Jag ligger lite efter
Säkerhet på tåget
Haha! Tåget går "lite dåligt", så "av säkerhetsskäl" serveras inte kaffe vid sittplatserna. Kaffeservering finns i främre delen av vagnen...
Grattis!
80-talet lever!
permanentkrull och sned hårtofs, turkos ögonskugga, blå pumps
samt armvärmare i spets. Oh la la!

Lysande!
Bara så att ni vet...
Värk-ligen trött
Usch, inatt sov jag inte bra. Och det har varit en påfrestande dag på jobbet. Resultat: trött-ont i kroppen. Brukar ni också få det? Kroppen liksom lägger av och det molvärker i musklerna. Inte trevligt alls.
Snö och tö
Någon gång igår kväll började det snöa, och nu ligger det ett decimetertjockt duntäcke på marken. Det är även tre plusgrader, och man kan bokstavligen höra sagda duntäcke smälta bort.
Nå, hur ska vädrets makter ha det? Vår eller vinter? Kommer jag att ha en rimlig chans att komma fram med tåget nästa vecka?
Sett på fejjan
Helt vanligt söndagsmys
Bokenkät
Senast lästa: Tigermammans stridsrop av Amy Chua
Senast köpta bok: En ryslig historia av Tom Sharpe
Senast lånade bok: Legend av Richard Matheson
Senast bok jag fick: Nostradamus av Maria Reading (tusen tack!)
Favoritbokhandel: Jag köper mest böcker på nätet eftersom jag har ganska långt till närmsta bokhandel. Annars föredrar jag bokhandlar med känsla framför de stora kedjorna.
Favoritbibliotek: Alla?
Antal lånekort: Tre. Min kommun, grannkomunen och högskolebiblioteket. Det sista kanske inte gäller längre...
Använder som bokmärke: Det som är i närheten. Sist så blev det hushållspapper. Oanvänt, så klart.
Favoritfärg på bok: Vita sidor med svart text?
Favoritmat/snack vid läsning: O’boy och knäckebröd med ost. Barndomsgrej...
Favoritdryck vid läsning: Jag skulle så gärna vilja säga te, men kaffe med mjölk är så gott! Te är mer till för TV och film.
Favoritställe att läsa på: Tvåsitssoffan i källaren! Min soffa!
Den här boken köper jag till en förälder: Mamma lånar böcker av mig istället, eftersom jag ändå snor hennes böcker... Men då och då hittar jag någon söt citatbok som får mig att tänka på mamsen, då kan jag förstås inte låta bli.
Den här boken köper jag till min bästa vän: Inte en suck! Sorry... Men en läser inte, en gillar (gillade?) Danielle Steel, en läser meningen med livet-böcker och en skulle nog få en Koontz-bok för gamla tiders skull...
Den här boken köper jag till en partner: Pojken läser inte böcker, han lyssnar på böcker, så det blir en ljudbok av något slag. Jag försöker drilla honom i olika genrer men deckare verkar gå hem bäst just nu.
En bra bok att ge bort: Det som personen önskar sig. Att ge en bok till någon som inte läser är som att ge en flaska vin till en nykterist.
Favoritgenre: Böcker med tanke bakom. Älskar samhällskritiska framtidsdystropier där allt går åt helvete.
Favoritformat: Pocket är smidigt att ha med sig men inte så snyggt i bokhyllan. Jag föredrar i alla fall tryckt framför digitalt alla gånger.
Författarfavorit: Oj, det varierar rätt rejält. Men Kafka och Koontz har hängt med många år nu. Vad säger ni om den blandningen?
Den tjockaste bok jag läst: Ulysses av James Joyce? Har för mig att den var rätt tjock. Fast den var kanske bara tung? Och tidigare nämnda kompendium med The Walking Dead, den kan man döda någon med.
Den tunnaste bok jag läst: Någon bok av Gogol kanske?
Favoritljud när du läser: Har ofta TV:n på i bakgrunden.
Favorittidning: Svenska Dagbladet. Finns mycket vettigt i den.
Prenumererar på: Aktiv träning. Jag lever på hoppet...
Favoritbokblogg: En bok om dagen när det gäller boktips, annars följer jag gärna Amanda Hellbergs liv i England.
Senaste bokfyndet: Hittade en massa gamla klassiker för tio kronor styck på en loppis. Lycka!
Senaste impulsköpta bok: Eh, alla? Det var i vilket fall en skum impuls att köpa The Walking Dead-samlingen, eftersom jag vanligtvis inte gillar serier.
Bokgenre som jag undviker: Tantsnusk. Suck.
Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Ger bort eller säljer. Eller sparar på hög... Frågar du Pojken så är det definitivt det senare. Jag kan inte slänga böcker!
Så här håller jag koll på vad jag läst: Inte alls. Nu har jag börjat föra anteckningar (dvs bloggen), men annars trängs läst och oläst i bokhyllorna. Man känner väl oftast igen om man läst boken tidigare, eller?
Så här sorterar jag min bokhylla: En färgsorterad bokhylla i vardagsrummet och en ställ-boken-där-den-får-plats-sorterad hylla i källaren.
Nästa bok jag ska läsa: Metro 2033, har precis börjat med den.
Fredagsshopping
Mordet i Eiffeltornet - Claude Izner
Systrarna Laurence Lefèvre och Liliane Korb (som ligger bakom pseudonymet Claude Izner) är definitivt kunniga vad gäller världsutställningen och de skriver passionerat om 1800-talets Frankrike. Tja, jag har inte riktigt kommit underfund med vad jag tycker om den här boken egentligen. Det är en riktigt mysig söndagsbok, med tunn handling och korkade karaktärer. Dödade av bin? Allvarligt? Gick folk på det på 1800-talet?
Jag vet inte om språket är lika uppstyltat i originalet som i översättningen, men det känns inte äkta. Och karaktärerna är väldigt platta. Huvudpersonen Victor Legris svänger hejvilt mellan att misstänka växelvis sin kollega Kenji och sin älskarinna Tasja för morden. Och han växlar lika intensivt mellan kärlek och avsky för den unga konstnärinnan. Kenji, japanen, är mystisk och svår. Tasja, konstnärinnan, är fri och bohemisk.
Nje, den är väl ingen litterär höjdpunkt direkt. Men jag kommer nog att hugga tag i uppföljaren också - för oavsett hur tunn handlingen är så fastnade jag för den franska atmosfären. Och visst passar den på picknickfilten i sommar. Tillsammans med en baguette, en god brie och en skvätt rödvin. Jajjemän!
Alla hjärtans middag - bilder
Ett kap?
Triss
Huvudvärk tredje dagen i rad. Jag är så lycklig...
Alla hjärtans middag
Fredagsmys
Nej. Skräddaren säger bestämt nej.
Facebook är inte din dagbok
Ja, jag finns
Idag frågade en kollega hur jag såg på beskedet. Jag sa som det var, jag är förvånad över att det inte blev "värre", för vi jobbar inte tillräckligt effektivt. "Ja, det har jag förstått", sa hon. "Jag har ju lyssnat på vad du sagt". Och jag blev förvånad! Är det normalt? Att bli förvånad över att höra "jag har ju lyssnat på vad du sagt". På något sätt blev jag mer deprimerad.
Uppskattas eller tolereras?
"Så länge reklamen inte försvårar min möjlighet att interagera och informationen är relevant, kan den uppskattas", säger Brit Stakson (mediestrateg). Öhum, nej? Då länge reklamen inte är i vägen kan jag tolerera den. Det är väldigt sällan jag uppskattar reklam, den gör mig oftare förbannad än köpsugen.
Tisdagsfrulle
Söndagsmys
Wallander, hemmagjord chokladglass och hemmagjorda maränger (kan ju inte bara slänga bort äggvitorna som blev över). Söndagsmys!
En ryslig historia - Tom Sharpe
Tycker du att man inte kan skämta om allt från apartheid till gummifetisch? Anser du att brittisk aristokrati är utgångspunkten för all god smak? Mår du illa vid blotta tanken på blod? Då är boken definitivt inget för dig!
Boken börjar med att en gammal kvinna ringer till polisen och anmäler att hon skjutit sin zulukock. I vanliga fall kan man jämställa detta brott med felparkering (eller ”ett kvarts mord”), men efter att stadens tre ”bästa” poliser fått sätta tänderna i fallet är inget så enkelt längre.
Dessa tre stjärnskott (en anglofil, en skjutgalen dåre och en paranoid kommunistletare) lyckas tillsammans med en elefantstudsare, en dobermann och några dussin varningsskyltar för böldpest och rabies förvandla idylliska Jacaranda House och Syafrikas poliskår till... Ja, kaos är nog det enda rätta ordet.
Boken skrevs 1971, efter Tom Sharpes sydafrikaperiod. Han arbetade som socialarbetare och lärare från 1951 till 1961, då han slängdes ut ur landet. Det är inte svårt att gissa varför... Han driver både med apartheidpolitiken, Storbritanniens "stolta" historia i landet och det politiskt korrekta.
Bitvis skrattar jag nästan så att jag gråter. Men bakom de dråliga beskrivningarna om en inkompetent poliskår och enkelspåriga människor i allmänhet finns den bittra verkligheten - ett rasistiskt Sydafrika där mörkhyade människor inte är något annat än en ägodel eller ett besvär.
Vaccin i tuggummiform
Antiplaque eller antiplague?
Be careful what you wish for
Vips så blev det liv - Bob Hansson
När jag började läsa Vips så blev det liv hade jag ingen aning om vem Bob Hansson var. Jag vet fortfarande inte vem Bob Hansson är. Mer än att han är känd, och man tydligen ska veta vem det är. Men i ärlighetens namn bryr jag mig inte heller. Boken kan läsas som din, min eller statsministerns historia - ett antal sammanträffanden som leder fram till att just du (eller jag eller statsministern) finns till.
Hanssons styrka med boken är att våga visa svaghet. Att vara så där himla svensk - och sedan släppa det. Han skriver i en skönt avslappnad och humoristisk ton, inte helt olik Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson.
Svagheten är att liksom bokens huvudperson vägrar släppa på sitt emotionella bagage, vägrar Hansson att släppa sina upprepade hänvisningar till Andreas Malms klimatbok. Ja, det är en viktig fråga, absolut. Men om Hansson verkligen vill lyfta frågan om hur snabbt vi människor förstör själva förutsättningen för vår existens borde han lyfta fram fler källor. Nu funderar jag mest hur mycket Hansson fick för att göra så mycket reklam för Malms bok. Eller det kanske är tvärt om?
Tre ton usch!
Hu! Tretton minus! Efter en väldigt mild vinter har man nästan blivit bortskämd med plusgrader. Tur att det är en torr och vindstilla kyla, då känns det inte så farligt kallt ändå.