Poliovaccinet - en viktig upptäckt

Poliomyelit (polio eller barnförlamning) är en virussjukdom. Viruset infekterar tarmkanalen, i ungefär 10% av fallen går det in i blodbanan och i en procent av fallen angriper det ryggmärgen. Nervcellerna ut till musklerna påverkas då, men inte känselsinnets nerver. Benämningen barnförlamning kommer från att det oftare är barn än vuxna som drabbas, även om risken för förlamning ökar ju äldre den drabbade är. Polio sprids via vatten och avloppp, och även via nära kontakt med sjuka. Sverige började massvaccinera 1957, och nu anses viruset utrotat i Sverige.

Uppskattningar säger att det idag finns mellan 15 000-20 000 personer i Sverige som har haft polio. Av dessa kommer runt 80% att utveckla postpolio-syndrom (PPS). Postpolio innebär att viruset vilat i kroppen för att 10-30 år efter insjuknandet ge nya symptom som trötthet, muskelsvaghet, ledvärk, muskelvärk, köldkänslighet och i vissa fall andningssvårigheter. Med 40-talisternas pensionsavgångar minskar tillgången på läkare med erfarenhet av polio, vilket innebär en stor minskning av kunskapsbanken vad gäller polio.

SVT har visat dokumentären Kampen mot polio, om polioepedemin i USA och dess konsekvenser. De flesta vet att Franklin D. Roosevelt satt i rullstol. Betydligt färre vet att det beror på att han drabbades av polio 1921. På grund av sin  sjukdom engagerade han en kollega, Basil O'Connor, som startade March of Dimes för att få hushållen att skänka växelpengar för att utrota den fruktade sjukdomen. Det ledde till att Jonas Salk i början av 50-talet lyckades få fram ett verksamt vaccin.

Det finns inget läkemedel som hjälper varken mot polio eller postpolio. Det man gör är att behandla symptomen. Idag kan det handla om att få vård i respirator, i mitten av 1900-talet var motsvarigheten järnlungan. I Sverige är viruset utrotat, men utbrott förekommer fortfarande i Afrika och Asien.

Läs mer:
SVT - Kampen mot polio
Smittskyddsinstitutet
Personskadeförbundet RTP




Kommentarer

------------------------------

Gör mig glad och lämna gärna en kommentar!

Din kommentar kommer att synas efter att jag godkänt den. Observera att reklam och spam inte kommer att publiceras.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0