Gott nytt år!


Nyårsvacker

Det här hade inte varit fel till nyår. Inte fel alls...
 
 
New Years Eve
 
New Years Eve by doktorglas featuring gold peep toe shoes

 
 

Bokutmaning 2013

Läsutmaningen för 2012 var att läsa tolv författare jag inte läst något av tidigare. Och det gick ju bra! Totalt har jag läst 33 böcker i år av 28 olika författare, varav 22 var nya bekantskaper.
 
Så hur ska årets läsutmaning se ut?
Med tanke på att jag börjat på Guillous serie Brobyggarna och Jordans Tidens hjul och att jag har Gardells Torka aldrig tårar utan handskar i bokhyllan så kan man nog lugnt påstå att det kommer att bli mycket bokserier i år.
Trots det ska jag ändå försöka hålla mig till tolv nya författare. Och om man tittar på listan över lästa böcker historiskt sett så är engelskspråkig litteratur överrepresenterad. Så i år tänkte jag därför fokusera på Asien - böcker om och från Asien.
 
Har du tips på böcker om eller från Asien?
 
 

Bråttom!

Min lilla blomma har så bråttom att blomma att den inte hinner växa klart på längden. Söte!


Räkor vs poker

Pojken kör pokerkväll och jag äter räkor. Helt ok för mig!


Nostalgiträff

Fika med bästa Flin är bra för själen. Ser verkligen fram emot vårens weekend-resa med tjejerna, frågan är bara om vi kan enas om ett resmål. Några tips?


Dagens middag - linssoppa

Idag blev det linssoppa till middag. Eller kanske snarare linsgryta, jag vill ha den riktigt tjock och matig. Till det serverades ett grekiskt lantbröd, det blir oftast det jag bakar här hemma. Det passar till allt och är enkelt att baka.
 
 
 
Linssoppa (linsgryta)
 
1 stor gul lök (eller två mindre)
3 potatisar
1 msk paprikapulver
Smör att steka i
1,5 dl gröna linser
9 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
Salt
Curry
Spiskummin
Gurkmeja
Koriander
 
Skala och hacka potatis och lök. Stek det i smör tillsammans med paprikapulvret i en stor gryta.
Skölj linserna och häll i dem i grytan. Tillsätt vatten och kryddor efter smak och låt det koka ungefär en halvtimme (blir det för tjockt tillsätt bara mer vatten). Servera med nybakt bröd.
 
 

Ditt sexliv 2013

Det här är en gammal klassiker, men inte mindre rolig för det.
 
 
Jag fick "Prostetnic Vogon Jeltz släpade sin obehagliga gröna kropp runt på kommandobryggan"*.
 
Eeeh... Got the point. Dags att börja träna!
 
 
 
 
* Liftarens Guide till Galaxen - Douglas Adams

Slöedag

Idag har inte mycket vettigt blivit gjort. Rättelse: idag har inget vettigt blivit gjort. Däremot har jag hittat en hel del kul på nätet. Här kommer ett urval, enjoy!
 
 
 
 
 
 
 

Adventskalendertävling - påminnelse

Glöm nu inte bort "adventskalendertävlingen" där jag skänker pengar till välgörenhet
(det går så klart bra att lämna samma bidrag flera veckor i rad).
 
I skrivande stund har endast ett förslag kommit in!
Det måste väl vara fler som vill skänka till välgörenhet där ute?
Hallå, ni skänker ju av mina pengar dessutom!
 
Sista dagen att påverka var pengarna hamnar är idag!
 
Var med här: Adventskalendertävling

Andra bullar

I förrgår bakade jag lussebullar, idag blev det andra bullar. Vaniljbullar that is, mums! Imorgon tänkte jag göra mumsmums och eventuellt testa bullar fyllda med vaniljkräm. Går de att frysa förresten? Ska även testa kalljäst bröd och mammas tunnkakor. Det kan bli intressant! Mycket bakning på gång, jag vet, men man får passa på när man är ledig.
 
 
 
 

God jul

God jul på er allihopa! Se till att äta lite för mycket, mysa lite extra och krama nära och kära ett varv till.


Kökstjänst

Idag har det varit fullt upp! Jag har fixat lingontryfflar, rocky road, lussekatter och julköttbullar. Pojken har lagat Janssons frestelse. Nästan alla klappar är inslagna, men nu blir det soffläge och njuta av julen.
 
 

Adventskalender - del fyra!

Nu är det dags för sista delen i adventskalendertävlingen!
Här hittar ni vinnarna från del ett, två och tre
 
Julen är en tid för eftertanke och omtanke och att tänka på de och det som finns runt om oss - människor, djur och natur. Jag tror stenhårt på att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Därför inbjuder jag dig att vara med och skapa en riktigt god jul för oss alla.
 
Jag kommer att skänka 200 kronor varje vecka fram till jul 
till en välgörenhetsorganisation som NI väljer.
 
Regler:
1. Föreslå en organisation du tycker ska få 200 kr i en kommentar till det här inlägget
2. Organisationen ska ha ett 90-nummer (kontrollerade av Svensk Insamlingskontroll)
3. Ge en kort motivering
4. Dela tävlingen på din blogg, facebook eller annat kreativt sätt
5. Det går såklart bra att skicka samma förslag/motivering till flera av deltävlingarna
 
 
Tävlingen pågår till och med onsdag. Vinnaren presenteras på torsdag.
 
 
Tävlingen är avslutad
 
 
 
 

En lugn kväll

Tanken var att vi skulle på "examensfest" ikväll, men ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig. Magen bråkar med mig så nu är Pojken iväg på egen hand och jag sitter hemma med magknip. Med anledning av detta vill jag bjuda på en gammal klassiker:
 
 
När Gud skapade människan började de olika kroppsdelarna bråka om vem som borde ha makten över resten av kroppen.
Hjärnan förklarade att eftersom den kontrollerade alla delar i kroppen borde den vara chef. Benen menade att eftersom den tog människan vart han ville skulle de vara boss. Magen replikerade att eftersom den smälte maten så var den närmast att komma i åtanke. Ögonen sa att utan dem skulle människan vara hjälplös, så de borde få ta kommandot. I den situationen ansökte rövhålet om jobbet.
De andra kroppsdelarna skrattade så enormt att rövhålet blev ilsket och knep ihop. Efter några dagar blev hjärnan dimmig, benen ostadiga, magen sjuk och ögonen så blodsprängda att de inte längre kunde se. Då gav alla upp och gjorde rövhålet till chef.
Detta bevisar att man inte behöver vara en överlägsen hjärna för att bli chef, utan det räcker att vara ett riktigt arsel!
 
 

Jullov!

Ja jösses, nu är det långledigt! Efter en intensiv period på jobbet känns det väldigt välbehövligt även om kalendern redan börjar bli fullbokad under "ledigheten"... Jag såg egentligen fram emot att tillbringa två veckor tillsammans med böcker, bakning, löparskor och TV-soffan, men det är väl bara att inse att deltidseremit liksom inte riktigt är socialt accepterat.

Veckans vinnare i adventskalendertävlingen

Den här gången kom det endast in ett förslag till tävlingen så valet var inte svårt.
Kom igen nu, på söndag är sista chansen! Fundera på vilken organisation DU vill ge 200 kr av mina pengar.
 
Veckans vinnare i adventskalendertävlingen:
Hjärt-Lungfonden
 
 
 

Vilken sopa!

På jobbet har vi en adventskalender, där alla lagt var sitt paket i en hög. Varje fikarast får sedan någon dra en lott med ett nummer som motsvarar något av paketen. Titta vad jag vann!
 
 
 

Hobbit, Twilight och Hitta Nemo

Vi var på bio och såg Hobbit i helgen. Filmen var helt ok, även om jag föredrar Sagan om ringen. Det är samma sak med böckerna, Hobbit var aldrig min favorit.
Men jag fick en schysst mugg! Twilightmugg med Hitta Nemo-figur på Hobbit-bion, vilken blandning... Figuren kommer jag att behålla, men inte muggen.
 
Fel film
 

Tre på tre uppföljning

I augusti anmälde jag mig till Pocketlovers tre-på-tre-utmaning. Det gick sådär...
 
Jag började med Fifty shades och det skulle jag aldrig gjort. Det är definitivt inte min typ av bok och frågan är om jag någonsin kommer att plåga mig igenom den. Däremot har jag lånat om den typ fjorton gånger på biblioteket, de måste tro att jag är tokfrälst...
 
Jellicoe Road var betydligt mer angenäm läsning. Den boken satte sig på ett sätt jag inte förväntade mig. Ja, hela boken var något annat än vad jag förväntade mig (ibland är det bra att inte läsa baksidetexten).
 
Vad gäller Miss Peregrines home for peculiar children så ser jag fram emot både den kommande uppföljaren som släpps om alldeles för länge och Tim Burtons filmatisering. Det kan bli hur bra som helst!
 
 
 
 
 

Skjut för livet

Efter det fruktansvärda massmordet på en skola i USA tar vapenlobbyn chansen att peka finger åt kongressen och Connecticuts lokalpolitiker. Det finns helt enkelt för få vapen i USA.
 
Say what? Newtown har ca 25 000 invånare och runt 400 vapenhandlare. Jag tycker att det räcker. Jag tycker också att man kan fråga sig om det är vettigt att mördarens mamma utan problem kunde ha tre vapen hemma, varav ett automatgevär. Inte direkt något man skjuter harar med.
 
År 2010 begicks det 8 775 skjutvapenmord i USA, förvisso en rejäl minskning från toppåret 1993 men ändå sinnessjukt många. Att de flesta av de här morden var gängrelaterade och inte något som sker hos den välbärgade vita amerikanen gör det inte mer förståeligt att det nu är tillåtet att bära dolda vapen när man handlar mat.
 
Jag tycker att det är otäckt och naivt att tro att våld botar våld. Förvisso gör det jobbet i slutändan, synd bara att ingen finns kvar att njuta av freden.
 
Carl Fredrik Reuterswärds bronsstaty "Non-violence"
 
 

Dagens erbjudande

Nog för att vi bor i de södra delarna av Sverige, där vintern kommer som en överraskning varje år, men "försäsong" är väl lite att ta i så här veckan före jul.


Adventskalender - del tre!

Nu är det dags för del tre i adventskalendertävlingen!
Förra veckans vinnare hittar ni här, och vinnaren från vecka ett här.
 
Julen är en tid för eftertanke och omtanke och att tänka på de och det som finns runt om oss - människor, djur och natur. Jag tror stenhårt på att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Därför inbjuder jag dig att vara med och skapa en riktigt god jul för oss alla.
 
Jag kommer att skänka 200 kronor varje vecka fram till jul 
till en välgörenhetsorganisation som NI väljer.
 
Regler:
1. Föreslå en organisation du tycker ska få 200 kr i en kommentar till det här inlägget
2. Organisationen ska ha ett 90-nummer (kontrollerade av Svensk Insamlingskontroll)
3. Ge en kort motivering
4. Dela tävlingen på din blogg, facebook eller annat kreativt sätt
5. Det går såklart bra att skicka samma förslag/motivering till flera av deltävlingarna
 
 
Tävlingen pågår till och med onsdag. Vinnaren presenteras på torsdag.
 
Tävlingen är nu avslutad. Vinnare blev Hjärt-Lungfonden. Tack Moster och Elsa för ert förslag.

 
 

FUB - Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

Dags för en liten presentation av veckans vinnare i Adventskalendertävlingen!
(Ny tävling kommer upp på bloggen imorgon söndag, glöm inte att skicka in ditt bidrag då.)
 
 
Under mitten av 1900-talet var villkoren för familjer med utvecklingsstörda barn hårda. Ofta fick föräldrarna rådet att lämna bort dem och en del vuxna med lindrig utvecklingsstörning användes till och med som billig arbetskraft inom jordbruket.

FUB bevakar personer med utvecklingsstörnings intressen i kommuner, landsting, riksdag och hos myndigheter. De jobbar också med informationsspridning både till medlemmarna och allmänheten samt erbjuder medlemsstöd i form av bland annat rådgivare och rättsombud.
Den första FUB-föreningen bildades 1952 i Stockholm. Idag finns det 167 lokalföreningar med ca 28 000 medlemmar och villkoren har förbättrats betydligt för människor med utvecklingsstörning. 1993 kom LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

FUB beskriver sin logo, två ringar, så här: De symboliserar alla oss människor. Den yttre cirkeln symboliserar alla som inte har någon utvecklingsstörning. Den inre cirkeln symboliserar alla som har en utvecklingsstörning. Det lilla hacket betyder att de har funktionshinder och kan behöva stöd ibland. Annars är vi alla - som ringarna visar - mycket lika varandra!
 
 
Läs mer om FUB på www.fub.se
 
 
 

Varma kroppar blir film

Snart kommer filmatiseringen av Varma kroppar. Den ska jag absolut se, ska du?
 
 
 
 

Veckans vinnare i adventskalendertävlingen

Den här gången kom det "bara" in två förslag till tävlingen, kom igen och tipsa mer! Två chanser kvar, jag vet att det finns mängder med organisationer där ute som behöver vårt stöd.
 
Veckans vinnare i adventskalendertävlingen:
FUB - Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning
 
 

Icebug-rea

Åh, typiskt! Nu har campadre.se en kampanj med nästan halva priset på löparskor med dubbar. Jag som precis har fått hem mina... Tyvärr har jag inte fått tummen ur och testat dem ute på halt underlag ännu men de kändes väldigt sköna och stabila när jag provade dem inomhus (på en matta förstås, jag är rädd om golvet).
 
Nåväl, är du intresserad av ett par halksäkra joggingskor kan jag rekommendera en titt på Campadre, till exempel kostar Anima-L BUGrip 999 kr mot normalpriset ca 1700 kr. Helt ok rabatt!
 
 
 
 

Tips om jultävling

Psst! Ni har väl inte missat att Nellon har en jultävling på gång?
Berätta om din jul och få möjligheten att vinna ett bokpaket.

Lunch med Löfven

Jag brukar inte skriva om jobbet i vanliga fall, helt enkelt för att jag inte tycker att arbetet är något som har på en privat blogg att göra. Men ibland måste jag ändå få berätta vilket varierande jobb jag har!
 
Idag har det varit workshop hela dagen för att få igång det nya arbetssättet med planering och schemaläggning, vilket var lite nervöst i början. Vi har jobbat med att ta fram arbetssättet i över ett halvår och nu är det snart skarpt läge. Kommer det att funka som vi har tänkt oss? Men det gick jättebra, många konstruktiva synpunkter kom fram och det blev en del aha-upplevelser för de inblandade också.
 
Någonstans mitt i workshopen fick jag smita iväg för det var "celebert besök" på ingång. Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiledare, och Jennie Nilsson, riksdagsledamot, med följe (svenskt näringsliv, kummunrepresentanter och ett gäng journalister) gjorde en snabbvisit på bruket för att bland annat prata om konkurrensförutsättningar för industrin i allmänhet och skogsindustrin i synnerhet. Trots pressat tidschema tyckte jag ändå att det var ett bra besök, vi fackliga representanter fick lägga beslag på honom i fem-tio minuter och det är inte så illa. Så nu har man lunchat med en kändis, haha!
 
Läs mer om besöket här
 
 

Adventskalendertävling - påminnelse

 
Glöm nu inte bort "adventskalendertävlingen" där jag skänker pengar till välgörenhet
(det går så klart bra att lämna samma bidrag flera veckor i rad).
 
Sista dagen att påverka var pengarna hamnar är idag!
 
Var med här: Adventskalendertävling
 
 

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children - Ransom Riggs

En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom.
Skrönorna om barnen med märkliga förmågor är bedrägliga minnen från hans farfars barndom, och samlingen med sepiatonade fotografier är såklart bara ett av farfars alla påhitt. Men omständigheterna kring farfaderns död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och till de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för underliga barn.
Bland dess övergivna rum och ekande korridorer kan Jacob inte motstå en djupdykning i sin farfars förflutna och snart inser han att barnen i huset kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga - kanske till och med farliga - och att de inte skeppades iväg till en enslig ö helt utan anledning. Men framförallt står det klart: De underliga barnen kan fortfarande vara vid liv.
 
Saxat från Bokus
 
 
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (Miss Peregrines hem för besynnerliga barn) är en ungdomsbok med sextonåriga Jacob i huvudrollen. När jag började läsa boken hade jag ingen aning om att den var första delen i en serie. Så typiskt mig! Nu får jag vänta länge på nästa del som kommer framåt sommaren.

I boken finns en mängd fotografier (bilder som Jacob får se) som förstärker berättelsen. Stämningen är väldigt burtonsk, och därför blev jag väldigt glad när jag hörde att Tim Burton själv ska överföra boken till film. Han är perfekt för att få fram den stämning och de färger jag ser framför mig när jag läser boken.

Riggs får med det mesta - tidsresor, magi, mystik, äventyr och lagom med skräck. Jag fastnar direkt. Att vara en normal tonåring är att vara udda, Jacob och de andra barnen är lätta att relatera till på det sättet. Vem skulle inte vilja ha magiska krafter, en gåva som förklarar varför man känner sig udda och som ger allt en mening? Igenkänningsfaktorn är stor.
 
Och just nu kommer mängder med böcker med just en emotionellt skadad ensling i huvudrollen. Är det månne vår tids hjälte?
 

Onödigt tidigt

Idag vaknade jag redan klockan tre och kunde inte alls somna om. För en halvtimme sedan stötte jag på en spindel med imponerande storlek i tvättstugan. Jobbdagen kommer att bestå av intensiva möten från klockan åtta till fyra. Gissa vem som kommer att somna gott klockan fem?

Adventskalender - del två!

Nu är det dags för del två i adventskalendertävlingen!
Förra veckans vinnare hittar ni här.
 
Julen är en tid för eftertanke och omtanke och att tänka på de och det som finns runt om oss - människor, djur och natur. Jag tror stenhårt på att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Därför inbjuder jag dig att vara med och skapa en riktigt god jul för oss alla.
 
Jag kommer att skänka 200 kronor varje vecka fram till jul 
till en välgörenhetsorganisation som NI väljer.
 
Regler:
1. Föreslå en organisation du tycker ska få 200 kr i en kommentar till det här inlägget
2. Organisationen ska ha ett 90-nummer (kontrollerade av Svensk Insamlingskontroll)
3. Ge en kort motivering
4. Dela tävlingen på din blogg, facebook eller annat kreativt sätt
5. Det går såklart bra att skicka samma förslag/motivering till flera av deltävlingarna
 
 
Tävlingen pågår till och med onsdag. Vinnaren presenteras på torsdag.
 
Vinnaren blev FUB - läs mer här! Tack Moster för tipset!
 
 
 
 

Veckans bokbloggsjerka

I veckans bokbloggsjerka (läs mer här) ställer Annika frågan:
 
Finns det någon bok som du på eller annat sätt alltid återvänder till?
 
Njae, inte direkt. Det skulle vara Tre Deckare-serien i så fall, där har jag läst om många av böckerna. Och jag kan börja och sluta lite varstans i böckerna, det gör inte så mycket. Liftarens guide-serien har jag också läst ett antal gånger.
Men för det mesta hugger jag in på något nytt, det finns så många intressanta böcker där ute. Och att läsa-listan blir ju bara längre och längre ju fler bokbloggsjerkor jag deltar i!
 
 
 
 

BRIS - Barnens Rätt I Samhället

Dags för en liten presentation av veckans vinnare i Adventskalendertävlingen!
(Ny tävling kommer upp på bloggen imorgon, glöm inte att skicka in ditt bidrag.)
 
BRIS, Barnens Rätt I Samhället, bildades 1971. Det är en ideell organisation som verkar som en länk mellan barn, vuxna och samhälle.
 
Barn och ungdomar upp till 18 år kan vända sig till BRIS via chatt, telefon eller mail när de behöver stöd från en vuxen. BRIS ser barn och unga som sina uppdragsgivare och planerar verksamheten därefter, med FN:s konvention om Barnets rättigheter som ett viktigt riktmärke.

BRIS stöttar även vuxna som behöver stöd i frågor gällande barn och ungdomar genom BRIS Vuxentelefon. Även projektet barnperspektivet.se ger möjlighet att läsa, diskutera och hitta stöd i frågor som rör barn och tonåringar.

Genom BRIS-akademin erbjuder de utbildning och föreläsningar baserade på sin kunskap och erfarenhet. I kunskapsbanken finns dessutom böcker, skrifter, rapporter samt filmer.

Läs mer om BRIS på www.bris.se
 
 
 

Smidig förvaring

Hur sjukt är inte det här? Hur gör han?! Men fisken kunde han gott ha låtit bli...
 
 
 
 

God morgon

Vad man gör om man vaknar för sent för att hinna med den tidiga bussen, men för tidigt för normala morgonrutiner? Tja, vad sägs om kaffe och scones?


Veckans vinnare i adventskalendertävlingen

Tack goa vänner för era fina förslag! Tyvärr kan inte alla vinna, men glöm inte bort att det kommer en ny chans nu på söndag!
 
Veckans vinnare i adventskalendertävlingen: BRIS
 
 

Så jävla packat

Jag avskyr verkligen de där så kallade clamshell-förpackningarna (svetsad plast). De är helt hopplösa att ta sig in i utan vassa verktyg och/eller blodvite. De bidrar dessutom till förpackningsraseri, ett underbart uttryck jag inte ens visste fanns. Det är väl definitionen på i-landsproblem, helt klart...
 
Irriterar du dig på idiotiska förpackningar? Kolla in "Så jävla packat", en tävling för att utse den sämsta förpackningen i Sverige. Min favorit just nu? Det finns ett verktyg för att underlätta öppnande av clamshell-förpackningar. Gissa hur den är förpackad...
 
 
 
 

Adventskalendertävling - påminnelse

 
Glöm nu inte bort "adventskalendertävlingen", där jag skänker pengar till välgörenhet.
Sista dagen att påverka var pengarna hamnar är idag!
 
Var med här: Adventskalendertävling
 
 

Idioter och självklarheter

Ibland blir jag helt förundrad över folks dumhet.
 
BR och Toys R Us tagit ett nytt grepp vad gäller reklamutskicken. I årets katalog har gränserna mellan pojk- och flickleksaker suddats ut, och leksaker är helt enkelt leksaker. Jättebra! Om vi slutar sortera in människor i fack innan de får möjligheten att välja själva lägger vi grunden för ett verkligen fritt samhälle. Där människor är människor, inte vad de har mellan benen. Det finns biologiska kön och sociala kön. Det första ska vi inte ändra på, det andra kan vi tänka en vända till på.
 
Men det jag inte fattar är de människor som blir så sjukt provocerade av pojkar med strykjärn och flickor med vapen. Det handlar ju om att addera valmöjligheter, inte ta bort de som redan finns.
 
 
Här är några kommentarer till artikeln:
 • Tänk att det alltid ska gå till överdrift! Låt ungarna leka med det dom vill! Själv lekte jag med bilar när jag var liten och det valde jag själv, det finns flickor som vill leka med dockor och det ska de få göra! Vi vuxna måste sluta med att styra våra barns lek!
  Håller med. Och det är ju precis det som är poängen med en neutral katalog...
 • Herregud vad farligt då. Eller så kanske folk bara kan inse att det faktiskt finns killsaker och tjejsaker och att allt inte behöver vara könsneutralt i detta landet.
  Och vem bestämmer vad som är killsaker och vad som är tjejsaker? Och framför allt varför? Jag tror snarare att det är föräldrar och "samhället" som gör den indelningen än barnen själva.
 • Varför inte erkänna att män och kvinnor har olika styrkor och svagheter.och dom måste uppmuntras redan från barnsålder. Kvinnor är bättre och mer lämpliga för vårdande yrken och yrken inom omsorg och service. Medan män passar bättre med tekniska ,fysiska och yrken som kräver beslutsförmåga. så har det alltid varit och så ska det alltid förbli.
  Bull-shit. Förutom det fysiska då. Fast jag har sett en hel del starka tjejer och svaga killar. Måste sett fel då...
 • usch vad trött jag börjar bli på detta jävla hysteri i sverige om att alla ska vara lika. Kan man inte bara inse att det faktiskt ÄR skillnad på könen? Nu säger jag inte att inte en pojke ska leka med dockor, eller att en flicka inte ska leka med bilar. Men att dom ens ska behöva göra såhär i leksakstidningar för att inte moralkärringar ska komma och gapa och skrika hela dagarna för att det inte är könsneutralt är ju helt sinnesjukt. Inse, att det är skillnad på flickor och pojkar vare sig ni vill eller inte.
  Usch vad jag börjar bli trött på denna jävla hysteri i Sverige om att allt ska vara som det var på stenåldern. Släpp träklubban och kom in i matchen. Ugh.
 
Men även några som fattat grejen:
 • Det är ingen som tvingar någonting, vilket är hela poängen som flera verkar missa. Detta är ett sätt att öppna upp för fler val - att det ska accepteras att lekas med vilken leksak som helst.
  Precis. Man är inte konstig bara för att man inte följer "normen" för vad man ska gilla för leksaker. Barn är barn, inte kön. Låt dem ha alla möjligheter så länge som möjligt.
 • Men pojker kommer aldrig att börja känna frihet att leka med dockor och flickor kommer aldrig att känna frihet att leka med bilar sålänge omgivningen säger åt dem att det finns separata pojk och flickleksaker. Därav är det jättebra att reklamen för leksaker blir mer neutral så att barn fullt ut kan känna frihet att verkligen få välja själva vad de vill leka med och senare kanske t.o.m. utbilda sig inom.
  Ja, och där ligger en stor del av poängen. Många intressen hänger med från barnsben. Hur många intervjuer med olika stjärnor säger inte just det? Att de sjöng/dansade/designade kläder från barnsben?
 • Vi lägger grunden när barnen är i småbarnsåren och ju öppnare vi som föräldrar är inför att låta barnen leka med de leksaker som finns oavsett om de ursprungligen riktats mot pojkar eller flickor desto större är chansen att de följer sina drömmar i vuxen ålder. Men det kommer knappast att sudda ut linjerna mellan man eller kvinna att man öppnar upp möjligheterna för barnen att leka med vilken leksak som helst. Jag är kvinna för att jag har en kvinnlig kropp (kvinnobröst, äggstockar, slida o.s.v.), inte för att jag (ibland) sysslar med saker som rent generellt tilldelats vara kvinnliga.
  Precis! Och jag hoppas verkligen att mina meriter är mer intressanta än mina genitalier på exempelvis jobbintervjuer.
 
Och här har vi då bilderna som upprör Sverige...
 


Snö!

Nu har vintern kommit! Igår var det trafikkaos och idag visade sig naturen från sin mest idylliska sida.
Så här såg det ut i morse. Det syns inte att jag skottade igår...
 
 
 
 

Fast

Just nu sitter jag i en väldigt lång bilkö. Vi är drygt två timmar sena och de har just börjat släppa på trafiken efter en olycka med flera bilar inblandade. Jag hoppas att ingen skadade sig allvarligt.


Adventskalendertävling

Julen är en tid för eftertanke och omtanke, och att tänka på de och det som finns runt om oss - människor, djur och natur. Jag tror stenhårt på att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Därför inbjuder jag dig att vara med och skapa en riktigt god jul för oss alla.
 
Jag kommer att skänka 200 kronor varje vecka fram till jul 
till en välgörenhetsorganisation som NI väljer.
 
Regler:
1. Föreslå en organisation du tycker ska få 200 kr i en kommentar till det här inlägget
2. Organisationen ska ha ett 90-nummer (kontrollerade av Svensk Insamlingskontroll)
3. Ge en kort motivering
4. Dela tävlingen på din blogg, facebook eller annat kreativt sätt
 
Tävlingen pågår till och med onsdag. Vinnaren presenteras på torsdag.
 
Tävlingen är nu avslutad! Vinnare blev BRIS, tack Elsa för tipset!
 
 
 

MoccaMaster

Vår gamla kaffebryggare höll på att falla i bitar. Nu har vi en riktig mästare i köket. Gott kaffe också!
 
 
 

RSS 2.0