Människor, inte siffror!

FN:s deklaration om mänskliga rättigheter artikel 25: "Var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll."
 
Ur barnkonventionen: "Konventionsstaterna erkänner att ett barn med fysiskt eller psykiskt handikapp bör åtnjuta ett fullvärdigt och anständigt liv under förhållanden som säkerställer värdighet, främjar självförtroende och möjliggör barnets aktiva deltagande i samhället."
 
Mazlows behovstrappa (de fem grundläggande behoven):
1. Fysiologiska behov
2. Trygghetsbehov (psykologiska behov)
3. Samhörighets- och kärleksbehov (sociala behov)
4. Självkänslobehov (egobehov)
5. Behov av självförverkligande
 
Försäkringskassans definition av grundläggande behov innefattar "hjälp med att tvätta och klä dig, äta mat, kommunicera utåt och förflytta dig, eller annan hjälp som kräver ingående kunskaper om din funktionsnedsättning."
 
Konkret applicering av det sistnämnda:
"Tobias Svedberg, 38, är på samma mentala nivå som en tvååring, har Downs syndrom, autism och tvångsbeteende. Ändå dras hans personliga assistans in – och Försäkringskassan vägrar ändra sitt beslut."
"Försäkringskassan skriver att endast 'behov av praktiska hjälpinsatser av mycket privat karaktär' kan räknas till de grundläggande behoven. Och att 'behov av muntliga instruktioner och påputtning i de olika momenten bedöms inte vara av så privat karaktär att tid kan betraktas som ett grundläggande behov'. Beslutet fattades sedan en handläggare hade besökt Tobias i 2,5 timmar." (Aftonbladet)
 
Tobias Svedberg
 
Alltså, om jag förstår det rätt så handlar det om en man som endast äter själv om han blir instruerad till det. Han behöver hjälp med toalettbesök. Han sitter stilla på en stol tills någon instruerar honom att göra något annat.
 
Jodå, Försäkrngskassan. Att han kommer att svälta ihjäl, sittandes i sin egen avföring alldeles ensam i sin lägenhet är helt i linje med de mänskliga rättigheterna. Tydligen utgår er definition av grundläggande behov från att alla är i stånd att förstå att dessa behov behöver uppfyllas.
 
Herregud. Ibland undrar man vem det är som är förståndshandikappad egentligen.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Flin

Ja det kan man verkligen undra. Ibland finns det ingen som helst logik eller ens medmänsklighet bakom deras beslut. Men avföring är inget problem, han kommer ju inte äta... ;-)

Svar: Men Flin! Fyyy!
Doktor Glas

2012-09-12 @ 22:40:39
Postat av: Elsa

Håller med dig,håller vårt land på att bli ett u-land när det gäller medmänsklighet o inte följa lagar ens engång :(

2012-09-12 @ 22:41:22

------------------------------

Gör mig glad och lämna gärna en kommentar!

Din kommentar kommer att synas efter att jag godkänt den. Observera att reklam och spam inte kommer att publiceras.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0