Dokument inifrån - Lönesänkarna

Har ni en timme över så lägg den gärna på SVT:s dokumentär om den svenska lönebildningen, eller löneåterhållsamheten. Tanken är att lägre löner ska skapa utrymme för företagen att investera och därmed skapa jobb, men har det verkligen skett? Tyvärr inte. Statistiken visar att företagen lägger pengarna på vinster istället för på nyanställningar.
 
http://www.svtplay.se/video/1031746?type=embed
 
 
Citat från programmet:
 
Det är lite känslig mark som politiker att beträda, just lönediskussionerna. Men det är bättre att människor har ett jobb att gå till med en lite lägre lön än att inte ha ett jobb alls.
Annie Lööf
 
Det beror sig på, på hur vidlyftig fot man lever. Men om man räknar på att man vill ha... 300 000 att leva på. Kan det räcka förresten? 300 000 dividerat med 12. Vad är det? Det är 25000 kr i månaden.  Ja, det är... Det går kanske. Det går nog rätt så bra. *skratt*
Bertil Åberg, aktiesparare och miljonär, ang hur mycket aktiekapital man behöver för att kunna leva på avkastningen
 
- Vad finns det så att säga för garantier för att företagen verkligen anställer fler då och inte tar ut det där utrymmet i form av vinster?
- Nja, det är ju bara att titta på data. Alltså.. De tar inte ut det i högre vinster i så stor utsträckning. Alltså vinstandelen är ganska stabil. Det är inte så stora svängningar.
Nils Gottfries, professor i nationalekonomi, som skrivit en rapport till regeringen i ämnet

Kommentarer

------------------------------

Gör mig glad och lämna gärna en kommentar!

Din kommentar kommer att synas efter att jag godkänt den. Observera att reklam och spam inte kommer att publiceras.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0