Vuxna människor gör saker tillsammans

Idag har vi testat kick'n box, aka boxercise aka... box aerobics...?


Fun in a box


Aha!

Planeringen går framåt!

Missa inte Sherlock!

Meh, vad gör du här? Sherlock börjar nu! Seså, iväg till TV:n!


Lokalrevy

Idag har vi varit och kollat på den lokala revyn. Vad jag har hört så skulle den vara ännu bättre än föregående år, vilket lät lovande.
Nå, hur var det då? Skådisarna var inte så illa, och sången var helt ok. Eller som Pojken sa, "de försöker ju i alla fall".

Vad tråkig jag är idag

Idag har jag verkligen ingen lust att göra någonting. Det är nästan så att jag tråkar ut mig själv.

Varning för torrboll!

Att soffta lite

Om man äter en soffa, vad får man då? (För)stoppning! På riktigt alltså. Varför man nu skulle vilja äta sju soffor...


Artikel om kvinnan som äter möbler

Årets sämsta låt?

En låt för hörselskadade! Sjukt irriterande höga, konstanta ljud. Samplingen gör mig kräkfärdig, det är en av väldigt få gånger jag verkligan velat gå bananaz på radion. Uäääääääk! Texten? Avgör själv.

 

Lil wayne & Cory gunz – six foot seven footTillskott i familjen!

Äntligen har vi fått hem vår lilla bebis! Nu ska jag bara lära mig sköta den också...


Krävande pyre

 


Just nu...

Just nu längtar jag efter helgen. Jag vill kunna vakna av mig själv, somna om, gå upp och titta på soluppgången, lufsa runt i pyjamasbyxor och fluffsockar fram till middag.

Jag vill sova.


Hu!

Sexton minus! Sex ton minusgrader! Det känns.

Va? Vaa???

Men hallå Lindex, kom ner på jorden. Könsdiskriminering är sååå 1800-tal.

"Det är större rörelsevidd i pojkkläderna. Dom busar ju runt på ett annat sätt."

Kvinnan bakom Den nya bloggen får svar på tal om varför Lindex pojkkläder är större än flickkläderna - trots att det är samma storlek.


En idiot på resa

Åh! Jag måste bara tipsa om SVT:s underbara serie "En idiot på resa". Ni kan se den på SVT play.

Komikern Ricky Gervais skickar sin vän Karl Pilkington på en resa runt jorden. Låt oss säga att han inte är allt för imponerad... 

Ricky själv kallar det "one of the funniest, most expensive practical jokes I've ever done". Och ja, det är absolut underhållande att se den väldigt bekväma Karl möta världens underverk, träna med shaolinmunkar och beundra den kinesiska maten.
Och hans bekymrade tankar är helt underbara! Eller vad sägs om "tänk om jag äter padda där och tycker att det är godare än kyckling? Det blir svårt att få tag i grillad padda här hemma. Då kanske jag saknar det." Lysande!

Karl Pilkington om kinesiska muren

 

Karl Pilkington om kinesisk mat


Alltså... Va?

På sista tiden har jag fått en mängd kommentarer i stil med "great site", "keep up the good work" och "thanks for the tip". Eh, va? Engelska kommentarer på inlägg skrivna helt på svenska, flera månader gamla dessutom. Vad händer?

Revolt av Suzanne CollinsSpoilervarning om du inte läst Hungerspelen och Fatta eld!

Gör det bums!


Distrikt 13 är inte den öde, rykande askhög som Huvudstaden påstått. Rebellerna har bosatt sig under jord, och även om de fått utstå både svält och sjukdomar så tränar de hårt inför det kommande kriget. Efter att Distrikt 12 utplånats är det hit Katniss och Gale tar sin tillflykt, medan Peeta fortfarande är i Huvudstadens klor.
Katniss är den motvillige hjälten, och hon gillar inte att bli utnyttjad varken av rebellerna eller av presidenten. Men hennes beslutsamhet att rädda Peeta gör att hon inte längre kan hålla sig utanför striderna.

Revolt fortsätter med temat mediernas makt. Inte ens under kriget släpper man på fasaden, ja till och med lik stylas innan de visas upp för publiken. Det andra temat är människans kamp mellan gott och ont. Vi har alla en del av de båda sidorna inom oss - vi tvekar, vi drivs av kärlek, vi drivs av egoism, vi har hemligheter och vi gör alla val vi ångrar. Revolt visar två sidor av samma person - hjälten och diktatorn, det är omständigheterna som gör namnet.
Collins har lyckats få med en hel del av det otäcka med dagens krigsföring och en släng symbolik (spoiler alert! Prims öde kan tolkas som slutet på det oskyldiga och naiva, övergången från barn till vuxen). Men jag tänkte hoppa över det, och istället helt enkelt uppmana er att läsa boken!Dagens hjärtattack

Jag trodde att jag glömt att boka zumba-passet! Panik i en halv sekund!

Ture får inte vara med

"Att peta i ett skönlitterärt verk, för att mänskligheten gjort framsteg sedan boken skrevs, är på det hela taget exakt vad Sannings­ministeriet i George Orwells 1984 sysslade med."
- Andreas Ekström


Så sant!

Bokförlaget Rabén & Sjögren kommer inte att ge ut ”Ture Sventon i Paris” (1953). Anledningen? Ordet "neger" förekommer i boken. Hade boken i sig varit rasistisk hade jag förstått reaktionen, men så vitt jag förstår så är den inte det. Det är klart, även det är en tolkningsfråga. Herr Omar framställs på ett sätt som både kan tolkas som sympatiskt och som en nidbild (lite väl hjälpsam och övertrevlig), men de är i alla fall vänner.
Hur som haver, det som Rabén & Sjögren vill censurera är ett ord, som egentligen speglar den tidens språkbruk. Att ord byter betydelse känner väl de flesta till, och att "förbjuda" en bok på grund av ett ord låter lite väl mycket bokbål för min smak.
Med det sagt måste jag ändå slänga in en brasklapp eftersom jag inte läst boken ifråga...Källa

Tur i oturen

Det var nog tur att jag inte hann boka mig på BodyStep idag innan det blev fullbokat. Jag har en grym träningsvärk i benen idag, och förmodligen kommer den vara ännu värre imorgon. Då tänkte jag bota den med ett pass BodyPump.

Fatta Eld av Suzanne Collins

Spoilervarning om ni inte läst Hungerspelen!

Fatta eld tar vid där Hungerspelen slutar. Katniss och Peeta är tillbaka i Distrikt 12, och ska nu ut på sin segrarturné. President Snow gör klart för Katniss att hennes och Peetas spelade kärlek måste fortsätta (deras liv hänger på det) något som gör henne väldigt obekväm. Dessutom är det snart dags för det 75:e Hungerspelet, som bjuder på en otäck överraskning...

Fatta eld beskriver revoltens första stapplande steg. Katniss har ett större symboliskt inflytande än hon trodde, och hennes försök att visa sympati med de familjer som förlorat sina barn på arenan gör inte saken bättre. Parallellt med den gryende revolten fortsätter kärlekstrasslet. Både den trygge och lojale Peeta och den spännande och upproriske Gale har visat var de står, men Katniss vill helst inte tänka på det alls.
Till sist vill jag bjuda på en filmsnutt, gjord av en av Hungerspelens många beundrare. Filmen visar Katniss och Rue, och deras sista tid tillsammans på arenan. Att Katniss hedrar den döde Rue som en vän kommer visa sig ha betydelse även för revolten.

 

 


Dagens fråga

Min fråga är: Kan man oavsiktligt bygga en labyrint där det är svårt att hitta ut?

Professor Alan Penn vid University College London tycker i alla fall det. "Det är så väl utfört och listigt upplagt att jag inte tvivlar på att det är avsiktligt", säger han om IKEAS sätt att bygga sina varuhus som stora labyrinter, där det är svårt att hitta genvägarna med resultatet att man ofta köper lite mer än man tänkt.

Men herregud, det vet väl minsta småbarn att ju mer tid kunden tillbringar i butiken, desto större chans att de köper något? Kolla bara på en vanlig mataffär. Dagligvarorna, som mjölk, står längst bak. Godiset står vid kassan och köerna ut. Det kallas psykologi och marknadsföring, det borde professor Alan Penn ha räknat ut redan före sin avhandling. Lättförtjänta poäng, kanske?


Källa

Tips, någon?

Nu börjar det bli dags att köpa en vettig kamera, men vad ska man välja? De vi har kikat på nu är Canon 550D, Nikon D3100 och Sony A33. Några tips?


Freeedag!

Det är fredag - nice! Det blev en liten träningsrunda efter jobbet (styrka och simning), och nu ser jag en soffa och en bok framför mig... Men Pojken pratar om film, så det blir troligtvis soffa och film istället. Och det är ju inte fel det heller!

Puh

Det var lite mer ös i zumba-passet idag. Gött!

Denna gör vi också...
...men inte den här. Den låten är spinning för mig!

 

 


Crap

Kvarglömd laddare och soppatorsk i telefonen. Bra där doktorn!

Mammamys

Idag har jag röjt på mellandagsrean. Ja, det är kanske lite sent för att kalla det mellandagsrea, men vad spelar det för roll när man hittar kläder till 70% rabatt? Det är dessutom en väldig skillnad i både sortiment och pris mellan lilla byhåla och här. Här finns det både reapriser och snygga kläder...

Nu sitter jag och mamma framför TV:n med en kopp kaffe och en portion mys.

God natt!


Nostalgi!

Så länge sedan, men ack så aktuellt...

 


Hungerspelen av Suzanne Collins

Låt er inte avskräckas av att Hungerspelen riktar sig mot ungdomar. Språket är kanske enklare, och karaktärerna annorlunda än för en vuxenroman, men Collins har en förmåga att verkligen dra in läsaren i historien. Jag tror att boken vinner på det enklare formatet - varför komplicera det i onödan?

Boken utspelar sig i en framtid där Amerika har delats in i tretton distrikt, styrda från huvudstaden. Kontrasterna mellan distrikten och huvudstaden är stora. I distrikt 12 svälter människorna och levnadsvillkoren liknar de på 1800-talet. I huvudstaden däremot äter man tills man spyr och lite till, och de största bekymren är vilka kläder man ska ha på nästa fest. Här finns allt i överflöd.
För 74 år sedan reste sig distrikten mot huvudstaden, som svarade med en våldsam motattack där ett av distrikten utplånades helt. För att ständigt påminna landets befolkning om revolten, och vem som bestämmer, skapades Hungerspelen. Distriktens döttrar och söner ska en gång om året slåss mot varandra, och alla mellan tolv och arton år är med i utlottningen. Inne på arenan finns bara en regel - den som överlever vinner spelet. Allt direktsänds förstås...

Det är en framtidsdystropi med en känga åt dagens dokusåpavåg. Hur långt är man villig att gå för bra TV? Hur länge kan man förtrycka ett folk och hur långt kan man gå innan människor reser sig ur sin passivitet?
Boken innehåller också ett romantiskt tema, ett triangeldrama med den motvillige hjältinnan i huvudrollen. Jag har sett på andra bloggar att det verkar ha uppstått två lag - team Peeta och Team Gale - á la team Jolie/team Aniston för några år sedan.


OBS! Detta är inte den officiella trailern, utan en trailer som ett fan har satt ihop.


Salander goes Hollywood

Rooney Mara ska spela Lisbeth Salander i den amerikanska versionen av Milennium-serien. Visst är det snygga bilder (se alla bilder här), men jag tycker att de känns mer Hollywood och mindre Salander...

Sex säljer...

Blomstertatuering

Sugen på en tatuering som verkligen sticker ut? Testa en blomstertatuering!Jodå, jag lever

Jag har varit lite okontaktbar idag, har jag märkt... Det beror på att jag varit helt inne i böckernas värld. För mindre än en halvtimme sedan avslutade jag Revolt, den tredje boken i Hungerspelstrilogin. Den ska tydligen bli film också, det ska bli intressant. Tyvärr är det för få böcker som blivit bra filmer.

Tredje delen! Kungen får vänta...

img_1423 (MMS)

Tredje delen! Kungen får vänta...


De fattiga i Łódź

Häromdagen läste jag klart De fattiga i Łódź av Steve Sem-Sandberg. En bra bok, men som jag av någon anledning inte riktigt kunde koncentrera mig på. Jag tror att jag ska ta och läsa den igen när jag kan fokusera lite bättre, det är den värd.


Boken handlar om det judiska getto som nazisterna upprättade i den polska staden Łódź (Litzmannstadt). Sem-Sandberg har baserat romanen på människor och händelser ur Gettokrönikan, som sammanställdes av de anställda vid gettots arkivavdelning. Den 3000 sidor långa texten innehåller utöver en mängd statistik även beskrivningar av livet i gettot och berättelser om människorna där. Krönikan gavs ut i Tyskland 2007.

Huvudpersonen är Rumkowski, som vid gettots upprättande utsågs till juderådets ordförande. Han har beskrivits  som en av makten förblindad tyrann, som förråder sitt folk för att själv klara livhanken. Är han en frälsare eller förrädare när han ber familjerna överlämna sina nära och kära för att inte drabbas av ett värre öde? ”Det här är inget getto. Det är en arbetarstad” hävdar Rumkowski med en dåres envishet.

Kanske Rumkowskis eftermäle blivit annorlunda om befrielsen skett tidigare. Trots sin upphöjda ställning i gettot skickas han till Auschwitz i en överfull tågvagn. Som en Polens kejsaren av Portugallien.

biebow with rumkowski

Rumkowski och Biebow
”Ich bin Rumkowski. Melde mich gehorsamst!”Bokmal och kåldoft

Jag läste ut Hungerspelen idag, och har redan börjat på andra delen. Vilken tur att jag hade den hemma. Visserligen är bokaffärerna online snabba, men jag behöver ju en bussbok nu! Dagens andra bedrift är grönsakssoppan. En stoooor gryta full med kål, morötter, lök och annat gotte. Lukten däremot, not so nice...

Vad ingen vet...

Vad är alla interners våta dröm? Kladdkaka!


Det man inte har i huvudet...

Idag har varit en jobbig dag. Jag såg fram emot att lägga mig riktigt tidigt, bara dra täcket över huvudet och skita i allt. Precis när jag var på väg att krypa ner med en bok så slog det mig... Skit också, projektmöte imorgon och jag har inte fixat fika! Möte över förmiddagsfikat utan att bjuda på frallor, det går inte. Det skulle bli upprört, uppror, upplopp och uppbrott. Det var bara att dra på sig jackan och knata till affären istället. Suck. Fast jag är mest glad att jag kom ihåg frallorna nu, och inte klockan åtta imorgon.

Höll på att glömma...

Nu är jag så trött att jag helt glömde bort att jag har en blogg. Först körde jag lite styrka, sedan testade jag body step för första gången på måååånga år. Puh, det behövdes! Nu är jag helt slut!

Kultförklara

Jag har funderat lite på ordet "kultförklara". Vem är det som förklarar något för kult? Vem är det som inte förstår? Kan vem som helst förklara? Om man förklarar men ingen förstår, är det fortfarande kultförklarat då?

Julgodis

Har ju glömt bort att visa bilderna på julgodiset - Rocky road (fyra sorters choklad, marshmallows, dumle, jordnötter) och saffransfudge med vit choklad och pistagenötter.


Jag har lite svårt att bestämma mig...

...för vilka byxor som är gräsligast. Hjälp mig!

nelly.com har byxorna 80-talet grävde ner

Man lär så länge man lever

C och J var förbi en runda i fredags. Jag drog tre slutsatser av det besöket:


1. Jag har verkligen minne guldfisk
"Jag måste ringa C och bestämma tid". Två minuter senare: "Var det något jag skulle göra?"

2. Vi träffas alldeles för sällan
Vi bor inte så långt ifrån varandra, ändå är det alltid något som kommer ivägen. Skärpning doktorn!

3. Deras barn är hur gulliga och väluppfostrade som helst!
Jag hörde något litet mutter om "monster när ingen ser", men det tror jag inte på!


Och nu då?

Vi har börjat ta ner de otroligt fula bårderna i gillestugan. Det tar tid, men det blir otroligt mycket bättre! Helt plötsligt fick vi två decimeter högre till taket.
Men vad ska vi göra nu? Är lite sugen på att få till en bio-känsla (ja biograf alltså, inte djungeltema), men hur gör man det utan att det blir för mörkt? Och vi har en vit tegelvägg, hur gör man med den? Tips, någon?

Vackra ringar

Precis när jag trodde att jag visste vilken ring jag vill ha så dök de här upp. Tänk att alltid ha en bild av älsklingen med sig, i form av hans fingeravtryck? Mer personligt än så blir det inte.

Andrew english

Ringar med fingeravtryck från Andrew English


Cowboys and aliens

Vad tror ni om den här då? Jag vet inte riktigt vad jag ska tro... Storyn verkar lite sådär, men det är intressanta skådisar (Harrison Ford, Daniel Craig, Olivia Wilde) och den är tydligen baserad på en serieroman.

Lite nyfiken blir man ju! Premiär i september.

 

 


One small step for man, one giant leap for the church

Det går framåt för kyrkan. Nu erkänner de Big Bang, fast det var förstås Gud som fixade den. Om jag inte missminner mig helt så var det först på 90-talet som kyrkan erkände att jorden kretsar runt solen (och inte tvärt om), så nu går det ju framåt med rasande tempo!


Källa


Snart börjar regnperioden

Det är dags att börja förbereda sig inför regnperioden. Vad sägs om ett paraply med lysdioder? Ta stjärnhimlen med dig vart du än går. Och lilla vovven måste ju också hålla sig torr! Coolstuff.se har löst det med.


Häxjakt på president

Häxorna i Rumänien är på krigsstigen. En ny lag kommer att tvinga dem att börja betala skatt. Nu hotar de att lägga en förbannelse över presidenten.

Även körskollärare ska börja betala skatt, men det finns inga rapporter om hur de reagerat på nyheten ännu...Källa

Vi har en hustomte

Jag smet iväg på zumba en timme, och när jag kom hem var gången utanför skottad. "Vad duktig du är som har skottat gången!" sa jag när jag kom innanför dörren. "Va?" sa Pojken. "Jag trodde att det var du".

Någon annan har alltså skottat vår gång. Vi kan bara inte lista ut vem... Så tack så mycket hustomten, det var jättesnällt! Och nästa år ska jag minsann ställa ut en skål gröt, bara för säkerhets skull.

Människor är djur!

Ja, om nu någon hade missat det så är det faktiskt så. Människan är också ätbar. Och Pamela visar det väldigt tydligt i nya reklamkampanjen för PETA. Smart kampanj, me like!

Go Pamela!


Kaffespill och flygplansdrama

En kaffesugen pilot spillde kaffe under en flygning från USA till Tyskland. Alla som lyckats spilla någon dryck på en dator vet hur bra det är... Systemet fick fnatt och skickade ut en signal om att planet blivit kapat. Till sist nödlandade planet i Kanada, och förhoppningsvis har piloten nu lärt sig använda lock på kaffemuggarna framöver.


Källa


Oh yeah!

Idag är jag trött! Sådär mysigt slagen-i-huvudet-av-trötthetssläggan-ge-mig-en-kaffe-annars-dör-jag-trött. Myyys!

"Varannan vd-fru saknar egen försörjning"

Snubblade över en artikel i DI. Det var en rätt sorglig läsning. Tyvärr smäller inte "hemmafru" lika högt i CV:t nu som på 50-talet...

"Marie slutade jobba för flera år sedan och har definitivt lämnat den egna karriären bakom sig. Att karriärvalet föll på maken och inte henne själv, förklarar Marie med att maken hade kommit längre i sin karriär.
Hon känner inte att hon fastnat i en kvinnofälla. 'Det kan säkert vara det för en del, men jag har ändå så pass bra utbildning och är rätt säker på att jag skulle kunna stå på egna ben', säger hon."
Det beror förstås på vad man vill ha för jobb och karriär efter att barnen flugit ur boet. Jag tror att det blir väldigt svårt att ta igen de åren. 20 år som mamma gör att hon snarare kommer att tävla med nyutexaminerade personer om jobben - unga, hungriga människor med de senaste rönen och en god portion nytänk i ryggsäcken. Utbildning är dessutom en färskvara, det vet företagen mycket väl.

Vad är det som gör att hälften av dessa kvinnor ger upp sin egen karriär? Kanske botten-fem-listan har något med saken att göra...


Det hade varit väldigt intressant att se motsvarande undersökning för VD-män. Lägger hälften av de männen också karriären på hyllan?Julgodiset har anlänt!

Ja, det kanske är lite sent för julklappar, men jag kunde inte låta bli... Har inte läst Narnia-böckerna sedan mellanstadiet (och det var ett par år sedan...), så det är med lite skräckblandad förtjusning jag plockar upp dem. Tänk om det blir samma sak som med E.T.? Snacka om att förstöra minnen genom att se den tio år senare...

Wiii!


Effektivt!

Eftersom jag var så klantig och skaffade mig grymt magont igår somnade jag sent förstås. Och sov dåligt. Plus att jag missade träningen. Jag är inte riktigt nöjd med mig själv idag...

Aj...

En missad lunch ledde till att jag åt för fort och för mycket. Nu har jag ont i magen. Väldigt ont i magen.

Åh blä

God morgon på er! Just nu är jag pigg, men det kommer nog att ordna till sig runt tio, skulle jag tro. Vaknade en gång vid två, sedan vid fyra. Tror att jag vaknade till en gång däremellan också. Bläh, sånt är livet.


Dagens idiotintervju

"Man kan inte skriva en bok på en sommar. Då måste det vara mycket bilder i den."

"Men, Ebba lilla, du måste väl ändå ha funderat över hur du ska kombinera ditt nya programledarjobb med att bli mamma?"


Har människan samma nedlåtande attityd mot alla hon intervjuar? Eller är det något särskilt med unga, framgångsrika tjejer som kombinerar karriär och familj? Är Cecilia Hagen lite avundsjuk kanske?


Läs hela intervjun här.


Alternativ inbjudan

Nej, det blir inte den här typen av inbjudnings"kort" till bröllopet (det har jag inte tålamod till), men läckert är det! Enjoy!

 

 


Jedi-trött

Den här hade jag gärna lufsat runt i idag! May the force be with you.


Jedi morgonrock


Bloody New Year!

Sugen på en blodig biff? Riktigt blodig? Äh, skit i biffen och skaffa blodet direkt istället. Coolstuff.se har blod som duschtvål och energidryck, och ett blodigt förkläde till det.

Happy Bloody New Year!

 

 


Matpreferenser

Svenskarna gillar kebabpizza, enligt Aftonbladet. Själv föredrar jag skinka och räkor. Eller en blodig oxfilé.

Vilken är din favvispizza?Dagens i-landsproblem

1. Det slog ut larmet - inte telefonen.
2. Det är bara larmet...
3. Bara larmet!

 


Boktolvan

God morgon allihopa, jag hoppas att ni hade en riktigt bra nyårsafton!

Jag har sett inlägg i olika bloggar, där de utmanar sig själva att under året läsa tolv böcker av tolv olika författare som de inte läst något av tidigare (ja, en bok av varje menar jag förstås).
Det måste jag hänga på! Så kom gärna med tips på författare (och böcker) som jag bara måste läsa, så ska jag försöka sätta ihop en lista! Kanske hänger du också på utmaningen...?Boktolvan enligt O
Boktolvan Breakfast Book Club

RSS 2.0