Bokutmaning 2013 - resultat

Inför 2013 satte jag upp ett antal läsutmaningar för mig själv. Så hur gick det då?
 
Läsa 30 böcker (Goodreads 2013 Reading Challenge)
Här kom jag i mål, det blev 36 böcker totalt under året (se alla böckerna här). Bäst var Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell och Divergent av Veronica Roth.
 
Läsa tolv författare jag inte läst något av tidigare
Jag hann med 24 olika författare (här räknar jag ett författarpar som en författare) varav 17 var nya bekantskaper. Så även här kom jag i mål!
 
Böcker om och från Asien
Bara två böcker hade med Asien att göra: Kejsarinnan Orkidé och Den sista kejsarinnan av Anchee Min. Riktigt dåligt... Fast böckerna var bra!
 
Hyllvärmare
Endast en blev påbörjad (Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren) men den ligger fortfarande halvläst på sängbordet. Den är inte alls dålig, bara lite otymplig att läsa med en hand.
 
Tre-på-tre
Här kom jag i mål, det var rätt så enkelt eftersom det var tre bra böcker.
 
 
Om man tittar på de betyg jag under året gett böckerna på Goodreads kan jag bara konstatera att antingen är jag generös med höga betyg eller så läser jag helt enkelt bra böcker.
 
 
 
 

YMCA-spindlar

Dansa in det nya året! Inte ens jag, som verkligen ogillar spindlar, kan låta bli att le åt det här klippet. Go spiders, go!
 
 
 
 

Behöver vi verkligen nyårsraketerna?

Visst är det fint med ett hejdundrande fyrverkeri på nyårsafton! Med pompa och ståt ska det gamla året slängas ut och det nya firas in. Men det finns tre anledningar att ta en extra funderare kring vår användning av raketer och fyrverkerier: hänsyn, miljö och säkerhet.
 
Det är inte bara djur som har ont av höga, plötsliga ljud. Det kan även vara jobbigt för äldre och hörselskadade. Djuren förstår förstås inte att det handlar om lite snygg färgprakt på natthimlen, de blir lika stressade och rädda för det. Kanske hade det varit ok om smällarna och fyverkerierna faktiskt hade begränsats till ett fåtal gånger per år, men nu verkar folk ha så pass dålig koll på kalendern att oväsendet pågår en vecka före och en vecka efter högtiden. Visa gärna hänsyn och minimera smällarna i nyår!
 
En annan anledning att vara restriktiv med användningen av raketer och fyrverkerier är miljögifterna. Att fyrverkerier innehåller tungmetaller som bly, kvicksilver, kadmium och krom är (förhoppningsvis) knappast någon nyhet. Att få i sig bly kan leda till blodbrist och skador på nervsystemet, för forster och små barn kan det också innebära lägre IQ och beteendestörningar. Även kvicksilver kan skada hjärnan medan kadmium gör mest skada på njurarna. Flera kromföreningar är cancerogena eller allergiframkallande. Vill vi ha det i vår natur?
 
Om nu inte omtanke om djur och natur (och därmed dig och mig) är anledning nog att i alla fall ta sig en extra funderare på nyårsraketen, så se i alla fall till att du hanterar raketerna på ett säkert sätt. Varje år behöver runt 100 personer söka akut vård på grund av fyrverkerier och många bränder orsakas av raketer på vift. Några saker att tänka på:
  • Se till att fyrverkeripjäsen är godkänd (kolla efter MSB:s godkännandenummer, ej godkända pjäser får inte säljas i Sverige)
  • Använd aldrig en skadad fyrverkeripjäs
  • Var nykter! Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Rigga enligt anvisningarna och håll aldrig en tänd pjäs i handen
  • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Och försök inte tända den igen!
  • Håll säkerhetsavståndet!
 
Gott nytt och säkert år på er!
 
 
 
 

Boksammanfattning december

Summering av decembers läsning!
 
 
 
 
Nyckeln - Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
Röd vinterängel - Tove Birkeland Brandt
Divergent - Veronica Roth
Insurgent - Veronica Roth
Allegiant - Veronica Roth
 
Antal lästa...
Böcker totalt: 5
Ljudböcker: 4
E-böcker: 1
Låneböcker: 0
Nyköp (köpt senaste två månaderna): 0
Recex: 1
Hyllvärmare (stått i hyllan längre än två år): 0
 
Lite mer info...
Manlig/kvinnlig författare: 5/1 (En bok av manlig och kvinnlig författarduo)
Land boken huvudsakligen utspelar sig i: Sverige (2), USA (3)
Månadens bästa: Divergent av Veronica Roth
Månadens sämsta: Röd Vinterängel av Tove Birkeland Brandt
 
 

Divergent - Veronica Roth

I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.
Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.
Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.
 
Saxat från Bokus
 
 Åh. Så. Bra! Ja, det här är helt och hållet min kopp te. Politik, intriger och ett samhälle som av en eller annan anledning inte riktigt är som det ska.
 
Divergent påminner mycket om Hungerspelen, båda är ungdomsdystropier med allt vad som hör till i form av förhållande till föräldrar och familj samt söta kärlekshistorier. Det är också tävling , uppdelning i falanger/distrikt, en (makt)galen ledare osv, men båda är värda att läsas.
 
Divergent utspelar sig i ett framtida Chicago där befolkningen delas in i fem olika falanger beroende på vad man har fallenhet för. När man valt sin falang förväntas man hålla sig till den, något som initieringen är till för att befästa. Att byta falang innebär inte bara att man inte träffar sin familj och sina vänner igen, det innebär att byta sitt sätt att tänka och vara.
 
Jag gillar att en hel del anas men inte berättas, till exempel vad som egentligen har hänt Chicago och när det hände. Det är nu en förfallen stad med mer yta än befolkning och omringad av bevakade murar. Varför finns det så många tomma hus? Vad finns utanför murarna? Och de där tågen... Varifrån kommer de och vart är de på väg?
 
Själva samhällsuppbyggnaden är väldigt intressant och Divergent innehåller "lagom" mycket politik för att vara en YA-bok. Den beskrivs hela tiden i vardagen, man får till stor del lägga pusslet själv och jag misstänker att fler bitar tillkommer i de två kommande böckerna. Man får också vissa ledtrådar till den kommande handlingen, vilket gör att boken känns genomtänkt.
 
Har du inte läst Divergent ännu? Gör det innan filmen kommer!
 
 
 
 
 

Tomten är en kommunist

 
God jul go' vänner!
 
 
 
 

Bokutmaning 2014

För 2013 hade jag ett antal olika läsutmaningar och jag kommer att sammanfatta dem i början av januari. Hittills ser det ut att ha gått sådär...
 
Men nu släpper jag 2013 för en stund och blickar framåt. Hur ska nästa års läsutmaning se ut?
 
  • Jag hoppas förstås på en ny tre-på-tre-utmaning. Vilka böcker jag kommer att läsa då får vi se när det närmar sig, troligtvis plockar jag något från årets gäng för där finns hur mycket som helst att välja på.
  • Tolv nya författare är en bra utmaning så den kommer jag att fortsätta med. Jag är alltid pigg på att testa nya böcker så utmaningen är inte heller särskilt svår att ro i land.
  • Däremot ger jag upp Asien-utmaningen...
  • ...och hyllvärmarna. Eller, ger upp och ger upp. Hyllvärmarna ska jag förstås läsa men just nu blir det betydligt mer talböcker än tryckta böcker just nu eftersom jag lyssnar under barnvagnspromenaderna.
  • I år hoppas jag kunna öka antalet lästa böcker något även om jag inser att det förmodligen inte kommer att gå när Lillprinsen börjar ta sig fram lite mer. Gissningsvis kommer han inte heller att sova sig igenom barnvagnspromenaderna som just nu ger mig den mesta "lästiden"... Men mål måste man ju ha! Så vad sägs om 36 böcker? Tre böcker i månaden borde gå, tycker jag.
 Uppdatering: Jag kommer även att haka på Kaosutmaning 2.0. Spännande!
 
 

Slökokad burgundisk gryta

Igår blev det ytterligare ett tillfälle att använda slökokaren när vi fick middagsgäster. Boeuf Bourguignon blev det (lyssna hur man uttalar det på svenska enligt Google translate, det är humor!). Mycket trevligt, mycket gott! Som vanligt glömde jag bort det där med bilder så "efter"-bilden är på resterna som vi åt idag...
 
Före
 
 
Efter
 
 
How to?
Skala morot och dela den i mindre bitar, dela champinjoner i fyra bitar, grovhacka gul lök och vitlök och lägg alltihop i slökokaren. Dela bacon och kött i mindre bitar (jag använde fransyska) och blanda med grönsakerna. Lägg i ett par lagerblad, lite timjan och ta ett par rejäla tag med pepparkvarnen. Skvätta i viltfond, tillsätt ett par deciliter rödvin och ungefär hälften så mycket vatten. Låt puttra på låg värme i ca 8 timmar.
 
Fiska upp kött och morötter och sila av buljongen. Värm upp den i en gryta, tillsätt lite extra kryddor (jag använde viltfond, chili, rosmarin, forest blend, torkad vitlök, paprikapuler och säkert ett par kryddor till) och red med maizena eller vetemjöl. Den här gången ville jag ha en mörkare färg så jag tog i lite collorit också (fullkomligt onödigt egentligen, det är bara sockerfärg). Lägg tillbaka allt i grytan och låt det stå på varmhållning tills potatisen är klar.
 
Servera med ett nybakt bröd och ett rejält rödvin. Ät och njut!
 

Klassiker

 
 
Vad gör jag i Florens?
Inferno - Dan Brown
 
 
 

Röd vinterängel - Tove Birkeland Brandt

Det känns faktiskt som om någon förföljer henne. Hon försöker skaka av sig känslan. Det känns otrevligt. Hon tittar bakåt, vill förvissa sig om att ingen är där, men allt är lugnt och stilla.
Jailson håller sig intill husväggen, dold av mörkret, ser hennes oro, det doftar rädsla, han vädrar och njuter. Vet att det varit nära att han blivit upptäckt. Nu vilar han i skydd av mörkret, känner sig som ett djur som jagar sitt byte. Han kommer nära, kan känna hennes parfymdoft, den vilar i luften där hon nyss har gått. Han andas in extra djupt, lägger doften på minnet, en blandning av musk och vanilj.
Nilla vänder sig hastigt om, tycker sig höra något, det är något litet ljud, som väcker hennes vaksamma sinnen. Hon skyndar på stegen, stannar upp och tar av sig skorna, befriar sina ömmande fötter och börjar istället gå barfota, raskar på stegen. Hon är så säker på att något bevakar henne, det kan inte bara vara hennes fantasi, hon känner sig skräckslagen. Måste komma hem, måste skynda sig...
 
Saxat från Bokus
 
 
 
Birkeland Brandt tog själv kontakt med mig via bloggen och undrade om jag skulle kunna tänka mig att läsa hennes debutbok Röd vinterängel. Jag tackade självklart ja, det är alltid kul att upptäcka nya böcker och författare. Boken har jag läst i e-boksformat vilket kan påverka min upplevelse (jag är inte helt såld på e-böcker).
 
 
I efterordet till Röd vinterängel skriver Birkeland Brandt att hon skrivit boken som en slags terapi efter föräldrarnas bortgång. Som sådan respekterar och förstår jag boken. Som deckare lämnar den åtskilligt att önska.
 
Något som jag reagerade på redan från första stund var språket. Förutom det våldsamma överanvändandet av kommatecken finns det en hel del rent språkliga fel (felstavningar, tveksamma syftningar, cittatecken som hamnat fel osv) som gör boken jobbig att läsa. Det är visserligen en debutbok men en språklig genomgång är ett måste inför varje boksläpp.
 
Karaktärerna skulle kunna vara trovärdiga men de är så teaterlikt beskrivna att jag nästan väntade mig handloven mot pannan och ett högljutt "ack ve, ack ve!" från någon av dem. Så blev det förstås inte. Däremot var det en del snyftande på golvet. Gör folk så? Mer än i böcker och filmer, menar jag. Själv har jag varit ordentligt förkrossad en och annan gång men nog har det alltid funnits en stol/pall/bänk/säng inom bekvämt avstånd.
 
Nåja, men själva historien då? Ja, den innehåller delar för att skapa en intressant deckare (tydliga karaktärer, en galen mördare och ett sympatiskt mordoffer) men tyvärr stannar det där. Fram till sista sidan hoppades jag fortfarande på att något oväntat skulle hända, men tyvärr...
 
Historien är bitvis rejält blodig men jag blir ändå betydligt mer illa berörd av sexet, eller snarare sexpratet, än våldet. Är det meningen att männen ska framstå som vidriga eller är det ett olycksfall i arbetet? Jag försökte att läsa det med humor (tänk Bäckströms supersalami) men jag lyckades inte riktigt tyvärr.
 
När författaren envisas med att berätta hur saker ska uppfattas istället för att beskriva dem tröttnar jag lite. Om en polis beskrivs med ord som duktig och kompetent av författaren och inte av de andra karaktärerna, ja då får hon minsann vara helt jävla fantastisk! Tyvärr verkar poliserna i Röd vinterängel helt inkompetenta. När de svamlar runt på Wikipedia (!) efter att ha fått delar av vägskyltar serverade åker skämskudden fram. Till och med jag - som bara varit i Göteborg på semester - vet att Askim är en stadsdel i Göteborg. Och det tog mig två minuter att hitta rätt korsning via Google maps. Helt plötsligt känns det inte alls märkligt att två erfarna poliser inte har en suck om hur en rättspsykiatrisk undersökning fungerar.
 
 
Nja, det här var verkligen ingenting för mig. Gissningsvis kommer en uppföljare med Mimmis vidare äventyr, men tyvärr kommer jag inte att läsa den. Däremot önskar jag Birkeland Brandt all lycka med nästa projekt - man måste våga för att vinna.
 
 
 
 Adlibris

Mellan björkarna skymtar jag

Så klart kan jag inte låta bli att tänka på Cirkeln när jag går förbi den gamla folkparken på min promenadrunda...
 
 
 
 

På H&M börjar de jobba tidigt

På H&M är de uppe med tuppen. Jag tackar, kanske paketet hinner fram innan jul!
 
 
 
 

...sedan ångrade jag mig

Jag tänkte skriva på en boksammanfattning men sedan så ångrade jag mig. Idag är ingen bra dag, stubinen är kortare än normalt och att skriva någonting om någon annans arbete skulle knappast bli konstruktivt och rättvist. Kanske skulle baka lite lussebullar men å andra sidan orkar jag inte vänta på två jäsningar. Dryga bullar!
 
Nä, istället så blir det lite sång med Lillprinsen, följt av en balja julkaffe. Ja, alltså kaffe med kanel, nejlika och kardemumma - inte de där mysko julblandningarna som dyker upp i alla affärer nu.
 
Hepp, nu måste jag gå. Lillprinsen har "fastnat" i babygymmet och sockarna är på rymmen.
 
 
 
 
 
 

Lässtatus

Igår lyssnade jag klart på Nyckeln, tredje delen i Engelsfors-serien. Så bra! Boksammanfattning kommer i veckan. Nu har jag börjat på den omtalade Divergent som verkar riktigt lovande. Den här gången valde jag den engelska versionen, det var så länge sedan jag lyssnade på engelska en längre stund och det behövs nog för att inte rosta ihop fullkomligt...
Kämpar mig parallellt igenom Röd vinterängel som inte är fullt lika bra... Tyvärr kommer det att bli en utmaning att skriva den boksammanfattningen också.
 
 

Dubbelt bra för miljön

Tänk att kunna hjälpa till att rensa luften från föroreningar medans man cyklar till affären. Smart! Den här idén till cykel skulle ha ett renande luftfilter samt en fotosyntesram. 
 
 
 

Liten-sviten

Jag har köpt tre böcker ur Liten-sviten av Lotta Olsson till Lillprinsen: Liten, liten snälling, Bilen säger brum samt Här är stora näsan. De är jättefina med mysiga rim och fina bilder. Böckerna går varma här hemma och Lillprinsen försöker redan nu bläddra själv. Nu står även Alla kläder på på önskelistan...
 
 
 
Ur böckerna:
 
 
"Liten, liten snälling.
Dricka, dricka välling.
Leka, leka nallen.
Putta, putta pallen."

"Här är stora näsan: här!
Allra största nosen.
där är lilla näsan: där!
Lilla nyponrosen."
 
"Bilen säger Brum, brum brum.
Humlan säger Hum, hum, hum.
Klockan säger Rrrr!
Tigern säger Grrr!"
 
 
 
 

Skinkstek á la Crock-Pot

Jag har världens bästa man! Pojken gav mig en Crock-Pot (slow cooker/slökokare) i tidig julklapp. Mums!
 
Jag har bara testat att göra skinkstek än så länge, men gott blir det! I med rotsaker, gnid in skinkan med kryddor (rosmarin, timjan, paprikapulver, muskot, vitlök, forest blend, salt och peppar) och lägg den ovanpå rotsakerna, häll på vin och buljong. Ställ in slökokaren på låg temperatur i sju timmar. Ät och njut!
 
 
 
 
 

Familjemedlem?

Hittade den här annonsen på familjesidorna i lokala gratistidningen. Fyndigt! 




Lördagslyx

Idag blev det lyxmiddag - bönbiffar med nybakt hamburgerbröd, klyftpotatis och coleslaw. Gott värre!
 
 
Basen till bönbiffarna är kidneybönor, stora vita bönor, potatis, morot och lite ägg. Lägg till lök, vitlök, spiskummin, paprikapulver, chili, salt, peppar och timjan så är ni hemma. Klyftpotatisen kryddades med rosmarin samt chili- och vitlökssalt.
 
 

Veckans bokbloggsjerka - Kaffe med karaktär

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Vilken karaktär skulle du helst vilja möta IRL och varför?
 
Efter ett långt uppehåll slänger jag mig in i bokbloggsjerkan igen! Veckans fråga är inte helt lätt, för mig är karaktärerna precis där de ska vara och jag vill inte bli besviken om de visar sig att de inte alls stämmer med bilden man fått av dem.
 
Tänk om Dumbledore visar sig vara en helt vanlig pensionär när han inte slåss mot onda krafter? Miss Marple kanske är en notorisk tea party-anhängare och Evert Bäckström kanske egentligen är djupt engagerad i Amnesty. Emma träffade kanske någon bakom ryggen på Dex och bröderna Lauritzen kanske visar sig vara riktiga spån.
 
Nä, det är säkrast att låta karaktärerna få vara precis där de är.
 
 

Rubrikkaos!

Aftonbladet chockar gärna sina läsare, här kommer två exempel på det rubrikkaos som skulle kunna få läsare att rasa:
 
 
 
"Besökarna som tar sig ner till utgrävningen möts av en spis med två bakugnar, varav en inmurad variant till brädden fylld med ägg, ett fynd som förvånat de som jobbat på plats." (Artikeln finns här)
Helt galen upptäckt! Ägg i spisen! Stoppa pressarna!
 
 
 
"Men stjärnan är ändå inte övertygad om det traditionella äktenskapet.
– Folk har en barnslig bild av monogami och trohet. 'Han har varit otrogen, då är han en dålig människa', i motsats till ett erkännande om att vår art inte är monogam, säger han." (Artikeln finns här)
Ja, jag kan känna ilskan när Hawke rasar. Skulle inte vilja vara ivägen när han är helt asjävla förbannad. Då kommer det säkert en svordom till och med!
 
 

Den sanna historien om Pinocchios näsa - Leif G. W. Persson

Den här romanen är en ond saga för vuxna barn och om det inte hade varit för den siste tsaren av Ryssland, Nikolaj II, Englands premiärminister Sir Winston Churchill, Rysslands president Vladimir Putin och kriminalkommissarie Evert Bäckström vid Västerortspolisen i Stockholm, skulle det som den handlar om aldrig ha hänt. I den meningen är det en berättelse om det samlade och slutliga resultatet av de handlingar som fyra män genomför över en period på mer än hundra år.
Fyra män som aldrig träffade varandra, som förvisso levde sina liv i skilda världar, och där den äldste av dem blev mördad fyrtio år innan den yngste av dem ens var född. Och som så ofta förr, oavsett i vilket sällskap eller sammanhang som han nu har hamnat, är det också Evert Bäckström som kommer att sätta punkt för historien.
 
Saxat från Bokus
 
 
 
Evert Bäckström är en riktig antihjälte. En sliskig mansgris med uppblåst ego och betydligt lägre moral som samtidigt är en hyfsat vass utredare. Att han kallar sitt kön "supersalamin" sätter verkligen nivån och det tog ett tag innan jag kom överens med karaktären där Persson i princip samlat alla människors sämsta sidor. Bäckström passar perfekt in på beskrivningen "jag är inte homofob, jag hatar alla" och när jag slutade vilja slå honom på käften blev han riktigt underhållande.
Även resten av historien är väldigt underhållande. Själva polisutredningen av advokatmordet hamnar i skymundan för diverse andra historier som exempelvis en virrig grevinna, kriminella gäng, misshandel med hjälp av konstkatalog samt en frispråkig fågel med fler liv än en katt. Jag gillade för övrigt särskilt just den sanna historien om Pinocchios näsa som blev en egen historia i historien.
Även den här gången plöjde jag boken i talboksformat, något som gjorde att jag hakade upp mig på vissa uttryck mer än jag förmodligen skulle gjort om det varit en tryckt bok. Visst kan olika personer ha olika uttryck som de slänger sig med, men här var det några fraser som ständigt återkom från, som jag uppfattade det, olika personer. Några exempel är "kan man tänka sig", "jag hör vad du säger", "om ni nu undrar" samt "jag förstår hur du tänker".
 
Det var länge sedan jag läste Linda - som i Lindamordet så den kommer jag inte alls ihåg. Men efter att ha plöjt Den sanna historien om Pinocchios näsa tror jag att jag ska ta och läsa Bäckström-böckerna i rätt ordning.
 

Lite svårtolkat

Jag: Mamma ska fixa gardiner till ditt rum! Några önskemål?
Lillprinsen: Äh-ähum!
Jag: Ok, ska se om jag hittar sådana.
 
 

Boksammanfattning november

Jag tänkte vara duktig och sammanfatta läsmånaderna också. Vi får väl se hur länge jag håller på med det, blir det bara 1-2 böcker per månad känns det inte lönt förstås.
 
Men här kommer i alla fall november!
 
 
Antal lästa...
Böcker totalt: 6
Ljudböcker: 5
E-böcker: 0
Låneböcker: 1
Nyköp (köpta inom två månader): 0
Recex: 0
Hyllvärmare (stått i hyllan längre än två år): 0
 
Lite mer info...
Manlig/kvinnlig författare: 5/2 (en bok är skriven av både en man och en kvinna)
Författarnationaliteter: Sverige (6)
Månadens bästa: 438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye
Månadens sämsta: Lyckliga gatan av Liza Marklund
 
 

Vacker höst

Lillprinsen och jag går en runda varje dag och ibland får jag faktiskt med mig kameran. Så här såg det ut förra veckan. När det är vackert, då är det vackert...
 
 
 
 
 
 

Hallå?

Okej, jag har kanske inte varit så fokuserad på bloggen den sista tiden, men noll besökare igår? Jag hoppas att ni drack mängder med glögg och myste framför en brasa, för det är den enda godkända ursäkten! (Nejdå, jag tycker förstås om er ändå.)
 
Men vad vill ni egentligen se (och inte se) när ni kikar in här i bloggen? Jag kan behöva lite hjälp med inspirationen!
 
 
 
 

RSS 2.0