Världskrig Z - Max Brooks

För bara tio år sedan hade Zombiekriget varit nära att utplåna hela mänskligheten. En namnlös författare, driven av behovet att bevara de överlevandes erfarenheter från de apokalyptiska åren, bestämde sig för att resa över USA och resten av världen. Världskrig Z består av hans intervjuer med de människor han mött: smugglare och militärer som varit aktivt involverade i kampen, men också vanliga civila som en gång stått ansikte mot ansikte med den här tidens levande - eller snarare odöda - helvete. Vittnesmålen sträcker sig från den ökända byn Nya Dachang i Förenade Kinesiska Federationen, där pandemispåret tog sin början med tolvårige »Patient Noll«, via de namnlösa skogar i norr där otaliga människor sökte tillflykt i kylan, till ett Sydafrika där Redekerplanen ingav mänskligheten hopp - till ett outsägligt pris.
 
Saxat från Bokus
 
 
 
 

Världskrig Z är en av de bättre zombieböcker jag läst. Nu har jag i och för sig inte läst så många zombieböcker utan mest hållit mig till filmerna, men i alla fall...

 

Det som tilltalar mig mest med boken är intervjustilen. Händelser beskrivs från olika synvinklar, ibland som actionscener, ibland med torra fakta. Man får själv pussla ihop historien även om intervjuerna redovisas i tidsordning. Det är lätt att dras med i berättelsen. Man glömmer nästan att det handlar om något så otroligt som zombies - det kunde lika gärna ha varit ett "normalt" krig med "normala" fiender. Och det är en del i Brooks samhällskritik: krig är absurda, politik och marknad styr beslut, I-länder profiterar på U-länder osv...  Kortsiktiga vinster går före långsiktighet och mänskligheten har blivit allt mindre mänsklig.

Brooks ger en verklighetstrogen beskrivning av hur länder och individer skulle kunna reagera på en omfattande fara. Hur ser man på hotet och fienderna efter några år, dvs hur ser historieskrivningen ut efteråt och vad händer när något slags normalläge infinner sig igen? Allt beskrivs inte heller, en del saker antyds och triggar igång fantasin. Vad hände egentligen på Island? Och i Nordkorea?

 

 


Kommentarer

------------------------------

Gör mig glad och lämna gärna en kommentar!

Din kommentar kommer att synas efter att jag godkänt den. Observera att reklam och spam inte kommer att publiceras.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0