Bouillabaisse med saffransaioli

Igår gjorde jag saffransaioli för första gången, Ja, det var första gången jag gjorde bouillabaisse också, men aiolin kändes mer avancerad. Innan jag tittade på receptet vill säga - det var ju busenkelt!
 
 
 
Saffransaioli
1 st äggula
2 st pressade vitlöksklyftor
1 nypa saffran
1 tsk senap
1 tsk vinäger
matolja
salt
peppar
 
  • Vispa ihop allt utom matolkan i en skål. Det blev ganska starkt med två klyftor vitlök, vill du ha den mildare ta en vitlöksklyfta istället.
  • Fortsätt vispa och tillsätt matoljan med en tunn, jämn stråle. Se till att all olja vispas in efterhand.
  • Aiolin är klar när konsistensen liknar majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
  • Ställ in i kylskåpet medan du gör soppan.
 
Soppan
1 st gul lök
2 st morot
0,5 st purjolök
0,5 st fänkål
1 st vitlöksklyfta
1 st röd paprika
5,5 dl vatten
3 dl matlagningsvin
2 msk fiskfond
1 burk krossade tomater
0,5 tsk timjan
400 gram vit fast fisk (benfri)
räkor med skal
salt
peppar
 
  • Hacka lök och skiva morot och purjolök. Strimla fänkålen och tärna paprikan. Fräs grönsakerna i en stor gryta tillsammans med lite matolja och den pressade vitlöken. Grönsakerna ska bli lite mjuka men inte få färg.
  • Tillsätt vatten, matlagningsvin, fiskfond, krossade tomater och timjan.
  • Låt det koka upp ordentligt och låt sedan sjuda ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Skala räkorna under tiden soppan sjuder. Spara eventuellt några till garnering.
  • Skär fisken i lite större bitar (se till att inga ben finns kvar) och lägg ner den i grytan. Låt koka några minuter tills fisken är klar.
  • Lägg en näve räkor i varje tallrik, fyll på med soppa och servera tillsammans med lantbröd och saffransaioli.
  • Gott!
 
Ett gäng räkor som ska skalas.
Frysta går bra, men färska är godast.
 
Fräs grönsakerna. Det luktar ljuvligt!
 
Soppan är klar!
 
 

Kommentarer
Postat av: Elsa

Vackra färger på maten med alla grönsaker det måste smakat hur gott som helst :)

2013-03-02 @ 23:43:35

------------------------------

Gör mig glad och lämna gärna en kommentar!

Din kommentar kommer att synas efter att jag godkänt den. Observera att reklam och spam inte kommer att publiceras.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0