jordärtskocka egentligen? Är det gott? Jag har bara sett knölen på bild men har nu lyckats tigga mig till ett par sådana via ett trädgårdsforum. Frågan är nu var jag ska plantera dem, tydligen sprider de sig väldigt lätt så jag vågar nog inte lägga ner dem i planteringslådorna. Funkar hinkar eller stora krukor tros? Blommorna ser ut att kunna bli rätt höga.
 
Googling på jordärtskockan i fråga
 
 

Smakfullt och smaklöst

Med tanke på det här så är den här smakfulla chokladlampan riktigt smaklös. Efter ca 15 minuter har chokladen smält och lampan tittar fram. "Formen på lampan har tagits fram baserat på omfattande tester som involverar smältningsprocessen" skriver Lervik på sin hemsida.
 
Snacka om att lägga jordens resurser på skit.
 
 
Alexander Lerviks lampa "Lumière au chocolat" består av en ljuskälla och choklad.
 
 

Scones och hemlagad marmelad

Idag började dagen på bästa sätt - solsken, nybakta scones och hemgjord aprikosmarmelad. Det var busenkelt att röra ihop marmeladen så det kommer jag definitivt att göra fler gånger. Fast då blir det med ekologiska och osvavlade (dvs mörkare) aprikoser. Egentligen ska man använda färsk citron till marmeladen, men då jag inte hade någon hemma använde jag citron på flaska istället.
 
 
Aprikosmarmelad
200 g torkade aprikoser
1,5 dl syltsocker
0,5 msk citron
1 dl vatten
 
Lägg aprikoserna i blöt i kallt vatten över natten.
Mixa aprikoserna och lägg dem i en gryta. Tillsätt socker, citron och vatten (jag tog citron efter smak, så testa dig fram).
Låt koka i ca 25 minuter tills det fått rätt konsistens. Se upp så att det inte bränns vid.
Häll upp i väl rengjorda glasburkar. Förvara i kylskåp.
 
 
 
 

Utfrågad bilförare

Nu vet jag förstås inte vad artikeln egentligen handlar om, men att döma av rubriksättaren är man intressant för Hallandsposten om man inte bytt bil på sex år.
 
Hallandspostens framsida
 
 
 

Vårröj i trädgården

Idag har vi fått en hel del gjort, solskenet gör verkligen att man blir sugen på att ta tag i hus och hem. Vi åkte till tippen med hur mycket återvinningsgrejer som helst och sedan gjorde vi iordning i köksträdgården (vända jord och gödsla). Snart är det dags att peta ner de första grödorna!
 
 
Köksträdgården
 
 
Vårlökslandet - tulpaner och krokus
 
 
 
 

Våren är här!

Ja, nu känns det som att våren är här! Eller nästan sommaren, till och med. Solen skiner för fullt och termometern vid den solbelysta tegelväggen visar 29 grader. Dags för paraplydrinkar, brassestol och en hel trave böcker?

Äntligen fredag!

Jag har varit lite ur gängorna den senaste tiden, dels på grund av magsjuka och ont i kroppen, dels på grund av att Pojken varit iväg på en av sina Kinaresor. Men igår kom han hem igen och allt känns så mycket bättre!
 
Kvällen kommer att tillbringas i soffan tillsammans med en bra bok, det är det bästa sättet att njuta av fredagen. Börjar jag bli gammal? Troligen. Är jag ledsen för det? Inte särskilt.
 
 
Blommande tagetes i köksfönstret
 
 

Vårtecken

Nu har det börjat hända saker i trädgården! Krokusarna blommar och tulpanerna börjar sticka upp sina blad. Det ser lovande ut i vårlökslandet!
 
 
 
 
 
 

Trött och sliten

Trots att jag kom hem tre timmar tidigare än tänkt är jag helt slut. Vad har hänt? Jag måste börja bli gammal... Idag har jag varit iväg på besök på en av våra andra enheter, och trots att mina fötter är tunga som bly (what, jag har mest åkt tåg) är det alltid en energikick att komma iväg. Särskilt när jag nu fick förmånen att berätta om hur vi jobbat inom ett visst område och tipsa dem om hur de ska gå vidare i sitt arbete.
En mycket nöjd Doktorn kryper nu ner i soffan tillsammans med en bra bok!

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Kan du ge tips på en bok som man absolut inte kan lägga ifrån sig? Om du kan får du gärna ge förslag på en bok inom så många genrer som möjligt, men det är absolut inte ett krav för att vara med i jerkan. Förslag på en bok är lika välkommet som förslag på tio!
 
 
Det är svårt att tipsa om böcker man absolut inte kan lägga ifrån sig eftersom det både är person- och situationberoende, men här kommer ett urval av de som jag direkt kommer att tänka på:
 
Harry Potter-serien (J.K. Rowling). Ett absolut läsmåste om man gillar fantasy och ungdomsböcker. Jag sträckläste varenda bok och det var en plåga att vänta de månader som gick innan en ny bok släpptes.
 
 
Lasermannen (Gellert Tamas). Jag gillar att han kombinerar en dramatisk händelse med hur samhället såg ut på den tiden - det var dessutom inte särskilt länge sedan. Parallellerna till idag är skrämmande...
 
 
När änglar dör (Andreas Roman). Fantasy i form av legenden om Satan, en annorlunda historia om Gud helt enkelt. Läs den!
 
 
1984 (George Orwell). Jag är väldigt svag för dystropier, tipsa mig gärna!
 
 
Jellicoe Road (Melina Marchetta). Det var en bok som jag inte trodde att jag skulle fastna så för, men jag kunde inte lägga ifrån mig boken. Väldigt symbolladdad och den verkligen biter sig fast långt efter att jag läst sista meningen.
 
Processen (Franz Kafka). Kära Kafka, ingen lista är komplett utan honom.
 
 

Slitet mode för Saint Laurent

Läste i Telegraph att allas vår mysgotare Marilyn Manson ska bli Saint Laurents nya ansikte utåt.  Jag måste ändå säga att det är kul att modenissarna väljer att plocka in någon med lite ålder (motsvarande på damsidan är Courtney Love) och vad jag har sett av höst/vinterkollektionen kommer han att passa som handen i handsken. Kolla in bilder från damkollektionen här.

 
 
 

Fredagsgodis

Igår kväll gjorde jag någon slags sorbet. Eller helt enkelt frysta bär!
Recept? Mixa valfria frysta bär (jag tog vinbär, björnbär och hallon) med banan och vaniljpulver (alltså äkta vaniljpulver, inte vaniljsocker). Gott gott!
 
 
 

3 gånger fuchsia

Nu har mina söta fuchsiasticklingar kommit! 
 
 
Så här ska de se ut när de bli stora.
"Devonshire Dumpling", "Dollarprinzessin"och "Blacky".
 
 
Sticklingarna levereras i smidiga plastförpackningar
som minskar risken för transportskada
 
 
Bara att plantera!
 
 
De ska planteras tre och tre i större krukor när det väl blir dags
för utplantering, men tills vidare får de var sin kruka
 

Busig

Jag har ju gett mig själv inköpsförbud vad gäller böcker... Men om Pojken gillar författaren lika mycket som jag själv och han får den i välkommen-hem-present, då räknas det väl inte? Eller hur? Eller hur?
 
Bokgodis

En egen biosfär

I min kruka växer allt utom mangokärnan jag planterade...


Kejsarinnan Orkidé - Anchee Min

Ett episkt storverk som utspelar sig i den förbjudna staden under Quingdynastins sista dagar. Till denna överdådiga men paranoida värld kommer den unga Orkidé 1851 för att bli en av kejsarens konkubiner. Det är ingen lyckosam tid i riket, Quingdynastin har förlorat sin vitalitet och Orkidé inser snart att hon måste bli sin egen lyckas smed för att överleva. Hon mutar sig in i den kejserliga sängkammaren och en passionerad kärlekshistoria tar sin början. När kejsaren sedan dör bestiger Orkidé tronen, men Kina är ett rike i sönderfall och hon tvingas att ta till alla medel för att hålla det samman.
Saxat från Bokus
 
Årets läsutmaning var Asien och resultatet hittills är ganska klent. Kejsarinnan Orkidé var faktiskt den första asiatiska bok jag läst i år (Tokyo år noll gav jag upp på obestämd framtid redan efter ett par kapitel).
 
Min första insikt är att jag kan för lite om Kinas historia. Alldeles för lite - vi pratar ändå om ett land som haft stort inflytande på världens historia från antiken till idag. Och ändå förknippar jag mest Kinas historia med hutonger, ming-vaser och drakfestivaler. Det är både skrämmande och lite sorgligt.
 
Enligt vad jag förstår har kejsarinnan Orkidé (Cixi) ingen hög status i Kina. Hon anses varit en mycket grym regent men Min vill ge en mer nyanserad bild. Och de flesta av karaktärerna i boken är komplexa med både sympatiska och mindre sympatiska drag vilket gör historien trovärdig. Anchee Min säger att hon har baserat boken på verkliga personer, händelser och dekret vilket gör boken än mer fascinerande.
Orkidé vill ge sig själv och sin familj ett bättre liv och väljer därför att tävla om att bli en av kejsarens konkubiner. Väl på plats i den förbjudna staden gör hon vad hon kan för att behålla sin position och skydda sin son, mutor och intriger är vardagen i den muromgärdade staden. Orkidé går från fattigdom och misär till rikedom och isolering där en dödsdom för minsta förseelse är ett reellt hot. Idag är det svårt att förstå att det skulle vara något åtråvärt att leva som livegen konkubin, isolerad och utlämnad till kejsaren (och hovets) nycker. Men samtidigt... Om alternativet är att leva på svältens gräns och ständigt få tigga sig till livets nödtorft är nog valet inte så svårt.
 
Jag ser fram emot nästa bok i serien, Den sista kejsarinnan, som förhoppningsvis ger ännu större inblick i hur Kina såg ut på slutet av 1800-talet.
 

Pyhians anvisningar - Eriksson / Axlander Sundqvist

Genom själv-terapi försöker Victoria komma tillrätta med sitt splittrade inre. I slutet av arbetet återstår endast det starkaste av Victorias sju under-jag. Victoria Bergmans dotter Madeleine är fortfarande samma gäckande skugga både för sina offer och för kriminalkommissarie Jeanette Kihlberg.
Uttrycket Phytians anvisningar syftar på de hänsynslösa regelverk som ledarna i det hemliga pedofilsällskapet Sihtunum i Diasporan skapat. I takt med att Victoria Bergman blir psykiskt friskare kan Sofia ge sin älskarinna Jeanette allt bättre vägledning i jakten på männen som skadat inte bara Victoria för livet, utan även dottern Madeleine.
Upplösningen äger rum på en av nazismens mest beryktade avrättningsplatser, Babij Jar i Ukraina. Och inte heller nu är det lag och rätt som regerar.
Saxat från Bokus
 
 

Nu var det ett bra tag sedan jag läste de två första delarna i serien, så det tog ett litet tag innan jag kom in i boken men sedan var jag fast igen.Den första delen, Kråkflickan, kan du läsa om här. Den andra delen, Hungerelden, hittar du här.

 

Trilogin om Victoria Bergmans svaghet är bland det bästa i genren jag läst och trots det magstarka innehållet är jag ändå lite fundersam till varför den ännu inte kommit som film. Kanske är det just att pedofili, människohandel och trasiga människor står i centrum. Det är obehagligt och något man gärna håller på avstånd, även om Eriksson/Axlander Sundqvist tack och lov inte använder ingående detaljer som effektsökeri - det behövs inte.

Pythians anvisningar har några oväntade vändningar och följer inte alltid det vanliga mönstret där man snabbt listar ut hur det hänger ihop. Vi får följa Sofia när hon undersöker sina personligheter och sig själv, med ett resultat som överraskar kanske både henne och läsaren. Det är kanske inte den bästa boken i serien och den fungerar definitivt inte som ensambok men jag kan varmt rekommendera trilogin om Victoria Bergmans svaghet till er alla som gillar psykologiska deckare!

 


Dokument inifrån - Lönesänkarna

Har ni en timme över så lägg den gärna på SVT:s dokumentär om den svenska lönebildningen, eller löneåterhållsamheten. Tanken är att lägre löner ska skapa utrymme för företagen att investera och därmed skapa jobb, men har det verkligen skett? Tyvärr inte. Statistiken visar att företagen lägger pengarna på vinster istället för på nyanställningar.
 
http://www.svtplay.se/video/1031746?type=embed
 
 
Citat från programmet:
 
Det är lite känslig mark som politiker att beträda, just lönediskussionerna. Men det är bättre att människor har ett jobb att gå till med en lite lägre lön än att inte ha ett jobb alls.
Annie Lööf
 
Det beror sig på, på hur vidlyftig fot man lever. Men om man räknar på att man vill ha... 300 000 att leva på. Kan det räcka förresten? 300 000 dividerat med 12. Vad är det? Det är 25000 kr i månaden.  Ja, det är... Det går kanske. Det går nog rätt så bra. *skratt*
Bertil Åberg, aktiesparare och miljonär, ang hur mycket aktiekapital man behöver för att kunna leva på avkastningen
 
- Vad finns det så att säga för garantier för att företagen verkligen anställer fler då och inte tar ut det där utrymmet i form av vinster?
- Nja, det är ju bara att titta på data. Alltså.. De tar inte ut det i högre vinster i så stor utsträckning. Alltså vinstandelen är ganska stabil. Det är inte så stora svängningar.
Nils Gottfries, professor i nationalekonomi, som skrivit en rapport till regeringen i ämnet

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Hur ser den ultimata lässtunden ut för dig?
 
Jag har någon slags romantisk idé om att fastna i en bok i soffan, med en varm pläd och en stor kopp te. Eller ligga på en filt ute i naturen i sommarvärmen. Eller sitta på ett café, helt uppslukad i en påhittad värld.
 
Sanningen är att jag är alldeles för rastlös. Jag kan fastna i en bok nästan var som helst, men så fort det blir lite för perfekt börjar det krypa i kroppen. Jag läser gärna i soffan men växler mellan att sitta ihopkrupen under filten med att slänga benen över soffryggen. På en filt i trädgården är helt fantastiskt -  tills jag upptäcker alla insekter. Fiket är mysigt men kan inte låta bli att kolla mobilen var tredje minut. Sätt mig däremot på ett tåg eller en buss så kan jag läsa tre timmar i sträck utan problem!
 
 
 
 

En snabbis på köksbordet

Zucchinin ligger då inte på latsidan! Den har redan fått knoppar, trots att den bara är drygt två decimeter hög och igår fortfarande stod i roottrainer (dvs små smala "krukor"). Undrar hur den kommer att se ut om en månad...
 
 
 

En tjuvkik i köket

Idag har jag planterat om de sista chiliplantorna och det börjar det bli rätt fullt i köket! Nu väntar jag bara på att det ska bli tillräckligt varmt för att flytta ut krukorna i uterummet. Tyvärr känns det som att det kommer att dröja ett tag eftersom det är rejält med minusgrader på nätterna och dessutom hotar de med snö till helgen.
 
Vill ni se djungeln? Klart ni vill!
 
 
Fönster nr 1. Vitlöksgräslök, chili, tagetes och musmelon.
 
Fönster nr 2. Kronärtskocka, chili, tomat och vattenmelon.
 
Köksbordet. Chili och zucchini.
 
 

Här gick det undan!

Jag måste säga att jag är grymt imponerad av hur snabbt det gick att få tentaresultatet från arbetsrätten. Tentan var alltså igår, nu ligger resultatet på portalen. Det blev VG, hurra för mig!
Sedan så är det alltid roligt med lite statistik också. Totalt skrev 80 personer tentan, varav 2 fick underkänt och 22 fick VG.

Sur

Men hur tänker man om man går på födelsedagsfika trots att man är sjuk? Allvarligt! Tänk lite mer på dina medmänniskor tack... Person 1 är så pass däckad att han har sovit hela dagen och person 2 hade "influensakänningar". Jag ville gå hem på fläcken.

Dags att väcka Pojken


Surprise visit

Ibland händer det massor på en gång! Och då menar jag på ett positivt sätt.
Imorgon är det dags för tenta och sedan ska vi fira Pojkens systerdotter, redan där känns dagen hyfsat fullbokad. Och nu ringde min faster och undrade om de kunde komma förbi imorgon. Självklart! Vi har bott här i typ fem år och det är första gången de hälsar på så det är klart att vi löser det! Det enda som är lite synd är att jag inte har tid att baka något kul och sockerfritt, men det känns som ett mindre problem. Tror att jag kommer att däcka i soffan rätt tidigt imorgon...

Sommarskor

Nu har jag visserligen gett mig själv inköpsförbud, men visst får man fönstershoppa ändå? Är riktigt sugen på några av de här godingarna...
 
Festskor , Delia , Savannah - NELLY.COM
 
Festskor , Lita-Grad , Jeffrey Campbell - NELLY.COM
 
Festskor , Siri , Sugarfree Shoes - NELLY.COM
 
Vardagsskor , Layer , Nly Shoes - NELLY.COM
 
Festskor , Lita-Light , Jeffrey Campbell - NELLY.COM
 
Vardagsskor , 1460 Patent , Dr Martens - NELLY.COM
 
 
 
 
 
 

Gröna gåvor

Vi har lite byteshandel på gång på jobbet, i grönsaksbusinessen det vill säga. Idag har jag fått hem en ljuvlig picknickkorg med tre sorters chili och en tomat.
 
 
 
Tomat Sungella. Chili: CAP 220 (medel), Birds eye
baby (medel), Numex Twilight (medel/stark)
 

All set!

Till Pojkens förtvivlan har jag nu fått hem (läs: hämtat hos en kollega) ett stort gäng småkrukor. Det betyder att jag härmed gör anspråk på alla fönsterbrädor i hela huset tills uterummet blivit varmt nog för småtteplantorna! *hissar trädgårdsmästarflaggan och sjunger en trudelutt*

Sverige vs Nordkorea

Jag kan ha tokfel, men jag tror inte att lilla Kista har så mycket att säga till om vad gäller Nordkoreas krigsbusiness. Kina däremot kanske är mer på tårna...
 
 
Aftonbladet vet var de hittar nyheter. Och korrekturläsning.
 
 

För att jag kan


Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Vad ska du göra i påsk?
 
Eftersom jag är lite sent ute får jag helt enkelt skriva om vad jag gjort i påsk, istället för vad jag ska göra. Påsken har varit precis sådär avslappnande som jag behövde: Mat, mys, vänner och böcker.
 
Vi var på påsklunchknytis hos R&A: prinskorv, köttbullar, janssons och mängder med ägg! Och cheesecake förstås. Och leta efter gömda påskägg! Dagen efter blev det middag hos oss där K&M både fixade goda lammracks och en suverän rödvinsås.
 
Efter de två sena kvällarna kändes det skönt att göra så lite som möjligt. Garderoberna kom upp i alla fall (tur att Pojken är lite mer ambitiös än mig) och Pythians anvisningar både påbörjades och avslutades. Nu har jag börjat med Kunzelmann & Kunzelmann, en bok som legat länge i att-läsa-högen - även om jag kanske tar en paus från den om jag får tag på Den sista kejsarinnan på biblioteket imorgon.
 
Jo, Pojken fixade min dator också! Tusen tack, efter renblåsningen går den som en raket!
 
 

Steg 1

Garderoberna är klara! Nu är det bara inredning och inbyggnad kvar sedan kan vi börja med tapeterna. Sakta men säkert...

RSS 2.0