Veckans bokbloggsjerka
Oj då!
Lake Placid 3

Så mycket att läsa, så lite tid
Paulúns kokosvatten

Helt tomt

Fint i lådan

Midsommar


Midsommarsill


Människan är grym

Jamen det går ju sådär för blogg.se
Men man får ju säga att de har humor i alla fall...


Pfft
Pioner


Att översätta eller inte översätta
Okej, jag erkänner. Jag är lat. Och mer intrigsnobb än ordsnobb, därför läser jag helst böcker på svenska. Däremot spelar det ingen roll om de är översatta eller skrivna på svenska från början. Visst läser jag även böcker på engelska och någon enstaka på tyska (och Baudelaire på franska, gud vilken tid det tog), men det är inte förstahandsvalet.
Dåliga meningsbyggnader och taffliga ord kan man råka ut för både när boken är översatt och när man läser på originalspråket, så fram till någon har övertygat mig om motsatsen (eller när det gäller poesi, som har en helt annan melodi att ta hänsyn till) håller jag mig till den enkla varianten.
Kräsna killar / fem bilder
Trött nu!
Feminism - en källa till hat
Läste precis en artikel i Aftonbladet (ok, inte säkraste källan, men jag tänker bortse från det just nu) om Anita Sarkeesian, en kvinna som vill analysera kvinnliga stereotyper i TV-spel. Det är tydligen en het potatis om man ser till reaktionerna. YouTube-kommentarerna svämmar över av rasistiska och sexistiska påhopp, och någon har lagt upp pornografiska bilder på hennes Wikipedia-sida.
Varför blir folk så provocerade om någon vill undersöka en sida av spelvärlden? Eller så fort feminism kommer på tal?
Saxat från kommentarsfältet till Aftonbladets artikel:
Lue Boll – ”Ack ja dessa stackars feminister”
Ja, stackars feminister som inte fattar att vågar man säga att det kan vara något vridet med en industri som säljer sin produkt med halvnakna kvinnor så får man finna sig i att bli hotad. Något annat vore ju korkat.
David Poulsen – ”Är det bara sexism om kvinnor i spel ser ut och beter sig på ett speciellt sett? Att männen är vältränade, tuffa, modeller med ett bråkigt förflutet är oxå helt okej? Är det inte bara ett väldigt lätt ämne att börja diskutera om? Om nu Anita Sarkeesian verkligen var intresserad av att granska sexismen i spel och inte bara vill bli känd och tjäna pengar (som så många bloggare som skriver kontroversiellt vill) så borde hon granska sexismen överhuvudtaget, och inte bara kvinnliga stereotyper.”
Jovisst. Men som med alla analyser bör man begränsa sig, och vill man analysera förtryck av män i spelindustrin är det bara att sätta igång. Själv tycker jag att det är en utmärkt idé. Även om jag har sett väldigt få spel med halvnakna män med kåtblick.
Simon Ståhl – ”jag är stolt att jag älskar kvinnor med stora boobs i ett spel för det får mig att älska spelet mer. ta t.ex. Ivy i från soul calibur spelet oh boy hon är så nice att man glömmer att hon är en spel karaktär. spel världen ska vara för män ock inte kvinnor. no offence men ni behandlar oss spel nördar dåligt så då behandlar vi bara tillbaka med samma skit som vi har fått av er.”
Jepp. För Sarkeesian hotade att våldta er, eller?
Trotte Alvestorm – ” Anita Sarkeesian har motiv, hon behöver pengar, dessa hot kan hon mycket väl ha finger med i spelet, hon för lite extra hot med på 'köpet' Hon får pengar i massor. Dock en liten missberäkning, det blir på bekostnad av det manliga könet och sprickorna mellan könen ökar. Om det nu vore så, är detta ett alternativ eller så utgår man efter denna artikel. Bedöm själva om vad som egentligen utlöste det hela.” ”...denna debatt är ointressant för många då ämnet är ren rappakalja. Det är en kvinna som försöker att få fri konstärlighet att framstå som något fult.” ” har sett det många gånger när psykiska instabila människor försöker göra en livsstil/hobby till något fult, om hon tillhör den kategorin återstår att se, men hon får med sig det berömda manshatande stimmet.”
Så om man vill göra en analys av könsskillnader i spel är man bara ute efter pengar, man vill sänka konstnärlig frihet, man är psykiskt instabil och dessutom är hela ämnet rappakalja?
Klassiska härskartekniker är definitivt inget ovanligt när det gäller just feminismen. Nu säger jag inget om kvaliteten på just Sarkeesians analyser för det vet jag ingenting om, men många gånger avfärdas feministisk forskning just för att den är feministisk. Vanliga grepp är ”det finns viktigare saker att ägna sig åt” samt ”men hemma hos oss delar vi på allt”.
Ja, men nu jämför vi inte lika lön för lika arbete med exempelvis världssvälten. Det är som att avfärda frågan om skatter eftersom det är krig i Afganistan. Båda är viktiga frågor, men går inte att jämföra med varandra. Och jag bryr mig inte om vad som händer hemma på Svenssonstigen 1. Jag är intresserad av strukturella frågor inom ett visst område.Men jag undrar om många misstar feminism för manshat. Det är definitivt inte samma sak.
Det handlar om att se skillnader som, när man tar bort alla andra faktorer, enbart kan förklaras med just könstillhörigheten. Och den dag då det är den manliga delen av befolkningen som i majoriteten av fallen hamnar på den förfördelade sidan, då ska vi byta namn till maskulinism.
Det var så ändå
Nämen det var väl trevligt! När hade de tänkt att upplysa om det? De har ju för tusan en egen startsida, ska det vara så jävla svårt att lägga upp info där?
Och hur är det med sms/mms-bloggandet? Om de redan vet att det inte fungerar, då vill man ju verkligen inte lägga pengar på att testa om det går.
Nötter...
Äh, skräp
[geim] - Anders de la Motte
I takt med att spänningen, belöningarna och inte minst creden från fansen växer tar HP allt större risker och snart är han beredd att göra nästan vad som helst för att få fortsätta spela.
Allt eftersom historien fortlöper blir det svårare att skilja på verklighet och Spel. Vad är egentligen syftet med Spelet, vilka är inblandade och hur långt är Spelarna villiga att gå? Det känns som att de la Motte drar det lite för långt när huvudpersonen HP hittar samband med några av de största händelserna i historien - men å andra sidan är HP lätt paranoid vid det laget. Det är konspirationsteoriernas konspirationsteori - och fruktansvärt underhållande!
Jätterädisa
Sugen på ett hyfsat stort hus för en billig peng?
Jag har aldrig förstått varför man ska ha så många toaletter, förutom om alla i huset får magsjuka samtidigt. I och för sig har just den här fastigheten ombildats till hotellverksamhet, men ändå...
Klicka på bilden för att se fler bilder på huset
Skönaste helgen!
Packlistan
Ja, med den listan var det kanske inte så kostigt att vi spekulerade hejvilt. Sitta barnvakt hela helgen? Scoutledare för en helg? Simma till Reftele, med packning?
Nu blev det inte så dramatiskt, även om simma till Reftele inte låg så långt ifrån sanningen. Vi fick nämligen ett paket med kanottur, middag och övernattning på Påarps gård! Vi har haft det hur mysigt som helst!
Vackert!
Sedan blev det in på mer slingriga stigar. Amazonas here we come!
En gammal vattenkvarn skymtar bland grenarna
En jättemysig picknick fick vi med oss också
Aj.
Trots (blunda nu Flin) mängder med värktabletter vägrar monsterhuvudvärken Allan ge med sig. Den har nu hållit i sig sedan igår kväll. God fredag på mig.
Solrosorna
Ny jord kring fötterna
Än så länge är de helt gröna. De som jag ställt ut tidigare har efter hand fått en snygg teckning. Både bladnerverna och stjälken har blivit mörkt röda.
Solros efter en vecka eller två utomhus
Den blomstertid nu kommer
Nu börjar det blomma i trädgården!
Tomat
Gyllenbär (physalis)
Happy orange
Härligt med lite färg på morgonen! Det piggar upp på väg till jobbet.
En bok som...
Cirkeln - Strandberg / Bergmark Elfgren
Gymnasietiden. Allt var så mycket lättare då. Alla verkar tycka att just tonåren och gymnasiet var så jobbigt och hemskt, men för mig var det mest enkelt. Visst var det tonårsdepressioner och skit, men över lag löste sig allt. Man behövde inte lägga ner någon större energi på... Tja, någonting. Skolan gick (väldigt) bra utan ansträngning ändå.
Jag hörde definitivt inte till det mest (i andras ögon) coola gänget, men jag sket i vilket och var väldigt nöjd med det. Mina fyra bästa vänner fanns där, det var allt som betydde något.
Lika som grönsaker
Mina växter är inte glada på kylan, blåsten och bristen på solsken. Jag förstår dem...
En bok som...
“Something is rotten in the state of Denmark”. Ja, det är Hamlet. Och ja, vi behöver rensa i kylskåpet.
Ibland får jag lite Shakespeare-cravings. Visst är det fantastiska berättelser med fantastiskt språk! Lite jobbigt att komma in i (särskilt på engelska, om man inte är van vid den halvantika vokabulären) och definitivt jobbigt att få ut ur huvudet när man väl kommit igång.
Hm, jag kanske skulle gräva fram The Complete Works of Shakespeare igen och tjuvglutta lite...
15 böcker som...
Nåväl, i följande ordning kommer jag alltså att bjuda på en bok som…
1 … har med något som alltid finns i vårt kylskåp att göra
2 … har med en tid jag saknar att göra
3 … har med en ovana jag har att göra
4 … har med något jag ser fram emot att göra
5 … påminner mig om min barndom
6 … har med en onödig sak som gör mig ”lycklig” att göra
7 … har med en plats jag vill till just nu att göra
8 … har med något nödvändigt ont att göra
9 … har med en blomma jag tycker om att göra
10 … har med något uppifrån att göra
11 … har med en semesterresa jag har gjort att göra
12 … har med en sak jag aldrig ska göra att göra
13 … påminner mig om min ungdom
14 … har med idag att göra
15 … gör mig glad
Här hittar du alla inläggen!
Första grönsaken skördad
Gott!
Sak samma?
Solrosor
...men vi hade ingen jord hemma. Så jag gjorde en sån här istället:
Mississippi Mud Pie
Veckans bokbloggsjerka
Lätt att jag skulle! Men tyvärr har jag inte gjort det ännu.
Jag vill se Moskvas metro (Metro 2033), Englands hedar och öar (Fem-böckerna, Mörk jord mfl) och Galapagosöarna (Last chance to see, Om arternas uppkomst).
Men mest av allt vill jag se världen som den såg ut förut. Anna Kareninas ryska överklassmiljö. Söderbergs stockholmsskildringar. Dickens skitiga England, mitt under industrialismen.
Ja, ibland är det bra att kunna drömma sig bort i hängmattan. För vissa ställen är nog trevligare i fantasin än i verkligheten...
Omvända roller
Mörk jord - Belinda Bauer
Men Billys mor vägrar tro att han är död. Varje dag står hon vakt vid fönstret i världsfrånvänd väntan, medan familjen faller sönder omkring henne. Och varje dag efter skolan, medan kompisarna leker och har kul, gräver tolvårige Steven ute på Exmoorheden. Han har nämligen bestämt sig för att rädda sin mormor, sin mamma, sin bror och sig själv från morbror Billys spöke. Om det så innebär att han måste gräva upp och visa mormor skelettet efter hennes mördade son.
Så tar han även nästa steg - Steven skriver brev till psykopaten Arnold Avery i fängelset. Brevet blir början på en livsfarlig katt-och-råtta-lek mellan ett desperat barn och en uttråkad seriemördare. En lek som kommer att få mycket värre konsekvenser än vad Steven någonsin kunnat föreställa sig.

I Mörk jord är det 18 år gamla mordet på Billy centralt, men inte det som är i centrum. Vad händer egentligen med en familj när ett barn försvinner? Hur påverkar det barn som inte ens fanns då det hände?
Det är en berättelse om barnets naiva tro på att kunna ställa allt tillrätta, att det finns enkla svar på svåra frågor. Det är allas vår längtan efter en enklare och tryggare vardag.
Gubbrock?
Läslista 2012
Här sammanfattar jag läsåret 2012
Boksammanfattningarna finns under kategorin "Böcker och läsbart" till höger.
Du och jag, farsan - CajsaStina Åkerström
Vips så blev det liv - Bob Hansson
En ryslig historia - Tom Sharpe
Mordet i Eiffeltornet - Claude Izner
Tigermammans stridsrop - Amy Chua
Metro 2033 - Dmitrij Gluchovskij
Håpas du trifs bra i fengelset - Susanna Alakoski
Och en grej till... - Eoin Colfer
Metro 2034 - Dmitrij Gluchovskij
Välkommen till himlen - Fannie Flagg
Tistelblomman - Amanda Hellberg
Mörk jord - Belinda Bauer
[geim] - Anders de la Motte
Brobyggarna - Jan Guillou